Skocz do zawartości

2 Notebooki

suzikala-Marcin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić dwa Notebooki, dysponuje kwotą 4000 zł. Jeden z nich ma być typowym biurowcem, drugi do rozrywki. Oba ~15 calowe.

Proszę o pomoc w wyborze...

Rozrywka:

http://www.vobis.pl/...6_3d_t6500.aspx

http://www.euro.com....-157-w7hp.bhtml

Biurowiec:

Wszystko zależy ile kasy zostanie.

Doradźcie coś Panowie i Panie, mile widziane własne propozycje.

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Cielak

6

• paluch

4

• Kukuryku

8

Już na wejście zrobiłeś złe założenie. Zacznij od "biurowca" - zakładam, że ma to być maszyna do pisania i internetu.

Resztę kasy przeznacz na "rozrywkowca" - w taki sprzęt można włożyć duuuuuuuuużo kasy.

Napisz czy ma być na nich jakiś system operacyjny i jeżeli tak to jaki. Osobiście polecam Windows 7 - myślę, że warto.

Oczywiście zakładam wtedy że za niego płacisz w cenie laptopa. No chyba, że system już masz ;)

Określ to i wtedy pomyślimy dalej :D

jj

Nie myślałeś o Mac'u ? :)

System to po prostu bajka... zero jakiegokolwiek zawieszania, wszystko proste i przejrzyste :)

Niestety w Polsce ludzie uważają posiadanie Mac'a za lans, ja jednak kupiłem go właśnie dla systemu i prostoty użytkowania.

A i z rozrywką sobie podstawowy Macbook poradzi, oglądanie filmów na LED'owym ekranie to coś cudownego ;)

Z grami też nie jest najgorzej, można znaleźć ciekawe pozycje. Niedawno weszła platforma Steam na Maca, tak więc świat gier się rozwinie :)

Pozdrawiam ! :)

Nie myślałeś o Mac'u ? :)

System to po prostu bajka... zero jakiegokolwiek zawieszania, wszystko proste i przejrzyste :)

Niestety w Polsce ludzie uważają posiadanie Mac'a za lans, ja jednak kupiłem go właśnie dla systemu i prostoty użytkowania.

A i z rozrywką sobie podstawowy Macbook poradzi, oglądanie filmów na LED'owym ekranie to coś cudownego ;)

Z grami też nie jest najgorzej, można znaleźć ciekawe pozycje. Niedawno weszła platforma Steam na Maca, tak więc świat gier się rozwinie :)

Pozdrawiam ! :)

maciejowy- jakbym slyszal JACK-aRM.

Te same slowa.

chyba nastepnym razem wlasnie takiegi kupie

Już na wejście zrobiłeś złe założenie. Zacznij od "biurowca" - zakładam, że ma to być maszyna do pisania i internetu.

Resztę kasy przeznacz na "rozrywkowca" - w taki sprzęt można włożyć duuuuuuuuużo kasy.

Napisz czy ma być na nich jakiś system operacyjny i jeżeli tak to jaki. Osobiście polecam Windows 7 - myślę, że warto.

Oczywiście zakładam wtedy że za niego płacisz w cenie laptopa. No chyba, że system już masz ;)

Określ to i wtedy pomyślimy dalej :D

jj

Tak oczywiście, razem z systemami.

Najlepiej tak jak napisałeś Win 7

Potwierdzam: biurowiec do pisania i do internetu :)

Acer'y są dobre, jednak dają tylko 12 miesięcy gwarancji. Jeśli chodzi o uszkodzenia i usterkowości z mojego doświadczenia to acery są na drugim miejscu po siemensie od tyłu. Toshiba daje 24 miesiące gwarancji. Warto to przemyśleć. Z drugiej strony acer ma bardzo dobry i szybki serwis gwarancyjny.

Acer'y są dobre, jednak dają tylko 12 miesięcy gwarancji. Jeśli chodzi o uszkodzenia i usterkowości z mojego doświadczenia to acery są na drugim miejscu po siemensie od tyłu. Toshiba daje 24 miesiące gwarancji. Warto to przemyśleć. Z drugiej strony acer ma bardzo dobry i szybki serwis gwarancyjny.

