Skocz do zawartości

Oglądałem Bandita - Polecam / Nie Polecam / Uwaga Z Daleka Od Niego

Lazer
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem podobnego tematu na forum a wiele osób jeździ ogląda motocykle i mogłaby zaoszczędzić czasu, pieniędzy i przede wszystkim nerwów innym! 

(jeśli jest podobny temat proszę admina o usunięcie)

Na początek wrzucam kilka które ja oglądałem w okolicy:

1. http://otomoto.pl/oferta/suzuki-gsf-bandit-650n-zadbany-oryginalny-lakier-sprowadzony-ID6y6gNW.html

th_ULEP.jpg

Strona handlarza: http://suzimoto.otomoto.pl

Więc tak, przez telefon facet zapewniał, że motocykl jest od pierwszego właściciela, nigdy nie leżał na całym motocyklu jest oryginalny lakier. Nie szykował go nawet pod sprzedaż nie polerował itp.

Oględziny razem ze zrobieniem zdjęć trwały minutę. Sprzedawcy nie było - jego szczęście - był tylko jego teściu.

motocykl był zdrowo walony z przodu. Główka ramy była przyspawana zwykłą spawarką, spaw oderwałem paznokciem!

th_IMG_20150617_161601.jpg  th_IMG_20150617_161546.jpg

th_IMG_20150617_161542.jpg  th_IMG_20150617_161538.jpg

Widzę, że wycofał ogłoszenie po mojej wizycie więc pewnie będą "poprawiać" robotę!

3. http://olx.pl/oferta/suzuki-bandit-bardzo-dobry-stan-pilne-CID5-ID67Rn3.html#b8bff497dc

th_ULEP%203.jpg

Motocykl nie pali na dotyk tak jak piszą bo akumulator nie istnieje, trzeba odpalać na kable. 

Naped, skrzynia, hamulce ok.

Gaźniki do synchronizacji.

Ale cóż jak rama malowana i motocykl ściąga dość mocno na prawo...

4. http://olx.pl/oferta/sprawdz-ladne-suzuki-gsf-600n-bandit-zarejestrowany-i-oplacony-CID5-IDagVMR.html

th_ULEP%204.jpg

Niby nieaktualne ale moze sie jeszcze pojawi. Motor po szlifie na prawej stronie, lampa, obudowa zegara, wydech.

Bak malowany, blotnik przód też.

Facet caly dzien siedzial w domu a po wyprowadzeniu z garażu silnik gorący...

Edytowane przez Lazer

Też teraz rozglądam się za moto. Bardzo fajny pomysł. Już zaoszczędziłeś trochę moich $$$. Dobrze że zdjęcia dodajesz bo te ulepy to po dobre kilka miesięcy wiszą. Będzie na przyszłość :usmiech:

Edytowane przez CassiusClay

Dwa razy wspominasz o spawach. Ty widziałeś oryginalne spawy w bandicie?

W bandicie nie widziałem ale widziałem w innych moto. Czy bandit przy główce może mieć nierówny spaw, odpryski od spawu pod lakierem ?

Edytowane przez Lazer

oświecę was, bandit ma jedna z najwytrzymalszych ram do dzwonów a do tego ma najgorsze spawy na świecie i żeby odróżnić który jest be a który ok trzeba przejrzeć x takich samych sztuk także nie rozpędzał bym sie z takimi podejrzeniami, tym bardziej że z tego co widzę szukasz pierwszego motocykla

Edytowane przez Cirus

To dla przykładu powiedzcie mi czy to są fabryczne spawy:

th_spaw%204.jpg th_spaw%202.jpg

th_spaw%203.jpg th_spaw%201.jpg

Potwierdzam, spawy w suzuki są szpetne, odpryski pod lakierem to norma.

Stalowe ramy w gs'ach banditach i gsx'ach są trudne do zajeb...nia i łatwe w naprawie.

