Skocz do zawartości

Problem Z Doborem Rozmiaru Kasku.

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , postanowiłem zakupić nowy kask. Do tej pory używałem AGV GP1 - szajs , ale mam w nim zamontowany intercom i jest bo jest.

Rozmiar kasku XL.

Zamówiłem w Intercars SHARK   S900C rozmiar XL. Podczas przymierzania mało mi łba nie urwało. Kumpel z intecarsu - sprzedawca - wyśle zapytanie do SHARK czy jest dostępny rozmiar XXL. Szukałem sam na necie ale chyba rozmiarówka kończy się na XL.

Biorę pod uwagę  NOLAN N86 - tem model ma rozmiar XXL.

Mierzyłem SHOEI QWEST XL   -  był ok.

Czy ktoś z Was  miał może porównanie rozmiarów s900c i n86  i AGV.  Nie mam możliwości zamówienia N86 zby sprawdzić rozmiar a niechcę kupować  w necie żeby odsyłać kilka razy. Wiem że zależy wszystko od budowy czajnika i takie tam ale .....

Dzięki.

Edytowane przez Krzysztof

Moje spostrzeżenie  kasku ani butów nie kupuje się bez przymierzenia.Poprzedni kask rozmiar M - made by LS2 :zeby:  teraz S- Airoh , nawet tego samego producenta nie kupuj bez przymiarki.Jeżeli jest możliwość podjedz do sklepu przymierz a jeżeli cena za wysoka i gdzies tam widziałeś taniej to znasz już rozmiar który tobie pasuje.Zresztą ja wszystko przymierzam bo muszę mieć możliwość sprawdzenia porównania.Producenci kasków robią różnie tzn. jedna lub dwie skorupy a różnią się wypełnieniem lub co dwa rozmiary zmienia się wielkość skorupy i dlatego taka przyjemność wątpliwa ciebie spotkała. :usmiech: z niedopasowaniem.

Rozumiem, ale chodzi mi o prównanie tych konkretnych modeli. Jadąc do sklepu na przymiarkę wolałbym wiedzieć jaki rozmiar teoretycznie będzie pasować  - jak się okaże że jakiegoś rozmiaru  niema w sklepie  to nie pojade. Nastawię się na XXL  a może wystarczy L lub XL i na odwrót.

A będę jechał około 120 kilometrów.

Edytowane przez Pasek90

Darek jak masz okazje to jedz na wystawe motocykli do Warszawy, zwykle są tam wystawianiane różne kaski najpopularniejszych producentów w różnych rozmiarach takze można przymierzyć a dodatkowo kupic w dobrej kasie.

Zgadza się tylko kiedy..... Zawsze mało czasu.

Przede wszystkim rozmar kasku to nie wszystko, są kaski któych nigdy nie dopasujesz... codziennie się z tym spotykam w sklepie :) Co do sharka - to są kapryśne kaski jeśli chodzi o dopasowanie np w stosunku do hjc czy airoha.

Co do rozmaru nawet u tego samego producenta w jednym będziesz miał L a w innym modelu XL    - bez przymiarku nie ma opcji na zakup dobrze dopasowanego kasku.

Spory wybór jest w MotoGP w Lbn jakbyś czasem był przy okazji możesz podjechać,
a żeby być pewnym wcześniej możesz zadzwonić i dopytać o konkretny rozmiar;
ceny też Ci zrobią dobre....

M-A , chyba będę musiał skorzystać  :)

Dzięki wszytkim.

trzeba poświecić jeden dzień i  OOooo wczesniej ugadać/ obdzwonić wszystko
ew . jeszcze na Elizówce sa kaski i w suzuki na montażowej
można zebrac ekipe i w paru jechać i kazdy coś ;) a i pifko po drodze i paliwo się rozbije :lol:

Moje spostrzeżenie  kasku ani butów nie kupuje się bez przymierzenia.

Moje spostrzeżenie: wszystko można kupić bez przymierzania.

Ja kupiłem przez internet cały mój strój motocyklowy - kask, rękawice, kurtkę, spodnie i buty. Bez przymierzania niczego.

Wszystko świetnie pasuje, a jakby co, to można odesłać z prośbą o przysłanie większego/mniejszego. Na szczęście nie musiałem :) 

Także jak komu wygodniej, to można nie wychodzić z domu.

Kukuryku :Moje spostrzeżenie: wszystko można kupić bez przymierzania. QQ chodzi o to aby nie odsyłac żeby było git za pierwszym razem .A zapytam http://polishbanditcrew.pl/topic/23742-s-kask-shoei-neotec-s-bia%C5%82y/ tu nawet przymiarka oszukała więc nadal podtrzymuję swoje , trzeba przymierzyć , chyba że dokładnie znasz wsie wymiary i zawsze wsio pasuje ,ale kolega Pasek napisał że juz na wstępie ma problem z rozmiarem. :usmiech:

Edytowane przez kwinto59

najlepiej to jeszcze byłoby posiedzieć z 5 minut w sklepie w kasku, albo mała jazda :)

czasami są dni otwarte - ja się będe czaił w tym roku na coś lepszego

a z rozmiarami no tak jest, miał być nolan, a jest hjc (także na markę to nie ma co się napalać bo potem lipa)

Kwinto, bo tamten kask nie ja przymierzałem i nie dla mnie był kupowany :lol:

Ja bym pewnie po swojemu zamówił przez internet i byłoby dobrze :D

Zwłaszcza, że ja bez przymierzania powiedziałem, że trzeba wziąć rozmiar większy, niż ten kupiony - wtedy wszystko by było OK ;)

Przymierzanie w niczym nie pomaga i tyle.

Ten z ogłoszenia wspomnianego przez Kwinto był noszony ponad 40 minut zanim został kupiony i nic to nie pomogło.

A wystarczyło posłuchać mnie i zamówić rozmiar większy bez przymierzania :takaemotka:

Moje spostrzeżenie  kasku ani butów nie kupuje się bez przymierzenia.Poprzedni kask rozmiar M - made by LS2 :zeby:  teraz S- Airoh , nawet tego samego producenta nie kupuj bez przymiarki.Jeżeli jest możliwość podjedz do sklepu przymierz a jeżeli cena za wysoka i gdzies tam widziałeś taniej to znasz już rozmiar który tobie pasuje.Zresztą ja wszystko przymierzam bo muszę mieć możliwość sprawdzenia porównania.Producenci kasków robią różnie tzn. jedna lub dwie skorupy a różnią się wypełnieniem lub co dwa rozmiary zmienia się wielkość skorupy i dlatego taka przyjemność wątpliwa ciebie spotkała. :usmiech: z niedopasowaniem.

Kwinto dobrze prawi,nie ma siły trzeba mierzyć.

Tym bardziej ,że nie chodzi o kapelusz i estetykę tylko o kask ,więc i bezpieczeństwo i wygodę.

Powszechnie wiadomo,że kask aby był bezpieczny musi być w fazie mierzenia lekko przyciasny(i tak z czasem się "rozbije"),

po to ,żeby w razie nieszczęścia nie spadł z dyni.A każdy z nas ma swój indywidualny kształt głowy.

A i pomysł z wystawą motocykli też dobry,bo i przymierzyć można i kupić też,no i jest wybór w jednym miejscu.

Najbliższa już na początku marca.

Edytowane przez mariuszn2

Ja będę i właśnie na wystawie mam zamiar po przymierzać ewentualnie kupić kask, rękawice, buty itp. 

Jestem tego zdania , że nie kupił bym kasku bez wcześniejszej przymiarki nawet najlepszych producentów , gdyż nawet inny model tego samego producenta (nawet jak jest w tym samym rozmiarze) , będzie inaczej leżał na głowie . Trochę się dziwie opisu kasków w pierwszym poście gdyż u mnie było odwrotnie czyli SHARK   S900C roz L był na mnie stanowczo za duży a SHOEI roz. L dało się jeździć , choć ja osobiście nie polecam tego S900C . Sam balansuję pomiędzy rozmiarami M i L więc też mam problem ale na całe szczęście mam obydwa rozmiary , lub można jeszcze dokładniej dobierać środek pod siebie w ten sposób to już na pewno dobierzesz kask .

Edytowane przez suzuka65

Najlepiej wszystko mierzyć. Kupiłem dwa kaski tej samej firmy ten sam model ten sam rozmiar, po prostu dwa identyko kaski a jednak jeden pasował jak ulał a drugi już nie

Najlepiej wszystko mierzyć. Kupiłem dwa kaski tej samej firmy ten sam model ten sam rozmiar, po prostu dwa identyko kaski a jednak jeden pasował jak ulał a drugi już nie

a to już dziwne :)

W Lublinie jest kilka sklepów motocyklowych, więc jak czegoś nie ma w jednym to pytać w innych:

- Moto GP - Nałęczowska;

- Naprawa Motocykli Różnych -  z 5 km od MotoGP - jedziesz w stroną Nałęczowa;

- na Poligonowej sklep ze skuterami, mają m in. Helda, Shoei-a i parę innych ciekawych marek;

- Inter motor na Rapackiego 

- moto-rider na 1-go maja

- Sokół ul Montażowa

Byłem w Lublinie i mierzyłem kilka kasków. MASAKRA !!!

Nolan n86 xxl  -  za mały , HJC IS 17- xl ciasny jak diabli xxl  - nie było, raczej też do niczego.

W sumie zmierzyłem chyba z 6 różnych kasków i d.....pa. Jeden ciasny w policzkach , inny w kark dusi. Zwariować można.

Ale jest światełko w tunelu...

Nolan 104 EVO -  mierzyłem rozmiar XL -  za mały ale nie jest źle. Zamówiony rozmiar XXL a w razie czego występuje XXXL. Opinie ma super. Tylko cena troche wysoka.

Trzeba się z tym przespać.

Mierz kaski innych firm. Różne kształty skorup mogą lepiej leżeć na Twojej głowie.

Kask jak buty - musi dobrze pasować a nie tylko cm na papierze się mają zgadzać.

Jak bedziesz mierzyl kaski to nie zakladaj zbyt wielu bo po ktoryms z kolei kazdy nastepny bedzie dla ciebie niewygodny i bedzie zle lezal.

Edytowane przez Rubin87