Skocz do zawartości

Olej - Maź W Oleju - Paliwo W Oleju - Pytania I Porady

Gość szewc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

bo nowy wymieszał się z tym co pozostał w chłodnicy

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tomek

5

• qnerk

8

• Conorian

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

tak jak pisze kornik ,wymieszal sie ,oraz nawet po tym jak przejdziesz 10 km w oleju zachodza zmiany termochemiczne ( nie bede wchodzil w szczegoly ) ktore to powoduja ze olej ma wlasnie taka barwe a nie inna , takze nie ma czym glowy zawracac.

next time lepeij pojezdzic dluzej niz trzymac w garazu zapalony _ lepeij dla silnika, dla wlasnego samopoczucia i dla pluc- wdychanie spalin w garazu szkodzi :)

Dokładnie jest tak jak kornik napisał. Nie do końca spuściłeś stary olej i po odpaleniu wymieszał ci się z nowym stąd ten kolor. Ale tym się nie przejmuj, to normalne :)

No i swoją drogą szkiełko też potrafi nieco przekłamywać. Moje już przykładowo nie jest idealnie przezroczyste, więc olej też wygląda na ciemniejszy niż jest w rzeczywistości

Zalewając auto świeżym olejem i przejeżdżając nim 500 km, wylejesz z niego olej koloru takiego, jak po przejechaniu 15 000 km.

Dodam swoje 5 groszy ... Motul z beczki wydaje mi się ciemniejszy od butelkowanego a według dostawcy jest identyczny jak w butelce ... U mnie też za szybką wydaje się trochę ciemny a po spuszczenie jest żółciutki :)

Zapytaj ojca.On odpowie zapewne .Normalne że ciemny.Resztę już koledzy napisali.

PS>Ja tam nawet jak rozebrałem swego czasu prawie połowę silnika w poszukiwaniu śrubki to jasnym olejem cieszyłem się zamiast pierwsze 50 km pierwsze 100km :) potem klasycznie zrobił się ciemny.

ja swój wymieniam (castrol 10w40 GPS) co 6tyś, i aż serce się kroi bo taki piękny ma kolor.

Oceniając go po barwie spokojnie by mógł przelatać drugie tyle, ale nie mam zamiaru tego sprawdzać.

Edit:

co oczywiście nie zmienia faktu ze różni się od świeżego z butelki.

Edytowane przez suzikala-Marcin

Świeży olej przeczyścił cały układ i dlatego masz czarny olej. Proponuje wymienić jeszcze raz olej i pamiętaj by spuścić także olej z chłodnicy.

Pozdrawiam :)

Olejaki i inne moto bez wody zapaprze olej raz dwa. W GSie był czarny 500km po zalaniu. W bandziorze jeszcze jakoś wygląda. Nie ma co panikować. Nietóre sprzęty robią mega smołę z oleju i jeżdżą :)

kiedyś w nazywanych obecnie przez młodych "demoludach" typu TS350 czy ETZ150 przy każdej zmianie oleju przepłukiwało się

silnik czyli zalewało się oleju wrzecionowego, robiło się parę km a potem dopiero wlewało się olej docelowy... ale kto te czasy pamięta..

kiedyś w nazywanych obecnie przez młodych "demoludach" typu TS350 czy ETZ150 przy każdej zmianie oleju przepłukiwało się

silnik czyli zalewało się oleju wrzecionowego, robiło się parę km a potem dopiero wlewało się olej docelowy... ale kto te czasy pamięta..

Witam.

oczywiście Jack mówisz o skrzyni biegów :D

ja te czasy pamiętam.. te maszyny również :D

pozdrawiam

no wtedy "skrzynia" była jedynym miejscem "do zalania" olejem hehe :)

Jak już się przejmować kolorem oleju po wymianie to polecam (castrol 10w40 GPS) używam i po sezonie nie zmienił jakoś znacząco koloru chociaż maszyna nie stała na wystawie :motorek: . Natimiast odradzam zakup oleju z beczki, boszat napisał iż widział różnicę między butelkowanym a z beczki. I wcale mnie to nie dziwi bo słyszałem o różnych kombinacjach z beczkowanym. Co też nie znaczy że wszędzie jest kombinowany. Przedewszystkim życzę wszystkim by im oleju nie ubywało bądź nie przybywało :D

