Skocz do zawartości

Wskaźnik Biegów Do Bandita (Własna Konstrukcja).

Tarru
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie - mogę zrobić taki wskaźnik biegów o jakim piszesz na pierwszym lepszym procu z ADC :) Z autostrojeniem. Nie ma w tym nic trudnego, z tego co pamiętam to jak widziałem to ktoś sobie krzyczał za to chyba 4 stówki... Jakoś tak po prostu jak "stara szkoła" - chciałem to robić na analogówce. 

Chyba trochę zaśmiecam ten temat, bo to temat o czujniku biegów a nie wskaźniku? Powinienem się przenieść gdzieś z dalszymi dyskusjami na temat wskaźnika biegów? 

Za chwilę przemierzę rezystancje u siebie jeszcze raz i poprawię w poprzednim poście (o ile będą różnice), żeby nie wprowadzać w błąd. 

• Upvote 1

Takie wskazniki juz istnieja. Sam mam wbudowane w mojej b6.5.k7 i b12 k5. Jest to wskaznik uniwersalny do wszystkich typow Bandziorka i nie tylko, oraz wszystkich typow analizy podawanych sygnalow czyli, podawanie roznych napiec, podawanie sygnalu z (przerobionych) czujnikow badz tych z montowanym magnesem na drazku biegow.

Jako ciekawostka, sam przerobilem czujnik w moim b12 tak, aby byla mozliwosc podawania sygnalow jak w wodniaku. To oznacza, ze do ukladu idzie tylko jeden kabelek "sygnalowy" dla wszystkich biegow a nie piec czy szesc.

Jezeli poskladasz cos podobnego za cene, tak jak tu jest przyjete przez wielu, za cene wydatkow wlasnych,

to wielu forumowiczow bedzie tobie wdzieczna. 

czyżby trzeba było wrócić do starego projektu? w końcu zima przed nami.

a mnie się nadal najbardziej podoba Gregowe "podświetlenie odpowiedniej cyfry obrotomierza"

można by zrobić nawet pulsujące - aby zwracało uwagę

czyżby trzeba było wrócić do starego projektu? w końcu zima przed nami.

a mnie się nadal najbardziej podoba Gregowe "podświetlenie odpowiedniej cyfry obrotomierza"

można by zrobić nawet pulsujące - aby zwracało uwagę

Ależ mi też się najbardziej podoba ta opcja z podświetlaniem cyfry i po prostu jeszcze nie wspomniałem, że mój wskaźnik tak miałby wyglądać. Ogólnie gdybym miał to robić bardziej niż tylko dla siebie, to miałem taką wizję zaprojektowania płytki drukowanej z rozstawionymi ledami smd właśnie pod cyferkami obrotomierza (no i reszta elektroniki też na tej płytce) - wsadzamy taką płytkę pod obrotomierz, podpinamy 3 przewody i mamy czujnik biegu :D

Sylwek, koniecznie. :D

Tylko z tym miganiem, nie jestem zwolennikiem czegos takiego bo nie sprzyja koncentracji podczas jazdy.

trzeba by znaleźć sensowne diody aby było je dobrze widać (np różowe :) )

największy problem z płytką pod tarczą to aby jej konstrukcja nie przysłaniała podświetlenia.

może ktoś ma uwalone niepotrzebne zegary i poświęci je Nauce?

łatwiej coś robić jak się ma na czym ćwiczyć

program do procka gdzieś leży - trzeba by tylko sprawdzić czy działa (komuś nawet ten kod wysyłałem i nawet na jego podstawie zrobił działający układ).

Dobry pomysł właśnie żeby zajrzeć do zegarów do środka - szukałem właśnie nawet na google ale nie znalazłem. A jak nie to będzie trzeba rozebrać swoje :)

Program można nawet skrobnąć jeszcze raz jakby były jakieś nowe, fajne pomysły. Na czym to pisałeś? Myślę, że to nie problem. Ja bym się raczej martwił kwestiami zakłóceń jak to elektronika w pojazdach - jeśli więcej ludzi miałoby z tego korzystać, to może jakaś izolacja, transoptory itd? 

