Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam Forma Arrow SX i Terrain . Arrow kupiłem niedawno ,są przyzwoicie wykonanie, wygodne ,mają membranę i jak za te pieniądze są ok, można w nich dojść z parkingu do pracy :jezyk2: tyle mogę powiedzieć jak 2 razy założone buty. Terrain - użytkowanie na quadzie spokojnie przetrwały sezon i mają się bardzo dobrze, jedynie jakość zapięć wzbudza moje wątpliwości. Sam but jest mocny i bezpieczny, jedno lądowanie już przetrwał. 

Edytowane przez elspasoo

Seev buty firmy forma ma motormind wystawia na allegro i jest promocja na te buty od 560 680 bodajże są w czterech barwach i wiem tyle że mały wybór nr. , luknij na allegro

No właśnie patrzyłem na allegro i wychodzi że w tym linku co podałem, czyli sklepie e-riders: http://www.e-riders.pl  jest najtaniej.

Z tego co zauważyłem to jedyną wadą tych butów jest mało znana marka, dlatego są tańsze od alpin itp itd. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Widzę że nie ma na allegro wystawionych ale jeżeli chcesz dzwoń

MACIEJ
TEL:694 036 400

wozny@motormind.pl

ma ceny takie jak podałem

Tutaj kupisz/zamówisz Formę i cenę możesz negocjować. Ja kupiłem u niego ostatnio trochę ekwipunku za naprawdę dobre dudy. 

http://www.olekmotocykle.pl/pl/dealerzy/dealerzy_ufo_plast/lubuskie.html

• 3 weeks later...

Ja kupiłem w moim mieście buty  Forma Velocity: http://allegro.pl/buty-forma-velocity-r-45-gdansk-dost-48h-i3784986060.html

Bardzo polecam! Buty wygodne, łatwe w zakładaniu, skóra gruba, bardzo dobrej jakości, przydatne slidery.

Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony. Podczas kupowania bardziej kierowałem się w turystykę i w sumie wybrałem dobrze, chociaż do sportu buty też nie są najgorsze.

POLECAM!

• 3 weeks later...

Panowie, mam pytanie. Ktoś tam pisał ze ma buty Formy Terrain. Da się w nich na bandycie jeździc ? A jako ze to typowe buty enduro, to może być chyba ciężko ? :) a ze planuje sobie kupić jakas maszynke na teren, to wolałbym mieć jedne butki a nie milion

Nie bardzo się do tego nadają. Duże ,ciężkie "nieporęczne", chodzenie w nich to jak gra w tenisa w gumiakach. Ja nie kupił bym ich jako uniwersalne, ale gość który kupował je razem ze mną brał je na plastika.  :usmiech:  

Też chodzi za mną temat butów, do wiosny pewnie się zdecyduję. Jak mam kupić Adrenaline za 400zł, to wolę dołożyć dwie stówy i kupić alpinestars smx-5. Niemiaszki mają teraz całkiem spoko promocje ;) http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/de_DE/?ViewAction=View&ObjectID=5488336&PageSize=10

• 2 weeks later...

Nie bardzo się do tego nadają. Duże ,ciężkie "nieporęczne", chodzenie w nich to jak gra w tenisa w gumiakach. Ja nie kupił bym ich jako uniwersalne, ale gość który kupował je razem ze mną brał je na plastika.  :usmiech:  

a to był model Terrain czy model Terrain TX z ,,cholewą na zawiasie (przegubie) co ułatwia chodzenie i zwiększa komfort jazdy"

W ogóle jest sens kupować buty enduro na bandyta ? Czy to nie przesada?

