Skocz do zawartości

pajhivo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie "ZARAZ PO ZAŁOŻENIU" = zimna opona. Zimna opona nie będzie dobrze kleić, do tego dodaj deszcz, ulice pokryte syfem, moc B12 i masz uślizgi :) Tylko potwierdzasz to co wcześniej pisałem :)

Jeszcze dodam, że dużo gorsze są warunki w chwili gdy zaczyna padać deszcz i mamy "cienką warstewkę" na asfalcie niż gdyby to była faktycznie ulewa, ale to już moje subiektywne doświadczenia :)

Chcę jeszcze dodać/powiedzieć, że dość duża amplituda temperatury jaką mamy obecnie MA wpływ na cisnienie w oponie :)

Nawet zakładając, że opony są czymś smarowane w fabryce, to powłoka ta zniknie po kilku kilometrach, zanim jeszcze dobrze rozgrzejecie opony :)

Jezdziłeś na nowej oponie zaraz po założeniu?

Kolego, jestes pierwszym facetem/motocykliyta, ktory twardo twierdzi, ze docieranie opon to glupota a ja sie pytam, gdzies ty jezdzil ostatnie

trzy sezony na twojej bylej cbrce? Po obwodnicy warszawskiej?

Ile kilometrow zrobiles juz na porzadnych winklach?

Takich jak ten

beatk_279547.jpg

Ach co mi tam, poczytaj sam co pisza glupki brigestona

http://www.bridgestone.pl/opony-motocyklowe/your-journey/porady/2012/05/running-in-new-motorcycle-tyres/

Wlasciwie wystarczylyby dwie rzeczy,

troche wlasnej inicjatywy i Google i mialbys odpowiedz nie wystawiajac sie na posmiewisko.

Edit

Tu jeszcze cos na temat tego, o czym my tu mowimy

http://www.moto-opinie.info/?action=newsroom&a2=read&eid=31

http://www.oponeo.pl/artykul/dlaczego-opony-trzeba-dotrzec

itd, itd, itd.

Edytowane przez pioter
  • Upvote 2

Turos, mówiąc delikatnie mijasz się z prawdą. Uwierz mi, większość osób wypowiadających się w temacie wie co to zimna/rozgrzana opona i z czym to się je, widocznie Tobie nie przychodzi do głowy, że tą nówkę trzeba zjeździć bo się prowadzi zupełnie inaczej. Nie doświadczyłeś tego - Twoja strata.

Zimną oponę masz codziennie jak odpalasz rano moto, jeden knedel czy dopiero ją założyłeś czy stoi w garażu od miesiąca/tygodnia/wczoraj.

Jak mi jeszcze powiesz, że śmigasz na potorówkach to upadnę na plecy :)

Pozdrawiam :)

Ale przyznajac sie pokazales, ze masz gacie na dupie i dlatego

masz moje poszanowanie.

ale jak już rozgrzejecie te gumki to schodzicie na to kolanko czy nie? :D

nie bez powodu przy kupnie opony dają info:

W przypadku zakupu opon, pamiętaj, nowa opona posiada warstwę ochronną, która ściera się po przejechaniu ok 150-200 kilometrów. Dlatego po założeniu nowej opony staraj się nie wykorzystywać pełnych możliwości maszyny, szczególnie przy pochyleniach w zakręcie.  Uważaj także gdy jest mokro i zimno, świeża guma potrafi zaskoczyć.

Jak zakładam nowe gumy do moto, czy do auta, to zawsze w warsztacie mówią, żeby nie szarżować przez jakiś czas póki opony nie "otworzę".

Ale faktem też jest różnica ciśnienia przy gumie zimnej i rozgrzanej (niewielka, ale jednak).

Ja też założyłem nowe oponki przed kilkoma dniami. Co dziwne mechanior mi powiedział, że najlepiej pojeździć na "mokrym" O_o.

Taka sytuacja.

No i dobrze tobie powiedzial, w koncu to jego zawod, na tym zarabia na buleczki.

Ja na jego miejscu tez bym to powiedzial w nadzieji,

ze szybko wrocisz ale nie po gumki tylko z rozpierdzielonym moto i zostawisz gore pieniedzy.

Właśnie "ZARAZ PO ZAŁOŻENIU" = zimna opona. Zimna opona nie będzie dobrze kleić, do tego dodaj deszcz, ulice pokryte syfem, moc B12 i masz uślizgi :) Tylko potwierdzasz to co wcześniej pisałem :)

Uwierz, że nie trzeba magicznej mocy b12. Wystarczy b6, zimna opona i asfalt. Powerslidy i pełne gacie na skrzyżowaniach gotowe :)  nawet mi się to podoba.

nie pełne gacie oczywiście tylko te drifty, bo moja opona akurat robi to w sposób kontrolowany.

Miałem kiedyś chyba macadam michelina i ona zrywała przyczepność nagle i bez zapowiedzi - przy niej były tylko pełne gacie, no i moc GSa500 z nimi się rozprawiała bez problemu.

zawsze zachodze w głowę jak wam te opony tracą przyczepność, mnie się to nie trafiło nawet przy mocy b12, nie mówiąc o BK

Bo trza manetkę gazu odkręcić :lol: 

zawsze odpychałem się nogami o było ok...

Ja mam na mojej nówce Dunloopy SportMax. Pierwszego dnia nawet wolny zakręt powodował uślizg przodu. Słychać też było dźwięk jakby się coś odklejało od asfaltu. Dziwne takie. Zrobiłem 80 km póki co na tym moto i już zaczynają być pewniejsze chodź póki co wciąż boję się go głęboko położyć. Poczekam jeszcze ze 100km ;) 

Pierwszego dnia nawet wolny zakręt powodował uślizg przodu.

Wolny to jaki?

W moim też miałem takie gumy. Dużo narzekałem na to że moto mi ciężko pokonuje ronda. Jakiś taki ciężko skrętny był. Ale może to był bardziej brak umiejętności :). Znaczną jednak różnicę poczułem po zmianie opon.

Wiesz co we dwoje jechaliśmy z narzeczoną, 15km/h i zakręt 90 stopni. Mocno skręciłem kierownicę i poczułem coś takiego. Ale teraz już tego nie ma. Ale opona była w jakimś syfie ewidentnie

aha, bo już tak sobie pomyślałem, że to już strach jeździć na nowych oponach :). A skoro uślizgi były a Ty nie leżałeś znaczy się, że nawet nowa opona daje radę :) 

Wiesz ja jeżdżę tym Bandziorem delikatnie dość bo docieram silnik i próbuję go wyczuć. Takiej mocy pod dupskiem nie miałem jeszcze ani momentu ;) Podchodzę więc do niego z dużym respektem :) ale dogadujemy się coraz lepiej. Muszę go przegonić gdzieś dalej by do końca się oswoić i oponki ujeździć do końca :)