Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Buty w razie czego można odesłać. Co do membrany to na dwoje babka wróżyła. Albo się stopy spocą albo będą mokre od deszczu. Osobiście wolę mieć suche podczas deszczu. Zwłaszcza, że w tym sezonie dni z temp. powyżej 25 st.C było niewiele, a deszczowych całkiem sporo.

Nie sposób się z Tobą w sprawie pogody nie zgodzić.

W tym roku praktycznie każdy wyjazd na moto kończyłem mniejszym lub większym moczeniem.

Czyli lepsze Sidi bez gwarancji niż Rainers z gwarancją?

Nie sposób się z Tobą w sprawie pogody nie zgodzić.

W tym roku praktycznie każdy wyjazd na moto kończyłem mniejszym lub większym moczeniem.

moczysz się podczas jazdy? :takaemotka:

żeby nie było OT to najlepiej tak jak pisze Mariusz najlepiej zmierzyć buty przed kupnem zamiast bawić się w odsyłanie. w tym roku jak kupowałem sobie pierwszą parę to zobaczyłem jak bardzo potrafią się od siebie różnić na oko podobne buty.

Buty przyjechały i niby wszystko dobrze ale z racji braku doświadczenia w tym temacie nie jestem tego pewien.

Prosiłbym o Wasze opinie, bo nie wiem czy doszukuję się dziury w całymn i przesadzam czy faktycznie mam problem i będę musiał buty odesłać.

Na długość but leży idelanie. Na szerokość również. W obrębie stopy i kostki nie jest ani za ciasny ani za luźny. Ale jest, a właściwie są, dwie kwestie które nie dają mi spokoju.

Pięta. Podczas chodzenia pięta siedzi na swoim miejscu. Ale gdy przytrzymam podeszwę ręką, jestem w stanie podnieść piętę w bucie na ok 1 cm. Stojąc w bucie mogę podnieść piętę na mniej niż 0,5 cm.

Cholewa. Na wysokości kostki i powyżej opina bardzo dobrze, muszę nawet lekko ścisnąć zamki do siebie aby móc przesunąć suwak zamka. Ale przy górnej krawędzi jest luźno dookoła na ok 0,5 - 1 cm.

Z jednej strony wydaje mi się, że jest za luźno bo nie wiem czy powinien tam być w ogóle luz czy nie. Z drugiej jednak strony but motocyklowy nie powinien (chyba) być jak but narciarski i ściskać łydki na całej swojej długości? Tak sobie myślę, że gdyby nie ten luz u góry cholewy to pewnie ciężko by mi było zmieniać biegi, a gdybym zamiast spodni tekstylnych miał skórzane spodnie to pewnie cieszyłbym się, że jest ten luz bo idealnie weszłyby tam nogawki spodni. 

Doradźcie czy faktycznie but powinien być mocno dopasowany od palców po górną krawędź cholewy czy czepiam się i moje buty są takie jakie powinny być.

But powinien być spasowany, ale:

Na pewno ma być luźny w okolicy palców, bo jak ci stopa spuchnie podczas jazdy to będzie lipa

Góra cholewy też powinna mieć mały luz (najlepiej do regulacji rzepem), żebyś mógł włożyć spodnie ew, skórzane kombi

Pięta powinna siedzieć, ale mały luz jest akceptowalny (po prostu ciężko dopasować takie buty, żeby każdemu leżały)

nie wiem jakie wziąłeś, ale ja membrany nie polecam zwłaszcza gore -  skóra zaimpregnowana na dojazd spokojnie wystarczy

(60km w ulewie i tylko górna cz.cholewy mokra)

bez mierzenia to faktycznie lipa - ja zmierzyłem wszystko co było dostępne we Wro i stanęło na smx-5 (wygoda - sidi za twarde)

But powinien być spasowany, ale:

Na pewno ma być luźny w okolicy palców – jest niewielki luz

Góra cholewy też powinna mieć mały luz (najlepiej do regulacji rzepem), żebyś mógł włożyć spodnie ew, skórzane kombi – mały to pojęcie względne, ale jak pisałem luz jest, nie wiem jak gruba jest nogawka w kombi ale wydaje mi się, że mniej więcej akurat na grubość nogawki

