Skocz do zawartości

Montaż Świateł Stop W Kufrze

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie fachowcy doradźcie.

Mam kufer Kappa 48, w którym jest ładne miejsce na światło STOP.

Zastanawiam się co będzie lepszym wyborem.

Czy wstawienie diodowych zamienników żarówek T5, w liczbie sztuk 4, jak na załączonym obrazku?pol_pl_Swiatlo-stop-KAPPA-V90-do-kufra-K

Czy przykleić do plastkiku pasek tasmy led?

Z wersją pierwszą jest taki problem, że ta biała ramka do której wchodzą zarówki nie posiada żadnego odblasku. Zwykły biały plastik.Dioda świeci przed siebie, więc może odbłysnik i tak byłby zbędny ale będzie ok. 1 - 1,5 cm odległości od diody do szkła i nie wiem czy efekt nie będzie zbyt marny.

Z wersją drugą, z kolei, jest taki problem, że pasek taśmy led ma szerokość 1 cm, u mnie ten wyjmowany kawałek plastiku, który jest przed żarówkami/diodami ma wysokość 1,5 cm i dwóch, jeden nad drugim, nie wcisnę.

Szerokość światła to ok 15 cm, więc nie tak źle. Pytanie tylko czy taki pojedyńczy pasek wystarczy?

Co myślicie?

kupiłeś ten zestaw i tylko chcesz żarówki wymienić?

diody są różne ( z różnym kątem świecenia) a te mocniejsze jeszcze mają możliwość montażu soczewek

czego od nas oczekujesz?

(bo ja się nie znam ale diody mogę wytłumaczyć)

Edytowane przez syku

Nie, nie kupiłem zestawu. Wstawiłem fotkę zestawu bo gdzieś mi się kabel od telefonu zapodział, a chciałem pokazać tylko ten element, który znajduj się w miejscu na światło STOP w kufrze:

post-8670-0-77855600-1432584861_thumb.jpg

Są w nim, jak widać, 4 otworki na żarówki.

Potrzebuje rady odnośnie doboru diód.

Czy lepsze będą diodowe zamienniki żarówek T5 (1 dioda 5050), które idealnie wchodzą w te otworki (sprawdzałem) ale będzie ich tylko 4 sztuki. Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie taśmy led? Nie wiem tylko jakiego rodzaju i jakie duże diody są na taśmie.

Wiem tyle ile wyczytałem z wątku, że nie ma co bawić się w białe diody tylko od razu montować czerwone.

ja bym zaryzykował taką diodę

http://allegro.pl/dioda-modul-mocy-power-led-1w-350ma-czerwony-i5199837715.html

plastik zapewne pójdzie w diabły

plus taki sterownik

http://allegro.pl/sterownik-stalopradowy-driver-do-led-1w-350ma-i5380743747.html

lub taki

http://allegro.pl/zasilacz-stalopradowy-driver-led-mocy-350-ma-i5370160379.html

ten drugi (bo jest więcej info) powinien wydolić na 4 diody

2,5V max zasilania * 4 daje 10V. wymaga 3V więcej niż zasilanie a zakładam że 13V podczas pracy masz spokojnie na zasilaniu.

Tylko że takie diody potrafią się grzać więc szukałbym fajny kawałek "amelinium" lub miedzi do odprowadzenia ciepła

Z tym że stopy nie działają "non stop" więc mają czas na wystudzenie

z innej beczki - sprawność żarówki to około 5% (reszta to ciepło) leda 20%

zakładając że pobór mocy na 1 leda to 1W - 0,8W to ciepło

żarówka zapewne jest również 1W albo 5W (95% to ciepło - i to bez radiatora) - sam sobie policz. 

• 5 weeks later...

ponieważ zapytano mnie na PW o sterowniki diody, powody etc postanowiłem podać trochę teorii.

1. pojedyncza dioda to urządzenie które sterowane jest prądem o konkretnej wartości nominalnej. Co to oznacza - że kupujemy diodę LED 20mA diodę LED 750mA itd pada więc pytanie - to jakie napięcie? Nie ma poprawnej odpowiedzi na to pytanie. Napięcie które daje taki prąd zależy między innymi od koloru diody

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRepqaYASkQZdfb3gSrt3Hs6_KbIZA6r4HjqshjFpuOD8NN9DZ3eg

W pionie macie prąd w poziomie napięcie.