Edytowane przez sopotnia

Pamiętaj Jack jakiej klasy używane oleje były ;)

Teraz zlać zalać i jazda :)

Jak ktoś bardzo chce to może wymienić dwa razy.Raz zwala olej z układu zalewa nowy odpala co by przepłukać silnik znowu zlewa i zalewa ponownie nowy olej.Na jakieś 100 km będzie miał ładny kolorek potem znowu zrobi się ciemny :)

A i jeszcze jedno.Olej olejowi nie równy.Silnik silnikowi nie równy Co nie znaczy że ten idealnie czysty w okienku jest lepszy :)

Ale to już dyskuta dla speców od oliwy :)

No ja osobiście wole olej który szybko się ciemny robi od tego który ma taki sam kolor od początku do końca - tylko dlatego że do dużym uproszczeniu ma więcej składników czyszących. P.S. Wytłumaczcie mi jedno - po co spuszczać olej z chłodnicy? Przecież gdyby było to konieczne to by sprytne japońce zrobili śrubke/zaworek.

tylko dlatego że do dużym uproszczeniu ma więcej składników czyszących.

Czyli mogę uważać że Castrol 10w40 Power 1 GPS nie jest odpowiednim olejem :blink:

Tak jak wcześniej napisałem różni się od tego w butelce, ale nie jest to czarna smoła...

Proszę rozwiń swoją myśl.

Olej ma za zadanie zbierać sadzę, brud i inne zanieczyszczenia, które osadziły się na ścianach silnika.Dlatego może zrobić się czarny już po kilkudziesięciu kilometrach.

Sadza jest naturalnym efektem spalania a olej wykonany jest z pochodnych ropy naftowej a więc i węgla,

Zresztą nich spece od olejów sie wypowiedzą bo znowu coś mogłem pokręcić :)

kwestia "brudzenia" się oleju jest dużym uproszczeniem - Tomek wyjaśnił o co chodzi. Nie twierdzę że castrol jest złym olejem, poprostu ma inną ilość substancji myjących

No ja osobiście wole olej który szybko się ciemny robi od tego który ma taki sam kolor od początku do końca - tylko dlatego że do dużym uproszczeniu ma więcej składników czyszących. P.S. Wytłumaczcie mi jedno - po co spuszczać olej z chłodnicy? Przecież gdyby było to konieczne to by sprytne japońce zrobili śrubke/zaworek.

Przecież to tylko chwila a tam sporo oleju siedzi,tam jest jakiś chyba zaworek co po odkreceniu korka spusku oleju ten olej nie zlatuje z chłodnicy.

Tylko 5 min roboty.

jak Ci kruciec węża pęknie to pogadamy

Zalejcie do przezroczystego naczynia nowo co otwartego motula 5100. Do 5 minut po zalaniu jest jaśniutki niczym kujawski, a po tym czasie ładnie ciemnieje do koloru ciemno bursztynowego. Wiedzieliście o tym ? :P

jak Ci kruciec węża pęknie to pogadamy

A dlaczego ma pęknąć??Narazie jest ok.

Miałem tylko niespodzianke z korkiem spustowym oleju,po odkreceniu okazało sie że został wkrecony na czymś takim białym do skręcania rurek w kranie a gwintu było tyci tyci.wiec musiałem miske opuścić.Ale już jest nowy gwint na szczęście:):)

witam , mam podobny problem , olej zalałem z 20 km temu , a on już czarny tylko tyle ze moto stało dość długo 2-3 lata

, może powie mi ktos na szybkiego jak wyczuć wache w oleju ???, niemoge wyczuć czy mój olej pachnie benzyno czy nie , czuć tylko jakby spalenizną

a olej ma kolor czarny jednak gdy sie go rozetrze na cienką warstwe ma kolor bursztynowy , czy wszystko wporządku ??

raczej w porządku, jesli przypomina organoleptycznie to co jest w butelce. A co do benzyny - powąchaj to co masz w baku, powąchaj nowy olej i sztachnij się tym co jest w silniku. Benzynę wyczujesz od razu, jesli jest. Jak ci poziom oleju nie wzrósł to jest ok.