Skocz do zawartości

Wyprawa Nordkapp

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie wyprawa na Nordkapp i chciałbym to kiedyś zrealizować. Jako że wyprawa nie licha to planowania trochę jest zaczynam temat już teraz.

Czy który(/a)ś z was byłby chętny/a na taką wycieczkę?

W skutek stanu moich finansów (a to tanie nie będzie) to wstępna rozkmina jest na sezon 2011 - jako że primo $$$, a secundo - planowanie, przygotowania itd

Trzeba przyznać, że pomysł bardzo ciekawy:)) Sam kiedyś myślałem o podobnej wyprawie - Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy no i z powrotem do Polski (z tym, że autkiem). Jaki czas przewidujesz na taką wyprawę?

Brrrr.... Zimno tam, po co tam jechac? lepiej na poludnie :P

A jak myslisz z jakiego rzedu kosztami trzba sie liczyc przy takiej wyprawie?

I czasowo, ile przewidujesz taka wyprawe?

Wcale nie jest tak zimno, byłem tam 5 lat temu w sierpniu i słońce mnie spaliło ; ) Jechaliśmy tam na dwa auta - ja z kumplem w dwuosobowym seicento i 5 kumpli w fordzie fiesta. Świetnie widoki , drogi i super przemili skanynawowie i renifery. Fajnie by było pojechać tam motocyklem - kwestia determinacji i wszystko jest możliwe : )

Kilka lat temu trafiłem w internecie na ludzi, którzy pojechali tam na rowerach z psem w podróż poślubną http://klonu.pl/a7.html ( na samym dole strony są filmiki z tej wycieczki )

Powodzenia w realizacji marzeń ! : )

to liczymy:

to jest ok. 3,5 kkm w jedną stronę czyli ponad 7 w dwie (pewnie wyjdzie z 7,5 znając życie) czyli ok 450l paliwa co daje koło 2,5tys zł za samo paliwo, do tego przed wyjazdem nowe płyny i filtr -150zl i nowe opony (tył koniecznie) czyli kolejne 800-1000zł. Do tego jedzenie i noclegi (o tym zaraz).

Zakładając że do promu dojedziemy na raz(do niemiec i autostradą) to na nim się wyśpimy i do Oslo dojedziemy za jednym zamachem - 1,5 dnia w plecy. Z Oslo jest ok. 2tys km na miejsce - myślę że na autostradzie pokonamy to spokojnie w 3 dni(może 4) - co daje nam 5-6 dni na dojazd i mniej-więcej tyle samo na powrót.

Jako że jeden nocleg byłby na promie, a może dałoby się w Oslo załatwić coś gratis to zostaje nam kilka noclegów - cen nie znam, ale to kwestia odp. wywiadu. Jedzenia można wziąć ze sobą i przyrządzać samemu - nieco obniży to koszta.

Tak więc w tym momencie wyszło mi ok: 3700zł + noclegi, prom, jedzenie - zakładam że wyjdzie koło 5 koła - więc suma spora, ale do przeskoczenia.

Dodatkowo wygłówkowałem że jadąc w grupie można by się zrzucić i co by z nami jechało jedno auto które będzie targać bagaże, narzędzia, łatki, zapas oleju i smarów, kanister oraz kuchenkę gazową :-)

W wyliczeniach nie liczę przygotowania spraw eksploatacyjnych w moto: klocki, łożyska, reg zaworów itd.

Kwota wyszła niebagatelna, stąd długi okres przygotowań - ale prawda jest taka że po kilku latach te kilka tys zł nikomu różnicy nie robi, a będzie co opowiadać na starość.

P.S.

Dla tych co nie widzieli:

- taka wyprawa to nic w porównaniu do jego spaceru

Przedwczoraj kupiłem podgrzewane manetki - moge jechać  :lol: a tak na serio to jeśli faktycznie planowanie długoterminowe, to będę się czaił w tym temacie. Rok 2009 moim pierwszym sezonem 2oo i na dalszych trasach jeszcze nie byłem. Planuje w przyszłym sezonie wyrwać się na słynną Chorwację i wtedy zobacze jak się czuje w długodystansowych trasach.

Kilka lat temu trafiłem w internecie na ludzi, którzy pojechali tam na rowerach z psem w podróż poślubną http://klonu.pl/a7.html

Marek Klonowski to ogólnie jest prze... kozak  :) Świetnie ogląda się jego film "Mosquitos" (Alaska -> samotny trawers Wonder Lake - Base Camp)

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie wyprawa na Nordkapp i chciałbym to kiedyś zrealizować. Jako że wyprawa nie licha to planowania trochę jest zaczynam temat już teraz.

W skutek stanu moich finansów (a to tanie nie będzie) to wstępna rozkmina jest na sezon 2011 - jako że primo $$$, a secundo - planowanie, przygotowania itd

Witam.

Wydaje mi się, ze kol. Radekb tam był... a jeśli nie to mógłby się wypowiedzieć na ten temat jako doświadczony " długodystansowiec".

