Skocz do zawartości

Co Zabrać Na Wyprawę

Gregu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym tylko dodał by do tej listy podejść ze zdrowym rozsądkiem.

Sam zawsze zabieram spory zestaw narzędzi na wyprawę. Tylko ja przy moim motocyklu robię wszytko sam więc będę potrafił ich użyć w razie W.

Osoby, które serwis motocykla ograniczają do wizyt w serwisie i nigdy czegoś bardziej skomplikowanego przy motocyklu nie robiły mogą sobie te narzędzia darować.

W przypadku większej awarii i tak będą szukały warsztatu a tam narzędzia raczej posiadają.

W takich przypadkach wystarczy w zupełności zestaw firmowy dołączony do motocykla.

Oszczędza się wtedy sporo miejsca a przede wszystkim wagi.

Warto się zorientować ewentualnie spytać mechanika czy w naszym motocyklu występuje jakiś dziwny klucz, którego nie ma w narzędziach firmowych.

W v-strom dla przykładu aby zdjąć przednie koło potrzebny jest imbus 14mm albo 16mm(nie pamiętam w tej chwili). Może się okazać, że typowy warsztat oponiarski takiego nie posiada i robi się problem. 

Zjeść kanapkę można na motocyklu, po za tym też powinno się rozdzielić to gdzie się jedzie.

Miejsca z cywilizacją gdzie są sklepy, jakieś parki z ławkami i inne takie wygody

Miejsca bez cywilizacji, gdzie do sklepu czy normalnej drogi jest X kilometrów

bo od tego też sporo zależy, bo jak po drodze/na miejscu można kupić jedzenie i rzeczy pierwszej potrzeby bo po co wtedy je zabierać ze sobą ?

Ja to się pakowałem tak:

1. Lista rzeczy, które są mi niezbędne, potrzebne, pożyteczne i takie, które chciałbym mieć.

2. Wszystko ułożone na łóżku lub podłodze; pakuję rzeczy do trzech kufrów.

3. Wywalam spakowane rzeczy i zabieram jeden kufer. Bo jak można do trzech, to można i do dwóch - z uwzględnieniem zasady - pierdół się nie zabiera, zabiera się tylko to, co niezbędne, i to czego niczym zastąpić się nie da.

4. Po spakowaniu wyciągam wszystkie rzeczy i przeglądam, co mi przeszkadza, czego jest za dużo, itp. Zabieram jeden kufer i pakuję wszystkie rzeczy do jednego kufra.

5. Jak już mam wszystkie rzeczy w jednym kufrze, to wiem, że mam to, co najpotrzebniejsze. Cała reszta nie jest mi niezbędna. Ale że mam dwa wolne kufry, to wrzucam resztę do pozostałych i wożę ze sobą jak cymbał i niektórych rzeczy nie używam od wyjazdu do powrotu. :takaemotka:

----

Jak się jedzie w kraje EU - to lepiej wziąć kasę i sobie kupić na miejscu to, co rzeczywiście będzie potrzebne.

ciach ciach i nieco posprzątane :)

GreG, trochę zmodyfikowałem pierwszego posta, bo strasznie się rozrósł...

Podzieliłem listę na sekcje, które sobie można rozwijać.

Jeśli nie akceptujesz mojej ingerencji, daj znać, a przywrócę wszystko do stanu poprzedniego :)

Poprawiłem też kilka ortografów i innych błędów :p:

A w ogóle to zamiast kompasu polecałbym busolę turystyczną!

Bo sam kompas to mało da :P

może warto dodać listę http://polishbanditcrew.pl/topic/618-assistance-czyli-kto-i-gdzie-moze-pomoc/?hl=assistance

z tego co czytałem na forum nie jednemu pomogła, może nie przy wyprawie do Mongolii ale zawsze :)

No może jeszcze warto dodać NAWIGACJĘ.

No może jeszcze warto dodać NAWIGACJĘ.

pierwszy post

-inne potrzebne-

znalazłem coś co też można wydrukować i  wrzucić do kufra:) i to na przykładzie jedynego słusznego motocykla :zeby: :zeby: :zeby:

http://jarekspychala.com/userfiles/jarekspychalacom/file/S%C5%82owniczek%20Motocyklisty%20PL-GB-D-RU-SP.pdf

Edytowane przez lelon

znalazłem coś co też można wydrukować i  wrzucić do kufra:) i to na przykładzie jedynego słusznego motocykla :zeby: :zeby: :zeby:

http://jarekspychala.com/userfiles/jarekspychalacom/file/S%C5%82owniczek%20Motocyklisty%20PL-GB-D-RU-SP.pdf

zajebiste - do wgrania na komórę bezwarunkowo

ale jak tak czytam to zaczynam się bać wyjechać dalej niż do pruszkowa ;) no może do rawy mazowieckiej

I tak najważniejsze jest to co GreGF napisał na czerwono.

Zapasowa szybka do kasku

• 2 weeks later...

wiosną jest problem z owadami, szczególnie wieczorem, więc dobrze mieć zrywki lub chociaż płyn do wizjera i szmatke

Mam to w oryginale,jest wielkości książki gwarancyjnej,więc wiele miejsca nie zajmuje,

a za granicą może się przydać.

wiosną jest problem z owadami, szczególnie wieczorem, więc dobrze mieć zrywki lub chociaż płyn do wizjera i szmatke

z owadami dobrze radzą sobie chusteczki nawilżane dla dzieci...i jedną paczką załatwiamy dwa tematy ;)

• 4 months later...

Ja zabieram zawszę Płyn do mycia szybki oraz chusteczki nawilżone :), szmatka oraz rękawiczki żebym rączek nie brudziła , smar do łańcucha , opaski zaciskowe czyli ,trytytki , taśma izolacyjna , termokurcze , palnik do lutowania oraz cynę , troszkę przewodów , Latarka niezbędna rzecz , Zestaw naprawczy do koła z nabojem CO 2 , najlepiej kilka sztuk przyda się jak jedziemy w grupie , o żarówkach zapasowych nie muszę wspominać i apteczce :P. Kilka ładowarek i różnych kabli do ładowania nie zaszkodzi ,nóż bardzo ważny oraz szczypce lub kombinerki .Ładowarka przenośna i najważniejsze kanister 2l paliwka w razie braku stacji a tak się zdarza :(  tyle o narzędziach . 

Podstawa dobre ubezpieczenie na życie w razie wypadku taki pakiet żeby były transport helikopterem do Polski , Ja zawsze wykupuję dwa ubezpieczenia jedno na życie drugie ac na moto w razie awarii :P , Karta z NFZ podstawa , nie zapominajmy o krajach gdzie jest potrzebna zielona karta . 

A najważniejsze to wiedza o danym Kraju - Jakie są tam przepisy ruchu drogowego i co nam grozi  za wykroczenia jakie prawa mamy . Ważne też jaka jest kultura jazdy w danym kraju co może nas zaskoczyć to znaczy stan asfaltu oraz styl jazdy kierowców :) .

• 6 months later...

odgrzewam :usmiech: karimata-materac dmuchany-mata samopompujaca? co zabieracie pod namiot? co macie sprawdzonego i jakiej firmy,wypady kilkudniowe oczywiscie motocyklem 

Ja kupiłem materac dmuchany Fjord Nansen Trekker XL.

Mata samopompująca i karimata zajmują dużo więcej miejsca ale tutaj trzeba silnych płuc albo pompki...

http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/materac_fjord_nansen_trekker_xl/8445.585.1.1.pl2.0.htm

Edytowane przez ar1tur

tez mysle ze materac dmuchany plus pompka elektryczna to najlepsza opcja

Nawet nie widziałem nigdy takiego cuda :usmiech:  fajna i mała rzecz.W związku że  jeżdżę solo zabieram mate samopompującą ,spakowana w rolkę razem z namiotem i śpiworem. 790f2e7f89.jpg

Pytanie jak się sprawuje czyli jak izoluje od podłoża ,gdyż mata spełnia się idealnie.

Do listy bym dorzucił, jakieś zabezpieczenie typu zamykana linka, kłódka rowerowa, coś co w  jakikolwiek sposób pozwala przymocować kaski do motocykla, jak np idziemy coś pozwiedzać.

W zasadzie tylko tego mi brakowało na Chorwacji :) Wiadomo, jak ktoś chce ukraść kask to taka linka nie jest przeszkodą, ale zawsze powstrzyma przypadkowego złodzieja.... a uruchamiając alarm zwróci uwagę innych osób.

Edytowane przez lelon

kwinto-jaka masz mate? jaka gruba? jakiej firmy? tez jezdze solo to wielkosc niema dlamnie az takiego znaczenia

Matę kupiłem w Jysk , kurde teraz to schowane :zeby: głęboko.Na pewno nie jest najgrubsza ale już , proszę jest  http://jysk.pl/ogrod/materace-dmuchane/karimaty/mata-samonapelniajaca-w3-cm,mnie ona wystarcza w zupełności muszę tylko w decathlonie upolować na początku sezonu poduszkę dmuchaną :usmiech: , gdyż znudziło mi się upychać coś pod głowę.