Skocz do zawartości

Stelaż - Uchwyt Do Nawigacji - Zrób To Sam

jarokuc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktos moze jakis fajny pomysl na zamocowanie gps w b 12 z owiewkami. Nie mysle o zaczepie na kiere.

Właśnie pracuję nad takowym. Koncepcja w skrócie: płaskownik przykręcony do stelażu lampy wystawiony między zegarami do tego wkręcona śruba do której będę mocował połowę mocowania (bez przyssawki do szyby) od nawigacji Goclever 4366. Zobaczymy jak wyjdzie i jak się będzie spisywać w czasie jazdy(zwłaszcza w słońcu). W przeciwnym wypadku navi do kieszeni + słuchawka w ucho i jazda.

a co myslisz na umieszczeniu gps za zegarami. Pomiedzy zegarami a szyba? tak kombinuje. Szyba ochraniala by od slonca i od deszczu.Tylko jak tam zamocowac uchwyt do gps

do tej pory mialem gps zamocowanego na kierownicy ale trzeba glowe odchylac co nie jest zbyt bezpieczne.

według mojego pomysłu navi będzie pomiędzy zegarami a szybą ale 4,3 cala zmusza mnie do lekkiego wysunięcia do przodu. Będą minimalnie zakrywały zegary.

ja mam mniejszy gps wiec mi sie wpasuje tylko mocowanie jest problemem.

Ja korzystam z Nokii E52 w tankbagu w mapniku z słuchawką w jednym uchu i mi wystarczy. Szczyt techniki to nie jest , ale daje rade : )

SLAWEQP a do czego zamontowałeś tą blaszkę ze zdjęcia nr 1?

Płaskownik przykręcony za pomocą obejmy do rurki stelaża. Jak przyjrzysz się przy moto to zobaczysz ją :) Najgorzej jest z dogięciem płaskownika tak żeby pasował i nie dotykał zegarów ani tego plastika za zegarami. Teraz muszę zaadaptować śrubę żeby przykręcać mocowanie od GPS.

o takie wlasnie cos mi chodzilo tez tak zrobie. Mam gps 3,5 cala wiec zmiesci mi sie pomiedzy zegarami a szyba. SUPER POMYSL GRATULUJE

a nie probowaliscie jak ktos z forum przykleic przyssawki do szybki i juz?

Jeden z moich znajomych miał na przyssawke do szybki,co prawda mu się nie odkleiło,ale jazda z ciągłym strachem , że w każdej chwili odpadnie nie jest zbyt przyjemna.Tak jak wyżej jest pewnie i estetycznie.

Po pierwsze szybka w motocyklu jest z "plastiku" wiec jest lekko"tlusta" i porowata na powierzchni co utrudnia wlasciwe zamocowanie. Po drugie jest wyprofilowana- ciezko znalezc prosty odcinek co utrudnia dokladne zassanie, po trzecie generowane sa wibracje na powierzchni co powoduje odessanie sie przyssawki. Wstrzasy powoduja takze powolne uszkodzenie gps. Po czwarte kabelek od ladowania gps placze sie. Jezdzilem z przyssawka dosc dlugo ale 2 razy na autostradzie przy predkosciach powyzej 140 gps odpadl i musialem kierowac jedna reka, na wyboistej drodze trzesie sie niemilosiernie. Jest mozliwosc przyssania gps do jednego z zegarow ale wtedy tracimy albo obr albo predkosciomierz - do wyboru. Pomysl zamocowania gps do plaskownika kolo zegarow uwazam za idealny.

• 5 months later...

Jako uchwyt do kamery to może ok,ale do turystyki to nie bardzo( tankbag). Ja orginalny uchwyt do navi po delikatnym przerobieniu przykrecilem pomiędzy zegarami w esce i jest ok.Nie zasłania zegarów i widać elegancko .Zrobiłem tak 2.5 tyś km w 11 dniowej podróży i nie było problemów nawet w ulewe.Jak ktoś chce mogę zapodac fote

Generalnie navi się słucha w trakcie jazdy więc wystarczą dobre słuchawki i...sam sprzęt może być nawet w kieszeni

Ja u kogos widzialem klasyczny uchwyt z przyssawką, przymocowany do kierownicy na środku. Przyssawka oparta byla na kierownicy a zamocowana krzyzowo trytytkami. Sam poszukam raczej bardziej wyrafinowanego montażu.

Wygladalo to dosc solidnie. Niestety, nie pamietam u kogo to wiedzialem :D

Edytowane przez bandziorro

Po pierwsze szybka w motocyklu jest z "plastiku" wiec jest lekko"tlusta" i porowata na powierzchni co utrudnia wlasciwe zamocowanie. Po drugie jest wyprofilowana- ciezko znalezc prosty odcinek co utrudnia dokladne zassanie, po trzecie generowane sa wibracje na powierzchni co powoduje odessanie sie przyssawki.

chyba o te szybke chodzilo

Ja korzystam z Nokii E52 w tankbagu w mapniku z słuchawką w jednym uchu i mi wystarczy. Szczyt techniki to nie jest , ale daje rade : )

ja przeleciałem właśnie 4200 km z takim samym rozwiązaniem, tylko N8 zamiast E52 ;) nie potrzeba nic więcej

Też jeździłem w ten sposób - nic więcej nie potrzeba.

Ciekawi mnie, czy słuchawka na bluetooth się również sprawdzi, bo te kable trochę przeszkadzają :)

Można w opisie tematu dopisać "sposób mocowania".

Ja tą stopkę od przyssawki do GPSu mam przykręconą do kierownicy po środku, ale mam poczucie że ta nóżka jest za długa i w pewnym momencie wibracje doprowadzą do zmęczenia matriału i pożegnam się z GPS'em.

Co zamiast jeszcze nie wiem B)

• 3 years later...

Z racji tego że na rynku ujnia z takimi wydumkami a coś co trzyma się kupy kosztuje 2 stówy, zrobiłem prosta i spełniającą swoje zadanie alternatywę dla tych którzy nie mają miejsca na kierze

-drut 12 mm

- taśma

- 2 nakrętki

- 2 podkładki

- kawałek węza strażackiego

- chwila zabawy

95d64a6df556.jpg

4b35f709acdc.jpg

9b5eec9a9dd7.jpg

3143ad10cbbb.jpg

jak by ktoś chciał takie ooo to mam jeszcze trochę materiału na jakieś 3 sztuki, pasuje do wszystkich motockli z dziurawą nakrętką przy pólce górnej