Udzieliłby kilka pożytecznych rad... na tamtym forum był jego opis wycieczki podobnej...

ja też myślałem o podobnej wyprawie - będę uważnie obserwował temat ..

qnerk przesadzasz sporo z tymi kosztami.

Nie jestem jakimś wielkim autorytetem, ale popatrz na sprawozdania z moich wypraw- do Istambułu i na Sycylię. Byliśmy w dwa motocykle i wszystko się mieściło.

Ja kupiłem komplet opon za 450zł i po 14tys km przód jest jak nowy, a tył ok 50%. Także nie wrzucam absolutnie kosztów opon do takiego wyjazdu. Do Istambułu dojechałem na oponach 50zł za przód i 120zł za tył. I po powrocie jeszcze z 3 tysiace zrobiłem.

A kuchenka gazowa zajmuje tyle miejsca co puszka piwa. Palnik wkładasz w zestaw garnków turystycznych po 40zł z allegro i tyle. Co do kosztów dokładnych polecam tę stronę:

http://william350.w.interia.pl/

Jest tam dokładny opis wyprawy tego chłopaka na Nordkapp.

W razie byś miał jakieś wątpliwości- wal śmiało.

PS. Też myślimy z kumplem o takiej wyprawie. Miało by w tym roku, ale moja lepsza połówka naciągnęła nas na Sycylię.

qnerk przesadzasz sporo z tymi kosztami.

Nie jestem jakimś wielkim autorytetem, ale popatrz na sprawozdania z moich wypraw- do Istambułu i na Sycylię. Byliśmy w dwa motocykle i wszystko się mieściło.

Ja kupiłem komplet opon za 450zł i po 14tys km przód jest jak nowy, a tył ok 50%. Także nie wrzucam absolutnie kosztów opon do takiego wyjazdu. Do Istambułu dojechałem na oponach 50zł za przód i 120zł za tył. I po powrocie jeszcze z 3 tysiace zrobiłem.

A kuchenka gazowa zajmuje tyle miejsca co puszka piwa. Palnik wkładasz w zestaw garnków turystycznych po 40zł z allegro i tyle. Co do kosztów dokładnych polecam tę stronę:

http://william350.w.interia.pl/

Jest tam dokładny opis wyprawy tego chłopaka na Nordkapp.

W razie byś miał jakieś wątpliwości- wal śmiało.

PS. Też myślimy z kumplem o takiej wyprawie. Miało by w tym roku, ale moja lepsza połówka naciągnęła nas na Sycylię.

Kolega narobił mi ochoty B)

My z moją lepszą połową od pewnego czasu planujemy i czyni przygotowania na Norwegie w lipcu na ok. 24-26 dni. Trasa zbliżona do kolegi na Romecie. W najbliższym czasie postaram się przedstawić szczegółowsze plany. Może ktoś się przyłączy.

Edytowane przez Tomo

może i zawyżam koszty, ale to były wstępne obliczenia - bez przeginaniania. Generalnie wolę policzyć za duzo i mieć zapas niż pocić się za co mam zalać na powrót. Wszelkie uwagi mile widziane

może i zawyżam koszty, ale to były wstępne obliczenia - bez przeginaniania. Generalnie wolę policzyć za duzo i mieć zapas niż pocić się za co mam zalać na powrót. Wszelkie uwagi mile widziane

Jak obliczycie jaki mniej więcej będzie koszt, ile km... dajcie znać... lepiej trochę zawyżyć niż później ma brakować :P

Witam.

Najważniejsze oprócz dobrego przygotowania motocykla jest przestrzeganie przepisów ruchu drogowego i to jest respektowane przez tamtejszą policję do tego stopnia,że mój kolega za przekroczenie,miał 140 na 80-iu policjant zarekwirował prawko,sprawa w sądzie w trybie dosyc szybkim,spore koszty i stres.Pani sędzia chciała mu zafundowac 21 dni aresztu(a za niecały miesiąc miał się żenic),ale pomoc kogoś z konsulatu i wrócił z cieńszym portfelem i bez prawka.Duplikat wyrobił w kraju ale sezon miał z głowy.Jest tu opis trasy.Pooglądajcie sobie oto link:

http://tinyurl.com/yjsmudb

Edytowane przez Masher

• 2 weeks later...

Serwus, Nordkapp mi również się zamarzył po obejrzeniu filmików tej pary co z psiakiem się wybrała w podróż poślubną. Motocykl zakupiłem na początku 2009 i już myślałem, że pod koniec lata się tam przejadę, ale jednak musiałem zdobyć doświadczenie. Myślę teraz o 2010... Ale jeśli jesteś osobą zainteresowaną to mogę poczekac na ciebie do 2011 aby mieć towarzystwo. Ogólnie bardzo mocno jestem zainteresowanym takim wypadem, więc możesz o mnie pamiętać jesli myślisz by okrążyć Bałtyk dojeżdżając do Nordkapp.

