Skocz do zawartości

Przymierzanie Kombi

pajhivo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ podczas "urwania" trochę mi się zdezaktualizowało wdzianko (spodnie mają dziurę więc i tak się nie nadają), po wczorajszym niepowodzeniu w przymierzaniu tekstyliów, postanowiłem dzisiaj sprawdzić jak się ma sprawa ze skórą.

Ogarnąłem się z robotą, zjadłem obiad aby na głodnego nie iść i się nie wqrwiać dodatkowo :) i myknąłem do intermotors na Hynka (mam najbliżej).

Jestem pełen podziwu dla pana który mnie "obsługiwał" :)

Zacząłem od samodzielnych przymiarek. Kurteczka z gwiazdką (a jak :) ) rozmiar 52 wg mnie leżała jak dla mnie bardzo dobrze. Miałem problem z dobraniem spodni więc poprosiłem miłego Pana o pomoc.

No i się zaczęło. Kurtkę z 52 zeszliśmy do 48!!! - wg Pana - na początku ma cisnąć i lekko krępować ruchy (potem się rozejdzie). Ale ok, po 15 minutach było już całkiem nieźle.

Niestety ze spodniami nie poszło już tak lekko. 54 - w łydkach i nogach ok ale w d*pie zmieściłyby się się ze dwie duże kupy :), 52 - w łydkach powiedzmy że ok, w udach masakra, na dupie luz, 50 - na kolanach mi się nogawki zatrzymały - normalnie masakra. Upociłem się jak szczur. Dodatkowo jak sobie pomyślę jakie akrobacje miałby wyczyniać przed wsiądnięciem na moto - chyba skupię się jednak na tekstyliach.

Poza tym zastanawia mnie jazda w skórze przy dość niskich temperaturach. Perforacje, brak podpinki - musi nieźle pizgać przy 10 stopniach a z drugiej strony przy +30 jajka na twardo gwarantowane - szczególnie, jak się w "trasie" trafi jakieś zwiedzanie. Z kolei bezpieczeństwo - biorąc pod uwagę grubość materiału i to co się stało z moimi spodniami - nie mam zielonego pojęcia co kupić.

Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie podrzucić model/firmę  kompletu do przymierzenia.

Krzyś D.

Powiem tak. Latałęm w skórzanym kombiaku i jak zmokłem to w miejscach gdzie skóry nie było - piździło niemiłosiernie. Jak zimno to było zimno jak gorąco to na maksa, aż jaja się gotowały więc przeskoczyłęm na tekstyle.

Kruku napisał, że przy ostatnim  dzwonie tekstyle jego żony nie sprawdziły się ale ja np. latam cały czas w tekstylu i powiem tak: gorąco niegdy mi nie było a jak zimno to na CPN podpinka z sakwy i już mi ciepło a dzwona nie miałem i mam nadzieje, że nie bedzie mi dane ich tak testować.

to tylko moja opinia, nikogo nie chciałem urazić zbierzność nazwisk przypadkowa;)

Pozdro

Edytowane przez filip86

Napisano (edytowane)

no, ja właśnie z tekstylami, jeśli chodzi o zimno/ciepło mam jak najbardziej pozytywne wrażenia. przez ostatnie 4 lata latałem w modece (discovery) i mimo, że na Hajce pozycja jest zdecydowanie inna niż na bandziorku od którego zaczynałem to komplet sprawdzał się rewelacyjnie. kombinacja wypinanej membrany i podpinki daje mega duże możliwości regulacji dopływu chłodnego powietrza. Na duży deszcz i tak w trasę zawsze brałem "gumę".

Z drugiej zaś strony chwila tarcia dupą po asfalcie (foto w załączeniu) i dziura na wylot (jakbym kalesonów nie miał to krew by się polała) daje do myślenia.

Niech mi kto z doświadczenia potwierdzi że skóra faktycznie dopasowuje się do ciała i potem nie ma już problemu że ciśnie i czuję się jak ludzik LEGO (łapki mi tak śmiesznie latały na boki :) )

ps. za chwilę będę kask kupował - to będzie jazda. zamierzyłem dzisiaj Shoei GT-AIR i oczywiście Mka za duża a S-ka za mała (dobrze, że w łeb nie ciśnie jak w multitecu i może coś dobiorę. W AGV wyciszenie takie, że czułem się jakbym łeb do muszli klozetowej włożył (i to przy lekkim puknięciu palcem w skorupę), Shark na mój łeb to jakaś porażka - albo za małe to, albo za duże, paski na wysokości uszu ... ja pierydolę - żeby się człowiek taki nieforemny urodził to trzeba mieć szczęście :)

