Skocz do zawartości

Buty Motocyklowe - Jakie Buty Wybrać?

Gość FloRaS
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jak z ochroną nogi piszczeli kostek ścięgna Achillesa? to tez bardzo ważne sprawy jak nie najważniejsze. ,nie tylko konfort w podróżowaniu....

to są (wygodne) buty szosowo turystyczne :) trudno oczekiwać cudów :) a z ochroną to możesz zaliczyć paciaka i się poważnie połamać....  ale wiadomo to był mój wybór i szanuje twoje zdanie na temat ochrony :) jest ważna :)

https://youtu.be/J8cwIIr_Xwg?t=2m55s

Ja mogę polecić coś takiego jak PUMA ROADSTER GTX.

Jako, że moje IXONY rozpadły się w połowie sezonu, zdecydowałem, że tym razem kupie jednak wyższe buty.

W InterCars - a w zasadzie Inter Motors powiedzieli mi, że Puma wycofuje się z produkcji butów motocyklowych i teraz robią wyprzedaże tego co im jeszcze zostało.

Koniec końców - kupiłem buty z Gore-Tex za 500zł, gdzie wyjściowa cena tego modelu oscylowała powyżej 1000zł.

Mój model to dokładnie te buty: KLIK

• 3 weeks later...

-membrana - bardzo dobra, w upalne dni stopa się nei poci, mając dobrą skarpetę, czy to ocieplającą czy chłodzacą w bucie robi się fajny mikroklimat (ale nie ten sprzyjający rozwojowi bakterii, noga mi nigdy nie śmierdziała jak to czasem w upale zdarzało sie w poprzednich skórzanych butach Falco)

Możesz podrzucić jakieś przykładowe linki do używanych przez Ciebie skarpet, zarówno chłodzących jak i ocieplających?

Leon. Jakbyś mógł na fotce pokazać jak się te buty (TCX AIRTECH EVO GTX) zapinają? Jak to wygląda w praktyce?

• 1 month later...

Żeby nie zakładać nowego temtu to pisze tutaj mam nadzieję ze pomożecie.

Wybrałem na swoje pierwsze buty mimo wszystko buty niskie. Wybór padł na ixon'a którego ktoś tu polecał. Problem w tym ze model reactor który konkretnie byl polecany jest już niedostwpny, następca solider również,więc skusiłem sie na model assault.

Te pierwsze mialy certyfikat ec na cały but i to mnie przekonało.Dodatkowo wszystkie z tych butów są nieco wyższe niz zwykłe buty niskie.

I tak wlasnie dotarły do mnie wczoraj owe buty, (mówię tu o modelu assault) i jakoś nie widzę w nich zadnych elememtow bezpieczeństwa. Przypominam ze są to moje pierwsze buty i może poprostu źle wyobrażałem sobie te elememty. But robi wazenie zwykłego buta.

Moze mi ktoś powiedzieć cos na ten temat.

Kupiłeś buty miejskie które właśnie mają wyglądać jak cywilne a masz oczekiwania jak do butów sportowych (stajdery i widoczne ochraniacze)
Te buty mają usztywnioną kostkę, piętę i strefę palcy, wzmocnienie do zmiany biegów i podeszwę antypoślizgową, wzmocnioną przed skręcaniem i tyle... :)

Edytowane przez ar1tur

Ar1tru, to nie tak ze mam jakies wygórowane oczekiwania, tak jak napisałem, są to moje pierwsze buty motocyklowe i za bardzo nie wiem jak co wyglada. Ale dobrze ze wypisałeś to co owe buty posiadają,bo właśnie w tym sęk że ja tych wzmocnień tam nie widzę. Wzmocnione, pięta, palce itd te wszystkie miejsca są zwyczajnie miękkie ja tam zadnego wzmocnienia nie widzę, ale powoli chyba rozumiem, ja po prostu inaczej (czyt. Źle) sobie to wyobrażalem. Te wzmocnienia chyba na czym innym polegaja a nie na wstawieniu tam blachy jak ja sobie to wyobrazilem. Troche mnie zdziwiły miekkie palce, spodziwealem sie tam czegos w stylu stahlkapy.

Ja tylko pisałem że dla niektórych ważne żeby buty wyglądały jak najbardziej cywilne. Niestety zawsze najlepiej zweryfikować na żywo :)

A jak pojeździsz w traski to zaraz będziesz szukał długich bytów :)

Przynajmniej ja tak zrobiłem...;)

dokładnie, po latach przekonuję się że trzeba mieć tych kilka rzeczy (no chyba że traski w pięknym słońcu i ciepełku to wtedy krótkie są ok)

raz że jest frajda z posiadania, a dwa że się przydają, więc nie żałuj tylko testuj

powinieneś mieć taki znaczek certyfikacji wszyty (coś a la motocykl) to potwierdza ich bezpieczeństwo (natomiast umówmy się buty miejskie mają inne normy niż np sidi vertigo)

Dzięki chłopaki, torche zescie mi temat rozjasnili. Ja tez powoli do butów sie przyzwyczajam. W tym roku moj pierwszy sezon dp tego córeczka 1.5 roku w domu na taty czeka więc myślę że raczej dokoła komina bede jeździł dlatego tez niskie buty wybrałem. W przyszłym roku może bede myślał o wysokich.

Jako poczatkujacy lepiej wysokie zeby tlumiczek nozki nie poparzył :) zobacz SMx-6 lub 5 chyba najbardziej uniwersalny but

• Upvote 1

• 2 weeks later...

hej, z wiele osób jeździ m.in. na DL więc podpytam też i tu:

szukam butów typu adventure na tyle uniwersalnych jakim jest motocykl typu adv.
Generalnie na czym mi zależy: jazda w większości w cieplejsze dni (więc mile widziane jest to by but oddychał), dodatkowo by był w miarę na tyle wygodny, aby po przejechaniu 2-3h można w nim było jeszcze swobodnie pochodzić z 1,5 godziny. 
Buty jakie wpadły mi w oko to: TCX Infinity (na gore) i Forma Tourer (na drytex).