• 1 month later...

No ja się nadal przypominam co do tego wyjazdu...

• 1 month later...

Planowanie i przygotowanie to pikuś. jeśli masz juz sakwy lub kufry....Jeden wieczór, bo jak masz mapownik na bak, to co nocleg jeździsz palcem po mapie i przy piwku wpisujesz traskę na następny dzień.

Znam to z wypraw do Katalonii i austriackich Alp.......tylko pieniądze są potrzebne...Ja na wyprawach nocowałem w pensjonatach (ok.50euro za pokój) z dziewczyną na pół nie nerwowo, ale teraz myslę o namiocie...to już "tylko" na benzynę, piwo i żarcie trzeba...pozdro i miłej podróży palcem po mapie na razie życzę.. :rolleyes:

post-311-1267400026,5787_thumb.jpg

Edytowane przez igorcios

• 2 months later...

Cholera a ja dalej się przypomnę... może ktośz forumowiczów ma w planie tamten kierunek? Gdybym w 100% był pewny swojego motocykla i byłbym z zamiłowania mechaniorem to bardzo bym sie nie napraszał i pojechał sam. Ale boję się, że jak się rozkraczę gdzieś po drodze to nie będzie komu mi pomóc. Dlatego szukam jakiegoś śmiałka który by ze mną pojechał.

Cholera a ja dalej się przypomnę... może ktośz forumowiczów ma w planie tamten kierunek? Gdybym w 100% był pewny swojego motocykla i byłbym z zamiłowania mechaniorem to bardzo bym sie nie napraszał i pojechał sam. Ale boję się, że jak się rozkraczę gdzieś po drodze to nie będzie komu mi pomóc. Dlatego szukam jakiegoś śmiałka który by ze mną pojechał.

hej,

moi znajomi leca teraz jakos na wakacje 2010, jak chcesz to zagadaj do nich, powolaj sie na mnie ;) i bankowo przygarna - http://fabrykaprzestrzeni.wordpress.com/projekt-nordkapp-2010/

pozdro

Daniel

hej,

moi znajomi leca teraz jakos na wakacje 2010, jak chcesz to zagadaj do nich, powolaj sie na mnie ;) i bankowo przygarna - http://fabrykaprzestrzeni.wordpress.com/projekt-nordkapp-2010/

pozdro

Daniel

Dzięki... odezwałem się i czekam na odpowiedź.

Witam

Wybieram sie do skandynawii 9 czerwca, 9.06 prom z Gdyni do Karlskrony nastepnie wybrzezem szwecji na Nordkapp w jakies 4 dni i pozniej spowrotem poprzez fiordy, wyprawa ograniczona czasowo 2 tygodnie, musze zdazyc na prom z Karlskrony 24.06. Mialy jechac ze mna jeszcze 2 motocykle ale towarzystwo sie wykruszylo, jak jest ktos chetny to zawsze bedzie razniej z kims jechac a tak to bede musial jechac sam. Bilety na prom juz kupilem i jade na 100%.

Jest promocja na prom w Stena Line : Motocyklem do okola Szwecji

Mi wyszlo 429 zl w dwie strony.

Gdynia-Karlskrona Prom: Stena Baltica

wypłynięcie Śr 2010-06-09 21:00 przypłynięcie Cz 2010-06-10 08:00

1 dorosły, 1 motocykl

1 kabina 1-osobowa z oknem, Standard

Karlskrona-Gdynia Prom: Stena Baltica

wypłynięcie Cz 2010-06-24 09:00 przypłynięcie Cz 2010-06-24 19:30

1 dorosły, 1 motocykl

1 kabina 1-osobowa z oknem, Standard

Ja i mój motocykl

Informacja dot. ceny i płatności

Ja i mój motocykl/rower 429,00 PLN

Cena ogółem 429,00 PLN

Zapłacono 429,00 PLN

Edytowane przez Snejk

Marzy nam się (mi i mojej żony) i jeszcze mojemu przyjacielowi z Katowic wycieczka po Skandynawii. Te trasy i widoki fiordów. Koszta spore. Jeśli chodzi o plany to perspektywa kilku lat. Na pewno dużo swobodniej człowiek będzie się czuł jeśli w ekipie będzie mechanik z prawdziwego zdarzenia jak np. qnerk.

• 4 weeks later...

Witam

No i nadszedl w koncu dzien w ktorym trzeba ruszac, bandzior przygotowany, kufry pekaja w szwach o 21 prom do szwecji, mialem jechac sam ale tak sie zlozylo ze tym samym promem jedzie ekipa z Gdanska takze mam towarzystwo. Zdjecia i relacja po przyjezdzie.

A tak wyglada spakowany bandzior:

001P1000014.jpg

Edytowane przez Snejk

to szerokiej drogi i czekamy na relacje :) zapamiętuj wszystkie nietypowe rzeczy, coś co by się przydało a czego nie miałeś i takie tam :)