Pięta powinna siedzieć, ale mały luz jest akceptowalny – pięta siedzi pewnie, z niewielkim luzem przy celowym podnoszeniu pięty

nie wiem jakie wziąłeś, ale ja membrany nie polecam zwłaszcza gore – stety/niestety wziąłem Sidi Vertigo Gore-Tex

Trafiła się (tak mi się wydaje) okazja nówki sztuki, tyle że bez gwarancji za 590 zł więc uznałem, że warto było skorzystać. Bardziej bałem się, że będą za małe.

Edytowane przez Kukuryku
poprawiłem kolor czcionki na widoczny ;)

Te buty nie są do chodzenia, więc przymierz się na moto.

Oprzyj na podnóżku, wtedy mają być wygodne.

Jak dla mnie lekki luz jest nawet wskazany.

Model bardzo dobry, będzie Ci troszkę ciepło w upały.

Na podnóżku jest wygodnie ale przeraziła mnie jedna rzecz. Na kursie jeździłem w zwykłych półbutach i zmiana biegów nie była niczym niezwykłym. Usiadłem dziś w nowych butach na moto i juz wiem ze będę musiał nauczyć się zmiany biegów na nowo :)

z twojego opisu można stwierdzić że są spoko, na gore pewnie będziesz klął

ze zmianą biegów to tak bywa - potem w cywilkach nie będziesz umiał

bandit ma takie długie skoki dźwigni, że w walonkach można by zmieniać :D

Tak jak pavlacos mówi. Jak już się przyzwyczaisz to w zwykłych nie wsiądziesz na moto.

• 1 month later...

Że tak się wtrącę w temat bo planuje butki i myślałem nad A SMX 5 bo teraz fajna cena ii wszystko fajnie

-wygodne

- niezniszczalne ( ponoć)

- idealnie spasowane

Ale Nie odczuwacie może że nie zapewniają one dostatecznej ochrony, jakby mało usztywniają stopę? I że w razie W  nie są to odpowiednie buty?

Że tak się wtrącę w temat bo planuje butki i myślałem nad A SMX 5 bo teraz fajna cena ii wszystko fajnie

-wygodne

- niezniszczalne ( ponoć)

- idealnie spasowane

Ale Nie odczuwacie może że nie zapewniają one dostatecznej ochrony, jakby mało usztywniają stopę? I że w razie W  nie są to odpowiednie buty?

W moim odczuciu buciki spełniają zadanie. Raz przewróciłem się z motorkiem i przygniotło mi stopę. Motorek zatrzymał się na crashpadzie i smxie, trochę trwało zanim się wydostałem. Efekt: bucik porysowany, stopa cała i nic za specjalnie nie bolało  :usmiech:. Nie wiem jak w przypadku poważniejszego szlifa. SMX5 poleca wiele osób i dlatego też je kupiłem i nie żałuje. :oki:

Ja też uzytkuje SMX 5 i nie mam co do nich żadnych zastrzeżeń. Moge z czystym sumieniem polecić ;) kupiłem je za 500zł (kupiłem jako uzywane ale nie były jeżdzone. Nówki sztuki za małą kase ) Bardzo wygodne i nie skrzypią jak Sidi :D 

Na zimę szykują się przeceny i przymieżam się do zakupu butów firmy Shima RSX-7, może ktoś z Was miał już przyjemność z tymi butami i coś o nich powie ?

http://shima.pl/pl/buty-motocyklowe/139-RSX-7-41-0590172171963.html

Edytowane przez benekbeno

Na zimę szykują się przeceny i przymieżam się do zakupu butów firmy Shima RSX-7, może ktoś z Was miał już przyjemność z tymi butami i coś o nich powie ?

http://shima.pl/pl/buty-motocyklowe/139-RSX-7-41-0590172171963.html

Ja je próbowałem zmierzyć. I słowo próbowałem to słowo klucz.

