Skocz do zawartości

Nietypowy Podbródek - Wieje Pod Kask

neodaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zmianie lampy na nakeda pojawił się ciekawy problem. Niestety wieje mi powietrze pod kask prosto na oczy któe wysychają i szybko się męczą od tego wiatru. Raczej nie musze wspominać że jest to bardzo uciążliwe a niektórzy powiedzą że niebezpieczne. Kask Airoh Pit One. Posiada w standardzie podbródek i deflektor na nos którego używam. Nie wiem czy to konstrukcja kasku czy układ mojej twarzy to powoduje ale cały czas wieje mi powietrze na oczy. Kiedy podłoże ręke pod podbródek to wiatr ustaje.

Słyszał ktoś może o podbródkach które były by uniwersalne, może dobrał bym jakiś większy tak na styk aby tylko włożyć głowę do kasku. A może są takie podbródki w innych kaskach coś na wzór lotki która by kierowała powietrze w dół na klatke?  Coś jak jest na stałe w Arai Rebel?

Najprostszym było by zmienić kask ale to też nic pewnego bo kolega ma Sharka Speed-r i mówi że też mu trochę wieje. Czy Wy też macie na nakedach taki problem?

Edytowane przez neodaro

mój Airoh miał seryjny podbródek, ale bardzo kiepsko radził sobie z podwiewaniem. Szukałem, pytałem w serwisie i nie ma do Airoha takich gadżetów. Przypadkiem z kasku mojej żony wyleciał podbródek więc po przymiarce "pożyczyłem " sobie ;) już chyba na stałe he he. Jest dużo większy i działa zajefajnie - jej kask to nowy LAZER Bayamo

Dokładnie ja mam ten sam problem w swoim Airohu, wieje po oczach, ale kask ma 5 lat.Wydaje mi się(ręki sobie nie dam sobie obciąć),że jak był nowy to tego

efektu nie było.Teraz podbródek się powyciągał i jest taki flaczek.

Wysłane z Sony Xperia Z3

Koszo, wczoraj sprawdziłem - wieje nawet z podbródkiem. Dopiero jak przyłożyłem dłoń do szyi to przestało wiać. Bardzo możliwe, że Airohy tak mają. Mój patent poprawił znacznie ten problem, ale nie do końca. Chyba jedynie jakiś kołnierz załatwił by sprawę.

Widze że nie jestem sam z tym problemem. Zrobiłem sobie a'la lotke na podbródek z pasa gumowego. Jak przetestuje czy działa to wstawie fotki. 

Mam Airoh Force i też tak mam. Kupiłem akcesoryjny podbródek i deko lepiej. jeżeli chce mieć spokój w kasku muszę nakładac ocieplacz na szyję i go trochę upchnąć pod brodę - wtedy idealnie. Kask jest fajny, leży idealnie, ładny, ale po oczach wieje w standardzie. kosztował ponad 8 stów i dziwię się firmie, że wypuściła model z taką niedoróbką - chyba nikt go nie testował w tunelu.

• 2 weeks later...

Do standardowego wyrobionego podbródka wszysłem kawałek rękawiczki, właściwie tego mankietu rozkrojonego na pół. Wybrałem ten kawałek bo jest on najbardziej elastyczny a jednocześnie wraca do poprzedniego wkładu. Jest ogromna różnica, prawie całkiem wyeliminowałem podwiewanie. Prawie ponieważ krzywo to przyszyłem z jednej strony, powinienem wyżej podciągnąć z prawej strony i zrobie to na nowo. Powietrze przechodzi jednak troche na okolice uszu i zrobiło się deczko głośniej ale nie ma tragedii a prawie nie wieje na oczy. Żajuje tylko że nie miałem czarnej rękawiczki a granatową :( 

lotka na podbródek która miała kierować powietrze w dół - nie działa. 

Jak by ktos chcial to mam kilka uniwersalnych podbrodkow ktre pasuja do wiekszosci kaskow