Dodatkowo cały czas się zastanawiam nad sensownością membrany - miałem wcześniej alpinestarsy z gore, a i tak noga mi sie grzała w cieplejsze dni. A ile będę jeździć po trudnym - mokrym terenie gdzie mógłbym zmoczyć nogę - pewnie kilka razy na cały sezon. Dlatego rozważam również dobre buty skórzane bez żadnej membrany - tak aby dobrze oddychały - jakieś propozycje?

PS. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czym się różni model TCX Infinity od TCX Infinity Evo? Czy po prostu EVO to nowszy model, czy zaszły jakieś wielkie zmiany?

To jest zawsze ci€żki wybór i tyle ile użytkowników to 3x więcej opinii. Ja generalnie używam Suomy jako buty na zimniejsze rejony i Falco na ciepłe. Sportowy but jest mi niepotrzebny

Długie bo nie wieje po kostkach

Ja ogulnie to używam ALPINSTARS SMX6.Buty długie mega wygodne i w ciepłe dni noga się nie poci. A na zimne dni to mam buty wojskowe wysokie sznurowane. Są ok ale wkuzaja mnie sznorówki (za dużo dziurek).

To jest zawsze ci€żki wybór i tyle ile użytkowników to 3x więcej opinii. Ja generalnie używam Suomy jako buty na zimniejsze rejony i Falco na ciepłe. Sportowy but jest mi niepotrzebny

jakie buty Falco?

Ja ogulnie to używam ALPINSTARS SMX6.Buty długie mega wygodne i w ciepłe dni noga się nie poci. A na zimne dni to mam buty wojskowe wysokie sznurowane. Są ok ale wkuzaja mnie sznorówki (za dużo dziurek).

he:) no właśnie sam mam obecnie SMX6 w kolorze czarno-czerwonym i obawiam się, że zabawnie będę w nich wyglądał na KTM ADV. Ale generalnie jestem z nich mega zadowolony, bo tak jak piszesz są bardzo wygodne i do tego w lato można w nich śmigać na luzie. Ale drugi but do polatania po lasach, czy innych polnych drogach by się przydał.

SMX chyba zostawię do latania po asfalcie.

Zerknij na buty, które opisałem kilka postów wcześniej.

Skórzane, oddychające, wygodne, wytrzymują do 6 godzin stania w wodzie.

Testowane na motocyklu w lato po europie jaki i w 4x4 zimą w górach.

jednak jakakolwiek ochrona kostki i piszczela by się przydała ;)

• 2 weeks later...

Witajcie Panie i Panowie, odświeżę troszkę z zapytaniem: Potrzeba mi nowych butów, wszystkie znaki na niebie prowadza mnie na Alpinestarsy smx6. Czy na dzień dzisiejszy będzie to dobry wybór ?

• 4 weeks later...

Miał ktoś do czynienia z butami Forma Arrow SX lub Roleff Outstar Assen? Szukam butów do 5 stówek. Wyglądają spoko.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Caesar możesz opowiedzieć jak sie takie buty sprawują na motocyklu ? Nic tam się nie wyciera od dźwigni zmiany biegów ? Jak jest latem  ( noga się nie poci itd. ) podczas pieszych wędrówek ? Maja jakieś wzmocnienia na piszczel , kostkę . ? 

W tym roku nadejdzie pora na kupno nowych butów i sam się zastanawiam , albo jakies szosowo turystyczne , albo wojskowe taktyczne. W sumie wojskowe były by na motocykl i jakiś wypad w góry. Może wiesz na co zwrócić uwagę przy zakupie takich butów taktycznych? 

Buty solidne wytrzymałe i wygodne, cena trochę odstrasza.

W lato większy komfort chodzenia niż w trampkach. Wcześniej jezdziłem na suzuki savage i w butach które miały dłuższe i cieńsze noski, łatwiej sie biegi zmieniało, do haixów musiałem sie przyzwyczaić.

Nie wolno ich pastowac zwykła pasta do butów bo zrobi sie z nich gumiak.

http://www.butybojowe.pl/produkt/buty-haix-ranger-bgs

opis butów w linku

alternatywa to: bundeswehr 2000 lub oryginalny kupczak ( nie wojas czy demar).

Podeszwa lekka i wytrzymała 2 warstwowa, szybkie zakładanie i wiązanie, buty dosyć lekkie mimo, że nie sprawiają takiego wrażenia.

W górach testowane na małołączniaku i kopie kondrackiej, sprawdziły się doskonale, w zimie robimy wypady terenówkami na hrobaczą łąkę i tam ognisko, wiskacze itp, stopy mi nie zmarzły ani nie przemokły, lato Węgry, Chorwacja czy Włochy również pełen komfort.

Jestem z nich zadowolony bo spełniły oczekiwania.

Haixów nie używam co prawda na moto bo mam do tego dedykowane alpiny, ale modelu nepal pro używam na codzień. Są to chyba najlepsze buty do zastosowań trekkingowych jakie miałem. Posiadają usztywnienie kostki z ochraniaczem oraz membrane goretex. Buty nie do zdarcia. Myśle że do turystyki motocyklowej będą jak najbardziej ok.

Jak by ktoś szukał to na stronie armyworld.pl można taniej nabyć buty z drugiego gatunku które są w pełni sprawne, posiadają jakieś drobne wady wizualne a są ok 600zł tańsze niż pierwszy gatunek.

• 1 month later...