Skocz do zawartości

2 Notebooki

suzikala-Marcin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pobawię się w archeologa, szukamy do pracy - wytrzymałego lapa tak do ok +/- 1500zł

Myślałem o takim HP:

http://allegro.pl/niezawodny-hp-620-2-2ghz-15-6-hd-2gb-250gb-bt-hdmi-i1324262687.html

co wy na to? Za tą kasę jest pełno tego szitu asusa / acera o lepszych parametrach ale chyba HP solidniejszy?

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Cielak

6

• paluch

4

• Kukuryku

8

Do jakiej pracy? (edycja dokumentów, arkusze, aplikacje webowe, obróbka grafiki, obsługa i konfiguracja sieci, inne)

Co to znaczy 'wytrzymały'

Dużo czasu z daleka od gniazdka elektrycznego?

Potrzebny będzie BluTacz?

Podczerwień?

WiFi?

Wejście modemu?

Pojemny dysk twardy?

Bo czasem nie warto płacić za znaczek na obudowie...

Edytowane przez Kukurator

te hp'ki z serji 620 to tez sa najtansze.... co do konfiguracji jego to ten celeron to jest jedna wielka padaka, juz lepiej jakiegos pentiuma dual core.

Wytrzymalosciowo to chyba do tego hp 620 wszystkie asusy k50i beda podobne

ewentualnie jak ma byc tylko celeron to:

http://allegro.pl/toshiba-satellite-c650-18d-win7-cenowa-rewelacja-i1332457081.html

ale z 7ka to to bedzie chodzilo tragicznie, porownywalnie do netbookow

w normalnej konfiguracji to

http://allegro.pl/laptop-toshiba-c650-1fh-p6000-2gb-320gb-gma-hd-led-i1314256013.html

itd do 1700 to znajdziesz cos juz z pentiumem dual core i bez systemu co bedzie sensowne do 1500 to beda glownie na celeronach.

Edytowane przez serch

No i jeszcze jaki rozmiar matrycy wchodzi w rachubę...

Bo jeśli chcesz trochę dłużej działający bez zasilania, a może być poniżej 15cali, to ja bym Ci polecił kupić sobie nówkę nieśmiganą:

http://allegro.pl/pro-compal-ntuc0-13-su3500-320-gb-2gb-ddr3-i1313780018.html

Tylko dopóki nie znam odpowiedzi na pytania w moim poprzednim poście, nie będę wiedział czy taka konfiguracja w ogóle ma sens bytu w Twoim przypadku.

Moje propozycje

Do biura: DELL np. E5500 z gwarancją 36m NBD EU (prosty, zwarty, bardzo przyjemny w pracy, pisaniu sprzęt)

Do rozrywki: Acerek... może jakiś ze świeżej serii TimeLineX gwarancja jeśli się zdarzy realizowana bardzo szybko najlepiej słać prosto do głównego serwisu bez pośredników (wysyłka bezpłatna na koszt gwaranta)

To z propozycji, to ja bym tak doradził:

Compal NTUC0 - tamten w poście powyżej, 13.3 cala jeśli nie przeszkadza mały wyświetlacz, plusem właśnie małe rozmiary - czyli mobilniejszy

Compal JHL90 - jeśli trzeba 15.4" ekranu i pojemniejszej baterii - do tego modelu można dokupić 9ciokomorową baterię

Compal KHLB2 - jesli trzeba mocy obliczeniowej, też 15.4", przy tym uwaga - jak się kupi w najmocniejszej konfiguracji, to się może przegrzewać jeśli przez dłuższy czas korzysta z pełnej mocy - wystarczy nie ustawiać go na płasko na biurku, a lekko unieść tył, żeby miał lepszy przepływ powietrza, no i do tego modelu nie pasuje bateria dziewięciokomorowa

Sprzęty są porządne, nie mają tylko znaczków Della, HP, Acera, Toshiba czy innych - dzięki temu są na przykład trzykrotnie tańsze niż ich odpowiedniki firmowane o tej samej lub podobnej konfiguracji.

Jedynie mają brzydsze i głośniejsze czasem obudowy.

Ale jeśli nie wygląd, a użyteczność są poszukiwane - to po co za to samo płacić wielokrotnie większe pieniądze ;):)

No i nie można nie wspomnieć o serwisie - podobno w Polsce ciężko jest serwisować Compale...