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

to ja podobnie jak Cielak - :blink: :blink: :blink::D i nigdy zadnego accera ;)

Ps. accer musi miec dobry i szybki serwis..bo tam sie p*****li wszystko i do tego bardzo szybko

Edytowane przez wojtecki

tzn ja osobiscie nie mialem doczynienia z Acerem zeby bylo fair-ale wsrod znajomych jak zapanowala moda na laptopa ze 2lata temu 70% ludzi kupowalo acera bo byly tanie - no i placza do tej pory...jeden z kolegow nawet mial takie fazy ze po pol roku lezal komp w naprawie...gwaranacyjnej!! ja wtedy zainwestowalem masakryczne siano w HP i co -napierdala po 20h dziennie i dyma juz 3 lata! co do tego biurowca - to ja bym wziol jakiegos eee - nie jest to moze kombajn ale skoro ma byc internet i jakies p*****ly to stary!! 1000zl dajesz i masz taka mobilnosc ze szok -male dlugo bateria trzyma (7-9h). no chyba ze ostro bedziesz na nim pisac to jednak bedzie letko mala matryca

Acery beda tansze od toshiby/asusa o tych samych parametrach.

W acerach jezeli kupujesz na osobe fizyczna to jest gwarancja 24miesiace na firme badz instytucje 12miesiecy, na infolini jedynie potwierdzisz ta informacje bo w gwarancji wszedzie klepia 12cie.

http://www.gral.pl/preview/Toshiba/Toshiba_L505-14L_DualCore_T44002_2_4GB_500GB_15_6HD_LED_DVD_-RW_HD4570_Win7HP_03.html

http://www.gral.pl/preview/Toshiba/Toshiba_A500-1EE_Core_i3-330M2_13_4GB_320GB_16HD_LED_Blu-ray_GT330M_Win7HP_91.html

http://www.gral.pl/preview/Asus/Asus_N61JV-JX012_Core_i3_350M2_26_4GB_320GB_16_DVD_-RW_GT325M_WiFi_Kam_03.html - tyle ze bez systemu

do biura

to Toshiby z serji L500, okolo 2000pln z systememj albo asusy z serji K50I.

jak ma byc super tani acer do biura:

http://www.gral.pl/preview/Acer/Acer_Extensa_5620-5B2G16N_Core2Duo_T56701_8_2GB_160GB_15_4WXGA_DVD_-RW_X3100_Linux_LX_E530C_036_71.html

co do firm to polecilbym jeszcze promobile, x-com (chyba tak to sie pisze) no i inwazja pc . co do promobile to zadnych uwag -ceny wypas obsluga tez - x-com ceny czasami ma mocno promocyjne, a co do inwazji to wiem ze sa dosc mocno elastyczni jesli chodzi o cene -moj brat ostatnio u nich kupowal 2lapki to w ramach negocjacji dorzucili mu chyba do jednego lapa 2gb ramu za frajer!

Pamiętać musisz że gro gierek nie działa na zintegrowanych kartach graficznych.

Do gier zawsze najlepszy był stacjonarny.

Jako typowo biurowy laptop polecam np.HP ProBook 6540b.Zapewne będziesz używał Offisa a otwieranie przez wieki arkusza kalkulacyjnego czy dokument doprowadza do szału.

Jak ma być taniej to HP nc6120 dość pancerne laptopy.

I jeszcze jedno.Kupując lapka kupujesz go na kilka lat.Zaoszczędzenie kilku złotych na komputer do pracy odbija się po roku dwóch czkawką.

ACER to dobry jest laptopik.Idealnie nadaje się jako podstawka do kwiatka.Kupując biurowy patrz na mocowanie klapy zaczepy etc.

Co do gwarancji.Jeżeli nie kupujesz na firmę tylko jako osoba prywatna masz i tak dwa lata na reklamacje towaru z tytułu niezgodności z umową więc patrzenie w tym wypadku na okres gwarancyjny mija się z celem.

Czasami firmy dają możliwość ubezpieczenia laptopa od uszkodzeń.Koszt ubezpieczenia na dwa lata to około 250 zł.W przypadku utopienia połamania -czyli wypadku .Wymiana na nowy taki sam.Czyli jak wysiądzie coś z elektroniki i głupieje niechcący spada Tobie z biurka i jest już połamany :)

Nie wiem dlaczego macie takie uprzedzenie do Acera. Ja kupiłem używany laptop (ok 2 letni) od kuzyna ponad 4 lata temu i nie mam z nim problemów. Jedynie wymieniłem dysk w tym roku bo stary padł - paręnaście razy podczas pracy laptop doznał dość dużych wstrząsów więc to mogło się do tego przyczynić :)

Acer ma podstawowy problem, brak serwisu w PL, odsyłają chyba do Czech.

Raz kupiłem acera, chodził 4 miesiące padła karta sieciowa, kupiony w makro, oddałem do makro, po niecałych 3 miesiącach przyjechał z powrotem z Czech, przychodzę odebrać okazało się, że ktoś na hali go zaj***ł, oddali mi nowego HP :)

Makro na zajebisty plus, HP się nie wypowiem bo sprzedałem nie otwierając pudełka, czas naprawy Acera szkoda gadać.

