Skocz do zawartości

Mad Jaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

kup dobra navi z lokalizacjami aktualnych stacji  wzgledem Twojej pozycji i nie trzeba baniakow na paliwo
i to nie dziki wschod ze nie ucelujesz stacji a jak ucelujesz to..92 :lol:

kup dobra navi z lokalizacjami aktualnych stacji  wzgledem Twojej pozycji i nie trzeba baniakow na paliwo

i to nie dziki wschod ze nie ucelujesz stacji a jak ucelujesz to..92 :lol:

No sorry Marianie, zdarzaja sie etapy, ze jak przegapisz stacje to potem masz problem. B1250 malo nie pali a zbiorniczek smiesznie maly (19.5) Co po odcinkach autostradowych potrafi dac 230km zasiegu. Jak GPS poprowadzi zadupiami to zaczynasz sie modlic o stacje.

A czasami po prostu trasa jest nie w pelni skonczona i nie ma ZADNYCH parkingów, zadnych stacji benzynowych itp. Np na A3 obok Bukaresztu. Albo droga w Górach wzdluż granicy z Ukrainą. Albo trasa na Nordkap. Np jeszcze 2-3 lata temu S8 od Wrocławia, gdzie przez ok 140km swiezo oddanego odcinka nie było ani 1 stacji. Wjezdzajac na trase szybkiego ruchu raczej sie spodziewam, ze co ~50-70km bedzie mozliwe tankowanie. ALe juz się pare razy zdziwilem. A potem zamiast 130 czlowiek sie wlecze 80 zbey benzyny starczylo ;P Ostatnio zjechalem z autostrady na rezerwie a stacja byla dopiero 15-20km pozniej. W zbiorniku zostało mi 1.5 litra. Po prostu w upale 36-39 stopni czlowiek chce jak najszybciej wyjechać z zakorkowanego miasta, zeby sie nie usmazyc i zakłąda, że postój zrobi dopiero na stacji w trasie. A tu zonk -stacji brak...

I najwazniejsze, przezorny -zawsze ubezpieczony. Poza tym co to za trasa jak co 100km trzeba stawac?

Edytowane przez BAN

I gdzie je przypniesz? Bo do bagazu z ubraniami lub elektroniką nie będę ich pchał :P Wolę Dolce Gabana niz ubrania wyprane w benzynie xD

Ale zeby nie bylo niekonstruktywnie, patent podpatrzony u ziomka spotkanego na obwodnicy Brasova:

ihost_1502304458__zbiornik.jpg

powiem że sprytnie to wymyślił :) ja myślałem o jakimś małym mocowanym wewnątrz stelaża pod kufry - ale te plastykowe jakoś nie wzbudzają mojego zaufania, w razie W wyobrażam sobie rozlane paliwo na gorący wydech czy silnik... ale z 2 strony kto planuje się przewracać... 

Heh odnosnie dlugich odcinkow bez tankowania to pamietam odcinek gorski od jezior pitvickich (Chorwacja) gdzie wieczorem zamkneli jedna stacje po drodze odcinek od tankowania to 250 km wtedy 3 motki cbr vfr i haya zaczely sie dlawic w tym samym czasie 50 metrow musielismy dopchac motki do stacji :)

Ja jeżdżę sam, dlatego myślałem przymocować do kufra w miejscu oparcia, ten na fotce wygląda na 5 litrowy ja widziałem 2,5 l przystosowany do mocowania na jedną śrubę.

Nioo 5l wachy przy tłumiku :)

w razie gleby nic tylko mieć kamerę bo gaśnica nie pomoże ;)

a zbiornik dziora faktycznie z 2l za mały

Edytowane przez pwm

Nioo 5l wachy przy tłumiku :)

w razie gleby nic tylko mieć kamerę bo gaśnica nie pomoże ;)

a zbiornik dziora faktycznie z 2l za mały

5 litrów za mały :P

2 litry to by byl za maly, gdyby palil do 5/100

Edytowane przez BAN

Pamiętam autostrade od Sarajeva, wszystkie stacje za płotem bez możliwości zjazdu. Jeden Pan się zlitował i otworzył nam furtkę dla obsługi parkingu przy autostradzie. 