Dobrze kufa, że buty mi się nie rozpizgały bo bym się zapłakał :)

Krzyś D.

post-45-0-54097500-1432069320_thumb.jpg

Edytowane przez pajhivo

więcej żreć aby dupa urosła - bo nie masz "statystycznego modelu sylwetki" za mało hamburgerów i piwa

inaczej dupa z kombika ,,,,,, spadnie

no właśnie ostatnie tygodnie mocno pracowałem (z efektami) na to żeby dupa zmalała :))))

Niestety u mnie idzie po całości - jak dupa to i reszta - proporcje się nie zmieniają :)

Od lat już mam problem z zakupem spodni jakichkolwiek - prosto ze sklepu do krawcowej.

ps. Ja generalnie jestem mało statystyczny ;) (żona mówi że lekko pojebany :) )

Krzyś D.

po założeniu spodni przyjąłeś pozycje podobna do tej jaka masz na motocyklu? czy naciągnąłeś spodnie na dupę i stwierdziłeś ze luźne gdy stoisz wyprostowany? :P

Ostatnio tzn, w zeszłym sezonie miałem podobny dylemat.

Zdecydowałem się na skórę i nie żałuję.

Tak jak Ty na początek prosiłem pana w sklepie o rozmiar który normalnie powinien na mnie pasować. Po kilku przymiarkach i cały mokry,zszedłem o dwa rozmiary. Wtedy w sklepie wydawało mi się,że chyba klauna chcą ze mnie zrobić czy coś,ruszyć się nie mogłem. Stwierdziłem ,że muszę to przemyśleć,ale na zanurz wróciłem do owego sklepu i raz jeszcze przymierzałem ten,który według mnie był za mały. Sprzedawca upierał się,że jest dobrze. Kiedy przyszła jego małżonka ️ i potwierdziła,że jest ok i będzie lepiej,wziąłem ten kombiak(4sr - dwuczęściowy).

Teraz wkładam go bez problemu,a na moto nigdy nie było mi w niczym wygodniej. Fakt w chłodniejsze dni dobra bielizna termo i jeszcze jakaś cienka bluza się zmieści i tragedii nie ma. Latem no cóż,trzeba zapi....ać i będzie dobrze. Nie zamieniłbym teraz na nic innego. Wykonanie też mega świetne,ja polecam.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

po założeniu spodni przyjąłeś pozycje podobna do tej jaka masz na motocyklu? czy naciągnąłeś spodnie na dupę i stwierdziłeś ze luźne gdy stoisz wyprostowany? :P

Takich cudów w sklepie to ja dawno nie wyprawiałem :) Na motocykl - jak tylko udało mi się wciągnąć coś na siebie - siadałem za każdym razem. Tak właśnie było z kurtką, że na stojąco niby ok ale jak siadłem to mi się wybrzuszała na klatce (stąd z rozmiaru 50 zeszliśmy na 48).

Krzyś D.

Ostatnio tzn, w zeszłym sezonie miałem podobny dylemat.

Zdecydowałem się na skórę i nie żałuję.

Tak jak Ty na początek prosiłem pana w sklepie o rozmiar który normalnie powinien na mnie pasować. Po kilku przymiarkach i cały mokry,zszedłem o dwa rozmiary. Wtedy w sklepie wydawało mi się,że chyba klauna chcą ze mnie zrobić czy coś,ruszyć się nie mogłem. Stwierdziłem ,że muszę to przemyśleć,ale na zanurz wróciłem do owego sklepu i raz jeszcze przymierzałem ten,który według mnie był za mały. Sprzedawca upierał się,że jest dobrze. Kiedy przyszła jego małżonka ️ i potwierdziła,że jest ok i będzie lepiej,wziąłem ten kombiak(4sr - dwuczęściowy).

Teraz wkładam go bez problemu,a na moto nigdy nie było mi w niczym wygodniej. Fakt w chłodniejsze dni dobra bielizna termo i jeszcze jakaś cienka bluza się zmieści i tragedii nie ma. Latem no cóż,trzeba zapi....ać i będzie dobrze. Nie zamieniłbym teraz na nic innego. Wykonanie też mega świetne,ja polecam.

A dużo latasz w trasy? Bo ja czasem lubię sobie gdzieś wyskoczyć, coś pozwiedzać i zastanawiam się jak wtedy wygląda komfort - szczególnie spodnie, bo wiadomo, że kurtkę to się zdejmie i problemu nie ma.

