Skocz do zawartości

Wełna Mineralna Czy Pianka Poliuretanowa

Bodzio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czy ktoś z Szacownych forumowiczów jest w stanie mi pomóc, udzielić odpowiedz na pytanie czym lepiej ocieplić poddasze użytkowe(będzie zamieszkane). Trafiłem na technologię ocieplania pianka poliuretanową i zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie, jak z substancjami wydzielającymi się, a wpływem na mieszkańców tego poddasza.Jak z oddychalnością i teoretycznym grzybem pomiędzy deskami a pianką?Czy może lepiej pomęczyć się i ocieplić standardowo wełną??

Mialem ten sam dylemat w styczniu, jednak zdecydowalem sie ocieplac welna w lecie bo pianka wychodzi za drogo, chociaz podobno jest szczelniejsza ale ja bym musial sciagac dach zeby dolozyc folie albo zrobic pelne deskowanie co mi sie nie kalkuluje a folie pod welne moge rozlozyc nakrokwiowo. Pianki masz dwa rodzaje zamknieto i otwarto komorowa i sie roznia przepuszczalnoscia wiec wybierasz co Ci odpowiada i co masz na poddaszu. Plus dla pianki, ze nie opada z czasem a welna tak jesli jest niezbyt dokladnie polozona.

5 lat temu zrobiłem całe poddasze wełną i mam gorąco  nawet w mrozy

Ja się nie znam i wybrałbym wełnę i dobrze, dokładnie ją położył.

Ułozył , ale nie upychał na siłe - ściśnięta /ubita ,traci właściwości termoizolacyjne B)

No to na razie 3:0 dla welny, tylko tak jak mowi Widmo nie upychac i wtedy powinno byc ok i w kieszeni zostanie

Ja tez sie nie znam ale wydaje mi sie, ze co kto lubi: pianke kladziesz w jeden dzien, z welna czas montazu sie wydluzy. Ja osobiscie zdecydowalem sie na welne tylko dlatego, ze nie zalezy mi na super hiper szczelnej chalupie z pianka i dwudziestokomorowymi oknami. Dom niech tez troche pooddycha. Wole miec lepszy przeplyw powietrza co pewnie odbija sie na rachunkach za ogrzewanie ale tez bez przesady ;) ... Na mój mały rozum wydaje mi sie, ze pianka(jej odpowiednia ilosc) o wiele lepiej izoluje akustycznie wiec jesli masz w polblizu dom starcow, rodziny z dziecmi i lubisz imprezowac to wiesz....chyba jednak pianka ;)

Edytowane przez WaluÅ›

Ja też się zdecydowałem na wełnę (dom w technologii szkieletowej). Wg wykonawcy skończyłoby się to grzybem w przypadku pianki, z tymże u mnie izolacja wełną będzie na całości domu a nie tylko poddasze tak jak u Ciebie.

Edytowane przez zoozka

pianke kladziesz w jeden dzien, z welna czas montazu sie wydluzy.

Niby tak ale jesli Ci sie nie spieszy, mozesz sobie to zrobic samemu to porownanie kosztow welny do pianki welna wypada duzo lepiej, a pianki jak bys sie nie staral sam nie zrobisz ;) mi odradzili pianke jesli na poddaszu ma byc lazienka lub kuchnia.

taj jak koledzy wyżej mówili,wełny nie upychac na maxa,jak jest deskowanie to dać dylatacje miedzy deskami  a wełną.znajomy tego nie zrobił.uszczelnił poddasze ile się dało,pozatym było szuszone tam pranie i teraz cały dach ma do zwalenia.Z krokwi zrobiło się próchno

Przy piance nie bardzo ma się co wydzielać, jestem na etapie wyboru wersji ocieplenia i u mnie albo styropian albo wełna.

Termo organika ma styropian do montażu między krokwiami, ma nacięcia umożliwiające zaklinowanie płyty między krokwiami http://termoorganika.pl/superpoddasze

Za wełna przemawia cena, ale jak dostanie się do niej wilgoć to mamy problem (uszkodzenie membram, błąd dekarza)

I najprawdopodobniej będzie u mnie styropian z folią paroszczelna z aluminium.

