Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

ja mam takie buciki. Kupiłem je jako moje pierwsze (i jedyne). Jak dla mnie sprawują się super. Nie ślizgają się, nie gotują stóp, można w nich swobodnie chodzić, mają sporo gumy na pięcie i grubą skórę na palcach, dodatkowy kawałek gumy na palcach pod dźwignię zmiany biegów, kostka jest usztywniona na boki ale z możliwością ruchu stawu skokowego.

Po 3 latach użytkowania (ok 30k przebiegu w każdych warunkach) mam nadal wszystkie części tzn rzepy, suwaki i slidery.

Jedyne co należało zrobić zaraz po zakupie to nasmarować zawias bo piszczały podczas chodzenie.

Wtedy kosztowały mnie ok 8 stówek.

A teraz wyglądają tak....

post-1331-0-58805100-1358968958_thumb.jpg

post-1331-0-86216300-1358968974_thumb.jpg

post-1331-0-76201000-1358968987_thumb.jpg

moj brat ma buty Rainers. Co prawda korzysta z nich rzadko bo mało jeździ, ale chwalił że są bardzo wygodne.

Co do Vertigo, ja nie polecam. W sumie moje mialy ciężkie życie, ale również słabo to zniosły.

Alpinestars... cały ten sezon jeździłem w SMX PLUS i rzucam k**wami na lewo i prawo. Niby mają fajne patenty, ale rozj***ły się szybciej niż domki w Czeczenii. Co chwilę coś. Najpierw zerwał się uchwyt żyłki do zaciskania wkladki, potem pogubiłem slidery. A do tego, dałem za nie ciężko zarobione 1390 zł. Bubel jak chooooy.

Dzisiaj żałuję, że nie dołożyłem jeszcze trochę i nie kupiłem Daytony. Gdyby nie to, że cały czas przerabiam moto a w planie budowa domu, na pewno teraz bym kupił.

• 2 weeks later...

Czeka mnie niedługo zakup butów.

Nie mam zbyt dużego budżetu, ale też nie chcę kupić badziewia.... Więc postanowiłem poprosić o radę :-)

W jakich butach jeździcie? czy możecie coś powiedzieć o którychś z butów w ofercie defendera? http://www.defender....yczne-1007.html

Jakich butów NIE kupować?

Edytowane przez Krzysztof
Wstawienie tagów, edycja tematu.

a jaki budżet?

Nie mam zbyt dużego budżetu, ale też nie chcę kupić badziewia.... Więc postanowiłem poprosić o radę :-)

W jakich butach jeździcie? czy możecie coś powiedzieć o którychś z butów w ofercie defendera? http://www.defender....yczne-1007.html

to jeszcze określ jaki masz budżet, bo w linku co podałeś sa buty zarówno za 250PLN jak i za prawie 1400 :D

Only

vo1wue.jpg

E tam sidi sridi. W PL musisz miec buty SIDI VERTIGO (najlepiej) i kombi z gwiazda :p:

Grunt zeby byly wysokie, i zeby Ci noga dobrze lezala. Buty to kwestia indywidualna, jak z kaskiem. Jednemu pasuja takie drugiemu inne, zalezy jaka masz gire :)

Idz do sklepu przymierz kilka zobacz na jakie Cie stac i wtedy szukaj opini, bo tak poleca CI takie siakie srakie zalozysz na noge i bedzie lipton

Edytowane przez logicsys

Ja latam w Berik GPX 1055

:e83f1e1a1bc4068df24b8a097ac2b034.jpg

dałem za nowe coś ponad 400zł. Generalnie jeśli masz zamiar robić pieszo większe dystanse to nie polecam. Ja już kilka razy obtarłem sobie stopy. No i w lato jest gorąco bo nie mają wentylacji. Z plusów mogę powiedzieć, że są na pewno lepsze niż adidasy :D jesli chodzi o jakość wykonania to są całkiem ok. Teraz jest nowszy model 1168 za ok 600zł

a jaki budżet?

Nie wiem :-) Raczej mniej niż więcej, ale najbardziej chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę.

Np. już wiem, że na wentylację, i na możliwość przejścia kawałka pieszo. I żeby były wysokie i trzymały kostkę.

Coś jeszcze?

Nie wiem :-) Raczej mniej niż więcej, ale najbardziej chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę.

Np. już wiem, że na wentylację, i na możliwość przejścia kawałka pieszo. I żeby były wysokie i trzymały kostkę.

