Skocz do zawartości

Wskaźnik Biegów Do Bandita (Własna Konstrukcja).

Tarru
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze by bylo aby wypowiadali sie tylko ci, ktorzy widza w tym jakis sens.

Tak jak juz pisalem, mi to niepotrzebne bo mam ale widzac to wszystko powiem tylko tyle,

opracowanie czegos takiego kosztuje sporo czasu a o kosztach na prototyp nawet nie wspomne.

Wszyscy, obojetnie czy zainteresowani czy nie powinni kolegow, ktorzy podejmuja sie takich zadan, takze dla ogolu forumowego spoleczenstwa wspomagac a nie tylko krytykowac. Nikt nie zmusza nikogo do zakupu i montarzu. Chceta to dobrze, nie chceta tez gut.

Mowiac szczerze, nie dziwilbym sie gdyby Syku i Tarru opracowali to tylko dla siebie a reszta mogla sie cieszyc tylko materialem "Zrob to sam".

Edytowane przez pioter

Kto chce czujnik😈?

Jestem przekonany że kto będzie chciał ten z pomocą tego wątku sobie zrobi (lub poprosi kolegów z forum o pomoc w problematycznych momentach). Kto nie chce niech sobie doda wątek do ignorowanych i nie zaśmieca dyskusji.

Wytapatalkowane...

Bracia i siostry - nie pójdziemy dalej jak nie określimy czujnika.

na razie mamy dwie opcje

- czujnik olejowy i przejściówka (myślę że o koszcie 50-60zł) zawierający NTC

- czujnik wodny wypatroszony z wstawionym PT100 (około 30zł)

inne charakterystyki - inny układ prezentacji

przy NTC możnaby dać amperomierz w szereg i go wyskalować

np

http://allegro.pl/miernik-wskaznik-pradu-amperomierz-0-1a-i5733629589.html

http://allegro.pl/amperomierz-m3-mr3-i5794172620.html

http://allegro.pl/amperomierz-m3-mr3-i5794172620.html

Przy PT100 mamy wzrost rezystancji, wstawienie drugiego rezystora da nam dzielnik (ale pomiar napięcia będzie nieliniowy)

a wstawienie amperomierza da nam spadek prądu przy wzroście temperatury

tabela do PT100 tutaj:

http://newterm.pl/docs/szarp-plc-howto/html/pt100-resistances.html

EDIT

no i wypada ustalić: kombajn z ze wskaźnikiem biegu czy dwa różne ustrojstwa

Edytowane przez syku

Myślę, że dwa różne ustrojstwa lepiej się sprawdzą niż jeden kombajn, ale zawsze można zrobić ankietę ;)

A z mojej strony lepiej kombajn bo jeden układ z zapasem wystarczy do analizy sygnałów a jak ktoś czegoś nie będzie chciał to sobie nie podłączy. Zawsze to jeden układ do schowania w moto.

Wytapatalkowane...

pociągnę więc temat wskaźnika biegów bo jakoś trzeba sygnał odczytać

mamy dwa czujniki

1. daje 6 sygnałów masy

2. daje zmienne napięcie

pierwszy łatwy do ogarnięcia (jeśli chcemy podświetlać cyfrę obrotomierza) wystarczy pod każdy pin podpiąć diodę LED, rezystor i 12V oraz (być może) na obecne przewody wrzucić diody prostownicze separujące

wady - 6 kabli do ciągnięcia plus siódmy ściągnięcie 12V

można też wstawić dzielnik piotera - i iść jednym przewodem podającym różne napięcia (plus masa i zasilanie) a wtedy układ podchodzi również do drugiego czujnika

wady - nie obejdzie się bez układu programowalnego (nie wyobrażam sobie robić tego na komparatorach okienkowych)

ja mam czujnik z pierwszej opcji,mam polaczone skretka linka,tak ze w sumie idzie jeden kabel :usmiech:

Tarru otworzyl ten temat z mysla o "swoim" motocyklu czyli rozchodzilo sie o motocykle ze zmiennym napieciem na czujniku. Temat, jak nalezy zbudowac wskaznik biegow w olejakach juz istnieje i jest tam sporo propozycji. Jest zbedne, aby temat walkowac powtornie tutaj.

Uklad elektroniczny obslugujacy wszystkie mozliwe odczyty takze bedzie drozszy od ukladu obslugujacego jeden system i dlatego powiem, zapomnijcie o olejakach i kropka!

Jezeli ktorys z posiadaczy olejakow powie, no dobrze, ale ja chcialbym miec taki dedykowany dla wodniaka bo jest mozliwosc kontroli temperatury to gdzie jest problem pytam? Gdzie jest problem wstawic ten dzielnik gdy tak czy tak czujnik musi byc przerobiony? Pomyslcie sami.

Ps. Tak jak juz pisalem. Plytka dzielnika musiala by miec inny layout aby latwiej mozna bylo takze laikom to montowac. Pady do polaczenia musza byc dokladnie nad pinami czujnika.