Takie wskazniki juz istnieja. Sam mam wbudowane w mojej b6.5.k7 i b12 k5. Jest to wskaznik uniwersalny do wszystkich typow Bandziorka i nie tylko, oraz wszystkich typow analizy podawanych sygnalow czyli, podawanie roznych napiec, podawanie sygnalu z (przerobionych) czujnikow badz tych z montowanym magnesem na drazku biegow.
Jako ciekawostka, sam przerobilem czujnik w moim b12 tak, aby byla mozliwosc podawania sygnalow jak w wodniaku. To oznacza, ze do ukladu idzie tylko jeden kabelek "sygnalowy" dla wszystkich biegow a nie piec czy szesc.

Jezeli poskladasz cos podobnego za cene, tak jak tu jest przyjete przez wielu, za cene wydatkow wlasnych,
to wielu forumowiczow bedzie tobie wdzieczna. 

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - mówimy tu o jednym wskaźniku, który ma w sobie zintegrowane wszystkie 'tryby' działania, tak? Masz gdzieś przykład takiego, żeby sobie podglądnąć? 

Dobrze zrozumiales. Jeden uklad na wszystkie mozliwe sposoby analizy sygnalu.

Jezeli rozumiesz niemiecki to sciagnij sobie z mojego dropboxa

https://www.dropbox.com/s/8lp1dl7dsx54z55/%C2%B5B.I.S.%20V.F.RAR?dl=0

Mysle, ze jest tam wszystko co potrzebne. Ksztalt plytki mozna zmienic ale u mnie pasowalo. Moglem umiescic w obudowie zegarow.

Edytowane przez pioter

EDIT  (jr)

Jest już temat o wskaźniku biegów, jednak jest on o kupnych układach w dziale z akcesoriami. Ja mam zamiar zbudować własny wskaźnik biegów dlatego rozpoczynam nowy temat z pytaniami potrzebnymi do konstrukcji takowegoż. 

piotera układ ma dobry pomysł ze zmianą sygnału z układu 6 przewodowego na 1 przewodowy.

jest tam po prostu dzielnik napięcia (coś w stylu analogowego przetwornika C-A)

to na pewno trzeba wykorzystać!

formę na kontraktronach należy sobie odpuścić - bo nie do zastosowania w dziorach (łatwiej nabić mosiężne nity na czujnik który ma sam sygnał "N")

Edytowane przez syku

tutaj masz jeden pomysł - bardzo prosta konstrukcja a rzeczy najprostsze są najlepsze :)

http://polishbanditcrew.pl/topic/24414-wy%C5%9Bwietlacz-bieg%C3%B3w/

Edytowane przez lelon

Nawet juz zapomnialem co znajduje sie w tej paczce.

Gdyby co to przetlumacze a co do tego dzielnika. Jezeli jest tam schemat (juz nie pamietam) czy tez wzor plytki tonalezy uwazac. Te dwie diody so zbyteczne no i moze nalezaloby zmienic Layout tak aby latwiej mozna bylo polaczyc kontakty z plytka.

No ja niestety j. niemieckiego to ni hu hu:/ Mogę sobie pooglądać zdjęcia i przeanalizować schematy. 

Swoją drogą jak już myślimy nad takim kompleksowym rozwiązaniem to mi jeszcze brakuje wskaźnika temperatury w Bandicie (też podejrzane na zdjęciach z tej paczki). Lubię wiedzieć kiedy moto jest już dosyć rozgrzane w takie dni jak teraz. Tylko jak to wizualnie ładnie umieścić obok podświetlanych cyferek jako wskaźnik biegów? 

tutaj masz jeden pomysł - bardzo prosta konstrukcja a rzeczy najprostsze są najlepsze  :)

http://polishbanditcrew.pl/topic/24414-wy%C5%9Bwietlacz-bieg%C3%B3w/

Znam takie rozwiązanie, ja bardziej ufam elektronice niż mechanice, także wolę się wpiąć w czujnik rezystancyjny (zmienne napięcie) niż robić patent z kołeczkami w czujniku. Jednak jeśli miałbym już projektować taki wskaźnik biegów od zera to wpadliśmy tu z kolegami na pomysł, żeby zrobić rozwiązanie uniwersalne do wszystkich metod (rzeczywiście metodą z kontaktronami chyba bym odpuścił)... Jak będzie uniwersalna i będzie działać, to może udostępnię tu za jakąś skrzynę dobrego browara :D

