Skocz do zawartości

Jakie Ciuchy Na Upalne Lato

Ojciec Abstynent
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

hehe myslicie ,ze to fake czy koles wczul sie po prostu w role ? :D :D :D

a tam fejk, odpowiednia kaska i lecisz z konczyna.. :)

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• jacekrysiek

2

• Cielak

4

• Ojciec Abstynent

11

no tak zawsze jest druga graba :D . Kasa to nie wszystko. Pewnie jakbym byl wypity to by poszedl tekst " co ja nie zrobie ? ok zakład o przekonanie " :D

Edytowane przez dzichad1 - �ysy

• 3 years later...

Witam Panowie!

Roku Pańskiego 2013 nastała u nas Afryka... Za około 2 tygodnie wyjazd do Rumunii i co ja pacze? Tam kurna tak samo albo i jeszcze gorzej... Temp po 35-36C... Planowałem w skórzanym kombiaku jechać, ale skoro tak sytuacja się przedstawia nie mam innej opcji poza zakupem motocyklowych jeansów (planowałem na przyszły sezon). Wyskubałem zaskórniaki zaskórniaków i dysponuję kwotą ok 300zł. Mam nadzieję, że wystarczy na spodnie. Kurtkę na szczęście już mam.

Jeżeli ktoś posiada, którąś z wymienionych pozycji prosiłbym o krótką recenzję; jeśli nie o pomoc w doborze :)

Propozycje:

1.http://allegro.pl/jeansy-motocyklowe-gareth-kevlar-roz-xl-poznan-i3398481115.html

2.http://allegro.pl/jeansy-motocyklowe-mottowear-city-x-roz-l-xl-i3365329619.html

3.http://allegro.pl/motocyklowe-jeansy-spodnie-jeansowe-seca-kevlar-33-i3419718853.html

pozdro!

Mottowear to lider w tym segmencie, ale ja mam freestary.

Jak na lato to tylko Nitro N-62. Kurteczka tekstylna z siateczka z przodu, na rekawach. Super przewiew, stylowa + przeciwdeszczowka w standardzie w tylniej kieszeni. Mam ja od 3 miesiecy i jest super.

Kurtkę już mam, o spodnie chodziło :) Już zamówiłem Mottoweary :)

Co do jeansów na moto, to od ~ 10 tyś mam takie oto jeansy rebelhorn'a, jako zamiennik skórzanych od kombika.

przykładowa aukcja:

http://allegro.pl/je...3395473379.html

jestem z nich zadowolony, fajny design, bardziej mi pasują niż oklepane motto. A w zasadzie wyposażone są tak samo.

nic sie nie pruje, nie rwie.

Polecić mogę.

Edytowane przez Lukmack

• 1 month later...

Jak na lato to tylko Nitro N-62. Kurteczka tekstylna z siateczka z przodu, na rekawach. Super przewiew, stylowa + przeciwdeszczowka w standardzie w tylniej kieszeni. Mam ja od 3 miesiecy i jest super.

To jest dobra kurtka: Richa Summer Breeze

Wiem, że to trudne pytanie, ale zaryzykuję.

Czy ktoś w Warszawie nie natknąl się na jedna z tych powyższych kurtałek gdzieś w sklepie?

Rozglądam się za posezonowymi wyprzedażami.

W tej chwili i od dawna mam na celowniku coś takiego Dainese Air Flux. "Trochę" drogawa. Ale jak ją nałożyłem wrażenia zrobiła na mnie przednie. Fajnie spasowana.

Mam tylko kilka ale...

1. nie ma suwaka do podpięcia pod spodnie. Ale w sumie do latania po mieście...

2. nie ma też podpinki żadnej wiatrochronnej, no ale znowu, w końcu ma to być na upały na miasto do/z pracy.

3. czarna, to jak chce sie uciec przezd słońcem, to może nie najlepsze rozwiązanie...?

4. mam wrażenie, że trochę zaoszczędzili na jej produkcji.

A może któraś/yś przemieszcza się w takim fluxie i może powiedzieć jakie wrażenia?

Podoba mi się, że nawet kieszenie są z siatki.

Nie chcę jednak płacić tylko za znak symbol.

• 6 months later...

Zagadaj z Boszat-em, on pracuje w MSMOTO tylko oddział Jarocin, napewno doradzi a i moze jakis rabat sie znajdzie dla forumowicza ;-) <br /><br />Wyciapane z sokowirowki<br /><br />

• 5 months later...

Dorzucę coś od siebie.

Szukałem opcji na lato na jazdę nie tylko po miescie ale i w dalsze trasy. Czyli opcja jest gorąco 30+ a nagle spada deszcz...cos jak sierpień tego roku.

