Skocz do zawartości

Wyprawa Nordkapp

qnerk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Powodzenia w wyprawie - z niecierpliwością czekamy na relację i zdjęcia!

sadzac po zapakowaniu lecisz "solo".

Gratulacje i szerokosci oraz niezapomnianych widokow (podziel sie jak wrocisz ;))

patrzac po workach to namiot chyba hannah?

co tam jeszcze wrzuciles do tego worka :) ? uwazaj zeby ta karimata na samej gorze nie odfrunela, nastepnym razem lepiej ja owinac chociazby wogol namiotu :)

wg mnie dobrze zapakowany. powodzenia i szerokiej drogi

Namiot Hannah Trol s a do tego wora wrzucilem dwa spiwory bo boje sie ze w jednym bedzie zimno i dwie polowki zoladkowej czystej co by sie nie potlukly ;)

Powodzenia i oczywiście bezdeszczowej pogody.

:)

Hejka

Wyplynelismy z Gdyni, mam neta wiec pisze, jedziemy w 4 motocykle i 5 osob, niestety Nordkapp bede musial sobie odlozyc na przyszly sezon ekipa z ktora jade ma w planach objazd po Norwegii poludniowej i srodkowej takze musze sie dostosowac.

Zdjecia na biezaco bede wrzucal tu

Pozdrawiam Snejk

Wyplynelismy z Gdyni, mam neta wiec pisze, jedziemy w 4 motocykle i 5 osob, niestety Nordkapp bede musial sobie odlozyc na przyszly sezon ekipa z ktora jade ma w planach objazd po Norwegii poludniowej i srodkowej takze musze sie dostosowac.

i bardzo dobrze, ze maja taki plan... to najlepsza czesc "calej imprezy"..

tylko upomnij sie o pulpit rock:

233600365_374df7152c.jpg

tam TRZEBA byc.

pozdro

Daniel

• 3 weeks later...

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie wyprawa na Nordkapp i chciałbym to kiedyś zrealizować. Jako że wyprawa nie licha to planowania trochę jest zaczynam temat już teraz.

Czy który(/a)ś z was byłby chętny/a na taką wycieczkę?

W skutek stanu moich finansów (a to tanie nie będzie) to wstępna rozkmina jest na sezon 2011 - jako że primo $$$, a secundo - planowanie, przygotowania itd

Serwus, Nordkapp mi również się zamarzył po obejrzeniu filmików tej pary co z psiakiem się wybrała w podróż poślubną. Motocykl zakupiłem na początku 2009 i już myślałem, że pod koniec lata się tam przejadę, ale jednak musiałem zdobyć doświadczenie. Myślę teraz o 2010... Ale jeśli jesteś osobą zainteresowaną to mogę poczekac na ciebie do 2011 aby mieć towarzystwo. Ogólnie bardzo mocno jestem zainteresowanym takim wypadem, więc możesz o mnie pamiętać jesli myślisz by okrążyć Bałtyk dojeżdżając do Nordkapp.

przypominam temat,

ps. na 2011 ja się piszę (chyba, że coś nagle wyskoczy)

to jest nas # szt?

1. qnerk

2. gigant

3. zegar

4. ????

przypominam temat,

ps. na 2011 ja się piszę (chyba, że coś nagle wyskoczy)

to jest nas # szt?

1. qnerk

2. gigant

3. zegar

4. ???

Wpisuje sie na liste :)

1. qnerk

2. gigant

3. zegar

4. snejk

Edytowane przez Snejk

ale by było piknie tak większą ekipą polecieć...

• 4 months later...

ale by było piknie tak większą ekipą polecieć...

Witam.

odgrzewam temat.

jestem bardzo zainteresowany takim wypadem do skandynawii... może to byc Nordcap, lub objazd wokół ...

Zaproponujcie jakis termin...spróbuje dostosowac urlop. termin powinien byc ustalony do końca tego roku ..potem bedą problemy z terminami.