Póki co się nie zniechęcam i muszę tylko znaleźć jakieś kombi inne niż alpine (tu ewidentnie spodni nie dobiorę)

Przykucnąć do pozycji jak na motocyklu to żadne cuda czy inne wygibasy :P rozgarnięty sprzedawca w sklepie sam ci to doradzi :) co do chodzenia i zwiedzania w skórach to zależy od człowieka, ale ogólnie skory nie są do tego idealnym rozwiązaniem :)

jak będziesz przymierzał to powinno wszystko być lekko opinające ciało bo po krótkim czasie się rozciągnie trochę :)

A dużo latasz w trasy? Bo ja czasem lubię sobie gdzieś wyskoczyć, coś pozwiedzać i zastanawiam się jak wtedy wygląda komfort - szczególnie spodnie, bo wiadomo, że kurtkę to się zdejmie i problemu nie ma.

Póki co się nie zniechęcam i muszę tylko znaleźć jakieś kombi inne niż alpine (tu ewidentnie spodni nie dobiorę)

Odpinasz kurtkę i jest naprawdę nieźle. W moich spodniach są takie wstawki,nie wiem co to za materiał,ale chyba wszystkie kombi teraz to mają,ale nie paży tak strasznie jakby to była skóra. No ale jeżeli chcesz jeszcze do tego wykonywać piesze wycieczki,to wygodnie nie będzie,przedewszystkim za względu na buty. W takim wypadku spodenki i japonki do tankbaga i gotowe

Zdarzyło mi się trochę poprzebywać w słońcu odziany w owe spodnie na dłużej i płaczu nie było,ale może dlatego mam teraz tylko córki

Odpinasz kurtkę i jest naprawdę nieźle. W moich spodniach są takie wstawki,nie wiem co to za materiał,ale chyba wszystkie kombi teraz to mają,ale nie paży tak strasznie jakby to była skóra. No ale jeżeli chcesz jeszcze do tego wykonywać piesze wycieczki,to wygodnie nie będzie,przedewszystkim za względu na buty. W takim wypadku spodenki i japonki do tankbaga i gotowe

Zdarzyło mi się trochę poprzebywać w słońcu odziany w owe spodnie na dłużej i płaczu nie było,ale może dlatego mam teraz tylko córki

Buty akurat mam dość wygodne (skórzane vanucci) więc o to jakoś specjalnie się nie martwię. Opcję klapki + gatki też testowałem - może dlatego u mnie trzech chłopaków ;) - pierwszy poczęty jeszcze przed rozpoczęciem przygody z moto więc bez wpływu ale bliźniaki już potem - więc może jakiś wpływ jest ;)

Krzyś D.

W takim razie brakuje Tobie dziewczynki,więc nie masz co sie zastanawiać. Kupuj kombiak i wszystko będzie dobrze. Mega wygoda na moto,o ochronie nie wspomnę,no i może jeszcze córka się pojawi. Żona będzie szczęśliwa,iż w końcu warkoczyki będzie plotła :) jak nic wszystko przemawia za skórą. Teraz tylko wybrać markę i model. Jak już pisałem 4sr naprawdę robi robotę, no i coś innego niż gwiazda ,którą wszyscy mają (choć buty z pod tego znaku mam).

Heh, też mam kombi Helda 2 częściowe - powiem tak do jazdy zajebiste od 15st w zwyż (bo pizga - głównie na klatę)

Jak gorąco to podczas postoju jest kupa, gorąc jak 150, przy jeździe rewelka, perforowana skóra i wstawki z materiału dają radę

Zwiedzanie średnio, ale co kto lubi - chwilę da rady wytrzymać

Skóra dopasuje się na pewno, na początku płakać mi się chciało jakie to ciasne - smarowanie, łażenie po domu i inne wygibasy - no i jazda oczywiście

Co do przymierzania gaci to polecam krzesło odwrócić siąść okrakiem i podkurczyć nogi (jak nie ma moto w pobliżu)

Stestuj sobie też RST

W takim razie brakuje Tobie dziewczynki,więc nie masz co sie zastanawiać. Kupuj kombiak i wszystko będzie dobrze. Mega wygoda na moto,o ochronie nie wspomnę,no i może jeszcze córka się pojawi. Żona będzie szczęśliwa,iż w końcu warkoczyki będzie plotła :) jak nic wszystko przemawia za skórą. Teraz tylko wybrać markę i model. Jak już pisałem 4sr naprawdę robi robotę, no i coś innego niż gwiazda ,którą wszyscy mają (choć buty z pod tego znaku mam).

żona już ma córkę, więc doświadczenie w zaplataniu warkoczyków ma - a z piątką dzieciaków to by chyba była już masakra :-)

Spróbuję jutro jakoś zdobyć się na odwagę i poszukać tego 4SR - widziałem katalogi wygląda całkiem nieźle - pytanie jakich modeli mieli przy projektowaniu.