Jeżeli z wykresu wyjdzie jakie napięcie jest tym napięciem potrzebnym do świecenia (przy założeniu że prąd jest taki na jaki kupiliśmy diodę)

Pierwszym więc powodem dla którego warto kupić driver LED jest to że jest on na konkretny prąd (a napięcie sobie sam dopasowuje)

Co jednak gdy chcemy podpiąć dwie lub trzy diody w szereg - należy nie mieszać diod, najlepiej kupować z jednej serii bo mają zbliżone parametry.

Driver LED leżeli tylko wystarczy mu napięcia da sobie radę.

Przykład. Z wykresu wynika że napięcie przy 20mA to 3,5V. Trzy diody to 10,5V. Z reguły driver led może sterować diodami do napięcia około 3V (to można odczytać z katalogu drivera) od napięcia zasilania. Napięcia od 13,5V - 16V w przykładzie są wystarczające do takich diód.

Pytanie: skąd ma wiedzieć że to 3,5V a nie 4V. Najłatwiej podpiąć driver pod jedną diodę i sprawdzić jakie napięcie wytworzył driver a potem przemnożyć przez ilość diód

2. Mam diody ale nie mam drivera - chcę dać rezystor. Nie jest to idealne rozwiązanie ponieważ skoro przy świeceniu prądem 20mA mamy na diodzie 3,5V to znaczy że reszty trzeba się pozbyć na rezystorze. Niby banalne R=U/I

R - rezystancja (wartość rezystora) której szukamy

U - to spadek napięcia o wartości: zasilanie minus napięcie na diodzie LED

I = 20mA czyli 0,020 A

Wszytko fajne ale - aby dioda świeciła swoim maksymalnym światłem to muszę znać napięcie zasilania. Alternator daje załóżmy 15V. 15V minus 3,5V spadku na diodzie to 11,5V.

R = U/I czyli 11,5V/0,020A = 575 Ohmów - szukamy czegoś najbliższego a ponieważ typowe wartości to:

1 - 1,2 - 1,5 - 1,8 - 2,2 - 2,7 - 3,3 - 3,9 - 4,7 - 5,6 - 6,8 - 7,5 - 9,1

10 - 12 - 15 - 18 - 22 - 27 - 33 - 39 - 47 - 56 - 68 - 75 - 91

100 - 120 - 150 - 180 - 220 - 270 - 330 - 390 - 470 - 560 - 680 - 750 - 910

więc do wyboru mamy 560 lub 470 i 100 połączone w szereg czyli 570

Ten punkt zakłada jednak że napięcie jest zawsze 15V, przy 12V ten rezystor jest za duży i prąd jest mniejszy niż nominalny

W ten sposób możemy policzyć rezystor dla dwóch lub trzech diod w szeregu

do wzoru R = U/I podstawiamy w miejsce U 15V minus 3,5V(pierwsza dioda) minus 3,5V (druga dioda) itd

3, mamy taśmę LED - ona jest na 12V lub na 11,5V - oznacza to że diody mają już rezystor wyliczany jak powyżej ale dla napięcia nominalnego 12V (lub 11,5). Co zrobić z nadmiarem - można ubić rezystorem ale musimy wiedzieć jaki jest pobór prądu przez dany segment trzech diód. Jeżeli nie wiemy potrzebny nam jakiś zasilacz który z 15V da 12V (lub 11,5V). Najbardziej efektywna jest przetwornica DC/DC (z napięcia stałego na stałe)

Są trzy typy: step up, step down oraz step up/down

Przetwornica step up jest przetwornicą podnoszącą napięcie np jak z 12V zrobić 19V

Przetwornica step down jest przetwornicą zmniejszającą napięcie np jak z 15V zrobić 12V (ta może się przydać)

Przetwornica step up/down jest przetwornicą która dopasuje napięcie (zwiększy lub zmniejszy) - ta jest najlepsza ale z reguły 4-5 krotnie droższa od poprzedniczki.

http://allegro.pl/przetwornica-zasilacz-lm2596-step-down-arduino-av-i5435027207.html