Edytowane przez Seev

Też chodzi za mną temat butów, do wiosny pewnie się zdecyduję. Jak mam kupić Adrenaline za 400zł, to wolę dołożyć dwie stówy i kupić alpinestars smx-5. Niemiaszki mają teraz całkiem spoko promocje ;) http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/de_DE/?ViewAction=View&ObjectID=5488336&PageSize=10

to dołożyć jeszcze 2 i smx6 - lepsze

Edytowane przez Siudmy

Seev, piszę o zwykłym Terrain ,ten zawias tylko trochę ułatwia sprawę. Jeśli masz w planach jeździć w terenie to lepiej zacznij od takich. Są znacznie bardziej bezpieczne od typowych sportowych  i od biedy na moto w nich polatasz , ale odwrotnie już nie bardzo bo ryzyko upadku i kontuzji znacznie większe. W przyszłości jak się nie sprawdzą będziesz mógł dokupić coś bardziej do turystyki. Ogólnie to wygląda tak , że gdy zmienisz buty z enduro na turystyka/sportowe masz wrażenie jakbyś założył trampki :D

Edytowane przez elspasoo

Udziele się odpowiadając na pytanie z tematu - Buty za kostkę.

Co do firmy, modelu, materiału - to to na co Cie stać i co Ci dobrze na nodze leży. Aż takimi pudelkami nie jesteśmy (przynajmniej ja) żeby mi kolor czy krój nie pasował.

Zapomniałem o uzasadnieniu:

Przy upadku szlifowałem kawałek na lewym boku, podwinęła się nogawka i gdyby nie długi but miałbym pewnie mocno poharataną kostkę. Nie ciekawie mogłoby to również wyglądać w przypadku bocznego uderzenia w nogę.

Edytowane przez Pain

I tu nie sposób nie przyznać racji Pain , też wysoki but i on też nogę ocalił przy moim szlifie.

Mialem krötkie buty, i zaraz nad nimi metalowa banda nogè mi " obciela". To tak na szybko!

Edytowane przez grzegorz9139

to dołożyć jeszcze 2 i smx6 - lepsze

Serio lepsze? Po prostu wyższy model?

• 3 weeks later...

Mam pytanie do osób które użytkowały butów SIDI. Z takim wzmocnieniem pięty http://img.f.ridersdiscount.com/forum/sidi/sidi_cobra_air_boots-3.jpg

Podczas przymiarki butów miałem wrażenie jakby w miejscu gdzie mamy pięte buty były bardzo ciasne, powodowało to podczas chodzenia przesuwanie mojej stopy do przodu. Przez co odczuwałem dość spory dyskomfort. Niestety buty o rozmiar większy już były sporo za duże. Czy miejsce gdzie jest ten plastik rozejdzie się? Czy jednak lepiej szukać czegoś innego? Bo głupio wydawać ponad tysiaka na buty i później się z nimi męczyć.

jak kupowac to tylko perfekt dopasowane, to nie skora zeby sie rozeszla :P

Tu właśnie nie chodzi o skórę, tylko o ten plastik na pięcie, ucisk czuję na wysokości tych śrub. 

więc pewnie te butki nie dla Ciebie :) Co nie powiemy to nie będą wygodniejsze a jak napisał @nikon to raczej się nie rozchodzą :)

Tego kwiatu jest pół światu więc może zmień model/firmę  :)?

Edytowane przez Pain

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Forma Arrow SX i Forma Poker: ktoś miał styczność z tymi modelami? Elspasso ma Arrow'y ale za wiele o nich nie powiedział. Szukam butków do 5 stów i w MotoGP zaproponowali mi właśnie Arrow'y w takiej cenie. Model Poker jest stówkę tańszy, ale mniej 'wybajerzony'.

Forma Arrow SX: www.motonita.pl/index.php?products=product&prod_id=1279

Forma Poker: akcesoriamotocyklowe.pl/obuwie/3102-buty-forma-poker-czarne.html

Jakaś alternatywa w tej cenie?

• 1 month later...

POnowie pytanie kolegi ktoś coś wie jakieś doświadczenia z butami Forma? BO fajne propozycje cenowe mają wygląda to raczej dobrze ale jak to sie sprawuje?