Skocz do zawartości

Problem Z Doborem Rozmiaru Kasku.

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ile ten Nolan kosztuję,ale głowę ma się jedną i na czym jak na czym

ale na kasku nie można oszczędzać.Teoretycznie z wyższej ceny powinny też

wynikać lepsze właściwości kasku.

Ale jest światełko w tunelu...

Nolan 104 EVO -  mierzyłem rozmiar XL -  za mały ale nie jest źle. Zamówiony rozmiar XXL a w razie czego występuje XXXL. Opinie ma super. Tylko cena troche wysoka.

Trzeba się z tym przespać.

posiadam takowy. Jest fajny poza tym, że dwa miesiące spędził na naprawie we Włoszech :oczy:

Nie wiem, czy naprawiono co trzeba bo jak go odzyskałem to już po sezonie było.

No a poza tym, że szczęka była nieszczelna to robi dobre wrażenie. A i trudno się dopasowuje, w sensie wypełnienie jest dość twarde.

Innych spostrzeżeń nie mam bo za krótko w nim polatałem jeszcze.

Nie bardzo mam wybór  - nic nie pasuje :(

Nie wiem czemu naprawa we włoszech. Kontaktowałem się z nolanem :    http://www.nolan.com.pl/   i napisali że oni  zajmują się   naprawą (w razie czego).

Test starszego modelu  :  http://sharp.direct.gov.uk/testhelmetlist?sharp-make=122&sharp-model=N104&sharp-type=3&sharp-rating=1&discontinued=1

ja chcę kupić model evo.

Sugerowałem się opiniami :

http://www.globtroter.pila.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=67:kask-szczkowy-nolan-n104-evo-test&catid=3:sprzt-motocyklowy&Itemid=11

http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=6458

Edytowane przez Pasek90

Nie wiem czemu naprawa we włoszech. Kontaktowałem się z nolanem :    http://www.nolan.com.pl/   i napisali że oni  zajmują się   naprawą (w razie czego).

zależy od usterki. mi wymieniali zawiasy, a to tylko w fabryce :)

Odnośnie bezpieczeństwa polecam zajrzeć tutaj ;)http://sharp.direct.gov.uk/

Nie ma co się sugerować tymi testami. Co najwyżej można na tej stronce sprawdzić w co dany kask jest wyposażony.

Nie ma co się sugerować tymi testami. Co najwyżej można na tej stronce sprawdzić w co dany kask jest wyposażony.

kotek-d.jpg

Ma chłop absolutną rację. Nie wiem jakim cudem kask Lazera wyginający się w rękach jak Tiger sprawiający ważnie jakby miał za chwile sam się rozlecieć przed włożeniem na głowę ma pięć gwiazdek? Podsumowując jeszcze kilka kwest związanych z głośnością kasków jeżeli jeździsz dużym bandziorem bez owiewki z prędkościami powyżej 200 km/h na godzinę każdy kask będzie głośny. Dlaczego szczękowy kask NAXA w internecie często jest lepszy od Schubertha C3PRO który jest teoretycznie najcichszym kaskiem szczękowym? Ponieważ w tym pierwszym jeździ gość GL który ma szybę jak w autobusie i nawet jak pojedzie bez kasku to będzie cicho, a drugiego testuję właśnie gość na dużym bandziorze po czy stwierdza, że strasznie huczy. Jeżeli chcemy kupić w miarę cichy kask to koniecznie musi być on bez blendy i najlepiej bez wentylacji (raczej takich nie ma) ponieważ każda zakamarka powoduje świszczenie wewnątrz kasku. Co do kasków szczękowych według mnie N104EVO na obecną chwilę jest produktem najlepszym w konfrontacji cena-jakość, wszystko się fajnie otwiera i zamyka, gumowa uszczelka szyby itp., ma też minusy podczas deszczu woda dostaje się przez uszczelkę wizjera. Co do jego głośności jest identyczna jak N86 i C3PRO, nie polecam go osobom które ważą  50kg ponieważ jego waga powoduję bóle szyi. Dla osób szukających podpowiem tyle. że pod żadnym pozorem nie kupujcie kasku bez przymiarki, zwrócicie przede wszystkim uwagę na spasowanie szyby z uszczelką (najlepiej jak będzie gumowa) no i jeszcze podbródek -znacznie umila życie :) 

Mnie tam w C3 nic nie świszczy...

