Skocz do zawartości

Jak Zrobić Stelaże Pod Kufry I Sakwy?

Mapet
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, że u mnie nie ma tyle "wartościowego szmelcu" nie musiałbym kupywać nierdzewki 25 zł za m.b. :D.

Jestem na etapie właśnie tworzenia stelaża więc każde wskazówki i fotki mile widziane :).

Ja bardziej planuje zamiast nierdzewki - dać do malowania proszkowego na czarny mat. 

Jakby ktoś miał stelaże pod kufry boczne i był tak łaskaw to prosiłbym o podanie średnicy rurki oraz o wymiary tego owalu, który jest żeby wiedzieć czego się łapać najlepiej  :) 

Przypominam ze stelaż pod sakwy był robiony w jedno popołudnie pod presją czasu i estetyka była mało istotna. Sakw użyłem tylko raz i stwierdziłem że to nie to.

ihost_1454524835__20160203_185531.jpgStelaż pod kufry wymaga jeszcze dopracowania estetycznego jak szlifowanie spawów i malowanie proszkowego, ale jest już sprawdzony. Walizki trzymają się pewnie i nie przeszkadzają plecaczkowi.

ihost_1454524857__20160203_191455.jpgihost_1454524893__20160203_191630.jpg 

Jak drobiłeś mocowanie kufra do stelaża ? 

Niestety z powodu braku czasu kupiłem co znacząco podniosło koszt, ale jest to do dorobienia.

Stelaże boczne jak na jedno popołudnie wyglądają całkiem fajnie :). Wszystko byłoby ok gdyby nie brak narzędzi - w tym przypadku odpowiedniej spawarki...

witam,

nie wiem czy komuś się przyda, ale podlinkuje jak ja to mialem rozwiązane w swoim poprzednim bandicie (stelaż pod sakwy - sakwy mocowałem do tych rurek)

GqPbpgf.jpg

http://i.imgur.com/GqPbpgf.jpg

mi wyszło coś takiego : Jeszcze malowanie i można składać. Stelaż pod kufer centralny może być osobno a pod sakwy może być dołożony do niego niezależnie. Stelaż pod sakwy ma rozmiar mocowania monokey więc w każdek chwili można kupić lub wytoczyć punkty mocowania i stelaż będzie pod kufry. Całość pokażę poskładaną jak już pomaluje.

ihost_1455055535__20160209_200018.jpg

Napisano (edytowane)

No powiem ci, że jak na "domowe warunki" to zrobiłeś to bardzo solidnie i przyzwoicie :P. Wszystko w jak najlepszym porządku :).

A teraz pytanie inne. Przeglądałem oferty na olx i zapewne większość z was już na to się natknęła ale nikt nie wyraźił akurat o tym stelażu żadnej opinii. Jest wykonany w całości 

i na całej powierzchni z nierdzewki. Link poniżej.

http://olx.pl/oferta/stelaz-pod-kufer-centralny-suzuki-bandit-gsf-650-1200-nowy-model-CID5-ID916Kt.html#b747e02520

Czy waszym zdaniem za te pieniądze gra jest warta świeczki ?

Dodam jeszcze, że rozmawiałem z tym Panem telefonicznie, który zapewniał że nikt jeszcze nie zarzekał na jakość jego wyrobów a nawet zapewniał sam z własnego

doświadczenia (bo ponoć na nich jeździ), że są mocne i wytrzymałe. Daje gwarancję do 10 kg ładowności na sam stelaż.

Edytowane przez Mapet

sam na początku to rozważałem, ale myślałem czy nie zrobić samemu czegoś takiego. Myślę że zlecenie wycięcia czegoś takiego w punkcie cięcia laserem nie wyszłoby dużo. Później kupiłem ten czarny bagażnik co na zdj - i stwierdziłem że jest to zbyt mało stabilne i musi być dodatkowo wzmocnione. Chodzi o to że to praktycznie mocowanie jest w tym samym miejscu - odległość śrubek od siebie bardzo niewielka. U mnie w tym bagażniku jest to zrobione z rurki, i dystans jest dołożony, przez co też miałem może wrażenie skręcając, że będzie trochę za słabo. Jeszcze pytanie co zamierzasz wozić, jak duży kufer, jak mocno wypełniony i czy ewentualnie plecaczek ma zamiar się opierać czasem o kufer :P 

Wg. mnie za tą cenę można poszukać czegoś pewniejszego. 

wg mnie lepiej dołożyć i kupić coś takiego jak już : http://olx.pl/oferta/givi-stelaz-z-plyta-do-suzuki-bandit-gsf650-CID5-IDbPu7h.html#9d221a8c9c 

No powiem ci, że jak na "domowe warunki" to zrobiłeś to bardzo solidnie i przyzwoicie :P. Wszystko w jak najlepszym porządku :).

A teraz pytanie inne. Przeglądałem oferty na olx i zapewne większość z was już na to się natknęła ale nikt nie wyraźił akurat o tym stelażu żadnej opinii. Jest wykonany w całości 

i na całej powierzchni z nierdzewki. Link poniżej.

http://olx.pl/oferta/stelaz-pod-kufer-centralny-suzuki-bandit-gsf-650-1200-nowy-model-CID5-ID916Kt.html#b747e02520

Czy waszym zdaniem za te pieniądze gra jest warta świeczki ?