Edytowane przez Tarru

W tym ukladzie jest juz zintegrowany wskaznik temperatury silnika a sama temperatura pokazywana jest poprzez odpowiednie swiecenie kropki w wyswietlaczu 7-mio segmentowym. Dokladnie co i jak musialbym popatrzec.

koledzy - brakuje uporządkowania tego co ma być:

1. trzeba ustalić co to ma być - bez określenia jak ma być zrobione

2. trzeba ustalić dla kogo to ma być - czyli jakie modele ma obsługiwać

3. trzeba ustalić w jakiej technologii to realizujemy - ja np. kieruję się minimalizacją rozmiarów

4. kto będzie mógł to odtworzyć - czyli jakie umiejętności i narzędzie będą niezbędne do poskładania układu

może zacznijmy od ogólnej filozofii (może w takich punktach ciągnąć tę dyskusję):

Ad1. ma to być wskaźnik biegów (jaki) / siedmiosegmentówka / LCD / pojedyncze diody / inne pomysły?

co z tą temperaturą - czy jest sens tworzyć kombajn (wyjdzie moja olejarka pierwszej generacji gdzie trzeba było potem cały "komplikator" wywalać)

Ad.2. mamy dwa typy dziorów - takie które funkcjonują na układzie napięć (na tacy mamy podany sygnał) oraz takie które mają czujnik podający sygnał na pojedyncze piny /lub możliwość przerobienia czujnika na układ 6 pinowy/  - można założyć że przedmiotem rozważań będą tylko nasze sprzęty (ale ja mam wbudowany sygnalizator biegu :) )

Ad.3 - za wcześnie

Ad.4 - jeszcze nie wiem

Robiac cos z wyswietlaczem LCD, predzej czy pozniej dojdzie do komplikowania sprawy.

jeden bedzie chcial miec wyswietlane to tak inny inaczej bo teoretycznie mozliwosc istnieje.

Ja bym opowiedzial sie za wyswietlaczem 7-mio segmentowym bo w zasadzie jest to to samo co pojedyncze.

Kto "sprytniejszy" to sobie to przerobi. Wykorzystujac do tego celu tarcze obrotow nalezy zwrocic uwage, ze np. w b6.5 i b12,5 tarcze sa inne i nie da rady zrobic uniwersalnej plytki do obu rodzajow chyba, ze bedzie posiadac takze pady w miejscu odpowiednim dla obu. Co wtedy ale z olejakami? Sama plytka razem z zintegrowana elektronika bylaby dosc spora. Ja bym powiedzial, robic tak aby mozna upchnac to w kazdy zegar. Interpretacja temperatury, moze za pomoca takiej diody LED lub podobnej?

led-rgb-dioda.jpg

Hmm w zasadzie wystarczyłaby dwukolorowa dioda (np. czerwono-zielona) i mamy wtedy 3 kolory. Zielony, żółty i czerwony. Można wtedy zrobić progi np. <50st - dioda zgaszona, >50st - zielony, >70st - żółty, >90st - czerwony... Dyskretnie jedna dioda wrzucona w zegary a sygnalizacja wystarczająca.

@syku - jakiego czujnika temperatury używałeś i gdzie go montowałeś? W jaki sposób?

1. trzeba ustalić co to ma być - bez określenia jak ma być zrobione
Wskaźnik biegów, jak dla mnie najchętniej z podświetlaniem cyfry na obrotomierzy i z diodą trójkolorową jako czujnik temperatury silnika.

2. trzeba ustalić dla kogo to ma być - czyli jakie modele ma obsługiwać
W sumie już nie wiem na czym stoimy, czy jest w ogóle zapotrzebowanie na coś takiego wśród ludzi? Są chętni, czy temat dla 3 osób? Jeśli byłoby dużo chętnych to najlepiej byłoby robić uniwersalny - podłączenie czujnika z różnymi napięciami i czujnika 6 pinowego, wyjście na 7 segmentowe wyświetlacz i na 6 diod pojedynczych.

3. trzeba ustalić w jakiej technologii to realizujemy - ja np. kieruję się minimalizacją rozmiarów
Bardzo dobre pytanie - nawiązując do punktu powyżej - jednak najchętniej bym to wszystko zrobił na procku - jest możliwość automatycznego strojenia układu tak jak we wskaźnikach za 4 stówki - robi się całkowicie uniwersalny. Do tego mniej elementów niż na analogówce z taką funkcjonalnością.

