Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Gore tex też przemakają, tylko później.

A mokre są w środku nawet przy niedeszczowej pogodzie, bo gore tex kiepsko oddycha.

Takie tam dwie ciekawostki ;) 

Używam butów z gore texem od lat :D 

Ja wybierałem pmiędzy AlpineStars S-MX 6, AlpineStars S-MX5 oraz Sidi B2. Zasadniczo wszystkie z wymienionych butów były wygodne, tzn. nie uwierały ani nie kłuły, jak w przypadku wielu innych (200-300zł tańszych), które mierzyłem. Model S-MX 6 ma znacznie lepszą stabilizację stawu skokowego od S-MX 5. Ze względu na wstawki ochronne na cholewach butów raczej nie ma możliwości nałożenia spodni na buty. Trzeba je włożyć do butów.

Sidi B2 mają więcej miejsca w środku (były mniej dopasowane do mojej stopy). Poza tym, AlpineStars są wykonane z ładniejszej skóry. Wybrałem S-MX 6 ze wzgledu na najlepszą spośród trzech modeli ochronę nóg przed ewentualnymi urazami.

Dopiero zacząłem używać S-MX 6, w związku z tym o ich trwałości nie mogę za wiele powiedzieć. Buty są wygodne w trakcie jazdy oraz nie uwierają w czasie chodzenia.

Nawiązując do tematu butów uniwersalnych do szkoły i na motocykl...to zdecydowanie nie ma takich. Nawet te krótkie modele się nie nadają, bo przecież jest w nich gorąco i nie mają wystarczającej wentylacji. W pracy zmieniam buty i spodnie.

Pozdrawiam

A mokre są w środku nawet przy niedeszczowej pogodzie, bo gore tex kiepsko oddycha.

dokładnie...

gore działa w niskich temperaturach, latem?....katastrofa.

Miałem buty trekingowe z Gore Texem i nigdy więcej

Zrobiłem ponad 400km w majówkę w Arrowach, plus spacerowanie między Żubrami po Białowieży. Chyba mogę polecić te buty, przynajmniej pod względem wyglądu i wygody. Czas pokaże jak z trwałością :)

Takie tam dwie ciekawostki ;)

Używam butów z gore texem od lat :D

Nie wszyscy wiedzą,ze do butów z membraną gore tex potrzebne sa porządne skarpetki. Poza tym wentylacja jest niezbedna,bo membrana gore tex jest calkowicie wodoszczelna z zewnatrz i bardzo dobrze oddycha od wewnatrz. Oczywiscie pod warunkiem,ze nie wkładasz jej do gumofilców bo wtedy to zadna membrana nie pomoze. pozdrawiam  :zeby:

Edytowane przez kungfupanda

kungfu ma rację , w Lidlu kupiłem na próbę takie skarpetki były chyba po 15 zł i jest kolosalna różnica między zwykłymi :usmiech:

Nawiązując do tematu butów uniwersalnych do szkoły i na motocykl...to zdecydowanie nie ma takich. Nawet te krótkie modele się nie nadają, bo przecież jest w nich gorąco i nie mają wystarczającej wentylacji. W pracy zmieniam buty i spodnie.

Pozdrawiam

Przecież napisałem że ja takie mam !! :angry: Mógłbym iść w nich nawet tańczyć :)

Nie wszyscy wiedzą,ze do butów z membraną gore tex potrzebne sa porządne skarpetki.

To prawda.

Ja zawsze używam porządnych skarpet :)

i bardzo dobrze oddycha od wewnatrz.

A to bzdura!

No chyba, że porównujesz oddychalność gore texa z oddychalnością worka foliowego, albo wspomnianych gumofilców, to wtedy rzeczywiście bardzo dobry wynik osiąga.

Tylko żeby nie było, że jakimś wrogiem gore texu jestem - to świetna membrana, ale posiada wady, które próbuje się zagłuszyć bełkotem marketingowym, a których warto być świadomym ;)

Gore tex jest świetny do kurtek i spodni :)

Jednak w butach staram się go unikać.

Lorden jak tam WOLFy? Mój urodzinowy sponsor na buty wpadł w dołek z kasą i chyba będę musiał kupić sprawdzone Nivy. Ostatnia para wytrzymała 9 lat tarzania w każdych warunkach. Może nie są motocyklowe ale wysokie i z grubej skóry, coś tam trzymają. A po waszych wszystkich wpisach w momencie wyboru zobaczę, może znajdzie się coś wysokiego co przypadnie mi do gustu. 

No właśnie zwlekałem trochę z odpowiedzią, bo nie bardzo miałem czas na dłuższy wypad, ale.... Po pierwszym zetknięciu byłem bardzo mile zaskoczony - buty jak na tą cenę są b. dobrze wykonane i sprawiają wrażenie solidnych. ZDECYDOWANIE lepiej wypadają niż chociażby rebelhorny street. Moim zdaniem nawet lepiej od falco novo, które również mierzyłem. Szukając buta, chciałem żeby był jak najbardziej obudowany i te spełniają to wymaganie. Większość krótkiego, jak i długiego obuwia nie miała żadnej ochrony kostki. Rolę protektora pełnił na przykład dodatkowo naszyty kawałek skóry. Tutaj mamy protektory z tworzywa sztucznego. Chodzę w rozmiarze 42 i taki też zamówiłem, jak się okazało prawidłowo - rozmiarówka jest zgodna z większością obuwia (z mojego doświadczenia, jedynie SIDI mają lekko zaniżoną). But jest wygodny, dobrze trzyma stopę. Na początku są dosyć sztywne, ale po kilku przelotach było już lepiej. Nie wiem jak będą się zachowywać po dłuższej eksploatacji, ale za tą cenę wg. mnie nie ma się co zastanawiać. Oczywiście nie miałem w nich żadnej przygody, więc nie mogę powiedzieć jak się zachowają w sytuacji krytycznej. I żeby nie było, koszt nie był wyznacznikiem mojego zakupu. Przymierzyłem i pooglądałem naprawdę dużą ilość krótszych (bo nie są one całkiem krótkie) butów i te wypadły najlepiej jeśli chodzi o stosunek jakość/cena. Jedynie SIDI Apex wywarły na mnie większe wrażenie, ale pomiędzy tymi 2 parami jest przepaść cenowa. Jedynie martwi mnie kwestia wentylacji w bucie, bo z tym może być kiepsko. Po krótkim, intensywnym przelocie miałem mocno zagrzane i lekko zapocone stopy (miałem na sobie zwykłe skarpetki).