Jade na 100% - kwestia terminu.

pozdrawiam

tak tylko podepne wam link z tutejszego forum ,kolesie tez sie wybieraja w przyszlym roku , moze cos wam sie przyda z ich spostrzezen http://www.polishbikers.com/showthread.php?t=5713

ja tez na 100% bede chcial zrobic ponownie Norwegię (chyba, ze przegra z drakula) :)

w moim wypadku bedzie to w 99% (tylko) taka traska - Wrocław - PulpitRock

uwazam, ze jest to bardzo dobra czesc Norwy a bede mial do dyspozycji tylko max 10 dni.

termin - bedzie to raczej sierpień ale dokladny dzien wyjazdu moze mi sie zmienic - bede celowal w dobra bezdeszczową pogodę. wiec zobligować sie teraz na nic nie moge...

pozdro

Daniel

Obok Preigenstolen (Pulpit Rock) znajduje się Kjerag - też warto zobaczyć http://en.wikipedia.org/wiki/Kjerag

Po drodze, niedaleko miasta Odda masz trzeci co do wielkości lodowiec w Norwegii http://en.wikipedia.org/wiki/Folgefonna

Trasa z Bergen do Oslo jest niesamowita. Tak jak wyznaczyła Ci mapa warto wyskoczyć z E16 i przejechać przez Hemsdel. Na trasie znajduje się najdłuższy drogowy tunel świata - 25km. Samo Bergen jest super miejscowością otoczoną przez 7 szczytów. Warto się przejść z Urliken do Floyen. Albo krótrza wycieczka na Lovstaken.

Na trasie z Bergen do Stavanger musisz skorzystać z dwóch przepraw promowych ; ) Cen nie znam, bo niestety do Stavanger nie miałem czasu jechać.

Ja sam wracam do Norwegii w przyszłym roku. Mam zamiar jechać na Lofoty i może też dotrzeć do Nordkapp, bo już rzut kamieniem ; )

Pozdrawiam i powodzenia !

wiem, wiem kolego. dokladnie te traske zrobilem juz rok temu tylko, ze na 4 oo-ch :( i przez cala droge nie opuszczała mnie mysl - 'tutaj trzeba wrocic na 2 oo'.

pozdro

Daniel

ja cały czas w blokach startowych...

niestety od lipca służbowo.... ciepłe kraje... więc wyjazd planuję na koniec maja początek czerwca... max 10 dni i nie zapuszczać się za daleko....

• 3 months later...

Piszę jak wyglądają sprawy z mojej strony. Poza przegladem motocykla, wymiana napędu i dokupieniem kufra przygotowałem wyjazd na przylądek północny. Na razie jestem ustawiony z jednym facetem z forum afriki. Termin 18 dni od 23.07 do 10.08. Trasa: Litwa, Łotwa, Estonia, Promem do Helsinek, Finlandia - domek muminków i wiocha gwiazdora (to taki wielkopolski św. Mikołaj :P) potem Norwegia Nordkap, Lofoty, Droga Troli, kilka innych atrakcji w stylu lodowiec, ta płaska skała o której ktos tu pisał (jeżeli starczy czasu) potem Szwecja, mostem do Danii, Niemcy i do kraju (ew. promem ze Szwecji do Polski). Do przejechania jakieś 7800 - 8000 km, cena benzyny to jakieś 3400 zł (policzyłem 7/100) do tego 500 za opłaty, czyli biorąc żarcie z Lidla w 4500 powinniśmy zmieścic się z palcem w d..ie. Spanie w namiocie na karimacie, chyba, że przemokniemy do suchej nitki. Znając realia panujące w krajach skandynawskich raczej nie zapier..lamy. Ogólnie chcielibyśmy w miarę szybko znaleźć się w Skandynawii, żeby się tam pokręcić bardziej. Litwę czy Danię zwiedzić można przy innej okazji :P może kogos to zainteresuje, pozdrawiam :)

Edytowane przez Nalewa

7l chyba lekka przesada. Nasza Suzi pod dwoma osobami i sporym obciążeniem paliła w Norwegii 4,5-5,5l. Ale fakt, że lepiej zawsze nadliczyć niż ma zabraknąć. :)