4. kto będzie mógł to odtworzyć - czyli jakie umiejętności i narzędzie będą niezbędne do poskładania układu
Znowu nawiązanie do punktu powyżej - czy to miałoby być coś na zasadzie, że każdy sobie sam to w domu lutuje, czy jeden lutuje i sprzedaje reszcie? Jeśli robić układ uniwersalny "do wszystkiego" (tak aby jak najwięcej ludzi mogło skorzystać), to potrzeba procka. Jak procka to już nie każdy sam to złoży, bo potrzeba programator.

Ma ktoś może jakąś rozpiskę w których Banditach jakie czujniki luzu były stosowane? (Chodzi mi o podział gdzie te z napięciem a gdzie zwykłe zwierane do masy).

A czym dokladnie wykonujesz pomiar?

U Conrada dostaniesz czujnik

https://www.conrad.de/de/wasser-und-oelfester-temperatursensor-2000-typ-94099-94097-tt-electronics-ab-9409900030-40-150-c-gehaeuseart-einschraub-messinggehaeuse-188103.html

oraz wtyczke

https://www.conrad.de/de/steckersatz-fuer-wasserfesten-temperatursensor-2000-best-nr-18-81-0318-64-65-186643.html

Na stronie jest pokazane zle zdjecie i nalezy sciagnac pdfa.

Do tego czujnika potrzebny jest jeszcze adapter (niezgodnosc gwintow) i mozna zakladac.

Nie jest to proste i tanie rozwiazanie i dlatego pytam.

Edit

Co do zakresu temperatury. Moze troche wiecej? 90°, tyciu malo.

Mojego olejaka rozgrzalem juz w Berlinie na jakies 140, 160 stopni.

wskaznik przy wlewie oleju zrobil pelny obrot.

Co do czujnikow w Banditach

Olejaki=czujniki z pinami

wodniaki=odczyt napiecia

Edytowane przez pioter

A czym dokladnie wykonujesz pomiar?

U Conrada dostaniesz czujnik

https://www.conrad.de/de/wasser-und-oelfester-temperatursensor-2000-typ-94099-94097-tt-electronics-ab-9409900030-40-150-c-gehaeuseart-einschraub-messinggehaeuse-188103.html

oraz wtyczke

https://www.conrad.de/de/steckersatz-fuer-wasserfesten-temperatursensor-2000-best-nr-18-81-0318-64-65-186643.html

Na stronie jest pokazane zle zdjecie i nalezy sciagnac pdfa.

Do tego czujnika potrzebny jest jeszcze adapter (niezgodnosc gwintow) i mozna zakladac.

Nie jest to proste i tanie rozwiazanie i dlatego pytam.

A w którym miejscu jest miejsce na czujnik temp. w Bandicie? Wiesz może jaki tam jest gwint? Jeśli sami robimy sterownik do tego to możemy użyć jakiegoś czujnika temp. z auta tak żeby był tani i się gwint zgadzał :)

Edit

Polaczylem te dwa posty

W Bandziorkach jest ona po prawej stronie silnika.

jest to sruba spustowa oleju kanalu glownego.

thumb_ihost_1447855013__suzuki_bandit_12

Do przedstawionego przeze mnie czujnika potrzebny jest adapter gwintowany oraz uszczelka miedzianna, z ktora zastepujemy oryginalna czujnika

thumb_ihost_1447856348__14478560288650.j

Wymiar gwintu wewnetrznego to M12x1,5 a zewnetrznego (dla Bandziorka) M16x1,5.

W innych nalezaloby wymierzyc.

Przykladowo w ZX-12R pasuje bezposrednio a w GS500 potrzebny jest z M14x1,25.

Jak widzisz nie jest to Plug end Play.

A nie taniej i łatwiej zastosować coś takiego albo podobne tylko, że z plastiku?

http://www.scooterkingz.pl/czujnik-temperatury-koso

No nie wiem czy lepiej i taniej.

to z twojego linku kosztuje okolo 90 Pln

te od Conrada na Conrad.pl, szukaj artykulu nr. 188103 i 186643 w zestawie 57,40 Pln.

Problem tylko z tym Adapterem ale mocowanie o niebo lepsze.