Teraz mam to:

http://allegro.pl/item1065439433_samsung_r730_4gb_500gb_core_2_t6600_gf_310_win7.html

Działa bardzo sprawnie i ma serwis w PL.

Acera wysyłają na Słowację, w Warszawie na ul. Domaniewskiej 41a mają biuro i ewentualną pomoc - infolinię.

Ja mam Acera już około 4 lat (używany do prac biurowych i zabierany na wyjazdy do cieniowania w jakieś starsze gierki np: NFS underground, Colin itp. oraz do netu) nie mogę na niego narzekać.

Naprawiałem w nim matrycę 15,4 crystal brite i to nie z powodu że sama z siebie przestała działać tylko moja żonka chwyciła za torbę z lapkiem (która leżała na regale) i suwak był nie zamknięty, lapek pierdzielnął z około 60 cm na podłogę i ekran zrobił się biały, matryca z wymianą w serwisie ACER-a 800 - 1000 zł (to ich wyśmiałem), na giełdzie komputerowej w Warszawie ceny od 500 - 700 zł, a ja znalazłem gościa na allegro z Warszawy (Ursynów) który sprzedawał nowe matryce po 270 zł z gwarancją 12 m. i dodatkowo za wymianę 50 zł czyli cała operacja 320 zł mnie kosztowała, to zajście było w zeszłym roku lapek dalej śmiga i nic jemu nie dolega.

Mój szwagier ma identycznego lapka jak ja (ACER) kupił prawie w tym samym czasie i też nie narzeka.

Edytowane przez Prywo

Ja mogę powiedzieć, żeby z dala omijać HP Paviliony i stacjonarki HP. Za to Toshiba działa już chyba z 5 czy 6 lat bez zająknięcia (fakt, że teraz to już grat, ale nigdy nic się nie zepsuło).

ja rowniez mam HP dv9000 17` chodzi juz 3 lata i nic sie nie dzieje - dodam ze uzywam kompa po 12-20h codziennie!! lekkie defekty jedynie ma matryca ale to moja wina bo gdzies w pracy w terenie musial przyp*****lic o cos;/

I nie grzeje się jak piekarnik? Jak macie na Pentiumach to podobno nie ma tego problemu, ale na Turionie x2 i gf8400 jest masakra

potwierdzam, hp na athlonie x2 2,2 plus radeon hd3450 512 to lekka masakra jest..przydaje sie podkładka chłodząca

ja mam centrino duo i geforcea go 7600 (na tamte czasy nic lepszego nie bylo) i przy normalnej pracy jest pod norma- nawet pod bardzo duzym obciazeniem obliczeniowym (programy MES) nic sie nie dzieje -jedynie napierdalanie w porzadne gierki na max full detalach powoduje grzanie sie grafy co przeklada sie na pocenie sie rak jak sie trzyma na lapku - ale ja tego uniknelem kupujac stacje dokujaca taka o:

http://www.hardwarezone.com.au/img/data/articles/2006/1900/consumer_v3000_docked.jpg

i tak napierdalam:D jestem mega zadowolony z kompa - naprawde:)

Panowie, a ja nadal nie wiem co mam kupić.:(

Stacja fajna, ale w myszkę to chyba tylko klikasz, a strzałkę to oczami przesuwasz po ekranie :)

Edytowane przez Vitold

Stacja fajna, ale w myszkę to chyba tylko klikasz, a strzałkę to oczami przesuwasz po ekranie :)

To nie moje biurko:) przykladowe z neta znalazlem:) ja jak projektuje to potrzebuje duuuzego biurka - no i myszke mam fil profeske a nie jakies barachlo jak ze zdjecia;P

co do samego tematu to :

uno:radze wziasc jednak sprawdzonego producenta:)

secundo: wymyslic parametry kompa

tertio: popatrzyc co jest madrego u tych sprzedawcow co ludzie podrzucili

no i na koniec jak myslisz ze ktos Ci poda dokladny model ktory mozesz wziasc to zapomnij - tego jest obecnie za duzo:)

Ja sie prawie w ogole nie znam na tych sprzetach ale uzywam Asus Eee PC 1000H jako przenosny komputer do pisania faktur. Fajny sprzecior i bakteria dlugo trzyma. Zaraz po zakupie mi sie posypal dysk ale w kilka dni dostalem nowego :) Jedyne co moze Ci przeszkadzac to jego wielkosc (mała matryca, klawisze). Nowy kosztuje cos kolo 1000pln. Sa tez takie z mniejszą pamiecia i do tego we flash'u (chyba 900H), które sa jeszcze mniejsze

http://dwei7x08f51dh.cloudfront.net/wp-content/uploads/2009/04/eeepc1000h_frontview.jpg

Edytowane przez Manitou

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.