Przez moment zastanawiałem się nad ociepleniem nakrokwiowym - http://www.pir-pur.pl/budynek-mieszkalny/termoizolacja-dachu-skosnego-nakrokwiowoale cena szybko studzi emocje.

Ocieplając styropianem/pianką robisz z chaty puchę. Jest to tańsze ale niestety mikroklimat tworzy się mniej korzystny w przypadku styropianu. Połóż dobrze wełnę i będziesz miał spokój. Dodatkowym atutem jest niepalność.

Powiem tak. Miałem ocieplone wełna i w lato było mniej ciepło natomiast zima rewelacja. Co do ochrony ogniowej w dużej mierze wełna uratowała mi połowę dachu podczas pożaru,a zastanawiam się nad czymś innym z prostego powodu -!wygoda bo znowu kłaść wełnę w tym upale co się zbliża. Ehhh no ale chyba będzie wełna.

Jestem właśnie po etapie ocieplania poddasza. 220m2 dachu firma zrobiła w dwa dni. Między krokwiami 22cm+12cm psikane na krokwie- zimą będzie piekarnik. Wziąłem pianę otwartokomórkową Synthesia. Przy układaniu piany zapach faktycznie dziwny, po godzinie wywołuje mdłości. Po dwóch dniach już jest w miarę spoko.

Miki - a jak wygląda koszt tej pianki w tej  chwili ?

No tyle ze przy nakładaniu jest rakotwórcze potem podobno juz nie

Współczynnik  lambda jest podobny w wełnie i piance ( w warunkach laboratoryjnych ) Jedyne co dla mnie przemawia to konwekcja oraz upadnie wełny . Upychanie wełny w ciężko dostępnych miejscach też jest minusem . Czasem kamerą termowizyjną robię badania i wiem że jest wiele do poprawianie . Pianka jest nową technologią w PL i nie wiem jak będzie się sprawowało na dłuższą metę . 

Przy tej grubości wyszło 55zł/m2. Moim zdaniem cena rewelacyjna biorąc pod uwagę czas wykonania, brak mostków termicznych. Nie martwisz się czy osiądzie jak wełna, czy sznurki nie popękają i nie zacznie się obwieszać... Jedynie przed piankowaniem kręcisz uchwyty do płyt G-K
PS. Bardziej od zimy boję się lata i nagrzewania poddasza, dlatego poszedłem w piankę

Edytowane przez miki757

Wełna, najlepiej skalna. Układa się dwie warstwy, jedną pomiędzy krokwiami, drugą prostopadle do krokwi i nie ma żadnych mostków cieplnych. 

Generalnie to wszystkie izolacje na początku są dobre, a z czasem tracą swoje właściwości.

Pianką się robi jak po kilku(nastu) latach dach zaczyna się robić zimny i żeby ułożyć nową wełnę trzeba by drzeć sufity.

Styropian od razu sobie odpuść - nie jest paroprzepuszczalny i nie tłumi hałasu - to do dyskwalifikuje jako ocieplenie dachu.

Jestem właśnie po etapie ocieplania poddasza. 220m2 dachu firma zrobiła w dwa dni. Między krokwiami 22cm+12cm psikane na krokwie- zimą będzie piekarnik. Wziąłem pianę otwartokomórkową Synthesia. Przy układaniu piany zapach faktycznie dziwny, po godzinie wywołuje mdłości. Po dwóch dniach już jest w miarę spoko.

Można prosić o namiar na firmę? u mnie wywiad cenowy zatrzymał się na 100zł/m

No to mam pełen przekrój wiedzy. Wełna wychodzi dużo taniej i tym grzybem mnie zmartwiliscie. Wiec będzie wełna i wlasna robocizna.

Kolczyk, wieczorem prześlę Ci na PW. Wiem, że jeżdżą po całej Polsce. 
Bodzio, miej na uwadze, że jeśli nie zajmujesz się tym zawodowo to zrobisz wiele błędów montażowych + nerwy gdy wełna gryzie wszędzie gdzie się da ;)

Miki juz raz to robiłem przed pożarem, tylko zastanawiałem się czy coś innego nie będzie lepsze. Ale wybór juz jest.

Dziękuję wszystkim za cenne rady.

Moderatorzy można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.