Skocz do zawartości

[Kask] Schuberth C3 Pro

pajhivo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu godzinach przymierzania i totalnego zniechęcenia, nareszcie udało mi się trafić kask który pasuje idealnie na moją głowę.

Założenie nr 1 było takie, że po kilku latach latania w szczękowcu Nolan 103, czas na coś integralnego - teoretycznie lżejsze i cichsze a niektórzy mówią że nawet bezpieczniejsze.

Założenie numer 2 to takie, że ma być to coś z wyższej półki - tutaj oprócz bezpieczeństwa liczyła się również jakość wykonania, materiały, dostępność akcesoriów, wyposażenie.

Mimo, że poprzednie doświadczenia z kupowaniem kasku nie pozostawiały złudzeń że nie będzie lekko, zacząłem od Shoei - przymierzyłem wszystkie dostępne modele i ... dupa. Rozmiar M za duży, Rozmiar S za mały (skorupa ciśnie nieco powyżej skroni),  Arai - dokładnie to samo, AGV - identycznie (poza tym dźwięk wewnątrz jakbym głowę w kibel wsadził), X-lite - masakra.

Cała nadziej w Schuberth - cie. No i na początek lipa bo z S2 podobna sytuacja. M-ka za luźna a S - ka za mała - plus taki, że już nie gniotła w jednym miejscu a po całości.

Kolejna przymiarka na szczęście rozwiązała problem - a miałem już serdecznie dosyć - C3 PRO

Jeden podstawowy argument - PASUJE :)

Wybrałem kolor fluo yellow (w sumie kolorystycznie do niczego mi nie pasuje ale czarnego nie chciałem a białego nie mieli :) )

To co się pierwsze rzuca tuż po założeniu i zamknięciu kasku to jakość materiału wewnątrz i cisza.

Nie jest oczywiście tak, że podczas jazdy nic nie słychać - ale między nolanem to niebo a ziemia. Poza tym, wyciszone głównie wysokie częstoliwości a do uszu dobiega jedynie miły bas z kominów.

"Przełączniki" blendy oraz wentylacji pracują równomiernie - nie miałem niestety jeszcze sposobności przetestowania skuteczności wentylacji.

Otwieranie "szczęki" oraz sam mechanizm zapięcia wygodne w użyciu.

Plus za "wypustki" na szybie umożliwiające otwarcie szyby zarówno lewą jak i prawą ręką.

Minusy:

Z minusów na razie tylko cena. W weekend planuję traskę kilkaset km to zobaczę jak się sprawdzi przy większych prękościach.

EDYTA:

Do 100 km/h jest bajeczka jeśli chodzi o głośność. Słychać jeno miły dla ucha pomruk kominów. Potem zaczyna się trochę gorzej - mi najbardziej przeszkadzają podmuchy na oczy (ci co noszą soczewki zrozumieją). Jest zdecydowanie ciszej niż w Nolanie i nie rzuca łbem przy ruchach głowy.

Potem to już i tak nie ma znaczenia, bo powyżej 170 to już jest ten zakres prędkości gdzie człowiek i tak skupia się na drodze nie przejmując się zbytnio dyskomfortem akustycznym :)

71f67488b0857639cee631943a3fc6fa_XL.jpg

Edytowane przez pajhivo

Za jakość trzeba zapłacić niestety.

To wiem właśnie, stąd decyzja że jednak ten :)

Dzisiaj po wieczornym lataniu:

Wentylacja jest zajebista (+)

Blenda paruje na postoju (-)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Odtłuść dokładnie blendę.jest fabrycznie zakonserwowana>tak samo miałem  w kasku który testowałem od BMW.Oni swoim logo oklejają Schuberta

Pajhivo, wieczorne latanie i blendę miałeś opuszczoną? :o:

A co Schuberth, to Schuberth, ja mojego C3 już 6ty sezon męczę i nadal jest super! :rock:

Ciekawe jak C3 Pro ma się do niego...

Wczoraj wieczorem nad Warszawę wyszło słońce ;))))

Krzyś D.

A gdzie miałeś taki duży wybór kasków w Warszawie by pomierzyć? Niby byłem zdecydowany na nolana N104EVO bo podobno też w nim cisza, tyle co ciężki jest. Ale dla świętego spokoju sprawdziłbym wszystko. 

A gdzie miałeś taki duży wybór kasków w Warszawie by pomierzyć? Niby byłem zdecydowany na nolana N104EVO bo podobno też w nim cisza, tyle co ciężki jest. Ale dla świętego spokoju sprawdziłbym wszystko. 

