Skocz do zawartości

pajhivo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie o to chodzi.Kiedyś używano do tego specjalnego oleju,teraz jest to chyba mieszanka z slilkonem.

Tak czy siak dopóki ta warstwa opony się nie zetrze (200-300km i raczej na suchym) to opona zachowuje się tak jakby się jechało

po plamach oleju.

Pajhivo,miałeś pecha bo z tego co opisujesz to w Twoim wypadku nastąpił niekorzystny zbieg okoliczności.

Nowe opony,niska temperatura,śliska farba na asfalcie,nie wiem czy jezdnia była sucha,

Pewnie znaczenie miało też to ,że byłeś "wyposzczony" i wcześniej latałeś już hajką,więc w grę wchodziła rutyna,ale w tym złym znaczeniu.

Tak też własnie myślę, że to wszystko po trochu się na siebie nałożyło.

Najchętniej to bym już przestał o tym myśleć i kombinować co jak. Ale wolałbym też ryzyko ograniczyć do minimum :)

Krzyś D.

Ile patentów :)

weekend się zbliża, pogoda ma być ładna... zrób rundę wkoło komina 100-200 km przy w miarę spokojnej jeździe, i po problemie, połączysz przyjemne z pożytecznym.

co tu człowiek za rzeczy się dowiaduje :P na żwirownie jechać i po sprawie :P

Ile patentów :)

weekend się zbliża, pogoda ma być ładna... zrób rundę wkoło komina 100-200 km przy w miarę spokojnej jeździe, i po problemie, połączysz przyjemne z pożytecznym.

Oooo, Ten Pan dobrze prawi :)

Zawsze można jeszcze poszukać używek w dobrym stanie. Słyszałem, że mają wzięcie potorowe z Poznania... szczególnie wśród rasowych cafe racerów  :driving_moto:

Lepiej nie zmieniac;) ja 2 lata temu zmienialem i bylo powiedziane nie fisiować przez 50 km o czym zaraz zapomnialem. Odczulem ze jest lepiej niz na starych łyskach

Też racja - generalnie moto się lepiej prowadzi na oponach okrągłych a nie kwadratowych. 

Ja jakoś za tydzień odbieram moje moto ;) Mam do domu z salonu koło 60 km to może zrobię większe kółko i temat opon się rozwiąże :) Ale cieszę się, że się u Was zarejestrowałem bo sporo rzeczy można się od Was dowiedzieć. 

Jak bylem na szkoleniu w lublinie typeczek traktowal opony szmatka zwilzona acetonem i tym zmywal cala warstwe z opon.

a moze troszeczke rozpuszczal co by sie lepiej lepila?

co to ludzie nie wymyslaja?

a moze z czyms takim potraktowac?

$_58.JPG

a moze troszeczke rozpuszczal co by sie lepiej lepila?

co to ludzie nie wymyslaja?

a moze z czyms takim potraktowac?

$_58.JPG

To tarcza do szlifowania czy cięcia? Bo nie widzę dokładnie :)

Taka gruba jak ta, do szlifowania. Mozna takze bieznik poprawic. :D

W żadnym wypadku, nie zaleca się szlifowania, tarcia papierami ściernym i innymi "sztucznymi" metodami ingerencji w opony. Można sobie tylko zaszkodzić.

Nowe opony same się docierają. Trzeba po prostu o tym pamiętać, że nowki po prostu słabiej trzymają...

Pierwsze 200 - 300 km po założeniu wystarczy, żeby się ułożyło i dotarło co trzeba.

N9005 + TapaTalk

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Hehe, mity tutaj głosicie :)

A ciśnienie sprawdzaliście? Po prostu jak wyjeżdzacie od mechanika macie niedogrzane opony, więc nie będą dobrze kleić. Do tego zła technika jazdy i dlatego Wami obraca na pierwszym zakręcie. A ciśnienie sprawdzaliście? Czy Wam dobre nabili? :) Z ręką na sercu, kto z Was sprawdza ciśnienie opon regularnie i ma własny ciśnieniomierz? (bo te ze stacji benzynowych są słabo serwisowe i raczej wskazania są orientacyjne)  :)

Mity o jakiś olejach, silikonach dawno można między bajki włożyć. Jak parę razy mocno odwiniecie, i wyhamujecie  na prostej to opona się rozgrzeje i będzie dobrze trzymać. :)

Pieprzysz wac panie. Akurat jestem dosc swiezo po wymianie tylnej opony. Cisnienie opon? Chcesz mi powiedziec ze w ciagu kilku dni wzroslo? Zaraz po zalozeniu gdy akurat padal deszcz kolo slizgalo sie jak na tafli lodu. Ledwo gaz dalem i juz uslizgi byly, 2 dni pozniej problemu tego juz nie bylo. Wiec jak, twierdzisz ze mi sie wydaje? Ze po 4 latach jazdy na B12 po takich wymianach opon mam placebo?

Dobrze miec takiego eksperta z cisnieniomierzem. Jutro wyj...e

moja sprezarke i bede od zaraz jezdzil na stacje z cisnieniomierzem.

Ba, zalatwie sobie na wszelki wypadek dziesiec, w koncu mam na codzien do czynienia z napedami pneumatycznymi. To bedzie pestka.

Raz na 2 tygodnie kontrolowałem ciśnienie w oponach motocykla i do tej pory robię to w samochodach. Na szczęście w Austrii na każdej stacji są aparaty do mierzenia ciśnienia, sprawne i legalizowane. W Polsce - wskazania w kompresorach na stacjach, jak i stan urządzeń - żenada. Ale zawsze oczywiście można podjechać do oponiarzy. 

Co do nówek opon - trza uważać i tyle. Nawet nie trzeba wiele odkręcić:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9zNUPDmnz4

Tu zaszła jakaś pomyłka, nie widziałem aby noweopony były plakowane, kto by sie w to bawił i po co?

Co innego opony w nowym moto, bo jasne ze w salonie plakuja dla oka.

Gumy jak gumy, trzeba rozjezdzic,

Edytowane przez Frank

Tu chodziło raczej nie o plaka, lecz o środek, którym smaruje się formy na opony w fabryce

Pieprzysz wac panie. Akurat jestem dosc swiezo po wymianie tylnej opony. Cisnienie opon? Chcesz mi powiedziec ze w ciagu kilku dni wzroslo? Zaraz po zalozeniu gdy akurat padal deszcz kolo slizgalo sie jak na tafli lodu. Ledwo gaz dalem i juz uslizgi byly, 2 dni pozniej problemu tego juz nie bylo. Wiec jak, twierdzisz ze mi sie wydaje? Ze po 4 latach jazdy na B12 po takich wymianach opon mam placebo?

Właśnie "ZARAZ PO ZAŁOŻENIU" = zimna opona. Zimna opona nie będzie dobrze kleić, do tego dodaj deszcz, ulice pokryte syfem, moc B12 i masz uślizgi :) Tylko potwierdzasz to co wcześniej pisałem :)

Jeszcze dodam, że dużo gorsze są warunki w chwili gdy zaczyna padać deszcz i mamy "cienką warstewkę" na asfalcie niż gdyby to była faktycznie ulewa, ale to już moje subiektywne doświadczenia :)

Chcę jeszcze dodać/powiedzieć, że dość duża amplituda temperatury jaką mamy obecnie MA wpływ na cisnienie w oponie :)

Nawet zakładając, że opony są czymś smarowane w fabryce, to powłoka ta zniknie po kilku kilometrach, zanim jeszcze dobrze rozgrzejecie opony :)

Wiem co znaczy zimna opona bardziej niż Ci się wydaje