Skocz do zawartości

Interkom

michhallski
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Firma Albrecht to całkiem dobra firma :) i można by przyjąć założyć, że może to byś dobra alternatywa dla innych tanich interkomów, tylko ten ma jedną zasadniczą wadę, jest połączenie kablem :)

no i  na forum wrzucamy przeważnie "zabawki" z którymi mieliśmy do czynienia, bo jak tu cokolwiek powiedzieć o jakości rozmów i komunikacji z innymi urządzeniami.

kiedyś dawno dawno temu, kupiłem coś podobnego za 50 zeta, takie no-name, bez możliwości podłączenia innych urządzeń i było to mega słabe:)

coś typu http://allegro.pl/interkom-motocyklowy-skuter-intercom-motocyklowy-i5556080635.html

ale na szczęście to było dawno temu i już takich błędów nie popełniam :D

Edytowane przez lelon

Michhallski, zgadzam się z Lelonem, fajnie by było jak byś przetestował i napisał jakąś reckę tego urządzenia zachęcającą lub odradzającą w zależności od jakości tego ustrojstwa.

A tak mamy suchą informację: znalazłem takie coś w internetach, nie wiem czy dobre no ale jest :)

A tak już w temacie interkomów, napaliłem się na zestaw Sena SMH5:

http://www.sena.com/product/smh5/

Ma ktoś ten model i może się wypowiedzieć?

Priorytety to:

- komunikacja z pasażerką i/lub innymi interkomami (producent twierdzi, że SMH5 łączy się z każdym interkomem obsługującym w technologii Bluetooth bez względu na markę)

- słuchanie komunikatów z nawigacji w telefonie

Mniej ważne, ale mile widziane:

- rozmowy telefoniczne na komunikatywnym poziomie

- słuchanie muzyki z telefonu.

Z góry dzięki za opinie :)

• Upvote 1

Mam identyczny 2 lata (sena) :) generalnie minusów nie znalazłem poza tym że dość grube głośniczki uwierały mnie w kasku i musiałem sobie delikatnie wyrzeźbić miejsca w których je przykleiłem - tu każdy ma inną głowę.

Wszystko to co napisałeś jest :) - parujesz z telefonem jako urządzenie BT i możesz robić wszystko. Navi z telefonu, muzyka odbieranie rozmów itd.

Możesz zapisać sobie chyba 5 numerów do fast wybierania z intercoomu - jest głośny i do 120 wszystko słychać.

Pytałem rozmówców pare razy czy słyszą motocykl (wydech przelotowy) mówią że dopiero jak odkręce i że słychać mnie super

Kupiłbym drugi raz.

Edytowane przez Pain
  • Upvote 2

Michhallski, zgadzam się z Lelonem, fajnie by było jak byś przetestował i napisał jakąś reckę tego urządzenia zachęcającą lub odradzającą w zależności od jakości tego ustrojstwa.

A tak mamy suchą informację: znalazłem takie coś w internetach, nie wiem czy dobre no ale jest :)

Priorytety to:

- komunikacja z pasażerką i/lub innymi interkomami (producent twierdzi, że SMH5 łączy się z każdym interkomem obsługującym w technologii Bluetooth bez względu na markę)

całkiem przypadkiem ja mam ten model :)  i po kolei :

- komunikacja z pasażerem- bardzo dobra - jeden klik i można pogadać

- komunikacja z nawigacji w telefonie - bardzo dobra (używałem auto mapy i google maps)

- komunikacja telefoniczna - dobra, często dzwonią do mnie klienci kiedy jadę na 2 oo i zawsze się dogadamy :)

- słuchanie muzyki z telefonu - bardzo dobra, nawet czasem podzielę się muzyką z żonka jak jej telefon padnie :) zestaw jest głośny, naprawdę głośny i nawet przy niezbyt cichym kasku przy +150 dobrze słychac muzyke :)

według mnie SMH-5 to bardzo dobrze wydane pieniądze, zapytaj jeszcze o opinię Grega, on też ma ten model :)

Edytowane przez lelon

Pain, Lelon dzięki za opinie.

Zastanawiała mnie specyfikacja SMH5 bo za około 750 zł dostajemy podwójny zestaw z możliwościami sporo droższych interkomów.

Myślałem sobie, gdzie jest haczyk? Ale skoro użytkownicy polecają ten model to nie ma ci się zastanawiać.