Dodam jeszcze, że rozmawiałem z tym Panem telefonicznie, który zapewniał że nikt jeszcze nie zarzekał na jakość jego wyrobów a nawet zapewniał sam z własnego

doświadczenia (bo ponoć na nich jeździ), że są mocne i wytrzymałe. Daje gwarancję do 10 kg ładowności na sam stelaż.

kwinto sie wypowiadal w tym temacie o tego rodzaju bagaznikach,za 230 kupisz nowy stelaz FZ 539,w pierwszej opcji podobno moze popekac rama pod ogonem

Edytowane przez kazek

Tak więc zgodnie z obietnicą wrzucam fotę stelaża pod centralny + boczne, na stelażu można będzie zawieśic zarówno sakwy jak i kufry.

Cena całego stelaża 400 zł. Samego pod centralny 260 zł. Co tym sądzicie ? Czy dobra cena pod kufer 46 L, który będzie często wykorzystywany

do cięższych ładunków włącznie :).

ihost_1455217036__1bandit.jpg

Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż zakup tych tańszych zamienników o których była mowa w tym temacie powyżej. 

Stelaże wykonuje firma MOTOSTEL !

Jakie jest wasze zdanie ?

O cenie nie będę się wypowiadać ale gdyby do prawego seta pasażera który w serwisie Suzuki kosztuje 449 zeta ktoś przyspawał mi tak sobie po prostu stelaż to bym go tępym scyzorykiem wykastrował...przecież można było kawałek płaskownika z dziurką zastosować.....

Teraz tylko wyszlifować spawy , pomalować i w drogę...

Co do spawu bezpośrednio do seta to się zgadzam, że technika mocowania prymitywna i kosztowna w późniejszym okresie. Ale spostrzeżenie godne uwagi.

Zapytam w firmie jak to wygląda.

Nie jest spawany do seta tylko przykręcony :zeby:                                                                                                                                                                                           da7b046411.jpg

Edytowane przez kwinto59

Jeśli jest tak jak na ostatniej fotce to zwracam honor, ale na pierwszej wygląda jak przyspawany do seta.

Po malowaniu bardzo ładnie wszystko wygląda.

Zdecydowałem się na sam stelaż pod centralkę. Moto sprzedaję na jesień także dużo podróżował nie będę nim w tym sezonie bo mało funduszy a centralkę zawsze sprzedam :).

Znalazłem jeszcze takie zdjęcie na którym widać dokręcane podstawki-podpórki pod sakwy.Jest to ten sam stelaż co mam obecnie z tym że Motostel robiąc go pyta się do czego w pierwszej kolejności ma służyć.U mnie był to sezon z sakwami więc kosztowało to chyba 20 zł i w ten sposób sakwy nie wiszą a opierają się.Odkręcając podpórki założyłem uchwyty do kufrów i tak jest do dzisiaj.Nie mam lepszego zdjęcia ale tu też widać.   5c6bd000d8.jpg

Edytowane przez kwinto59

Dość ciekawe rozwiązanie a przede wszystkim bardzo praktyczne bo powoduje, że faktycznie sakwy z obciążeniem są stabilne. Zatem z tego co mówisz, firma MOTOSTEL zawsze może ci dorobić takie rzeczy jak boczne stelaże pod sakwy i podpórki do sakw bo to chyba wszystko jest przykręcane do siebie ? Jeśli się mylę to mnnie Kwinto popraw :). To tak w ramach wyczerpującego tematu :D

To co posiadam to kompletny stelaż pod kufry,z tym że można do niego dokupić wspomniane podpórki.Masz u mnie w galerii foty,a te które tu zamieszczam to dotyczą uzupełnienia tematu .Jest to wszystko skręcone ,jest stabilne , jest pomalowane proszkowo i jest to zrobione z przemyśleniem i profesjonalnie .Na koniec jestem zadowolony z wyglądu i praktyczności a także ceny,nie wiem jak dzisiaj ale mnie kosztowało to:400 zł stelaż,20 zł podpórki,20 zł montaż :zeby: ok.89 zł komplet na lewą i prawą stronę uchwytów do kufrów kupionych tu :  https://www.moto-akcesoria.pl/kufry-i-akcesoria-do-kufrow/6157-adaptery-sw-motech-z-mocowaniem-monokey.html  Cały komplet zawiera dolne zaczepy i górne noski a także gumki-odbojniki do kufrów,jeżeli ktoś chce nie sprawdzi kupując pojedyńcze elementy np. na allegro i jaka kwota się z tego zrobi.

Kwinto dobrze pisze , Mam taki sam stelaż :)  . Pod sakwy ma podpórki , tak więc ciężar sakw spoczywa na nich.Przez 3 lata nic się nie działo z nim a trochę czasu z nim jeżdżę. Dodatkowo w stelażu są uchwyty na migacze bo sakwy mogą zasłaniać te co są na moto . Wszystko w cenie  stelaża  

• 2 weeks later...

też mam taki stelaż dzięki pomocy Kwinto i jest naprawdę ok '

• 2 weeks later...

Tak jak doradzał mi Kwitno i pozostała część ludzi dobrej woli :P 2 tygodnie temu nabyłem stelaż narazie pod centralkę ale z możliwością podłączenia w przyszłości ramek do sakw bocznych z kierunkowskazami :).

Cena stelażu z przesyłką wyszła mnie 280 zł (sam stelaż 260). Oczywiście stelaż wykonała promowana przez to forum firma MOTOSTEL, którą sam po zakupie będę polecał.

Cała konstrukcja bardzo solidna dobrze przemyślana ze śrubami w zestawie malowana na czarno :).

Zdjęcia stelażu zamieszczam poniżej dla tych którzy się zastanawiają i planują zakup czegoś takiego :).

ihost_1457183565__zdjecie-0005.jpg

ihost_1457183548__zdjecie-0003.jpg

Mnie osobiście przekonuje :P.

Pzdr

• 1 year later...