Pamiętam autostrade od Sarajeva, wszystkie stacje za płotem bez możliwości zjazdu. Jeden Pan się zlitował i otworzył nam furtkę dla obsługi parkingu przy autostradzie.

Ale my złapie.dalali!!! ;)

• 2 months later...

W alpach na stacji był brak prądu. I co mogłem zrobić. Czekałem jeb... trzy godziny, aż włącza :( A jadąc dalej dosłownie 15 km i była następna. Mogłem ryzykować :(

Egh,  ja pchałem bandita po autostradzie 2km... do stacji a i szedłem też 6km do stacji na lokalnej drodze. Co prawda najpierw musiałem sie napić ja a potem dopiero tankowałem ....

Co do telepania kierownicy przypomniało mi się, że jak kupowałem moto to ASO Karlik wymyśliła, że wpada w szimę pow 120km/h i pewnie opona (nowa)

zdjęli okazało się, że osnowa w środku się minimalnie rozkleiła tak może na 0,5cm odklejona 

oponę producent od razu wymienił 

wsadziliśmy inną szimy nie było i nie ma.

Może też dlatego, że kierownik ma 110kg :P

a obaliłem tez mit, że z 2 kuframi się nie lata bo szimy ściąga itd... walnie kotka za pomocą młotka ;)

mam 2 ręce i jak nie mam musu to zawsze biorę 2 kufry, wsadzam od strony tłumika i dzięki temu w korkach praktycznie to samo co bez kufrów.

a obaliłem tez mit, że z 2 kuframi się nie lata bo szimy ściąga itd... walnie kotka za pomocą młotka ;)

mam 2 ręce i jak nie mam musu to zawsze biorę 2 kufry, wsadzam od strony tłumika i dzięki temu w korkach praktycznie to samo co bez kufrów.

ale mowisz o 2 kufrach bocznych czy o JEDNYM bocznym i  centralnym?

ale mowisz o 2 kufrach bocznych czy o JEDNYM bocznym i  centralnym?

centralka + 1 boczny nad tłumikiem

myślałem, że jak nie ma 2 żeby było po bokach symetrycznie to będzie maszyna cuda robić, nie robi jedzie jak zawsze

a jeden kufer mniej to szerokość fabryczna między samochodami.

no to rzeczywiscie ciekawe, chociaz czasem widuje ludzi z jednym  kufrem bocznym i jezdza wiec chyba nie jest to jakis wielki problem podczas jazdy,ale wyglada troche dziwnie tak z jednym kufrem . awsze mozna zapodac centralke i jakis walek na tylne siedzenie . sa rozne mozliwosci jak widac :)

no to rzeczywiscie ciekawe, chociaz czasem widuje ludzi z jednym  kufrem bocznym i jezdza wiec chyba nie jest to jakis wielki problem podczas jazdy,ale wyglada troche dziwnie tak z jednym kufrem . awsze mozna zapodac centralke i jakis walek na tylne siedzenie . sa rozne mozliwosci jak widac :)

jakby to był problem to by to w instrukcji było :)

a latanie 2x do maszyny po walizki to jest zawsze problem hihi ;)

• 4 months later...

Opisany problem znikł po wymianie kompletu opon na nowe.

U mnie zauważyłem małe shimmy w zakresie prędkości poniżej 80 km ,zanika w okolicach 70 km. Sprawdziłem ciśnienie, luz na główce ( łożysko oryginalne ).

Jeżdżę w 2 osoby z kufrem ,ale i bez kufra i w jedną osobę pojawia się lekkie shimmy. Sprawdzę wyważenie koła jak to nie pomoże to będę myślał dalej.

A wg. was co może być przyczyną? Wrzuciłem filmik z dzisiejszej jazdy:

a u mnie pojawił sie po wymianie na nowe :)

Bardzo delikatnie dokręć łożysko główki ramy 1/8 1/7 obrotu nie więcej i zobacz czy jest różnica.

bede kombinował aczkolwiek nie przeszkadza mi to za bardzo ;)

Sprawdz czy Ci sie kontra na łożysku główki ramy nie poluzowała. Miałem taką shime i to była przyczyna.