Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie po raz kolejny czytam, ze falco hoot to buty dla kobiet, a co Wy o tym sadzicie?

Tez sie wtrace troche do tematu, bo tez ostatnio zaczynam sie zastanawiac nad nowymi butami

Na allegro znalazlem Falco Hoot

http://allegro.pl/falco-hoot-buty-motocyklowe-rozm-43-gliwice-i2009159979.html

co myslicie? mieliscie stycznosc?

Miałem styczność z tymi Falco, byłem w Motorismo w Poznaniu i kupiłem :-)

Mają takie rozwiązanie trochę jak buty snowboardowe, looknij na zdjęcia poniżej. Przelatałem w nich sezon i jak widzisz nie ma śladu zużycia, a zrobiłem około 17tyś km.

p115174715.jpg

p115174615.jpg

Bardzo dobrze trzyma nogę dzięki temu sznurkowemu zapięciu oraz dużemu rzepowi.

Jestem z nich bardzo zadowolony, wygodne, mają protektory D30 czyli takie które twardnieją dopiero w momencie uderzenia co przekłada się na komfort użytkowania. Mają membranę, która zapobiega przemakaniu - przetestowałem w dłuższej jeździe w deszczu i rzeczywiście nie ma lipy. Jakby co to w sumie polecam. Za taką kasę to moim zdaniem naprawdę przyzwoity but.

Co do tych Rebelhorn Creek to też jest to fajny but - nie jeździłem ale wygląda porządnie.

• Upvote 1

no super Mikelito za szybka opinie, a co powiesz o jezdzie w niskich i wysokich temperaturach?

no super Mikelito za szybka opinie, a co powiesz o jezdzie w niskich i wysokich temperaturach?

Powiem tak, na motocyklu jeżdżę w skarpetkach typy "dry fit" - to taki lepszy materiał który powoduje że gira się nie poci - coś jak bielizna termoaktywna tylko że na stopy.

Nie zauważyłem żeby latem pociła mi się stopa. Jesienią zakładałem skarpetki "narciarskie" takie wiesz długie podkolanówki i było w porządku.

W zasadzie nie mam się do czego przyczepić - ładne, wygodne i co najważniejsze nie rozklejają się.

Co do tych Rebelhorn Creek to też jest to fajny but - nie jeździłem ale wygląda porządnie.

Ja kupując kurtkę troszkę sobie pomacałem te buciki i wszystko oki, tylko, że "podobno" stopa dość ostro się w nich poci, co jest jednak sporym minusem, wyczytałem to na jednym z for, ale jak jest w rzeczywistości? Tego to ja nie wiem :D

Te falcony są chyba nico niższe od tych rebelhornów, i nieco droższe, ale pewnie i jakość jest lepsza.

Edytowane przez korytarz4

A co do pocenia sie nog, to duza kwestia indywidualnych predyspozycji i doboru odpowiedniej skarpetki. Kobiety lubia zakladac jakies takie krotkie z jakiegos poliestru czy cus, moze wystarczy wlasnie skarpetke zmienic i bedzie ok w cieplejsze dni?

Moze i kobiety lubia krotkie skarpetki ale te, ktore jezdza moto wiedza ze takich sie nie nosi :P Zadna z moich znajomych motocyklistek nie zalozy takich skarpet, predzej spotkam pana w tenisowkach i skarpetkach w paski :D

Oczywiscie dobor odpowiednich skarpet jest kwestia kluczowa w utrzymaniu komfortu w bucie, ale mozna miec i skarpety z jonami srebra, tyle ze jak jest + 20 C a buty sa nieodpowiednie to na nic sie one zdadza.

Ja przez to ze pracowalam w duzym sklepie sportowym, uprawiam jakies tam sporty, to mam pewne skromne :rolleyes: pojecie o odziezy termicznej, skarpetach itp. Dlatego wiem ze na lato musze kupic inne botki. I kurna, sklaniam sie do tych falconow, widze ze sa na allegro nawet od 350 zl tyle ze nie moj rozmiar, buuu.

To ja dodam jak szukasz kokretnych butow to sprawdz jak z rozmiarowka jest, najlepiej kogos kto takowe posiada, zeby pozniej palcow nie trzeba bylo przycinac ;)

REBELHORN STREET-

Cały sezon w nich przejeździłem więc coś mogę powiedzieć.

-jak za tą cenę to warte uwagi.

Nawet w wysokich temperaturach dawały radę, +30C i było lepiej jak w zwykłych "adasiach".

60km w deszczu i noga sucha ,więc też OK.

