Skocz do zawartości

Bandit 600 Opłacalność Naprawy.

Gość arcine
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Miałbym prośbę w ocenie opłacalności naprawy mojego bandziora. W październiku 2014 roku przywaliłem w stojący samochód i wylądowałem w rowie. Na pierwszy rzut oka bandit (600s, 2002 rok) wyglądał sprawnie mechanicznie, wolałem jednak oddać go do serwisu celem oceny zniszczeń, tam stwierdzili, że:
- lagi są lekko krzywe

- półki chyba też

- rant felgi lekko wgnieciony

- naruszone mocowanie stelaża lampy, trzeba lekko przyspawać bo może pęknąć

- lekko krzywa kierownica

- złamany set hamulca tylnego

oprócz tego do wymiany jest:

- lampa

- wypełnienie

- prawa owiewka do pospawania

- lewa owiewka

- stelaż lampy

- lusterko lewe

- kierunkowskazy

Reszta wygląda okej, z silnika nie zauważyłem, żeby coś ciekło.

Moto ma wymieniony napęd przed wypadkiem - zrobione jakieś 1000km, przewody w stalowym oplocie. W serwisie jeszcze mówili, że tarcze mają za mało mm i pasuje je wymienić... 

Od października się cały czas zastanawiam czy to naprawiać czy nie, najlepiej chyba było by sprzedać to w obecnym stanie, jednak wątpię by ktoś chciałby to kupić w cenie 1500-2000 zł. Proszę o poradę bo sam już nie wiem co robić :(

Chciałem podać poszczególne ceny danych elementów jednak po chwili stwierdziłem brak sensu !

Koszt samych elementów zakręci się w granicach 2-3tys ( głupia analiza cen na all.. ) dochodzi robocizna wynik znany ;) 

P.S. Nie doradzam nei namawiam ale handlarze biorą wszystko ;) 

Wstaw jakieś foto będzie łatwiej w ocenie elementów czy wszystko kwalifikuje sie do wymiany !

a może przerobisz sobie na wersje N? :D taniej naprawa wyjdzie :P 

zabierz go do innego warsztatu.

lagi do naprostowania.

CHYBA krzywe półki (?)

Felga o ile nie puszcza powietrza i daje się wyważyć - olać to wgniecenie.

zrobienie N-ki też będzie kosztować (lampa+mocowania+zegary - w Nce są inne, i parę pierdół)

żartowałem  z tym N. :) ale jak coś to może najlepiej poszukać kogoś kto ma np moto bez prawa rejestracji, i sprzedaje na części... albo po prostu rozebrać go i sprzedać na części, wtedy za sam silnik może dostaniesz ok 100, gaźniki, ramę z dokumentami itp... wiadomo trochę zabawy i od razu pewno wszystkiego naraz nie sprzedasz... chociaż z 2 strony szkoda tak motor rozbierać na części ... :P

Robilem ostatnio identyczny przypadek i nawet rocznik ten sam tylko bylo kilka nowych elementow na specjalne zyczenie i zostal przekroczony budzet.

U mnie na serwisie taka rewitalizacja juz z robota wyszla by 3 k po czym bys nie poznal ze motocykl mial jakies zdarzenie, jak chesz wiecej info to pw

Czy oplaca sie to robic? jezeli motocykl jest pewny i nic poza tym mu nie dolega to jak najbardziej. A tak np u mnie 7 dni roboczych i wyjezdzasz nowym motocyklem :-)

Edytowane przez Cirus

ja bym naprawiał jak moto pewne. Kupisz jakąś padake i tak będzie trzeba włożyć $

Serwis jest akurat dobry, po prostu ja nie pamiętam jak to było z półkami. Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia, co do plastików, które wskazałem to nad wymiana nie ma co myśleć. Stelaż rozwalony cały, lampa ma pęknięty klosz i uchwyty, a lusterka i kierunków brak ;-). Właśnie jak liczyłem koszty to same plastiki ok. 1500zl+ a gdzie dopiero zawieszenie i felga...

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Wystaw ogłoszenie a się przekonasz za ile można sprzedać. Ja swojego bandita 600n z 1998r. z krzywymi lagami, rozbitym kloszem lampy, porysowaną obwódką lampy i obydową zegara, krzywą kierownicą, wgniotką w baku sprzedałem za 2600zł.

Hmm może faktycznie spróbuję dać ogłoszenie, troche podniosłeś mnie na duchu. Załączam parę zdjęć, które przed chwila zrobiłem.

http://imgur.com/a/F5GGV

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Naprawiaj.ja kupilelem takiego rozbitka.juz zrobiony.musze tylko opone tyl zmienic.i zarejestrowac maszyna.sam skladalem.lacznie z samdzIelnym lakierowaniem.wyszlo super.ale kasy tez poszlo.mam satysfakcje.moze dlatego ze na co dzien rekonstruuje pojazdy.....

Edytowane przez Maryusz

• 4 weeks later...
  • 5 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.