Skocz do zawartości

Co Zabrać Na Wyprawę

Gregu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Matę kupiłem w Jysk , kurde teraz to schowane :zeby: głęboko.Na pewno nie jest najgrubsza ale już , proszę jest  http://jysk.pl/ogrod/materace-dmuchane/karimaty/mata-samonapelniajaca-w3-cm,mnie ona wystarcza w zupełności muszę tylko w decathlonie upolować na początku sezonu poduszkę dmuchaną :usmiech: , gdyż znudziło mi się upychać coś pod głowę.

pojade do jyska i oblukam ale 5 cm,i do tego jest wieksza,dzieki kwinto :usmiech:

Ja zawsze zabieram kawiarkę (coś takiego: http://allegro.pl/z02-zaparzacz-do-kawy-kawiarka-6-x-espresso-300ml-i5737407376.html)oraz kartusz i maszynkę. Z karimaty, nawet samopompującej można zrobić osłonę przed wiatrem. A nie ma to jak kawa z rana przed namiotem!!

Dodatkowo kubek termiczny - rano do kawy, a wieczorem w ciepły dzień, drink się tak nie grzeje (no i nic się nie wylewa :)).

kartusz i maszynke juz mam,tylko niemoge sie zdecydowac-materac dmuchany czy samopompa :usmiech: ma byc w miare wygodnie i w miare tanio,narazie sklaniam sie ku samopompie z jyska

Każdy raczej posiada smartfon. Może dołożyć jeszcze do poradnika dział z aplikacjami na telefon przydatnymi w podróży:

- nawigacje (mapy) offline, jako alternatywa (luba na wszelki wypadek) dla standardowych nawigacji

- taka apka na zagraniczne wyjazdy, na którą trafiłem dzisiaj: http://polishbanditcrew.pl/topic/27006-przydatne-aplikacje-na-androida/?p=416474

papierowa mape raczej i paszport, karty kredytowe,

slownik, humor i optymizm ;)

• 3 months later...

Do listy bym dorzucił, jakieś zabezpieczenie typu zamykana linka, kłódka rowerowa, coś co w  jakikolwiek sposób pozwala przymocować kaski do motocykla, jak np idziemy coś pozwiedzać.

W zasadzie tylko tego mi brakowało na Chorwacji :) Wiadomo, jak ktoś chce ukraść kask to taka linka nie jest przeszkodą, ale zawsze powstrzyma przypadkowego złodzieja.... a uruchamiając alarm zwróci uwagę innych osób.

Przy zapięciu typu DD w niektórych motocyklach (w wodniakach tak jest) można kask zapiąć pod siedzeniem - wisi sobie z boku.

W olejaku tez jest uchwyt pod siedzeniem i z boku 2 na kluczyk. Zwyklego kasku tam nie zapniemy ale DD fakt :)

W olejaku tez jest uchwyt pod siedzeniem i z boku 2 na kluczyk. Zwyklego kasku tam nie zapniemy ale DD fakt :)

DD znów potwierdziło że jest najlepsze!  :zeby: Mam i ja.

DD znów potwierdziło że jest najlepsze!  :zeby: Mam i ja.

Ale że jak? ja mam w nolanie Microlock 2 i ostatnio zapinałem pod kanapą kask 

w tych ' gorszych' kaskach :) tez sa przeciez metalowe kolka ( polkolka czy inne blaszki) wiec nie ma z tym wiekszego problemu zeby zapiac... zeby nie bylo - mam multiteca z DD :)

• 1 month later...

Chyba dodałbym do zestawu duży powerbank z latarką. Zawsze można sobie przyświecić a do tego jeszcze telefon / aparat / nawigacja i co kto tam jeszcze chce się naładuje :)

• 9 months later...

Hej może ktoś polecić w miare .niedrogi śpiwór taki żeby dał radę w maju pod namiotem. Użytkuje ktoś może wojskowy? Wz 729

Wgł. specyfikacji daje radę w ekstremalnych warunkach do minus 20 ,a więc spokojnie dasz radę noc przeżyjesz :zeby:

WZ 729 w zestawie ma karimatę . W namiocie spokojnie możesz spać nawet w zimowych warunkach . 