Pioter dobrze mówi. Powiem tak, w temacie elektroniki jestem amatorem ale wydaje mi się że koszt samego czujnika temperatury a takiego rozwiązania z odczytem biegu będzie porównywalny bo pewnie i tak obsłuży to ten sam układ. Dodatkowy koszt to tylko jeden wyświetlacz więc więcej kilka pln.

Mieszanie do tego olejaków to bez sensu bo tam już jest dobrze działające rozwiązanie.

Jeżeli większość uzna że lepiej rozbić na małe układy to też będzie ok. Ja mam wersję S i pod zegarami mam sporo miejsca. :-D

Wytapatalkowane...

Edytowane przez wojski

• 2 weeks later...

Chłopaki, daję tylko znać, że żyję, tylko ostatnio gorący okres w pracy i nie miałem kiedy tematu ruszyć. Ogólnie możnaby coś postanowić żeby można było już zacząć robić... A jak nie to sam podejmę decyzję :)

jak się nie znam to się "nie wtroncam"

czasami

decyduj - ja jestem od rzucania kłód pod nogi :P

A ja?

Niestety, juz mam wiec nie bede narzucal komus co i jak.

Zrob wedlug Twego gustu i tyle.

Ale tutaj chyba już wszystko jest z grubsza ugadane. Olewamy olejaki i jak się uda to czujnik temp oleju dodajemy jako gratis do czujnika biegu, a jak z jakiegoś powodu nie pójdzie to czujnik pod osobny układ.

Przynajmniej tak to ja rozumiem. Jeżeli uważasz inaczej rób wg własnego uznania.

Wytapatalkowane...

Chętnie bym doposażył mojego b12,5 w takie cudo. Co prawda raczej przerasta mnie zrobienie od podstaw ,ale gdyby była opcja zrobienia większej partii, to mogę się już zapisywać :)

Ja właśnie czekam na paczkę z elektroniką żeby zrobić światła stopu w kufrze. Jeżeli możemy ten układ zrobić na atmegach to zgłaszam się do prototypowania :-)

Wytapatalkowane...

Wszelkie oswietlenie wymaga homologacji. 

Bedzie ciezko a co do wskaznika biegow, ten z mojej paczki jest na Atmega 8.

Zerknij na to i w razie czego dostosuj da swoich potrzeb.

Moim zdaniem, dobrze by bylo poczekac na rozwiazanie kolegi Tarru. 

• 1 month later...

Jestem od niedawna posiadaczem 12,5 i również doposażył bym swoje moto w taki czujnik

• 2 months later...

Panowie odgrzewam kotleta...

Przerobiłem czujnik dwa lata temu. Od tego czasu poprawiałem nałożenie sylikonu już 3 razy !!!

Ok, za pierwszym razem stwierdziłem, że pewnie spaprałem, za drugim też ale za trzecim na serio zmieniłem nawet ułożenie wszystkich kabli aby go dobrze i równomiernie zalać i i tak się franca rozciekła.

Pytanie brzmi - czym macie uszczelniony czujnik po przerobieniu, mnie czarny sylikon chyba z Technicola wytrzymuje max 2-3 tysiące i zaczyna się sączyć.

Zastanawiałem się już nawet nad jakąś masą...żywica...poradźcie coś, może sylikon innej firmy?

Pozdrawiam

Idz do zakladu gdzie naprawiaja lub zakladaja szyby samochodowe i niech tobie daja lyzeczke tej ich masy sylikonowej. To jest calkiem co innego jak ten z baumarktu.

• 3 weeks later...

Żeby nie było, że temat umarł, to tylko na zachętę pokażę coś takiego :P

Idzie powoli, bo robię tylko po pracy wieczorami. Nie chciałem robić prowizory, więc adapter wycięty na laserze :)

post-10643-0-15234500-1460993046_thumb.jpg

post-10643-0-43744100-1460993049_thumb.jpg

• 2 months later...

A wyjaśnisz jeszcze w dwóch słowach jaka jest koncepcja działania?

Edytowane przez wojski

Podświetlane są cyfry 1,2,3,4,5,6 oraz 8-12.

1-6 - jak jest wbity aktualny bieg to się podświetla dana cyfra.

Cyfry 8-12 -> Jak silnik ma poniżej 80stopni, to są podświetlone na czerwono, jako przedłużenie czerwonego pola (żeby nie katować na zimnym), jak silnik się rozgrzewa, to płynnie zanika to czerwone pole. 

Do tego jeszcze dla bajeru płynne gaszenie i zapalanie kolejnej diody i pseudo sekwencja startowa po odpaleniu - jak poniżej :)

e0d5dfd239e25.gif

skąd ciągniesz pomiar temperatury?

a w końcu na jakim procku stanęło? (duża płytka Ci wyszła i gdzie ją upchałeś?)

Edytowane przez syku

No tu się zacznie ciekawostka, bo wszystko (i pomiar temp. i aktualny bieg) biorę z... Ecu moto. Podpiąłem się 1 żyłą do złącza diagnostycznego pod kanapą i na procku zrobiłem komunikację, dostaję całą ramkę z Ecu ze wszystkimi parametrami moto, a kabelek do zegarów tylko jeden :)