Skocz do zawartości

Alarm w motocyklu - Problemy z działaniem

Gość misior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z alarmem PATROLLINE HPS 544. Od pewnego czasu nie działa nie potrafię powiedzieć od kiedy ponieważ 90% czasu moto stoi w garażu i alarm nie był aktywowany. Po odłączeniu go moto nie pali i na wyświetlaczu jest napis CHECK po podłączeniu normalnie pali. Od alarmu wychodzą dodatkowo dwa przewody na jednym jest dioda a drugi jest zakończony magicznym przyciskiem chyba przerywaczem. Baterie w pilocie sprawdzone. Ma ktoś jakiś pomysł. Pzdrawiam

tu jest instrukcja obslugi tego alarmu (z forumowej wyszukiwarki) http://polishbanditcrew.pl/topic/2361-alarm-patroline-hps-544/

Zobacz jak to sie obsluguje i ewentualnie sprawdz kolory kabelkow, moze odpielo Ci sie odciecie.

Pozatym w Twoim przypadku jesli odpinasz alarm i jesli byl on prawidlowo zainstalowany (czytaj: z odcieciem) to jest to jak najbardziej prawidlowa sytuacja.

Po odpieciu alarmu musisz zmostkowac to co zostalo nim odciete. Idz po wiazce az do odciecia i polacz ze soba 2 przewody ktore sa od odciecia.

Ewentualnie zobacz w instrukcji ktore to sa.

Wtedy moto odpali bez alarmu.

PS. z doswiadczenia wiem, ze w tym alarmie baterie nie moga tylko dobre, maja byc NOWE. Zaloz choc 1 baterie nowa do pilota i sprawdz czy dziala (po instalacji nowej baterii w tym alarmie czasami trzeba i 20-30 razy wciskac przyciski az zadzialaja). Ale ogolnie to dobry alarm.

Niestety kupiłem nowa baterię i dalej nic. Teraz mam zabezpieczenie moto tylko w postaci fabrycznej blokady kierownicy a to trochę mało. Tak się zastanawiam jak bym przeciął jakiś kabel dochodzący do bezpieczników (np. zapłon)i zamontował jakiś mały wyłącznik tylko w mi wiadomym miejscu czy mam to sens i czy czegoś nie popsuje. Chyba ze ktoś ma jakiś jeszcze pomysł na alarm.

Ps. Naciskałem przycisk ponad 100 razy i nie zaskoczył.

to wywal go w cholere jak pisał Jack, prześledź wiązke od alarmu gdzie idą poszczególne przewody odepnij je, a te z oryginalnej instalacji moto były poprzecinane (aby wpiąc alaram) polutuj kolorami i powinno być ok

a jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy on jest sprawny bo nie chcę go demontować jakieś zabezpieczenie by się przydało.

zdemontowac, rozkminic kolory, podlaczyc mu na stole zasilanie, sprawdzic czy reaguje na piloty i czy zwiera/rozwiera blokade. Pryszcz.

• 4 years later...

witam, wszystkich mam następujący problem.
W moim sprzęcie zainstalowany jest alarm firmy odczytanej z pilota "BYE" po wyciągnięciu aku z moto alarm tak jak by umarł. nie reaguje na nic. po odpięciu wszystkich kabli od centralki i ponownym podpięciu słychać dźwięk delikatny z syrenki i tyle.
na pilota nie reaguje. co możne być przyczyna? mógł się rozkodować czy jak? jeśli tak jak ponownie go zaprogramować?

wrzuć zdjęcia pilota, może centralki, tak to wróżenie z fusów :)

Jeśli słychać delikatny dźwięk to napięcie dochodzi do centralki . Może zdjęcie centralki coś więcej powie ,,, ale na moje to anielski orszak trzeba wezwać i poszukać nowego systemu . Załaduj fotki centralki bo google nawet nie pokazuje alarmu BYE więc kto wie co to może być

jutro postaram się wyciągnąć centralkę jak się trochę nagrzeje w garażu aby moc ja wyciagnac :)

masz jakąś instrukcje do tego? (lub poszukaj w internecie)

może trzeba skalibrować pilota  z centralaką ( poprzez naciśnięcie i przytrzymanie jakiegoś przycisku na pilocie)

mam tylko papier z czestotliwoscia kodem pin i tyle

"po odpięciu wszystkich kabli od centralki i ponownym podpięciu słychać dźwięk delikatny z syrenki i tyle"

1. sprawdź jeszcze raz połączenie miedzy centralka a wtyczką

2. sprawdź czy można skalibrować pilota z centralką z postu j/w

Edytowane przez misiek

po kalibracji ma byc jakis dzwiek czy jak? bo w tym akurat jestem zielony?

w linkach podsyłam zdjecie centralki i filmik jak cala operacja wygląda i jak zachowuje się centralka po przekręceniu zapłonu i jak dostaje napięcie

zjecie centralki :

http://zapodaj.net/838239452f420.jpg.html

filmik:

Odnalazlem cos takiego:

hps 448

Versione HS 1,1A

n serie 106087

z podobnych rzeczy tylko patro line wyskakuje

Edytowane przez camel-bandit

http://yahoo.riders.pl/alarm/HPS_544_uso.pdf tu masz instrukcje więc kodowanie pilotów będzie opisane... teraz tylko zdobyć pilota... 
http://yahoo.riders.pl/alarm/26.jpg no i jest kodowanie w pl 

http://yahoo.riders.pl/alarm/ skany i schematy

Edytowane przez Micrus

sam sie nie rozkoduje to pamiec stala.tak jak w al.sam.obstawiam zasilanie.masa.utlenione przy bezpieczniku gdzies.saniedziale swicze w pilocie.przy wciskaniu powinna dioda swiecic.lub jakies cykanie w alarmie .przekazniki powinny zalaczac.rozkrec alarm sprawdz luty przewodow...

dziś zdiagnozowałem. alarm nie daje oznak mignięcia kierunkami ani żadnych sygnałów dźwiękowych. po odłączeniu centralki z syrena ze zdjęcia na parę godzin, i ponownym podlaczeniu moto sie uzbroilo i po przekreceniu kluczyka moto nie chciało odpalić. po wciśnięciu i odblokowaniu pilota moto odpaliło bez problemu.