Skocz do zawartości

Szkolenie U Kulika I Miejsce Do Ćwiczeń

xuled
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

W środę byłem na moim pierwszym szkoleniu. Tomek Kulik zrobił krótkie szkolenie z technikami przydatnymi do jazdy po mieście. Ćwiczyliśmy głównie zachowanie równowagi przy małych prędkościach, zacieśnianie promienia skrętu, martwy ciąg i takie tam pierdoły które uświadomiły mi, że mniej o jeździe niż mi się wydawało, że nie wiem  :o: !

Udało mi się też zaliczyć moją pierwszą glebę ale na szczęście obie ofiary przeżyły bez szkód. Ucierpiała tylko trochę moja duma  :oczy:

Tak czy siak po szkoleniu bałem się wrócić do domu - tak się przeraziłem że nic nie umiem. Powoli dochodzę do siebie no i tu pojawia się moje pytanie.

Niestety nie mam zielonego pojęcia gdzie mógłbym sobie poćwiczyć te wszystkie rzeczy które pokazywali i nie potrafię znaleźć żadnej sensownej podpowiedzi w necie ani na forum.

Może ktoś z Was zna takie miejsce na Wawrze lub Pradze Południe w DC? Jakiś spokojny placyk albo zamknięta uliczka z której mnie nie wygonią?

Na kolejne szkolenie u Tomka wybieram się na pewno choć jeszcze nie wiem kiedy bo muszę najpierw wyregulować gaźniki, zmienić opony i olej. Sam nie wiem co jest groźniejsze dla ruchu - stan techniczny mojego bandyty (nie jest taki zły chyba, na szkoleniu obyło się bez uwag i poprawek) czy moja "technika" jazdy  :zeby:

Ja u Tomka Kulika robiłem prawko. Na bieżąco wymieniałem spostrzeżenia ze znajomym, który robił prawko w Lublinie i twierdzi, że u Tomka naprawdę uczą technik jazdy, a nie jak zdać egzamin ;)

Sam miałem się wybrać na szkolenie z jazdy ulicznej, albo pojechać z nim gdzieś na tor (zdarza się, że organizuje wyjazdy do np: Ułęża lub Bydgoszczy), ale czasu zabrakło :(

Imo jak chcesz poćwiczyć a nie szaleć, to zawsze jakiś parking nocą.

Hirad, u kogo robił prawko? U Daniela P.?

Pytasz się o to kto mnie uczył? Czy co?

(...)Na bieżąco wymieniałem spostrzeżenia ze znajomym, który robił prawko w Lublinie i twierdzi, że u Tomka naprawdę uczą technik jazdy, a nie jak zdać egzamin ;)

(...)

Podaj nazwę szkoły, bo ja też robiłem prawko w Lublinie i wiedza jaką mi przekazał instruktor była w dużej mierz powtarzana i uzupełniania na kursach doszkalających.

A wracając do tematu gdzie ćwiczyć, to tor w Ułężu daje duże możliwości, ale nawet na większym parkingu pod marketem można porobić jakieś proste ćwiczenia.

Podaj nazwę szkoły, bo ja też robiłem prawko w Lublinie i wiedza jaką mi przekazał instruktor była w dużej mierz powtarzana i uzupełniania na kursach doszkalających.

Kulikowisko <-- Moja ;) Nie przytoczę Ci teraz nazwy szkoły kolegi, ale takie odnosił wrażenie gdy gadaliśmy.

Ja zdaję sobie sprawę, że nikt ameryki nie odkryje po raz drugi, ale wydaje mi się, że jest tak jak ze szkołami na kat. B (szczególnie przed zmianami teorii). Są szkoły, które uczą jak jeździć i szkoły które uczą jak zdać egzamin. 

No i jak powiedziałem, imho jakiś kawałek parkingu wieczorem wystarczy.

U Daniela raczej nie robił, bo ten raczej kładzie duży nacisk na technikę. 

Poza tym Daniel (wraz z Andrzejem) współpracują z Tomkiem, robiąc wspólne szkolenia na Ułężu więc raczej nie ma mowy by nie przekazywali wiedzy bo wtedy by wspólnie tego nie robili :P

Jak masz w swoim rejonie jakąś szkołę jazdy z własnym placem polecam podjechać i zapytać czy za przysłowiową dychę/dwie jak plac jest wolny mógłbyś sobie wjechać i poćwiczyć. 

A nie macie czegoś podobnego w Warszawie? ---> http://odtj.lublin.pl/osrodek

U nas ostatnio ruszyły jazdy po torze ODTJ, niestety nie miałem okazji jeszcze pojechać ale wiele osób sobie chwali, a na obiekcie zawsze jest ktoś z motosekcji kto spojrzy na Ciebie i podpowie jakie błędy popełniasz. 

https://www.youtube.com/embed/JoL5NLv2GI4

Pytałem się gdzie Twój znajomy robił prawko, bo w Lublinie jest jedna, góra dwie szkoły warte uwagi.

Pozostałe dają tylko kwit do egzaminu...

To Ty?

thumb_ihost_1441181701__2015-08-26_dsc_0

Tak, to ja. Oglądając te zdjęcia zdecydowałem, że muszę schudnąć  :zeby: