Skocz do zawartości

Synchronizacja Czy Samemu ?

Mapet
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przede mną nieunnikniona w tym roku synchronizacja sprzętu. Posiadam wtyrski i proces synchronizacji zapewne jest trochę inny niż w przypadku gaźnika co już sam robiłem :).

Czy samemu da się przeprowadzic synchronizację kompleksową w przypadku wtrysku ? Jak to wygląda i jaka jest orientacyjna cena synchronizaji wtrysku ? 

Czy to się opłaca robić w warunkach domowych jesli jest taka możliwość.

W dziale Garaż --> układ zasialania nie było możliwe założenie tematu.

pzdr

Jeśli masz wakuometr i wiesz co chcesz zarobić poradzisz sobie . Bez głupich odpowiedzi tak synchronizuje ( wyrównuje podciśnienie ) w kolektorach ssących . Ale to tylko jedna z obsług które trzeba wykonywać w moto . Sprawdź w instrukcji który cylinder jest bazowym i do którego trzeba się odnieść . Gdzieś w sieci jest filmik jak wykonać to .

EDIT 

Edytowane przez Micrus
  • Upvote 1

• 4 months later...

ok, pytanie podstawowe - do jakiej wartości dążyć ????

na wielu filmikach widać, że ustawienia oscylują pomiędzy 22 a 28 cm Hg  (czy to ma jakieś znaczenie, czy w ogóle?)

Co ma do tego "bazowy cylinder"? Choćby któryś nim był a będzie źle ustawiony, to po co się do niego odnosić?

Ktoś wyczytał co na to serwisówka ???

nie ma określonego podciśnienia , najważniejsze żeby wszystkie wartości były identyczne a takie coś jak cylinder bazowy w tym motocyklu nie istnieje.

Na chłopski rozum znaczenie i sens synchronizacji wtrysków jest identyczny jak gaźników. 
Sposób zapewne też (lub prawie).
Chodzi tylko o ustawienie przepustnic na wolnych obrotach (później ma to pomijalne znacznie) aby silnik pracował równo.

Odnoszenie się do danego cylindra, czy tym bardziej konkretnej wartości moim zdaniem jest trochę bez sensu - co nam z wartości jeśli przepustnice będą za bardzo zamknięte i będzie się dławił, lub odwrotnie i będzie wysoko trzymał

• 3 years later...

A czy da rade synchronizować gaźniki w Bandicie 600 98r bez ściągania baku? Widziałem że dojście do tych króćców podciśnienia jako takie jest. Ale gorzej ze śrubami do regulacji. Ktoś z Was robił może synchronizacje bez odkręcania zbiornika paliwa? 

41 minut temu, napoleon napisał:

A czy da rade synchronizować gaźniki w Bandicie 600 98r bez ściągania baku? Widziałem że dojście do tych króćców podciśnienia jako takie jest. Ale gorzej ze śrubami do regulacji. Ktoś z Was robił może synchronizacje bez odkręcania zbiornika paliwa? 

Ale czemu nie chcesz zdjąc baku? Przeca to minuta roboty

• Like 1

Peenie o paliwo chodzi takze bierzesz strzykawke nalewaszz paliwa i tylr z filozofi albo w oststecznosci po prostu przesywasz zbiornik zeby miec miejsce do srub

Regulowac gazniki bez sciagania zbiornika to tak przyjemne jak kochanie dziewczyny z rajstopami na du...

W obu wypadkach zdjal bym. Nie trwa dlugo i jest przyjemniej.

• Like 1
  • Upvote 1

Ciekawe jak się dostaniesz do śrub regulacyjnych gaźników. Nie ma opcji, bak trzeba ściągnąć. Robota wygląda na skomplikowaną ale jak zrobisz to pierwszy raz to sam dojdziesz do wniosku, że to nic strasznego.

Wysłane z mojego fona

Po mojemu nie da się tego inaczej zrobić. 

Mi jak kiedyś regulowali zawory i jak przyszło do płacenia za usługę, to powiedzieli że 50zł więcej z tego względu że bak musieli ściągnąć

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Vidon moze wczesniej mieli doczynienia z VFR na Vtecu i poszli za ciosem bo nie zawsze da sie tak bezproblemowo zdjac zbiornik :)

• 4 months later...

Problem z synchronizacją w bandziorkach na wtrysku jest taki  że oprócz węża z paliwem którego długość jest wystarczająca żeby bak postawić obok na jakimś podeście to problemem jest krótka wiązka od zasilania pompy paliwa. Najlepiej jest postawić obok moto po jednej i drugiej stronie krzesła oparciami w stronę moto. Na oparciach położyć dwie listwy drewniane które dadzą podparcie dla odkręconego i podniesionego baku. Mamy wtedy łatwy dostęp do cewkofajek oraz do  śrub regulacyjnych przepustnicy i czujnika podciśnienia który musimy odpiąć. Dalej idziemy według porady na filmie. Nic trudnego. Mi w warsztacie za same synchro bez ustawiania zaworów krzykneli 85zł. Zainwestowałem w Carbtune Pro i ogarnołem wszystko sam. Przed silnik chodził jak stara młockarnia, po mruczy jak kociak. Nie ma się czym stresować tylko do dzieła. :driving_moto:

• Upvote 1

@Master5k

Troche jestes dla mnie taki anonimowy, awatar by sie tobie nadal. To jest to pierwsze.

Co do synchro, pochwale, nie ze wylozyles grosza, a za te krzesla.

Moze komu ta porada pomoze.

To jest wlasnie ta "przyprawa", ktorej tu potrzebujemy.

Wszelkie porady ulatwiajace jednemu czy drugiemu prace przy sprzecie sa jak najbardziej ok!

Dalej tak!

• 3 years later...

Ma ktoś tu doświadczenie w synchronizacji przepustnic w Hayce 2 gen?