Oczytałem sie róznych ciekawych treści na wszelakich forach. i tak: dosc czesto wybierana opcja na motongach typu adventure jest buzer plus gore wojskowe na wierzch.

Zacząłem więc testowac taka opcję. No ale najpierw zadałem sobi epytanie czy buzer to najlepsze co moze być. Okzazało się że jednak dobra meshowa-siatkowa -letnia kurtka jest lepszą opcja. O dziwo jestem w mniej mniej skępowany i obieg powietrza jest co prawda taki sam(znaczy gwizda w h..) ale nie czuje sie w niej jak wedzona poledwica( pamietacie to mięsko w siatecce:/). Ponadto mogę ja dowoli ściagać i zakładać - szybko, a pod spód założyć koszule z krawatem, a w razie zimna odzież, nawet polar! - zapiecia dopasowujace na rękawach.

Opcje kurtki letniej połączyłem z dzinsami motocyklowymi - połaczonymi suwakiem!

Tak na marginesie kupiłem letnią adrenaliny, ta 3 w jednym, co to niby trzecią wastwę(zewnętrzną) z codury dopinamy na wierzch tzn, cały przedni siatkowy płat na klacie w razie potrzeby zakrywamy codurę. Kurtka camouflage. Zamysł producenta może i ok ale niestey wykonanie adrenaliny spowodowało że nie zakładam tego, czasami zabieram ze soba w razie w........ale raczej nie spieszę się z montażem tego).

Oryginalne ochraniacze adrenaliny są w szafie- wymieniłem je . Ichniejsza membrana lezy w koszu. to nawet koło membrany nie leżało. to chyba kawałek poliestru do tworzenia prywatnej saunny.

Czyli mam kurtke siatkową ( barki plecy i łokcie codura) spinaną z dzinsem motocyklowym, buty wysokie i dodatkowe plastiki pod spodnie na kolana. Sprawdza sie do doskonale od 20+ do 30+. A teraz w razie w......nie doczepiam kodury z zewnątrz, nie wklejam tej pożal się b... membrany tylko w razie zimna zakładam pod kurtke dodatkowy polarek, a w razie zimna i deszczu, albo ciepła i deszczu(też tak bywa) zakładam na górę (wierzch) wojskowy gortexowy(prawdziwy ) komplet (kórtka i spodnie) - twarda gruba membrana dobrze chroni przed wiatrem i deszczem.

• 8 months later...

Witam Panowie,

piszę tego posta z uwagi na bardzo mało praktycznych informacji odnośnie zbroi motocyklowych. Jak wiadomo przy takich temperaturach jazda w skórze czy tekstylu po mieście jest strasznie męcząca i stwierdziłem, że pora rozejrzeć się za zbroją.

W oko wpadła mi sztuka firmy EVS o nazwie G6 ballistic. Generalnie chciałem poznać opinie użytkowników jakichkolwiek zbroi, bo nie chce wydać na EVS 650PLN po czym stwierdzę, że dalej jest mi na maksa gorąco i rzucę ją w kąt. Ogólnie pytam: czy jest to praktyczne na lato: przewiewne oddychające? Może ktoś miał jakieś incydenty i mógłby powiedzieć coś o praktycznej stronie bezpieczeństwa? Być może ktoś ma tego EVS'a i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?

Dzięki

• 9 months later...

odgrzewam temat, szukam czegoś na lato. ze zbroji zrezygnowałem bo protektory mogą się pozesuwać przy glebie. 

podrzućcie jakieś propozycje, coś czego używacie. 

Na letnie dni mam kurtkę Gareth 3-częściowa ,podpinka ,membrana i kurtka gdzie większość miejsc jest z siatki .Nie jest to jakiś produkt z górnej a nawet średniej półki chyba coś tańszego.W lecie rewelka ,przewiewna i membrana w kuferku na nagłą zmianę pogody.Spodnie rebelhorna 3-częściowe ,posiadają po dwa wloty z przodu i z tyłu ,dają radę.

Ciekawym rozwiązaniem może być zbroja, albo osobne ochraniacze na łokcie, żółw. Z tym, że to się za bardzo nie nadaje w trasę...