Ale ja już na nich parę lat jadę i ani razu nic się nie popsuło :)

A niedługo rozkręcam najmłodszego z nich i coś sobie przy nim pogrzebię :D

No ale napisz, Matis, do czego tych lapciów byś potrzebował ;)

Edytowane przez Kukurator

matryca 15cali, wytrzymała bateria, bezawaryjność, wifi, solidny obudowa. Ma służyć do pisania faktur, wysyłania mejli, przeglądania web, jakieś rysunki techniczne, czyli podstawowe rzeczy. Jak dla mnie podstawowym krytaterium jako że to lap dla mojego ojca to żeby służył bezawaryjnie kilka lat no i ta wytrzymała bateria i solidna obudowa bo będzie pracował w terenie... Fajnie jakby nie zamulał i ... jeszcze frytki do tego :P Czyli co asusów i acerów nie ma sie co bać czy jak? Kiedyś była opinia że to zawodne sprzęty?

Mógłbyś się zastanowić nad takimi:

Lenovo T500

Lenovo R400

Akurat są dwa modele powystawowe podobno do sprzedaży.

To są modele o podwyższonej wytrzymałości i na przykład mają czujniki wstrząsów dla dysku twardego dla szybkiego parkowania głowicy.

...ja tam sie nie chce wpitalac ale w tej kasie to mozna miec juz niezlego uzywanego macbooka ;)

Ja sie prawie w ogole nie znam na tych sprzetach ale uzywam Asus Eee PC 1000H jako przenosny komputer do pisania faktur. Fajny sprzecior i bakteria dlugo trzyma. Zaraz po zakupie mi sie posypal dysk ale w kilka dni dostalem nowego :) Jedyne co moze Ci przeszkadzac to jego wielkosc (mała matryca, klawisze). Nowy kosztuje cos kolo 1000pln. Sa tez takie z mniejszą pamiecia i do tego we flash'u (chyba 900H), które sa jeszcze mniejsze http://dwei7x08f51dh.cloudfront.net/wp-content/uploads/2009/04/eeepc1000h_frontview.jpg

Jako ze juz jakis czas (1,5 rokui) używam codziennie tego lapka to moge napisać coś więcej. Oprócz tego że dzień po zakupie padł dysk (chyba w 4 dni przysłali naprawionego) to nie mam żadnych uwag. Asus spadł mi raz otwarty, matrycą w dół na płytki, ze stołu i nic sie nie stało (pewnie cudem). Obudowa wg mnie solidna bo oprócz kilku małych rysek nic nie ma (a etui to on widział w pierwszym tygodniu po kupnie). Zdażyło mi się też na niego usiąsc jak był zamknięty (schowałem na prakingu pod pokrowiec fotela i potem zapomniałem) i też nic. Jedynie zeszłej zimy jak bywało -15 to Touchpad zamulał. Bateria trzyma mi cały dzień ale używam go tylko do wypisywania faktur, także powiedzmy że 5 godzin czuwa a 2-3 jest włączony

To tyle co moge powiedzieć z mojego doświadczenia akurat z tym asusem :) Może mam szczęscie że mi tak służy? Kumpel pracujący w kompach poleca lapy firmy Lenovo

Edytowane przez Manitou

A jakby ktoś inny chciał fajną, bardzo małą zabaweczkę, to polecić mogę:

Tablet HP TC1100

XPka udźwignie miodnie, małe to to, wszędzie się zapakuje - klawiatura odczepiana, ekran dotykowy obsługiwany rysikiem.

Latałem z tym jakoś w 2004, gdy pracowałem przy rozpinaniu sieci komputerowych i serwisowaniu sprzętu i oprogramowania - wtedy to była nowość za jakieś 13 tysięcy złotych, istny czad :D

I nadal da świetnie radę jako UMPC na przykład.

To już taki offtop mały.. Ale może kogoś zainteresuje :)

Nie off topować :P . Kolega pyta co byście polecili do rozrywki potem ew. do biura. Podał dwa przykłady. Co o nich sądzicie? Pytam bo sam zamierzam kupić coś do rozrywki(bardziej pod kątem gier). Myślałem nad sprzętem do 3000zł. Może toshiba czy jakieś Lenovo? Dalej podrzućcie jakieś pomysły. Może jakieś porównania, testy?

Gówno mnie obchodzi co Wy macie za kompy, zwłaszcza Ty Wojtecki :P :P :P !!! Napiszcie co byście chcieli mieć w kwocie jaką podałem :) .

Gówno mnie obchodzi co Wy macie za kompy, zwłaszcza Ty Wojtecki :P :P :P !!! Napiszcie co byście chcieli mieć w kwocie jaką podałem :) .

za 2999zl sprzedam Ci mojego epsona..wypas do gier, istny kombajny,monitor gratis..tylko dla Ciebie dostawa gratis ! :lol:

pc1ou4.jpg

za 2999zl sprzedam Ci mojego epsona..wypas do gier, istny kombajny,monitor gratis..tylko dla Ciebie dostawa gratis ! :lol:

pc1ou4.jpg

Jak to się rozkłada i składa :D ???

k**wa sam off topuję :P !