• napięcie wejściowe DC 4,5V-35V - (tu się mieścimy z napięciem motocykla)
  • napięcie wyjściowe DC 2V-35V (regulowane potencjometrem) - spokojnie do ustawienia 11,5-12V
  • maksymalny prąd 2A z radiatorem 3A - (oooo to jest co ciągnąć)
  • sprawność 92% - mało się grzeje bo nie tylko 8% to straty na ciepło
4. Czy stosować stabilizatory napięcia typu 7812?
Racze nie polecam - powód grzeje się dużo bardziej od przetwornicy  i do pracy wymaga dwóch kondensatorów (jeden na wyjściu, jeden na wejście)
Do tego trzeba szukać wersji która nie wymaga dużej różnicy pomiędzy wejściem a wyjściem - na wyjściu mamy mieć 12V a na wejściu mamy tylko 14-15V - a to nie jest za dużo dla standardowego 7812 potrzebuje około 3-4V nadmiaru.

chyba wystarczy tego prania mózgu
tu kalkulator do wyliczania rezystorów http://kalkulor.pl/rezystor-do-led
uwaga wynik na górze
on podaje też parametr minimalnej mocy rezystora który należy nabyć (ja go pominąłem bo uważam że rezystor jest najgorszym rozwiązaniem.
Polecam driver led lub przetwornicę (gdy mamy taśmę)
  • Upvote 1

Suku co Ty pijesz? Też chcę to! To się czyta jak "chckoka" chyba musze pogadać żebyś mi to zrobił za wiekowe "łyski"

• 1 month later...

mam pytanie

czy złącze / wtyk mokrofonowy można czymś zastąpić - tu ostrojstwo jest strasznie długie a nie chciałbym aby wystawało mocno od dołu kufra - dodam ze planuje światło STOP i kierunkowskazy

LEDy już śmigają do mnie pocztą wiec w niedalekiej przyszłosci zrobie foto relacje o ile wszystko pójdzie po mojej myśli :)

T

potrzebujesz 4 styki więc najlepszym jest złącze z CB

poza tym jak je rozbierzesz to wcale nie jest takie wielkie - tylko ta metalowa obudowa daje gabaryt

@kolczyk_1986 jak dla mnie to trochę wystaje :)

to inne pytanie którędy poszły kable do wtyczki 

po ramie stelaża ?

pytam bo chciałbym ukryć co się da aby nie raziło w oczy

@kolczyk_1986 jak dla mnie to trochę wystaje :)

to inne pytanie którędy poszły kable do wtyczki 

po ramie stelaża ?

pytam bo chciałbym ukryć co się da aby nie raziło w oczy

kable ida wewnątrz stelaża i wchodzą pod kanapę przy śrubie, nic nie wisi i nie wystaje, będę w garażu to zrobie foto

• 3 months later...

Odświeżę wątek trochę.

Chciałbym zrobić przez zimę takie światła stopu do swojego V46

Wykorzystać standardowy konektor givi na dwa pini i dodać mikrokontroler z opcją przełączania. Teraz jeżeli dobrze kombinuję to można zrobić to tak. W kufrze zaszyć mikrokoktroler który będzie czekał na sygnał (i drugi który będzie nadawał spod kanapy :) ). Jak sygnał jest stały (po prostu różnica potencjału 12V na pinach) to działa jak klasyczne rozwiązanie givi. Gdy otrzymuje sygnał modulowany to działa tak jak w filmie powyżej. Rozwiązanie to ma takie zalety, że zachowuje wsteczną kompatybilność ze standardowym konektorem. I teraz prośba o wskazówkę do kolegów elektroników. Na którym pinie powinna iść modulacja? I czy ktoś podejmie się wspólnej zabawy w tym temacie? Programowanie ogarniam, jednak elektronika to nigdy nie był mój konik... Jeżeli ktoś może podpowiedzieć jakiś pomysł na realizację lub kierunek poszukiwań to będę wdzięczny.

Ciekawe

Masz dwa piny a w mojej opinii potrzebujesz trzech (masa, 12V, sygnał)

Przy trzech w technologii 1-wire mógłbyś wpakować "w piguły" różnych kombinacji.

Przy dwóch pinach widzę możliwość tylko jedną - zmiana polaryzacji pinów ale to tylko dwa stany.