Ja używam kurtkę Modeka Roma, w letnie dni super, przewiewna ale solidna :) mogę z czystym sumieniem polecic

Ja nawet w upały latam w skórzanym kombiaku z perforacją i nie narzekam :zeby:

Co najwyżej termoaktywna z bruebecka do tego :oki:

Ja osobiście jeżdżę w zbroi. Ochraniacze świetnie przylegają do ciała i w trakcie pikowania w kierunku asfaltu się nie przesuną. Przy uderzeniu się nie przesuną i rozproszą energię uderzenia. Szlifowanie ochraniaczem nie powinno go przetrzeć. Szlifowanie siatką skończy się przetarciem jej po kilku centymetrach. Ona jest tylko po to, żeby ułatwić wkładanie - wciągasz i masz wszystkie ochraniacze na miejscu i nie musisz każdego zakładać osobno. Tylko po to jest ta siatka .Ja pod spód zakładam cienką czarną polarową koszulkę z długim rękawem dzięki czemu nie wyglądam jak perwers. O właściwościach wentylacyjnych nie ma się co rozwodzić :P A czemu zbroja > kombi? bo w końcu bandyta to bardziej sf niż turystyk.

Edytowane przez BartekBiskup

Mam komplet RST Ventilator II, oczywiście są już nowsze III i IV. Jest to komplet ciuchów wykonany z cordury z dwoma podpinkami - ocieplającą i membraną przeciwietrzną, zaś zewnętrzna warstwa ma wstawki z siatki, prawie jak "moskitiera". Krój krótki, raczej sportowy jak turystyczny, z możliwością spięcia spodni i kurtki. Bardzo wygodny i dobrze wykonany. Wyposażony w ochraniacze barków, łokci, pleców i kolan, biodrowe można było dokupić jako opcja. 

gallery_3_3_130975.jpg

Co do jazdy w upałach - tak jak w ciuchach tekstylnych - człowiek się poci, potem wieje przy większych prędkościach autostradowych i robi się zimno, albo przewiewa stawy. Ale do umiarkowanych prędkości te siatki sprawdzają się znakomicie, lecz bielizna termoaktywna jest wymagana. W chorwackich upałach jest to bardzo rozsądny wybór, ponieważ nigdy nie czułem się dobrze widząc gości śmigających w klapkach plażowych, krótkich spodenkach i koszulce.

ihost_1458152750__p8060182m.jpg

Na autostradach trzeba założyć membranę przeciwwietrzną, ponieważ wieje, ale wtedy się człowiek poci i praży :D Na krótkie trasy polecam, na długie przeloty autostradowe - jeśli chodzi o Ventilator II - sprawa do rozważenia, bo bez membrany jest zbyt zimno, a z membraną mokro :D

-----

Mały edit po dzisiejszej jeździe  w tych ciuchach w temperaturze 4 - 9st.C . Po wpięciu wszystkich membran ciuchy RST są w pełni sprawnymi ciuchami na długą trasę :D Ostatnie tygodnie jeździłem w skórzanych spodniach i kurtce Helda, jednak dziś założyłem tekstylny komplet RST Ventilator II na próbę i przejechałem 180 km przy stosunkowo dużej wilgotności powietrza i zachmurzeniu. Jako pierwszą warstwę miałem oczywiście bieliznę termoaktywną, kalesony i dwa długie rękawy oraz wewnętrzny cieniutki pas nerkowy z Windstoperem. Po spięciu kurtki ze spodniami za pomocą wszytego zamka miałem bardzo komfortowe warunki jazdy. Ciuchy mają sportowy krój, świetnie leżą na ciele i można za pomocą pasków i rzepów pościągać je tak, że nie łopoczą na wietrze i w żadnym wypadku nie krępują ruchów. Podpinki bez problemu dają się przypiąć zamkami i umocować w rękawach i nogawkach. Mimo iż mam jeszcze tekstylną kurtkę Utika i Richa, to jednak komplet RST to najlepsze ciuchy tekstylne bez Goretexu, w jakich jeździłem. 

• 2 weeks later...

czesc,

zastanawiam sie nad kurtka, modeka mesh, lub seca aero. Seca tansza o ponad stowke. Seca okolo 300, Modeka okolo 400. Kurtka miala by sluzyc do jazdy i na krotkie i na dlugie dystanse w cieple dni. Nie chce zbroi, szukam kurtki typu mesh. Moze jakies inne propozycje ?

4-biker fajna za rozsadna cene,napewno lepsza moim zdaniem od modeki

dlaczego lepsza 4biker od modeki, jakościowo?

rst ventilator II , tez polecam, bardzo uniwersalny, no ja do kompletu z dżinami

4 sezon nie do zdarcia, na pewno kupię VI czy V jak ta się wykończy (choć nie chce)

po za tym Panowie, skóra na lato całkiem dobrze się spisuje, serio

dobrze kompensuje temperaturę i oddycha - dopóki się nie zatrzymasz :D

dlaczego lepsza 4biker od modeki, jakościowo?

ta modeka mesh to taka szmatka slabe protektory i brak o ile pamietam podpinki a ceny podobne -poszukaj w recenzjach 4-biker jest opisana przez naszych kolegow