Dzięki, muszę się rozejrzeć za takim na olx w zeszłym roku trochę mnie przepizdziło w Bieszczadach i latem :)

Jak jesteś zmarzluch to 25/dws ;)

Nie no takim zmarzluchem nie jestem :) zawsze koc mi starczył teraz chce się doposażyć w śpiwór w maju może być różnie nad ranem

• 3 years later...

@Gregu, bogatsza o kilka lat doświadczeń proponuję aktualizację listy.

Do sekcji 1 - apteczka: 
lód w sprayu
Octenisept do oczyszczenia rany 

2. Eksploatacja moto i w razie W 
klocki hamulcowe, zwłaszcza kiedy jedziemy w teren górski 

4. Inne potrzebne: 
mała kłódka do zapięcia torby (z którą spacerujesz, albo którą na czas speceru zostawiasz na motocyklu)
latarka (najlepiej taka, która ma funkcję mrygania). Jeżeli w nocy wywali Cię z zakrętu w las i będziesz leżeć, będziesz mieć minimalną szansę zasygnalizowania przejeżdżającym, że coś jest nie halo. 

6. dokumenty 
ubezpieczenie kosztów leczenia, NNW, bagażu, od kradzieży - tzw. "travelka"

Do sekcji 7:
puder (zasypka) taki dla dzieci do pupy - by uniknąć odparzeń w czasie upałów
czapka z daszkiem od słońca
okulary przeciwsłoneczne
drugi telefon 
wodoszczelne etui na telefon

gumy oporowe/skakanka by zrobić szybki trening 
puder do włosów (kto ma 😜)/suchy szampon, zwłaszcza jak nie będziesz mieć okazji często ich myć
żel antybakteryjny - bardzo na czasie!
krem albo balsam do ciała bo skóra ocierana całymi dniami przez odzież motocyklową dostaje ostro w kość - może to być ten sam, co z filtrem
markery do zaznaczania tras na mapie i długopis

8. Biwak: 
pojawiły się też w sprzedaży campingowe pralki, być może to dobra opcja? nie korzystałam
do żywności dodałabym orzechy, bo to zdrowe, sycące i mało miejsca zajmuje

Od siebie dodałabym, żeby przed wyprawą zadbać o wymianę szybki kasku/blendy/pinlocka (okularów?), co kto ma - wszystkiego, co wpływa na naszą widoczność. Owca też o tym wspominał: zapasowa szybka.

Idąc z duchem czasu proponuję poszerzyć bazę wiedzy o dział 10:

Technologia - aplikacje, które mogą uratować nam doopę
- nawigacja - preferowana, ale najlepiej offline
- appka, która wezwie SOS, kiedy glebniemy - nie testowałam żadnej - ktoś, coś? 
- coś typu GPS tracker, jeśli przypadkiem trafimy na jakąś malowniczą trasę, żebyśmy mogli się nią podzielić z forum
- chmura, w której mamy zgromadzone kopie dokumentów, rezerwacje
mamy na aplikacje osobny wątek, ale czy aktualny? Może po prostu go podlinkujemy? Jest tu  

Edytowane przez Yummy

1 godzinę temu, Yummy napisał:

8. Biwak: 
pojawiły się też w sprzedaży campingowe pralki, być może to dobra opcja? nie korzystałam

Kiedyś woziłem ze sobą pralkę, robotę wykonywała super, ale jednak wolę moto jeździć solo :lol: 

Dwa przydatne pliki, można wg nich się pakować i w razie W wytłumaczyć coś na serwisie. Oraz prosty kalkulator, który pozwoli ogarnąć ile nas to kosztowało lub na ile się przygotować.

lista_pakunkowa_by_tgt.pdf Słowniczek_Motocyklisty_PL-GB-D-RU-SP.pdf

kalkulator kosztów.xlsx

Edytowane przez Caesar

• 5 months later...