Skocz do zawartości

Jest Tu Jakiś Mechanik Samochodowy Na Pokładzie?

quanti86
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Panowie potrzebuje rady, żeby wiedzieć gdzie mniej więcej szukać usterki, żeby mechanik nie ogolił mnie do łysa :-D

Pacjent to 10 letnia a klasa. Pewnego razu stoję sobie na światłach i słyszę lekkie stuki/chrobotanie jakby wrzucić kostkę do gry do jakiegoś plastikowego pudła.

Dźwięk nasila się przy przekręceniu kierownicą - precyzując nasila się gdy trzymam chociaż minimalnie skręt w lewo/prawo. Puszczam kierę - przestaje/ucicha. Dodam, że przy tych stukach czuć wyraźnie wibracje na kierownicy. Sprzęgło czy wciśnięte czy nie, nie gra roli.

Problem jest o tyle upierdliwy, że występuje jak mu się spodoba.

Jeszcze tego samego dnia pojechałem do mechanika i nic.

Krecilem na boki, bądź minimalnie jakbym chciał otworzyć sejf - nic.

Po czasie problem oczywiście wraca.

Dziś wracam z pracy to samo.

Z jednej strony stawiam przegub który muszę wymienić, bo przy ruszaniu w lewo sobie postękuje (chociaż jest to inny odgłos niż ten opisany powyżej)

Z drugiej strony to może łożyska i z trzeciej najprawdopodobniej i najczarniejszej: coś się dupczy w skrzyni biegów.

Jakby ktoś mógł mnie nakierować na dobry trop to będę dozgonnie wdzięczny.

sprawdź stan oleju od wspomagania

Auto ma niestety elektryczne wspomaganie.

Zębnik przekładni kierowniczej możesz mieć zje..any

Ale tez wysiada.Bo to jest pompa jak kazda inna.Sam przegub odzywa się przy maksymalnych skrętach.

Dzięki za rady. Nie lubię jeździć jak mam coś niesprawne, a ta usterka doprowadza mnie do ku.wicy. Już raz się specjalnie zatrzymałem na parkingu, mówię nagram na telefon i co? Przestało stukac :-D

Będę mieć urlop to uderze do jakiegoś mechanika. Problem tylko czy z samego opisu będzie w stanie coś trafnie zdiagnozować bo szansa ze podjadę z tym stukotem jest podobna do znalezienia stówy na chodniku.

Który model W169 czy W168?

Edytowane przez elspasoo

Wyślij mi Vin na PW. Jakbyś mieszkał w pobliżu mógł bym wpiać się Starką. To auto z DAS-a można dokładnie prześwietlić i naprawdę sporo zdiagnozować jak i wiele się o nim dowiedzieć :) Siedzę w MB od zawsze. Na twoim miejscu sprawdził bym manszety przekładni kierowniczej oraz poziom oleju. Przy okazji z centralnym zamkiem nic się nie dzieje?

Edytowane przez elspasoo

Wyślij mi Vin na PW. Jakbyś mieszkał w pobliżu mógł bym wpiać się Starką. To auto z DAS-a można dokładnie prześwietlić i naprawdę sporo zdiagnozować jak i wiele się o nim dowiedzieć :) Siedzę w MB od zawsze. Na twoim miejscu sprawdził bym manszety przekładni kierowniczej oraz poziom oleju. Przy okazji z centralnym zamkiem nic się nie dzieje?

Poszedł PW :-)

• 5 months later...

Powracam. Byłem u mechaniorów i niestety auto jakby chciało zrobić na złość - działało idealnie.

Problem pojawił się po pewnym czasie i fartem jechałem z kumplem Holendrem który stwierdził że to "cardankop".

Coś tam znam holenderski, ale od strony technicznej u mnie kiepsko.

Mam dwa pytania koledzy.

Ktoś zna jakiś dobry warsztat w Jeleniej Górze?

Jak wrzucam zapytanie w Google widzę w obrazkach cześć podobną do przegubu. Czyżby to był ten cały cardankop?

Ten problem występuje tylko na postoju/tylko podczas jazdy?

Na postoju. Zatrzymam się na światłach i czasami zaczyna żęzić szczególnie przy ruchach kierownicy. Czuć chrobotanie plus towarzyszący temu dźwięk.

Edytowane przez quanti86

To nie przeguby ani nie skrzynia. Obejrzyj maglownicę czy jest sucha bo to może być ona ale skoro mówisz, że masz elektryczne wspomaganie to obejrzyj jeszcze dokładnie alternator.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.