Skocz do zawartości

Großglockner, Alpine Pass, Austria

Gość barteq89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Chciałem co prawda dodać tylko kilka zdjęć ale pare osób chciało relacje z wyprawy także moge spróbwać,.
Jest to moja pierwsza relacja ale może jakoś się uda. 
Zacznę od tego, że obecnie mieszkam w okolicach monachium także do Austrii mam rzut beretem. To sprawiło że w pewien dość ładny i ciepły dzień chciełiśmy się wybrać coś w okolicach. Wybór jest duży i dużo planów na przyszłość ale wtedy padło akurat na grossglockner. 
Dojazd:
Dojazd z monachium całkiem szybki, ok 120km autostaradą, reszta drogami krajowymi i jak na austrie przystało z pięknymi widokami gór, rzek i jezior w tle. Sam wjazd na grossglocjner także bardzo przyjemny. Miejscami dość wysoko i dość szybko, no i do tego piękna panorama gór.
Koszt:
Koszty nie są mocno wysokie: Pierwszy  (nie potrzebny) wydatek jaki ponieśliśmy to wineta  za 6 euro na motor (potrzebna tylko na autostrade w austrii a jechaliśmy tam tylko drogami krajowymi) Drugi to jakiś odcinek drogi krajowej - który chyba nie koniecznie trzeba jechać - no ale z braku jakiejś wcześniej wytycznej trasy płaciliśmy tam 10 euro. Trzeci wydatek to już sam wjazd na grossglockner i tu już cena dość wysoka tzn 25 euro motor  (36 euro auto). Do tego trzeba doliczyć oczywiście koszty paliwa i ewentualnego jedzenia: Podsumowująć koszty jakie ponieszliśmy: 6 euro (wineta) + 10euro (oplata za droge) + 24 euro (oplata grossglockner) + 30 euro (paliwo 25 litrów x ~1.35) + 20 euro jedzienie (ja + dziewczyna - jedzenie w schronisku w grossglockner) = 90 euro. Z jednej strony to duzo ale z drugiej warto jechać. (my myślimy jechać tam jeszcze raz)
Mapa: trasa dookoła grossglockner i wjazd na balkon widokowy (na który niestety nie dotarliśmy)

https://goo.gl/maps/yhAHh

Fotki:

https://goo.gl/photos/MnH3ycGMNr4kU8P18

Mam też pare filmów ale dodam może w najbliższych dniach (bo póki co nie wiem też jak je dodać) 

No to sporo Was ominęło.Trzena od razu zaznaczyć że opłata za wjazd ja Gg jest za dzień i w tym czasie mozna potestować trasę z każdej strony(oby tylko za bramkę parku nie wyjeżdzać).

• 3 weeks later...

Jeszcze tyle śniegu,kiedy tam byłeś i od kiedy do kiedy przełęcz jest otwarta.??

No i zarzuć więcej foci,koniecznie!!!!!!!!!