A dlaczego nie możemy zastosować czegoś takiego:

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3031311534191-FAE31140-czujnik-temperatury-plynu-chlodzacego,scr_dItems.html

i wkręcić od razu w blok silnika na M16? Za 28zł mamy czujnik analogowy temperatury...

• Upvote 1

A dlaczego nie możemy zastosować czegoś takiego:

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3031311534191-FAE31140-czujnik-temperatury-plynu-chlodzacego,scr_dItems.html

i wkręcić od razu w blok silnika na M16? Za 28zł mamy czujnik analogowy temperatury...

A jaki ma to skok? "Normalne" M16 ma 2mm a my potrzebujemy 1,5mm

Edit

Wedlug drugiego zdjecia ma to 1,5 wiec wszystko OK! :D

Edit 2

Co oznacza "con"? W niemieckim "konisch" oznacza, ze stozkowy a to byloby zle. :(

Edytowane przez pioter

termometr zrobiony został na diodzie RGB (zwykła 5mm) oraz na dallasie DS18B20

miał zakresy niebieski, zielony, żółty, czerwony, czerwony pulsacyjny.

Poziom_niebieski_do  80,0

Poziom_zielony_od  80,1 do 95,0

Poziom_zolty_od = 95,1 do 100,0

Poziom_czerwony_od = 100,1 do 105,0

Poziom_panic_od = 105,1

ja go nie założyłem bo nie miałem potrzeby - oddałem go TomkowiKJ12 (w zimie miał gdzieś wstawić)

proponowałem albo wstawić do jakiegoś zepsutego czujnika albo położyć na jakiś kruciec i dobrze zaizolować termicznie przed ubytkiem temperatury

Problemy które mnie naszły podczas zabawy:

1. Dioda ma punkty świetlne w kolorach R-(czerwony) G-(zielony) B-(niebieski) zrobienie żółtego nie było proste - bo kolor zależał od konta patrzenia - problem rozwiązałem tak że założyłem na diodę koszulkę termokurczliwą i zapchałem górę przeźroczystym poxipolem

Poxipol jest w postaci lekko mlecznej więc rozproszył światło i wyszło żółte (kosztem siły świecenia)

2. Miałem problem z różną mocą świetlną kolorów - jest na to rozwiązanie wcześniej dopasować rezystory (najmocniejszy kolor był niebieski). Ja zastosowałem PWMa (w postaci różnych czasów załączenia i wyłączenia diody)

tu przykład programu:

Select Case Pomiar
            Case 0 To Poziom_niebieski_do                   'niebieski
               For I = 1 To 15
                  Led_niebieski = 0
                  Waitms 2
                  Led_niebieski = 1
                  Waitms 14
               Next I
            Case Poziom_zielony_od To Poziom_zielony_do     'zielony
               For I = 1 To 15
                  Led_zielony = 0
                  Waitms 2
                  Led_zielony = 1
                  Waitms 14
               Next I
            Case Poziom_zolty_od To Poziom_zolty_do         'zółty
               For I = 1 To 15
                  Led_czerwony = 0
                  Led_zielony = 0
                  Waitms 5
                  Led_zielony = 1
                  Waitms 11
                  Led_czerwony = 1
               Next I
            Case Poziom_czerwony_od To Poziom_czerwony_do
                  Led_czerwony = 0
                  Waitms 250
            Case Is >= Poziom_panic_od
                  Led_czerwony = 0
                  Waitms 250
         End Select

0 - zapala LED-a

1-gasi LED-a

EDIT

widzę że na początek mamy burzę mózgu - i dobrze

czujnik temperatury - oleju, czy wody, czy podwójny?

Pytałem o technikę montażu bo SMD w rozmiarze 06 jeszcze polutuję (rozmiaru 04 jeszcze nie lutowałem)

Ale takie działanie w zasadzie "uwali" dostępność indywidualną (tego już lutownicą kolbową nikt nie ruszy).

Ja np mam problemy z lutowaniem na paście hot-air'em (miałem pastę ołowiową to stwardniała w w zasadzie wywaliłem, kupiłem drugą - bezołowiową wymaga za dużej temperatury - przy 190stopniach zmienia kolor miedź sąsiadujących padów. No i do tego nagle kondensatory i rezystory rozmiaru 06 stają na sztorc skacząc po płytce)

Edytowane przez syku