To dla przykładu powiedzcie mi czy to są fabryczne spawy:

th_spaw%204.jpg th_spaw%202.jpg

th_spaw%203.jpg th_spaw%201.jpg

a propo drugiego zdjęcia to suzuki raczej nie zostawia takich zamalowanych odprysków :) oryginalne spawy są szpetne ale nie aż tak :)

tutaj wygląda jakby ktoś poprawiał fabrykę

Niestety, ale nawet 650 na oleju są zamalowane odpryski po spawach i to przez suzuki :)

Ze spawami to racja, wyglądają jak od pierwszego lepszego hefciarza a nie z fabryki. No i podobno ramy rdzewieją, w moim bandicie pokazują się plamki rdzy na ramie, małe odpryski tez występują, moto mam 4 sezon. Znam gościa, który po 12 latach posiadania bandita 600 rozebrał go do ramy a tą oddał na malowanie.

naqjgorsze, że przy tych odpryskach zbiera się rdza i lakier podchodzi, co wygląda jeszcze bardziej podejrzanie, bo jakby ktoś pomalował nierówno. Oglądałem kilka różnych bandziorów i we wszystkich to samo, z tym że w różnych miejscach. No i oczywiście po zakupie miałem stresa, że coś było kombinowane pod bakiem, bo tam to dopiero zobaczyłem dzieło sztuki spawalniczej.

Kolejny...

http://olx.pl/oferta/suzuki-ban-dit-600-bezwypadkowy-oryginalny-CID5-ID6C9fB.html

Bezwypadkowy... heh

Szlif z lewej i prawej.

Zamiast tabliczki znamionowej nowiutka naklejka!

Poza tym motor slabo jedzie.

Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Tak z czystej ciekawości: jeżeli rozmawiasz z takim gościem co deklaruje że sprzęt jest bezwypadkowy a potem jedziesz na miejsce i okazuje się, że to gniot jakich mało po dzwonie to bierzesz od typa kasę za stracony czas, paliwo na dojazd itd?

taaa kto Ci odda... twierdza dalej swoje i co mozesz zrobić trzeba by oklepac ryj a wtedy Cie pozwie.

taaa kto Ci odda... twierdza dalej swoje i co mozesz zrobić trzeba by oklepac ryj a wtedy Cie pozwie.

nie słyszałem o tym żeby oddawali pieniadze sami z siebie ale po oklepaniu gęby jak najbardziej i obchodziło sie bez pozwów, to dziki kraj i trzeba sie dostosowac do otoczenia :)

Ja wykonałem kilka telefonów do sprzedających.

Pierwsze pytanie czy zgadza się pan na przegląd motocykla w jakimś serwisie? Jeżeli jest oficjalny dystrybutor w mieście zawsze pytam czy tam.

Drugie czy w przypadku niezgodności informacji w ogłoszeniu i stanem jaki stwierdzą w serwisie, zwraca kasę za sprawdzenie? Wtedy od razu leci litania o czym to zapomniał napisać i nagle mu się przypomniało :) Lub stwierdzenie że nie mam po co przyjeżdżać bo jutro ktoś będzie i go kupuje :P

• Upvote 1

Dlatego pytałem, za walenie w chuja zawsze należy wytargać parę złotych z nawiązką :)

Lazer czytając Twoje opinie na temat spawów (mam tutaj na myśli Twoją nikłą znajomośc tematu) w Suzuki nie zdziwię się, jak ktoś Tobie coś oklepie za bezpodstawne zarzuty i sianie fałszywej i błędnej opinii w internecie. Wszystko działa w dwie strony pamiętaj :)

Edytowane przez Kornelio

Kornelio jak juz widac ze rama po piasku, malowana, plastiki wygladaja gorzej od niej, i zamiast tabliczki znamionowej jest naklejka to uwazasz ze jest ok?

, i zamiast tabliczki znamionowej jest naklejka to uwazasz ze jest ok?

Ogarnij się. Niektóre motocykle sprowadzone do Polski nie posiadały tabliczek bo nie bylo takiego wymogu w ich matczynym kraju. Poniewaz w Polsce taka tabliczka jest wymagana, niektorzy pozwalają sobie dorobic taka tabliczke na wlasna reke (co nie jest do konca legalne) ale ja sie nie dziwie bo nie chcesz wiedziec jak wyglada tabliczka znamionowa zastepcza, wydawana przez stacje kontroli. Tak samo naklejki. Przeciez w niektorych pojazdach to norma i jest to uznawane za tabliczke znamionową. pozdrowienia 

Edytowane przez WaluÅ›

nie no dżizas...

po 1. Motocykl sprowadzony z Francji. Przepatrzyłem zdjecia banditów z francji wszystkie mialy tabliczke. 
po 2. Dzwoniłem do kumpla, który serwisuje motocykle i mówi, że tyle motorów ile naprawiał, żaden nie miał naklejki w miejscu tabliczki. Diagnosta stwierdził, że musi być oryginalna albo zastępcza.

po 3. Po 12 latach naklejka która jest umieszczona nad silnikiem wyglada jak nowa naklejona wczoraj?

po 4. Rama nie ma zadnych sladow uzytkowania, wyglada lepiej niż bak i plastiki to też moje urojenia?

po 5. Nawet jeśli nie miał fabrycznie tabliczki to wyrobienie sobie naklejki chyba nie jest do końca zgodne z prawem?

