Skocz do zawartości

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Taki urok rozbierania lamp.. ;/ z czasem wyparuje zawsze sa jakieś nieszczelności gdzie para znajdzie ujście, chyba że faktycznie coś źle złożyłeś.masa się sama wulkanizuje wiec na to bym nie stawiał, raczej resztki wody po myciu.

też bym stawiał, że samo przejdzie, w końcu każdy materiał chłonie wodę w mniejszym czy większym stopniu:)

może po rozgrzaniu lampy i wyłączeniu moto wyciągnij na chwilę żarówkę postojówek, żeby wilgoć miała gdzie uchodzić ?

Mam taką nadzieję, że samo przejdzie, bo cała operacja jest czasochłonna bardzo, a nie uśmiecha mi się jej powtarzać.

Póki co paruje około 2cm/2 na samym dole lampy koło żarówki postoju.

Czytałem, że jak lampa nie ma dobrego obiegu powietrza wewnątrz to paruje. Po to są te wszystkie odpowietrzniki w gumowych osłonach i na górze lampy.

Moto stoi w nieogrzewanym garażu, a teraz wilgoci w powietrzu jest dużo. Nie liczę, że samo odparuje jak zdejmę żarówki albo osłony. Czas pokaże, ale wątpię, żebym coś źle poskładał, bo ta masa się rozpływa sama przy ściskaniu lampy.

Baldhead - Ty nie miałeś takiego cyrku?

A jeszcze dodam, że wcześniejszy test i jazda mglistym wieczorem nie ujawniła żadnego problemu. Dopiero teraz zaczęło parować.

Edytowane przez MetalBeast

U mnie lampa nie paruje, rozbierałem ją prawie rok temu, rozebrana byłą przez około miesiąc, moto też stoi w nieogrzewanym garażu, a jeszcze wierciłem w niej dodatkowe otwory na okablowanie do xenona.

U mnie soczewka wyglądała tak:(na żywo było to bardziej czarne)

20150120_140835.jpg

ja nie zauważyłem żeby coś parowało, ale moto stoi/stało w ogrzewanym pomieszczeniu wiec może to też miało jakiś wpływ ;)

No i para znikła. Nie wiem, może to jednostkowa sytuacja, albo to, że poprawiłem odpowietrzanie lampy pomogło. Może faktycznie po tym całym zabiegu klejenia jakieś resztki wilgoci się skropliły. I oby już więcej nie wracały. 

Moto i tak zaraz na kołki idzie, bo to chyba już ostatnie jazdy w tym roku były :( 

turbo1988 - w mojej było pełno czarnej sadzy. Teraz świeci bardzo mocno w porównaniu do stanu poprzedniego!

• 1 month later...

No i moja lampa wyladowała ponownie na stole :)

Chciałem sobie zmienić żarowke, wyciagam starą wkładam nową i coś lata myślę sobie q**** :/

Trzy śrubki sie wykręciły :) a  przy okazji czyszczenie  bo wypadła mi kiedyś żarówka od postojowych i zakurzyło sie troche w środku.

Przy okazji wymieniam cała mase uszczelniająca na nową, co nie jest takie łatwe i szybkie bo  pozbywanie sie starej masy to żmudna  robota :/

Teraz tylko czekać na paczke z masa i można składac.

No i moja lampa wyladowała ponownie na stole :)

Chciałem sobie zmienić żarowke, wyciagam starą wkładam nową i coś lata myślę sobie q**** :/

Trzy śrubki sie wykręciły :) a  przy okazji czyszczenie  bo wypadła mi kiedyś żarówka od postojowych i zakurzyło sie troche w środku.

Przy okazji wymieniam cała mase uszczelniająca na nową, co nie jest takie łatwe i szybkie bo  pozbywanie sie starej masy to żmudna  robota :/

Teraz tylko czekać na paczke z masa i można składac.

Wkręcałeś na klej do gwintów?

Nie zazdroszczę samego rozbierania czaszy. Niby dużo nie ma ale jak się zacznie to...

ostatnio własnie nie dawałem kleju ale teraz dam.

dziwne ze od długich tak samo skręcałem i nie miała zadnych luzów

• 1 year later...

Witam, będzie złota łopata wykopu starego tematu.
Wertuję różne tematy związane z przednim reflektorem i mam takie pytanie: czy któryś z szanownych użytkowników wie jakiej średnicy jest ring przytrzymujący soczewkę? chodzi mi o średnicę wewnętrzną oraz zewnętrzną tego pierścienia. Nigdzie nie mogę dogrzebać sie takiej informacji, a chcę dołozyć do lampt Ringi LED do jazdy dziennej. dziękuję.