Mieliście możliwość sparowanie SMH5 z innym interkomem, nie produktem SENA?

Ciekawi mnie czy to tez działa bez problemu.

Mam z Żoną po jednym takim SMH5 i bardzo sobie chwalimy, aczkolwiek powyżej 120 km jest już kiepsko ze zrozumieniem. Rozmowy telefoniczne tak samo, rozmówca nie domyśla się nawet że jadę ale powyżej tej prędkości trzeba się skupić. Poza tym nie próbowałem parować z innymi interkomami,nie zagłębiałem się też w funkcje i możliwości dzielenia się muzyką itp. więc na ten temat się nie wypowiem. Mam też problem z podłączeniem dwóch urządzeń nie wiem czy wynika to z jakiegoś ograniczenia urządzenia (jest opis że łączy się z wieloma urządzeniami) czy ja nie potrafię? Generalnie jak rozmawiam z pasażerem to nie działa połączenie z GPS i odwrotnie muszę wtedy kombinować żeby z powrotem móc rozmawiać z pasażerem, też tak macie?

Poza tym jestem zadowolony, swój zestaw kupiłem za około 700 PLN dla dwóch osób.

Pain, Lelon dzięki za opinie.

Zastanawiała mnie specyfikacja SMH5 bo za około 750 zł dostajemy podwójny zestaw z możliwościami sporo droższych interkomów.

Myślałem sobie, gdzie jest haczyk? Ale skoro użytkownicy polecają ten model to nie ma ci się zastanawiać.

Mieliście możliwość sparowanie SMH5 z innym interkomem, nie produktem SENA?

Ciekawi mnie czy to tez działa bez problemu.

Warto jeszcze zwrócić uwagę na możliwość aktualizacji oprogramowania

http://www.sena.com/firmware/

no i można sprawdzić co zostało zmienione/poprawione :)

http://www.sena.com/.../firmware-smh5/

Mam z Żoną po jednym takim SMH5 i bardzo sobie chwalimy, aczkolwiek powyżej 120 km jest już kiepsko ze zrozumieniem. Rozmowy telefoniczne tak samo, rozmówca nie domyśla się nawet że jadę ale powyżej tej prędkości trzeba się skupić. Poza tym nie próbowałem parować z innymi interkomami,nie zagłębiałem się też w funkcje i możliwości dzielenia się muzyką itp. więc na ten temat się nie wypowiem. Mam też problem z podłączeniem dwóch urządzeń nie wiem czy wynika to z jakiegoś ograniczenia urządzenia (jest opis że łączy się z wieloma urządzeniami) czy ja nie potrafię? Generalnie jak rozmawiam z pasażerem to nie działa połączenie z GPS i odwrotnie muszę wtedy kombinować żeby z powrotem móc rozmawiać z pasażerem, też tak macie?

Poza tym jestem zadowolony, swój zestaw kupiłem za około 700 PLN dla dwóch osób.

Spróbuj zrobić aktualizację :)

takich problemów z połączeniami u siebie nie zauważyłem, wszystko dzieje się automatycznie i płynnie się przełącza

Edytowane przez lelon

no dobra, tylko co to w ogóle jest??

Priorytety to:

Hej Radek mogę ci to zamówić :usmiech:

no dobra, tylko co to w ogóle jest??

Intercom - popularny na ebay w cenie około 170zł, w Polsce dostępny na aukcjach w cenie około 230zł - wiele funkcji max 3 osoby

SMH5D-UNIV ( zasięg do 400m ),zastępuje wersję wcześniejszą .Różnica jest taka ,że ,,univ,, zawiera dwa rodzaje mikrofonów .Na dzień dzisiejszy jeśli ktoś ma do mnie blisko

i odebrałby sobie osobiście to jest 6 dostępnych zestawów u importera  .Cena detaliczna to 929 zł. Dla forumowiczów mogę zamówić poniżej 800 zł.

Kontakt ze mną :lepiej telefon 698253352

albo

SMH5D-FM-UNIV (zasięg do 700m ) model z wbudowanym radiem .Cena detaliczna 1149 zł ,do zamówienia poniżej 880 zł.

Oba przykładowe zestawy są oczywiście dla 2 osób.

Edytowane przez mokry vel prezes

• 7 months later...

No i udało się trafić sena 20 s za 550 zł teraz czas na testy ;)

Szybkie pytanie czy apka na androida jest tylko w wersji angielskiej

Edytowane przez benywariat