Coś jeszcze?

za mniej, to nie będzie wentylacji i regulacji :)

Edytowane przez lelon

ja mam sidi vertigo corsy - POLECAM

Zależy do jakiej jazdy będziesz używał tych kapci. jesli do turystyki to warto kupić coś z membraną a jak to szaleństw to zwracaj uwage na protektory i wentylacje .

Ja mam takie jakieś Buse:

buty_motocyklowe_buse_racing__399z_897.jpg

I powiem tyle: Nie polecam!

Są przebajerzone tymi wstawkami z metalu i przy instensywnej eksploatacji to wszystko odpada :( Lepiej już kupić buty NITRO albo METRO, bo będą w podobnej cenie.

Nie kupuj krótkich butów, im więcej ochrony tym lepiej, miałem wypadek w krótkich i miałem sparaliżowane stawy skokowe - nie polecam. Teraz też sie przymierzam do humorystycznie wyśmiewanych

E tam sidi sridi. W PL musisz miec buty SIDI VERTIGO (najlepiej) i kombi z gwiazda :p:

Wcześniej jeździłem w butach taktycznych magnum wysokich za kostkę i tez było ok, tak jak koledzy piszą to indywidualna sprawa co kto lubi ale ja stawiałbym na bezpieczeństwo w pierwszej kolejności potem na komfort, a wyglądem i marką się nie przejmował.

ja mam turystyczne Ozone. da się w nich przejść kilka km bez większych trudności i cena nie taka duża 400 zł za nowki

Pomykam w Forma Arrow SX Dry :) Jestem bardzo zadowolony kupiłem w bardzo dobrej cenie teraz za nówki trzeba zapłacić ~450zł. Osobiście polecam. Wygodne nawet do biegania :P kilka razy jechałem w ulewie i stopa suchutka :P

post-5204-0-85586100-1359925306_thumb.jpg

Edytowane przez Misza173

To jeszcze napisz do jakiej jazdy

Bo na szlifowanie setów na torze ważna jest wentylacja i slidery, natomiast do turystyki bardziej przyda ci się membrana (tylko gore załatwia problem mokrej skarpety) i dość elastyczna konstrukcja żeby można było te parę km zrobić z buta , żeby się nie rozpadły (stopy i buty)

Po pierwsze polecam przejrzeć bazę recenzji.

Po drugie, jak pisze BeHa - bezpieczeństwo ponad wszystko.

Po trzecie, buty to bardzo indywidualna sprawa.

A ja sie zastanawiam jaka ulewa musi byc zeby przemoczyc buty? Smigalem w swoich po 100 km w deszczu i kurtka z membrana puszczala na zamkach a buty ani ani, tyle tylko ze zawsze je przepastuje przed jazda jakims siuwaxem :) Bo za goretexy to sobie wolaja jak za zborze, a jakies gowno brac i pozniej latem miec potop szwedzki to mnie sie nie widzi.

To jeszcze napisz do jakiej jazdy

Turystyka, i dojazdy do pracy ~25km kilka razy w tygodniu :driving_moto: - taki jest plan

Hej,

jeśli chcesz nowe o niewielkim budżecie to polecam:

niskie:

http://www.motonita.pl/index.php?products=product&prod_id=99

wysokie:

http://www.motonita.pl/index.php?products=product&prod_id=81

a jesli mogą być używane w podobnej cenie to rozważ Alpinestars SMX-4/5

http://allegro.pl/buty-alpinestars-smx4-waterproof-42-smxr-45-i2980638310.html

Ja kupiłem sobie właśnie wczoraj buty Adrenaline SBR-230 ma może ktoś takie z was ? Bo nie wiem czy dobry zakup zrobiłem.

@Dirty79, dzięki!

te na allegro, to Twoje?

Nie, podałem jako przykład.

Sam kupiłem używane SMX-4 (czyściutkie, jak nowe) i polecam bardzo. Wygodne i bezpieczne - zapłaciłem jakieś 350 zł - nowe koło 650 żł

Brat jeździ w tych krótkich także sobie chwali, a te z drugiego linka to buty nowe chyba najlepsze w cenie do jakości.

Edytowane przez Dirty79

Ja kupiłem sobie właśnie wczoraj buty Adrenaline SBR-230 ma może ktoś takie z was ? Bo nie wiem czy dobry zakup zrobiłem.

Mam:

http://polishbanditc...092#entry211092

Ciepło w nich jak w piecu. Czy nie przemakają, nie wiem bo w deszcz nie śmigam :)

Edytowane przez Conorian
  • Upvote 1

zadowolony jesteś z nich, jak ten zawias się spisuje, nic nie uwiera ? czy tam ogranicza ruch.