Ale ponoć C3 jest lepszy niż C3PRO, więc może to dlatego :) 

Raz ubrałem integrala HJC bez żadnych blend i tam to świszczało i huczało :lol: 

Ech, teraz mi piszą, żeby bez przymiarki nie kupować, a ja głupi lata temu kupiłem przez internet, nie przymierzając żadnego kasku :( 

No ale leży idealnie, więc jakoś przeboleję, ale już mądrzejszy jestem :D 

I zaoszczędziłem prawie 1000zł w porównaniu z cenami w polskich sklepach :rock: 

Po prostu miałeś farta, a u mnie wręcz przeciwnie - tak jak pisałem z kilku kasków jeden w miarę pasuje :(.

Bo jestem przeciętnym chuchrem standardowym i na mnie wszystko pasuje :lol:

Takie to moje zezowate szczęście ;)

Dla mnie właśnie testy sharpa są chyba jedynymi akceptowalnymi bo reszta(kwestie wygody,wentylacji i glosnosci) to subiektywne odczucia. Sharp przynajmniej nie kitrasi i wszystko opisane jest klarownie na ich stronie. Oczywiscie- mogą być przewałki ale jeśli nikomu mamy nie zaufać to po co temat o kaskach w ogóle? ;)

edit:

https://www.youtube.com/watch?v=Y4_VgPDVeUA

Edytowane przez WaluÅ›

No i w końcu kupiłem kask :). N104 EVO Rozmiar XXL pasuje jak ulał.( Podobnie leżał Shoei Qwest jak przymierzałem ) . Mam nadzieję że będzie się tak sprawował jak leży. Podziękowanie koledze Boszat za przedstawienie bardzo dobrej oferty na kask.

Wszystkim za porady w temacie :)

W trakcie sezonu napiszę kilka słów o kasku. LWG :)

Edytowane przez Pasek90

• 1 year later...

No i w końcu kupiłem kask :). N104 EVO Rozmiar XXL pasuje jak ulał.( Podobnie leżał Shoei Qwest jak przymierzałem ) . Mam nadzieję że będzie się tak sprawował jak leży. Podziękowanie koledze Boszat za przedstawienie bardzo dobrej oferty na kask.

Wszystkim za porady w temacie :)

W trakcie sezonu napiszę kilka słów o kasku. LWG :)

Ponieważ już rok minął od ostatniego posta, może warto by było się pokusić o kilka słów podsumowania. Sam jestem ciekawy, jak oceniasz tego Nolana po roku eksploatacji. 

W kwestii kaskow - najlepiej kupic kask z Airpump. Kask z czasem sie rozbija pompujesz i jest elegancko. Na zimne dni zakladasz kominiarke upuszczasz wiatru i znow jest lux. Testowane, sprawdzone  -polecam

• 2 weeks later...

Co prawda w Nolanie 104 zrobiłem może z 8 tyś ale mogę co nieco napisać.

Jako że mam dość nietypową łepetynę miałem problem z doborem odpowiedniego kasku. Jestem dokładnie na granicy między jednym a drugim rozmiarem

Kask kupiłem ścisły z założenia że tak samo jak poprzednie rozbije się. Niestety albo i dobrze że nadal jest tak samo ścisły jak nowy. Nie "rozbił" się w środku. No może troszeczkę. Osoba z wystająca szczeka ma problemy z zamykaniem przyłbicy.Przyłbica zahacza podczas zamykania o podbródek. Zbyt luźne mocowanie noska łatwo go wyjąć.Lewa strona kasku troszkę głośniejsza od prawej.Nic nie daje regulacja szyby i mechanizmu szczeki. Tak samo zamykanie.Czasem klik , czasem trzeba poprawić bo się nie domknęło. Wentylacja wyśmienita.Tak szczerze to kask wart swojej ceny około 1000 zł i nie więcej. Ogólnie kask mimo koloru mat nadal wygląda jak nowy.szyba nie rysuje się.I jeszcze jedna uwaga .Pomimo ze to szczękowiec dość ciasno się go zakłada co może stanowić problem dla okularników.Nie ważne czy rozmiar większy czy ten co mam po założeniu kasku okularów nie wsadzisz tak jak i nie zdejmiesz. Możesz je zsunąć ale jak masz zagięte zauszniki nie wyjmiesz. Okulary trzeba założyć przed ubraniem kasku. Może to moja głowa taka dziwna ale pomyślałem że warto o tym wspomnieć.

Przymierzyłem tego Nolana i chociaż bardzo chciałbym go mieć, niestety nie pasował na moją głowę. Kupiłem HJC EVO.