WYMAGANIA DOTYCZĄCE TABLICZKI ZNAMIONOWEJ

§ 1. Tabliczka znamionowa powinna być umieszczona przez producenta albo przez jego upoważnionego przedstawiciela. W przypadku braku tabliczki znamionowej mają zastosowanie odrębne przepisy o tabliczce zastępczej.

§ 2. 1. Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności:

1) nazwa producenta (marka);

2) numer świadectwa homologacji typu pojazdu;

3) numer identyfikacyjny pojazdu VIN, a w razie jego braku - rozpoznawczy numer podwozia/nadwozia pojazdu;

4) dopuszczalna masa całkowita pojazdu, a w przypadku motocykli i motorowerów zamiast dopuszczalnej masy całkowitej poziom hałasu zewnętrznego na postoju w dB (A) przy prędkości obrotowej wyrażonej w obr/min;

5) dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów w przypadku pojazdu samochodowego przeznaczonego do ciągnięcia przyczepy;

6) dopuszczalne obciążenia osi podane w kolejności od przodu do tyłu;

7) w przypadku naczepy, dopuszczalne obciążenie pionowe na urządzenie sprzęgające;

8) jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie;

9) producent może podać dodatkowe dane, zamieszczając je poniżej lub obok, poza wyraźnie zaznaczonym prostokątem zawierającym jedynie dane przewidziane w pkt 1-8.

2. W przypadku motocykli i motorowerów obowiązuje podanie danych wymienionych w ust. 1 pkt 1-4, przy czym dane określone w ust. 1 pkt 2 i 4 mogą być umieszczone poza tabliczką znamionową.

POWRÓT

Edytowane przez Lazer

po 2. Dzwoniłem do kumpla, który serwisuje motocykle i mówi, że tyle motorów ile naprawiał, żaden nie miał naklejki w miejscu tabliczki. Diagnosta stwierdził, że musi być oryginalna albo zastępcza.

Słaby ten Twój koleżka coś, bo dla przykładu wszystkie wodniaki jako tabliczkć znamionową mają naklejkę w tylnej części ramy.. Tyczy się to także wszelkiej maści V-Stromów, GSX'Rów i innych Suzuk :)

Edytowane przez Kornelio

Ty się "księcia z bajki" spodziewasz ?

Kupujesz 12 letni motocykl a oczekujesz stanu muzealnego,pojęcia masz mało i szukasz dziury w całym.

Proponuję wycieczkę do dealera (zabierz odpowiednio grubszy portfel).

Posiadam motocykl bez tabliczki znamionowej (o czym mi diagnosta co roku przypomina)

Niektóre motocykle posiadają tabliczkę w formie naklejki.

Lakier na ramie zazwyczaj lepiej wygląda niż na plastikach.

Jest jakiś powód dlaczego używane motocykle w Polsce są najtańsze w europie,prawda ?

Większość miała jakąś przygodę bo całych nie opłaca się importować.

Musisz wypracować kompromis między jakością a ceną w przeciwnym razie sezon minie a ty dalej będziesz jeździł szukał i wybrzydzał.

Koledzy dobrze radzą, ustal telefonicznie zakres odpowiedzialności sprzedawcy i umów się na oględziny w serwisie, odpadną ci niepoważne oferty a zaoszczędzone w ten sposób fundusze przeznacz na dopieszczenienie motocykla który w końcu kupisz lub do powiększenia budżetu na zakup.

Pzdr.

Lazer dzieli się swoimi spostrzeżeniami, nikt nie ma obowiązku brać tego pod uwagę. Przekazuje to co zauważył, zawsze się to przyda.

Komentarze pisane jakby wszyscy oglądali na żywo te motocykle tylko nie Lazer...

Jak ktoś chce kupić gniota kilkunastoletniego to jego sprawa, ale jak ktoś szuka kilkunastoletniego motocykla w jakimś dobrym stanie to chyba ma do tego prawo? Są takie egzemplarze ale trzeba długo szukać.