Skocz do zawartości

Ser Na Oleju

Gość Robin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Lubicie słowacki ser? Wędzone serowe paski, małe okrągłe serki, ser oscypkowo-podobny, smarovidlo... We wtorek wybrałem się właśnie po te specjały do sąsiadów. Najbliższy Słowacki sklep w Trstenie wprawdzie był zamknięty, ale w Billi kilometr dalej dokonałem porządnego zaopatrzenia i zabezpieczywszy wszystko w kilku siatkach by upał nie zaszkodził, zacząłem spieszyć do domu.

Idealne warunki jazdy skończyły się jednak na "Zakopiance", za Rabką, gdzie kilkudziesięciometrowa smuga oleju na łuku zakończyła nieoczekiwanie moją podróż. Po tym jak zauważyłem na drodze coś błyszczącego nie zdążyłem nawet sobie przekląć w myślach, a już leżałem na boku. Tak dokładniej to zarejestrowałem jeszcze sam moment nagłego przychyłu, a potem ślizg, ślizg, ślizg... Na końcu jeszcze mały obrót, na który już sam zezwoliłem - mózg w końcu nadąrzył za wydarzeniami i pomyślałem, że jak się przekręcę zamiast ślizgać - straty będą mniejsze.

IMG_20150901_172340.jpg

Wylądowaliśmy w rowie. Na miękkiej trawie. Właściwie mógłbym się nie ruszać tylko tak na leżąco papierosa sobie zapalić patrząc w niebo, ale musiałem się zająć motocyklem i sobą. Po wyłączeniu motocykla chciałem przede wszystkim udokumentować zdarzenie, wówczas jeszcze w swej naiwności miałem nadzieję na jakieś odszkodowanie od zarządu dróg. Potem wraz z jednym z motocyklistów, którzy zatrzymywali się by udzieliić pomocy, chcieliśmy wypchnąc maszynę z rowu, ale skończyło się jedynie na postawieniu. Przy okazji dzięki wam panowie za całą pomoc (jeśli któryś zagląda na PBC).

IMG_20150901_172418.jpg

Wezwani strażacy do zabezpieczenia plamy zjawili się w ciągu kilku minut, policja do udokumentowania w ciągu kilkunastu. Na prawdę sprawna akcja.

IMG_20150901_173621.jpg

W międzyczasie oglądałem siebie i motocykl. Mnie uratowały własne zasady jeśli chodzi o ochraniacze na motocyklu. Mimo 35 stopni nie wybrałem się w podkoszulku i krótkich spodenkach i pewnie dzięki temu tak beztrosko mogę sobie zdarzenie dziś opisywać. Letnia kurtka w strzępach (szczególnie w okolicach łokci), jej gumowe ochraniacze musiały się jednak przesunąć i moje łokcie wyglądają podobnie. Spodnie dżinsowe poprzecierane w okolicach ochraniaczy. Wyczyściłem też nimi trochę tej ropy/oleju z jezdni. Jak się uda doprać - może jeszcze się nadadzą.,.. Wysokie buty przetarte trochę na plastikowych ochraniaczach. Obratcia i siniaki na kończynach. I tyle.

Z motocyklem gorzej. Lewy bok zrysowany, skrzywiona kierownica, urwana klamka sprzęgła, crashpad (cały starty) ochronił silnik przed poważniejszymi uszkodzeniami, jednak nie przed otarciem dekla. Napięcie łańcucha się zmieniło, więc coś z tylnym kołem. Kierunkowskazy, cieżarki kierownicy, lusterko, i inne pomniejsze straty... W tej chwili jest u mechaników. Chcę go doprowadzić do stanu sprzed zdarzenia, przynajmniej jeśli chodzi o bezpieczeństwo i prowadzenie. Wyglądu juz raczej mu nie przywrócę...

IMG_20150901_183848.jpg

A chciałem skubańca sprzedać w tym sezonie. Kupiłem FJR 1300 - do jazdy z plecaczkiem na dłuższe wycieczki - w tej chwili to mnie najbardziej bawi. Będę musiał niestety obniżyć zaplanowaną cenę albo przemyśleć jeszcze raz jego sprzedaż.

Ileż szczęścia że zdarzyło się to w takim miejscu. Zostałem położony jak niemowlak do kołyski. Gdyby barierki metalowe, gdyby zakręt w druga stronę, gdyby przepaść, gdyby coś za mną jechało... nosz fuksa w życiu też trzeba mieć...

Ser w każdym razie dowiozłem - nic mu się nie stało. Mam przynajmniej taką nadzieję - w końcu z sześć godzin w plecaku...

smutek... maszyna sie zlozy. dobrze ze Ty caly! glowa do gory :)

Najważniejsze że ty jesteś cały , szkoda motocykla .Jak do tego podeszła policja i ciekawe czy jest opcja odszkodowania od zarządcy drogi .Gdy jest dziura to jest możliwe ale jak rozlany olej to nie wiem.Trzym się :oki:

DŻC!

Super zrelacjonowane.

Oby fart zawsze był z Tobą, lecz nigdy nie był potrzebny.

wspomniałeś coś o łudzeniu się o odszkodowanie. Brzmi jak by to była utopia. Nie ma szans?

powodzenia! 

Podobne zdarzenie miał w zeszłym sezonie Rhazz

Dobrze że jesteś cały!

Ho ho, pomyslec ze w niedziele tamtedy 2x jechalem przy tym raz w nocy, patowa sytuacja, nic sie nie da zrobic :/

DŻC ;)
Zrób cenę i goń bandytę, a co do oliwy na zakręcie, to ostatnio trafiłem na taką 5km plamę i całe szczęście, że puchą ;)

Powodzenia 

Witaj w klubie! :rock: 

Dobrze, że jedynym towarzyszem podróży tym razem był serek :) 

Niestety w tym miejscu często komuś się coś (olej) rozleje :/

Mieszkam w okolicy i nieraz słyszę lub widzę że straż tam usuwa plamy ... rok temu nie mogli sobie przez tydzień poradzić : http://www.gddkia.gov.pl/pl/a/16151/Uwaga-Ograniczenia-w-ruchu-na-Zakopiance

Całe szczęście że Ty cały!! 

P.S. Widzę, że masz bliźniaka mojego bandita :)

Dobrze że to tak się skończyło.Mogło być gorzej. Jednak ciuchy robią robotę.Wiem to bo też miałem wywrotkę na moto.

Szukaj pracy w reportażach - dasz radę :). A szczęście to naprawdę masz. Zasady dotyczące ubioru - szacun. Mi się zdarza na gaciach polecieć - oj bolałoby.

Najważniejsze że ty jesteś cały , szkoda motocykla .Jak do tego podeszła policja i ciekawe czy jest opcja odszkodowania od zarządcy drogi .Gdy jest dziura to jest możliwe ale jak rozlany olej to nie wiem.Trzym się :oki:

DŻC. MIałem identyczną sytuację ale puszką. Nie piszesz nic o mandacie więc pewnie go nie było. Ja dostałem 200 zł za niedostoswanie prędkości do warunków na drodze.Jakbym wiedział k.. że na zakręcie będzie plama oleju :zdziwiony:

Fatalna sprawa, dobrze że jesteś cały po tym zdarzeniu. Niestety z odszkodowania są marne szanse - mam znajomą która robi w ubezpieczeniach i kiedyś mi opowiadała że w przypadku piasku czy oleju na drodze nikomu nie wypłacają, a sprawe w sądzie wygrywają. Nie pamiętam już na jakiej podstawie.