Stopę mam wąską, łydkę raczej też bo  drobny ze mnie gościu. Ale rozmiar butów musiałem brać dwa razy większy ponieważ buty są tak dziwnie skrojone że w tym miejscu co zaznaczyłem nie przechodziła mi stopa.

Prócz tego buty wydawały się solidne, i z opinii użytkowników innych rzeczy tej firmy ponoć nie ma problemów z reklamacją gdyby się coś złego działo, w większości przypadków dostaje się nowy towar.

SHIMARSX7_wpxwanq.jpg

Ja je próbowałem zmierzyć. I słowo próbowałem to słowo klucz.

Stopę mam wąską, łydkę raczej też bo drobny ze mnie gościu. Ale rozmiar butów musiałem brać dwa razy większy ponieważ buty są tak dziwnie skrojone że w tym miejscu co zaznaczyłem nie przechodziła mi stopa.

Prócz tego buty wydawały się solidne, i z opinii użytkowników innych rzeczy tej firmy ponoć nie ma problemów z reklamacją gdyby się coś złego działo, w większości przypadków dostaje się nowy towar.

SHIMARSX7_wpxwanq.jpg

Mam rękawice z tej firmy i są super, dlatego chcę wypróbować buty. Wychodzi na to, że bede musial zamówić rozmiar 44 i zobaczymy jak spasują. Dzieki za info. Edytowane przez benekbeno

Nie zamawiaj, poszukaj w jakimś sklepie stacjonarnym obok Ciebie. Bo szkoda płacić za przesyłkę i później odsyłać. 

A jak pojedziesz do sklepu to może akurat coś innego wpadnie Ci w ręce, sprawdzisz ceny. Może akurat będzie jakaś promocja itd :)

Nie zamawiaj, poszukaj w jakimś sklepie stacjonarnym obok Ciebie. Bo szkoda płacić za przesyłkę i później odsyłać. 

A jak pojedziesz do sklepu to może akurat coś innego wpadnie Ci w ręce, sprawdzisz ceny. Może akurat będzie jakaś promocja itd :)

Te mi wpadły w oko i cena tez ok. W Mikołowie jest sklep wiec podskocze je obadac.

Są sklepy internetowe, gdzie nie płacisz za przesyłkę, ani za transport przy wymianie na inny numer, czy też zwrot. Ja tak kupiłem swoje smx4 a*.

Teraz chcę żonie kupić jakieś buty na moto, które jej się będą podobały, a jednocześnie będę wiedział, że są solidne.

jak na razie, to tylko te jej się podobają

http://www.xlmoto.pl/buty-alpinestars-fastback-waterproof-czarno-niebieskie

Witam

też zastanawiam się nad butami typu SMX5- wszyscy polecają, ceny teraz około 600zł chyba już niżej nie zejdzie, może pare złociszy.

A ktoś słyszał i firmie Roleff

http://strefamotocykli.pl/p/23/128782/buty-roleff-assen-black-turystyczne-sportowe-buty.html?gclid=CjwKEAjww8eiBRCE7qvK9Z7W_DgSJABfOjf20ShVhaFXl4Mnqijya5-CV-EuWnUVZhIVdQvnTtpC7RoCoJ3w_wcB

może akurat o tym modelu? Niby na tor więc pewnie będą dużo sztywniejsze niż A*.

A tak z ciekawości, ceny bedą jeszcze spadać, jak to jest? Pojawiają się już obniżki cen ale może jeszcze warto poczekać aż śniegi się posypią?

powiem Ci, że nieźle wyglądają i mi się spodobały :) nawet bardzo.

Też mam 6'tki i są naprawdę godne polecenia

polskie znaki zapewnia Xperia S

Też mam 6'tki i są naprawdę godne polecenia

polskie znaki zapewnia Xperia S

Już zaczynam zbierać kase. Licze, że w grudniu troche stanieją i je drapne, te w białym kolorze :D

Zastanawiam się na tymi Roleff.  Zna to ktoś? Pewnie nie ma co porównywać do SMX 5?

Buty Roleff RO018 stylizywane na SMX plus można kupić w promocji za 389zł tylko pytanie czy warto czy lepiej za 600zł te SMX 5....?