Przy modulowaniu dostaniesz również migotanie świateł

Co mi przychodzi do łba - zmiana polaryzacji i komparatory okienkowe np

11,0 - 11,5 napięcie na jeden kierunek,

11,0-11,5 i zmiana polaryzacji to napięcie na drugi kierunek

11,6 - 15 napięcie stop

11,6 - 15 napięcie na pozycyjne

Jakoś inne pomysły mi do łba nie przychodzą

edit:

to chyba nie był dobry pomysł

4 lampy to 16 różnych kombinacji - a to już zaczyna się kombinować.

wygląda to tak że trzeba by iść sekwencją

impuls zasilania (w kufrze kondensator na podtrzymanie - albo dawać podtrzymanie bateryjne w kufrze)

wyłączenie impulsu zasilania

impulsy kodujący jakie lampy włączyć

włączenie zasilania - aby zapalić te lampy co trzeba

Edytowane przez syku

nie - to da się zrobić ale nie w sposób banalny

kusi mnie nawet aby poprotypować (lubię się sprawdzić czy dam radę)

może zimą coś się wymyśli - można założyć że po włączeniu zasilania pozycyjne jest zawsze - ale pozostałe lampki trzeba ogarnąć

zastanawiałem się czy warto przejść na 5V i dodać potem przetwornicę podnoszącą napięcie

ale może inne makgajwery coś podrzucą

Rozwiązanie jest proste jak cep! Nauczony doświadczeniem olewam komentarze pod filami a w tym przypadku było napisane, że używa encodera i decodera RF :) No to na święta zabieram się za budowę prototypu a póki co zbieram części :)

Nawet przy pomocy prostego przełącznika uda się utrzymać kompatybilność ze standardem GIVI :)

Czyli rozumiem że sygnał idzie bezprzewodowo a złącze givi podaje tylko zasilanie?

Tyż może być.

Dokładnie tak. Tanio i prosto. Z filmu widać że nawet nie ma dużych opóźnień... Czekam na dostawę modułów rf i zabiorę się za budowę pierwszego prototypu...

Wytapatalkowane...

Dokładnie tak. Tanio i prosto. Z filmu widać że nawet nie ma dużych opóźnień... Czekam na dostawę modułów rf i zabiorę się za budowę pierwszego prototypu...

to opisz co wyjdzie

na RF ach jeszcze nic nie robiłem

(jakieś moduły 433 leżą w domu ale miałem kiedyś z nimi jakiś problem bo to był nadajniko/odbiornik)

o.O 

a ja glupi zrobilem na starym kuferku cos takiego robiac "przedluzenie" oryginalnych kabli dodajac tylko konektorki... :/  i sie nie musialem martwic zadnymi standardami :P

swoja droga nie mozna "w razie w" wyciagnac tego konektora z givi wyciac dziure i wlozyc tak jak mowi syku np 3pinowego?

Edytowane przez Walle

Można by pewnie długo dyskutować nad sensownością tego rozwiązania (jak i nad legalnością takiego oświetlenia) jednak ja chciałem wykorzystać konektor który już mam i przy okazji zrobić tak że jak komuś/od kogoś pożyczę kufer to nie mieć problemu z działaniem świateł. Zobaczymy czy się uda i jak to rozwiążę.

Wytapatalkowane...

• 3 months later...

Planuje do kufra GIVI e470 zainstalować taśmy led, które będą służyć jako dodatkowe oświetlenie (ma to na celu zwiększyć bezpieczeństwo)

W kufrze chce zainstalować taśmę led która będzie jako światło STOP, oraz drugą taśme jako pozycja.

Największy problem mam z instalacją elektryczną. Proszę o pomoc które przewody w zadupku wykorzystać, jako pozycje chce wykorzystać oświetlenie tablicy, a jako stop???

W wiązce do światła stop i pozycji biegną trzy przewody, który za co odpowiada i ilo pinowego wtyku hermetycznego użyć na zewnątrz aby wyjmować kufer.

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie tematów. Po co zakładać nowy?

Mialem nic nie pisac ale przywitanie slabawe....zakladasz temat ktory juz jest na forum...jakby to byla elektroda to bylby ban:D jak szukasz pradu to bierzesz prosta probowke...zarowka i dwa kable i sprawdzasz na ktorym pinie masz prad...zadajesz na tyle podstawowe pytania i po nakierowaniu nie lapiesz to moze z kumplem przy piwie to zrobcie, co dwie glowy to nie jedna

• Upvote 1