Coś do gier... I notebook?

Trochę pieniędzy szkoda...

A będziesz podłączał w domu do monitora zewnętrznego?

Bo jak nie, to cena wyższa, bo przydałoby się przynajmniej z 17"...

Coś do gier... I notebook?

Trochę pieniędzy szkoda...

A będziesz podłączał w domu do monitora zewnętrznego?

Bo jak nie, to cena wyższa, bo przydałoby się przynajmniej z 17"...

No tak zgoda. Ale ma pełnić jeszcze inne funkcje. Np. moja kobieta musi czasami wejść na Ebobas.pl :P . Wiadomo, że nie będę na nim tylko hulał. A na peceta nie mam miejsca w chawirce :).

To może tak...

15.6" - MSI CR620-048PL [aukcje Allegro]

16" - MSI EX628-446PL coś nie mogę go znaleźć w sklepach internetowych na szybko...

17.3" - ACER Aspire 7540G-524G50Mn [aukcje Allegro]

Poniżej 3 kafli.

Im mniejsza matryca, tym lepsze flaki ;)

A w ogóle, to najlepiej by było dostać COMPALa KHLB2 w porządnej konfiguracji - wtedy za małe pieniądze masz 15.6", które wydajnością pożerają notebooki za 6tysiaków :D

Tylko od pół roku nie widziałem go nigdzie w sprzedaży :(

Dzięki przejrzę sobie.

Ja mam Toshibę model Satellite A300 dwa lata, jestem zadowolona z tego modelu laptopa. Tylko nie polecam systemu operacyjnego Vista (pod tym systemem laptop się bardzo mulił :( z początku było wszystko ok dopóki nie wgrało się kilka programów).

Serwis też jest profesjonalny i szybko reagują, miła obsługa polecam.

Panowie jeśli mówimy o dobrych kompach do pracy, które nie nawalają a w razie co mają serwis 24h to oczywiście DELL.

Polecam !

:rolleyes:

Na pewno nie polecam acer'a może nie są jakoś zawodne ale na ich zasoby to strasznie wolno działają. Dobry znajomy ma aspire 77coś tam i narzeka (w lapku już zmieniona klawiatura i sypie się audio) .

Z laptopów co nie nawalają w pracy to polecam STARE IBMy - T60 lub T60p ( matryca SXGA+ 14" ,magnezowa obudowa, plaster miodu na plecach, niezniszczalne zawiasy ). A DELL to już nie ten DELL co kilka lat temu, wiem co mówię bo notki to moja praca ;)

Dokładnie, teraz wszystkie firmy lapków są wg mnie na jednakowym poziomie, mam znajomych, którzy narzekają na dane firmy, a inni je wychwalają, po prostu ktoś ma pecha to mu się będzie p*******ć, wracając do tych niecieszących się dobra opinią Acerów, mój kuzyn kupił tej firmy z górnej półki i już chyba 6 lat śmiga bez najmniejszych problemów, moi znajomi pokupowali Acery za 1300zł. bo tanie i każdy miał z tym problemy.

Wracając Kompali to dobrej jakości lapki, dodam tylko, że firma Kompal kontroluje jakieś 50% rynku, robią lapki dla wszystkich, nie wiem dokładnie, dla których firm.

Ogólnie w chinach są dwie firmy, które robią lapki dla całego świata i jedna na jakiejś wyspie, kontrolują około 99% rynku, robią dla Sony, HP itp., nie wiem jak z MacBookami, ale też jest napisane Made in China, kto wie, czy taki kompal nie ma przypadkiem zlecenia od Aplle'a.

Suma sumarum, można kupić dobrego Acera i gównianego Della, czy HP, kwestia co jest w środku, lepszej jakości komponenty, czy gorszej.

Ja np. też myślałem nad Kompalem, ale kupiłem coś w ten deseń: klik tylko, że mam 6GB RAM, większe taktowanie procka: 2GHz x 4 rdzenie i większy dysk: 640GB, obudowa aluminiowa, a kupiłem go dlatego, że w USA znaczna różnica cenowa, ponad tysiaka w kieszeni miałem na uwczesną chwilę ;)

jeżeli chodzi o gry to narazie wszystko śmiga choć maniakiem grania nie jestem, bardziej to wykorzystuje do rysowania w Inventorze itp.,

Edytowane przez camillo87

no nie każda firma jest na jednym poziomie ja miałem fujitsu siemens tak jak moich 4 kumpli każdemu coś się jebie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.