No w Warszawie i okolicach ;)

Nie ma chyba jednej lokalizacja gdzie można pomierzyć wszystko.

Odwiedziłem kolejno:

Honda Plaza (Malownicza), Intermotors (Hynka), Suzuki Piaseczno, Motoakcesoria (Prymasa Tysiąclecia), Honda (Prymasa Tysiąclecia)

Krzyś D.

No w Warszawie i okolicach ;)

Nie ma chyba jednej lokalizacja gdzie można pomierzyć wszystko.

Odwiedziłem kolejno:

Honda Plaza (Malownicza), Intermotors (Hynka), Suzuki Piaseczno, Motoakcesoria (Prymasa Tysiąclecia), Honda (Prymasa Tysiąclecia)

Krzyś D.

Ok dzięki :) to polatam troszkę w wolnej chwili

Chyba na Prymasa będzie najlepiej. W niewielkiej odległości od siebie masz trzy czy cztery sklepy

Krzyś D.

A co Schuberth, to Schuberth, ja mojego C3 już 6ty sezon męczę i nadal jest super! :rock:

Ciekawe jak C3 Pro ma się do niego...

edzia:

i na ile Waszym zdaniem wiarygodne są testy sharpa?

http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/schuberth-c3-pro

bo 3 gwiazdki ciut martwią...

Edytowane przez vieto

To kup sobie C2 z czterema.

C2 lepszy od C3 Pro? Ach rozumiem, test Anglicy robili, wszystko jasne.

Właśnie mnie żona zapytała po co oglądam testy kasków jak już przecież kask kupiłem. Chyba nie była do końca świadoma, że przed przymierzeniem informacja o ilości gwiazdek jest dla mnie nieistotna bo w 90% te kaski nie pasują na mój łeb :)

ja jebie jak juz w wawie nie ma gdzie garków mierzyć to świat sie kończy ...

P.S. taki żarcik bez spiny  ...a Schuberth kosztuje i nie bez powodu... moim zdaniem warto...nie każdemu pasuje warto poczytać co i jak bo jest pare "okopanych toporów":D

Edytowane przez Banan

ja jebie jak juz w wawie nie ma gdzie garków mierzyć to świat sie kończy ...

P.S. taki żarcik bez spiny ...a Schuberth kosztuje i nie bez powodu... moim zdaniem warto...nie każdemu pasuje warto poczytać co i jak bo jest pare "okopanych toporów":D

A bo mam kawałek do Wawy i liczyłem na jakiś gigant wybór :D jak gdzieś pojadę to zawsze albo nie ma rozmiaru albo jest tylko jeden interesujący mnie model :)

No niestety. Jak chcesz konkret to trzeba dzwonić i pytać czy mają. A i tak pewnie nie bedą mieli na stanie takiego malowania jak Ci się podoba :)))

Pół biedy jak Ci inne modele pasują - mozesz sie "obrazić" i kupić inny ;)))

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

A bo mam kawałek do Wawy i liczyłem na jakiś gigant wybór :D jak gdzieś pojadę to zawsze albo nie ma rozmiaru albo jest tylko jeden interesujący mnie model :)

No to polecam wycieczkę do Berlina.Tam Polo i Louis jest na Holzhauserstr. 13509 Berlin Reinikendorf

I przy okazji sprawdzić dziorka na autobahn hmmm ciekawa koncepcja :) jakoś sobie poradzę. Tak czy owak dzięki

Popatrz na stronach internetowych Polo,Louis-a i H-G. Ostatnio widziałem promocję kasku Schuberta C3 robionego dla tych firm po 350E.Wysyłka nie kosztuje więcej niż 10E

Za 350 to tylko bez Pro.

Cena kasku mi nie przeszkadza ;) bardziej cena kasku + intercom X2 ;p bo jeszcze dla mojej kobiety muszę kupić. Dlatego myślałem nad nolanami n104Evo ;) Ale podumam jeszcze 

Za 350 to tylko bez Pro.

Nie napisałem że to Pro :lol:,też zwróciłem na to uwagę.

A podobno tajemnicą poliszynela jest, że C3 jest lepszy od C3 Pro... :lol:

Lepszy bo mojszy? OD niego lepszy jest najmojszy a od tego jeszcze najnajmojszy.

A nie, tylko przywołuję opinie ludzi, kórzy je testowali.

Ja opinii własnej nie mam, bo wiem, że się nie znam.