Skocz do zawartości

Kask Z Aktywną Redukcją Hałasu

Gość Tomek92
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

SENA SMART: Dobrze zapamiętajcie tą nazwe, gdyż od niej może się rozpocząć nowy etap w produkcji naprawdę cichych kasków motocyklowych. Firma uznałą, że tradycyjne podejście do wygłuszenia hałasu nie jest wystarczające i zaprezentowała pierwszy kask z technologią aktywnej redukcji hałasu.

Technologię noise-cancellingu stosuje się z powodzeniem już od dłuższego czasu w słuchawkach, które dzięki analizie hałasu otoczenia i połączeniu z prostym komputerem generującym dźwięki w przeciwfazie potrafią bardzo skutecznie wygłuszyć hałas otoczenia.

http://www.moto-opinie.info/?action=newsroom&a2=read&eid=914

Na coś takiego chyba wszyscy czekają :)

Rewolucją już były kaski z lusterkiem wstecznym a jakoś nie widać ich na ulicach...

Ciekawostka ale pewnie wszystko rozbije się o cenę...

Jak miałbym kupić taki z bajerem za powiedzmy 2k to wolałbym bez bajeru a z lepszych materiałów i lepszej firmy  :jezyk2:

• Upvote 1

Nie wiem czemu miałoby to wyprzeć zwykłe zatyczki do uszu, które nie podnoszą tak bardzo masy kasku jak ten cały system, a wygłuszają idealnie...

Zatyczki są niewygodne - ja ich nie lubie. Co do kasku z lusterkiem - nigdy mi przez myśl nie przeszło, że fajnie byłoby mieć kask z takim dodatkiem, za to wiele razy przeklinałem na gówniane wyciszenie :) Nie ma co tego porównywać.

Albo słuchawki douszne - przyjemne z pożytecznym...

Słuchawki niby są ok, tylko nie wyciszają selektywnie - to całkiem inna filozofia działania.

Ogólnie nie mówie że każdemu ma się podobać, ale ktoś kto miał na uszach aktywne słuchawki wie o czym mowa i na pewno doceni takie rozwiązanie.

No bardzo jestem ciekaw, aczkolwiek tak jak kolega wyżej wolałbym za tę cenę - jak narazie nie wiadomą, ale to chyba łatwo się domyślić, że tanio nie będzie kupić za to SHOEI-a ;-) 
Do tej pory SENE znam tylko z intercomów widać, że powoli stawiają kroki do przodu  :zeby:

Jeśli kask będzie w miare bezpieczny i uzyska w SHARP 4 gwiazdki to wolałbym go od shoei - prawda jest taka że jazda w 95% kasków motocyklowych powoduje stopniową utrate słuchu - sam mam nolana i od hałasu potrafi czasem zatkać uszy i to po 40 minutach. Próbowałem zatyczek, ale dziwnie mi się w nich jeździ - mam wrażenie jakbym pływał w basenie i był odizolowany od otoczenia. Taki kask wydaje się być idealny - niech inni biorą od nich przykład - na pewno wtedy ceny mogą być niższe.

Nie wiem czy kiedyś używałeś aktywnie wyciszających słuchawek ale prócz tego, że wyciszają tylko niskie częstotliwości, to mając je na glowie zawsze masz uczucie "cisnienia" w uszach, mimo, że niby nic nie słychać, ja określam to jako nieprzyjemne.

no chyba że nie jesteś audiofilem, melastomanem czy innym zboczeńcem
@Magpie mam to samo ;)

Wiem, że nie można przekonać kogoś do czegoś, czego nie chce.

Pytanie, jakich zatyczek do tej pory używałes?

Moje mam robione na wymiar i są ok. Wszystko kwestia ceny.

thumb_ihost_1445159504__20151018_110908-

PS.

A tak czasem nie handlujesz z tym?

Tak zachwalasz jak byś miał i wiedzial o czym mówisz. ;)

Gdzie robiłeś takie zatyczki na wymiar? Drogie to?
Ja bym chętnie z czegoś takiego korzystał a jeszcze lepiej jakby były zintegrowane ze słuchawkami...

Robione w DE. W zaleznosci co dasz sobie zrobic to i setke moze kosztowac. Ja zaplacilem dwie dychy bo

pracodawca sie dolozyl. :D

Ps.

mowa naturalnie o €uro

Wygooglałem sobie te strony wcześniej ale żadna z nich nie podaje nawet zakresu cen. Możesz coś więcej o tym napisać? Cena do 100 EUR to podobna kwota do tej którą można znaleźć na jakichś forach ale nie widziałem nigdzie ofert z konkretnymi cenami.

kaska podobna, bo w najlepszej wersji kosztuje to 450zł (cena zależna od "tłumika"). konieczna jest wizyta w gabinecie protetyki słuchu i tam Ci zrobią formy. problem w tym,że czekasz około 4 tygodni.

Zgadza sie.

Edit

przypomnialo mi sie, ze juz kiedys zapowiadane byly kaski z roznymi pierdolami i w prawdzie nie z lusterkiem wstecznym ale z kamera. Prawdopodobnie ma byc w sprzedzy

w grudniu 2015 ale czy napewno?

https://m.youtube.com/watch?v=ZdcWd594lRw

albo konkurencyjny do hamerykansmiego, russki kask LiveMap

https://m.youtube.com/watch?v=wCfjX-KEWmA

Pytanie, kto bedzie chcial i umial wydac 1500 do 2000 dolcow za takie gadzety?

Juz dzisiaj nie jeden lapie gleboko oddech jak ma placic ponad 500 euro.

Edytowane przez pioter

• 4 weeks later...