Nic nie pękło i nic się nie odkleiło. Co do minusów to może zbyt chłodno poniżej 10C,

ale to buty letnie więc nie ma się czego czepiać.

przejrzalem temat i jak mam byc szczery to wsrod odnosnikow nie znalazlem zadnego modelu, ktory pasowalby pod moje wyobrazenie butow "na lato"

Jesli chodzi o sam zamysl letnich butow to ja mam takie skojarzenia, a zeby nie bylo za bardzo oderwane od rzeczywistosci to jeszcze cos takiego

Zadanie jest trudniejsze ze wzgl na to, ze ma to byc but damski, ale w pierwszej kolejnosci szukalbym czegos z perforowanej skory i/lub z wywietrznikami

Nie bardzo lapie tez taka tendencje, ze but krótki = na lato, przeciez i tak poci sie sama stopa a w razie W wolalbym miec jakies usztywnienie kostki. pzdr B)

• Upvote 1

No faktycznie cena "nieco" oderwana od preferowanej. Wiem ze za 400 zl gwiazdki z nieba nie dostane ale tego tez nie oczekuje :P Poza tym wspomnialam ze szukam butow wyzszych od tych najkrotszych.

Ja mam adrenaline CRX (wysokie) i nic się nie rozpadło. Polecam jak ktoś nie ma zbyt dużo kaski

Tez mam takie:)) 400 zeta dalem na moto bazarze.

spoko sa do jazdy, ale zdarzylo mi sie, ze musialem troche w nich przejsc i mi sie odciski zroily na malych palcach, ale fakt mam dobrze dopasowane na styk, wiec pewni to powodem, a druga srawa do biegania one stworzone nie zostaly:D

też miałem te adrenalinki, latałem w nich przez dwa sezony i kompletnie nic się z nimi nie stało jeśli chodzi o wygląd zew. (może to kwestia dobrej konserwacji) jedyne co to urwałem dzyndzel od zamka.

Świetnie się sprawdzały w upalne dni jak i w temp. oscylujących lekko powyżej 0. Zarówno w trasie jak i w mieście. Ulewę też nie jedną przeszły na plusie (ale na górna część miałem naciągniąte spodnie, więc kwestia przemakalności w moich wypocinach tyczy się tylko części poniżej spodni). Jak się w nich chodziło? hmm...no trampki to nie są, ale gips też nie. Z tego co pamiętam to nie pamiętam jakoś żebym narzekał w sobie albo komuś, że mi się w nich źle chodzi, więc dawały radę. Śladów zużycia po ciężkim życiu ze mną prawie nie widać, więc jakość za taką cenę uważam za skandalicznie za wysoką :P

Za małą kaskę można dostać naprawdę fajny produkt no i chyba najfajniej wyglądający w tym przedziale cenowym, chociaż to raczej kwestia gustu

oto zdjęcie po dwóch sezonach jazdy i prawie roku ciemności w szafie ;)

imag0309i.jpg

Bardzo dobrze działająca mebrana w ciepłe i zimne, wygląda jak nowa-o co trudno w niektórych butach po dwóch sezonach.

imag0312hd.jpg

Jeśli wygląd się podoba, to chyba nie ma nad czym się zastanawiać ;)

• Upvote 1

Jeżeli chodzi o Adrenaliny sbr 210 to lepiej sobie odpuścić. Jak dla mnie ich jakość wykonania jest bardzo marna. Sam się nad nimi kiedyś zastanawiałem ale jak porównałem w sklepie z Arlen Ness to wolałem dołożyć te 200 zyla i nie żałuje :) Przejeździłem dwa sezony i nic się nie dzieje (nie licząc otarć o kamienie od chodzenia). W lecie jest ciepło, ale bez tragedii. Minusem dla Ciebie może być to że są dość szerokie w stopie, mi to akurat pasowało :)

jeszcze cos takiego

mam takie Arlenki krótkie i długie....zamieniłem po tym jak ślad łańca został na łydce :P ale wentylacja ok w lecie się super sprawdziły....przede wszystkim szukaj butów perforowanych a nie z litej skóry

• Upvote 1

Panowie Mikelito oraz Jatomoto - mozecie powiedziec jaki to rozmiar buta jest i jaka jest jego wysokosc ? plisss :)

Rozmiar 42,

wysokość buta 26cm licząc od pięty.

Ja od dwóch sezonów jeżdżę w Oxtar TCS EVO RX. Przejechane ponad 10 tys. km i żadnych zastrzeżeń nie mam. W najbliższym czasie zrobię krótką recenzję z fotkami w "Naszych Recenzjach".

Ha! To super! Bo ja właśnie taki model sobie zamówiłem i czekam juz tylko na ich dostawę. Myślę, że jutro lub pojutrze trafią w moje ręce.

Mam też nadzieję, że podobnie jak Tobie będą mi długo i bezawaryjnie służyły :)

Jak Kacper i Ojciec pisali podstawowy ratunek na potliwość stóp to perforacja skóry, a nie długość buta.

Tak bym szukał. Albo słowo klucz perforowana.

I choć tanio można kupić fajne krótkie to wolałbym dopłacić na jakieś długie (akurat sidi - tu tanie i perforowane - mi nie leży).

I na pewno bez jakiejkolwiek membrany. Innym ratunkiem może być naturalna prawdziwa skóra (a nie jakaś lorika skóropodobna), ale to chyba tylko w bucie typu glan, ale jak już było powiedziane to niesie ze sobą inne ryzyko.