Krzyś D.

skóry są dobre tylko i wyłacznie na tor i takie moje zdanie, a jak słyszę że ktoś pierd. że kombiak jest dobry w trasy, przy -5 i przy + 30 w miescie i podczas zdejmowania zakłądania kiedy ktoś jest spocony jak swinia albo kiedy w jednoczesciowym trzeba sie odlać to mam chęć strzelić w łeb :)

tak, miałem 3 przeróżne sztuki 2 i 1 częsciowe wszystkie zakładane 1 raz :D jakaś opcją jest 2 czesciowy i dopinanie spodni podczas upalania ale te kurtki od zestawów są prawie zawsze za krókie.

dla mnie ideałem okazała się kurtka skórzana a na dół moro tex, wszystko na podpinkach, nie jest to szczyt bezpieczeństwa ale jest to na maxa uniwersalne rozwiązanie.

Edytowane przez Cirus

Qrwa, trzy godziny przymierzania i w akcie desperacji kupiłem jeansy, zeby mieć cokolwiek

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

no i dobra decyzja tylko teraz się nie wyj...b :D

Dzisiaj łącznie spędziłem w sklepach z 5 godzin.

Plusem jest to, że zakupiłem kask - minusem zero chyba jedyny model pasujący na mój łeb (ja to cały jestem jakis niewymiarowy).

Żadne tam araje, szoje, agiefały.

Jeden jedyny model pasujący niemal idealnie to Shubert C3 pro - dobrze ze mieli kolor fluo ;)))

ale te kurtki od zestawów są prawie zawsze za krókie.

Dobrze gada, dać mó wody. Ja kiedyś przymierzałem się do a* Atem i to mi nawet w sklepie mówili, że sama kurtka atem ma inną długość niż komplet atem, więc jak kupisz komplet to potem kurtka może być za krótka do jeansów.

Jeansy to dobry zakup (oczywiście jeśli dobre) bo w sumie trudno się przecierają, a pod materiałem masz jeszcze zazwyczaj jakiś kevlar czy aramid w newralgicznych miejscach.

Bez przesady z tym torem, kombi jest zajebiste do jazdy, ale lepiej na dlugo nie zatrzymywac się:D

kurtka solo tylko z pasem nerkowym

Dzisiaj kolejne pół dnia w sklepach.

Mam już serdecznie dosyć.

Jednak jest iskierka nadziei. Na sam koniec trafiłem do salonu BMW (Jeden kolega co go to spotkałem w Hondzie polecił)

Generalnie widać, że Niemcy mają nieco innych modeli :)

Spodnie generalnie ok. Ciasne jak cholera ale udało się wcisnąć. Ale żeby nie było tak pięknie to brak kurtki w moim rozmiarze popsuł całą zabawę i będą ściągać aż z Wrocławia do przymierzenia :)

o_76128533377,p4ur3WllbZPg4bXk1KRWrN-Wo4

Zastanowiła mnie jednak inna sprawa.

Ubrania tekstylne BMW są szyte ze zdecydowanie lżejszego i cieńszego materiału. Protektory też takie jakby lżejsze i miększe - Pan tłumaczył oczywiście, że to technologia, nowoczesne materiały.

Ale przyznam się że w kurtce

o_76128528981,p4ur3WllbZPg4bXk1KRWrN-Wo4

czułem się jakoś tako mniej pewnie w porównaniu do obecnej (choć przyznam, że jakość wykonania robi wrażenie:

705.jpg

Jak tak dalej pójdzie, to chyba jednak do Berlina będzie trzeba jechać żeby coś kupić. Ktoś się wybiera może? (ja planuję tak w okolicach 18-19 czerwca)

Krzyś D.

• 2 weeks later...

No i kupiłem.

Skóra od BMW

Pierwsza jazda po mieście - masakra, ale to trochę wina plecaka w który miałem stare ubranie upakowane. Po zrzuceniu bagażu zdecydowanie lepiej.

Fakt, ze dzisiaj było gorąco pozwolił sprawdzić jazdę w takich warunkach No i cóż - wesoło nie jest ale tez nie ma tragedii. Jak sie w słońcu w korze stoi to i tekstylne grzeją.

Przy 120 na ekspresowej ;) zdecydowanie lepiej.

Chyba jutro pyknę traskę do Bydgoszczy to sprawdzę jak sie w trasie zachowa - a do sprawdzenia mam jeszcze szybę turystyczną wiec cel mam :))))

b5cbb111f9b4b8076e3742a5bf7cacce.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.