Jeśli masz jakieś konkretne pytania to wal. W przyszłości będę mógł lepiej opisać te buty.

Miał ktoś z Was może do czynienia z bytami Seca model Razor lub Adrenaline SBR 230? Możecie cos o nich powiedzieć?

Edytowane przez andrus

• 2 weeks later...

Z racji że moje Formy Mirage Dry poszły na reklamację i już nie wrócą, muszę kupić coś innego. Formy już nie chcę bo straciłem zaufanie. Mogę dopłacić trochę do kwoty zwrotu jaką dostane za Formy. Chciałbym też aby buty były bezpieczne i miały trochę bardziej turystyczny charakter niż Mirage.  

Proszę o propozycję sprawdzonych butów z których właściciele są zadowoleni. Myślałem o SIDI Strada mega gore lub SIDI Strada rain lub sidi fusion rain.

Edytowane przez luk137

TCX  Evo Track Waterproof

Ja je mam i jestem mega zadowolony. Pacz recenzja gdzieś na forum.

fajne tylko trochę za bardzo offroadowe jak dla mnie, wpadły mi w oko jeszcze alpinestars smx 6 i sidi cobra.

Edit, chyba wybiorę alpinestars smx-6

Edytowane przez luk137

TCX AIRTECH GORE-TEX. Mam je drugi sezon, przejechane kilka tysięcy kilometrów, super wygodne i brak śladów zużycia. Kupiłem je po przecenie za 650 pln.

http://www.atm-motocykle.pl/product-pol-89-Buty-TCX-AIRTECH-Gore-tex.html

kupiłem alpiny, zobaczymy jak przyjdą :D

one nie mają żadnej membrany ?

z tego co zauważyłem Alpinestar używa goretexu albo drystar.

jest opcja z goretexem ale kupiłem bez membrany z tej aukcji:

http://allegro.pl/buty-motocyklowe-alpinestars-s-mx6-roz-43-fv23-i4247449098.html

edit:

No teraz to się wku...., wszedłem na ich stroną i mają tam 40zł taniej niż na allegro :/

Edytowane przez luk137

• 4 weeks later...

Mi Rebelhorn oddał kasę za districty, więc znów szukam butów, ale chyba już z wyższej trochę półki, chciałbym przeznaczyć około 650 PLN, problem polega na tym, że w wysokich butach ciężko mi znaleźć coś co miałoby regulację łydki i się w nie nie mieszczę, wiem, że sidi vertigo mają takie coś, ale są mocno poza tym pułapem cenowym. Jak to wygląda w alpinach smx-5? I w ogóle jak te buty? 

Ogólnie im więcej czytam to dziwniej, bo okazuje się, że mało które buty są robione z prawdziwej skóry, nawet sidi czy alpine robi z syntetycznej.

A* Supertech Touring ma regulację łydy i z prawdziwej skór jest :) 

Tylko teraz już ciężko dostać i drogie są...

A kiedyś dało się je za 800zł wyrwać :( 

Eh no właśnie. Swoją drogą nie mówię też, że ta syntetyczna to taka zła- ale jak ktoś wie to chciałbym poczytać dlaczego jest niby lepsza (gdzieś na revzilli facet mówił, że to ze względu na to, że naturalna może mieć niedoskonałości i poddać się w miejscach gdzie niepowinna a ta syntetyczna super hiper wypas)

Ja mam smx5 i chwalę sobie. Żebym nie przytarł trochę podeszwy na torze...ale wracając do Twojej łydki to powinieneś się zmieścić, bo jak ja sie pozapinam to mam jeszcze sporo miejsca. Może chcesz je ode mnie odkupić Magpie?

NzTT

Muszę mierzyć, inaczej nie da rady, serio łydy mam wielkie (w końcu noszą wagę 2 chłopa prawie :D )  

I rozglądam się raczej za nowymi, jutro pewnie zmierzę w sklepie jak podjadę odebrać hajs z reklamacji, na stronie wisi, że mają. 

Mają też jakieś heldy, Cartagena i Merlin- ktokolwiek widział ktokolwiek wie?

Smx-5 mi się podobają bo ponoć mają spoko wentylację. 

Moje są prawie nowe kupione 2 miesiące temu, mam kwit. Przejechałem może 1,5tysiaca no ale warto przymierzyć.

NzTT

Nie wiem jak to jest w smx-5 ale smx-6 nie mają regulacji, no chyba że rzep można nazwać regulacją. Za 650 zł powinieneś kupić te alpiny. Porównując do formy miarge smx6 są mega wygodne ale robią wrażenie mniej bezpiecznych bo są mniej sztywne. Jeżeli szukasz butów w których zdarzy Ci się czasami trochę pochodzić to polecam, można by w nich pomykać cały dzień.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka