Skocz do zawartości

Wyginanie Plexy , Poliwęglanu

wydech
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

zainteresowany pilnie czyta, kupił juz testowe plexi o grubości 2 mm i będzie w najbliższym czasie formował , muszę nauczyć się wiercić otwory żeby znowu nie spieprzyć. Jak zrobie próby dam znać co mi wyszło

Edytowane przez wydech

Wiercic mozesz z wiertlem do stali ale nalezy przeszlifowac na 60°.

takze wiertlo stozkowe nadaje sie do cienkich plyt.

podczas wiercenia nalezy uwazac na obroty i posow. Jest za szybko, wiory wygladaja jak okruchy. Jestes za wolny, dochodzi do przegrzania. Szczegolnie jak wiertlo zaczyna przechodzic to nalezy zredukowac posow aby nie rozerwac materialu. Takze chlodzenie moze znacznie to uproscic. Do tego celu nadaje sie zwykla woda z mydlem.

Wiercic mozesz z wiertlem do stali ale nalezy przeszlifowac na 60°.

takze wiertlo stozkowe nadaje sie do cienkich plyt.

podczas wiercenia nalezy uwazac na obroty i posow. Jest za szybko, wiory wygladaja jak okruchy. Jestes za wolny, dochodzi do przegrzania. Szczegolnie jak wiertlo zaczyna przechodzic to nalezy zredukowac posow aby nie rozerwac materialu. Takze chlodzenie moze znacznie to uproscic. Do tego celu nadaje sie zwykla woda z mydlem.

Nie wiem jak to jest w firmie której kupiłem plexi pracownik powiedział mi ze wiercić należy tępym wiertłem z dużą prędkością,

Z tym tepym wiertlem sie zgadza. Pleksa powinna byc raczej "skrobana" a nie cieta.

tempe wiertlo znaczy nic innego jak, przykladasz krociutko do betonu aby ostrza sie ciut stepily.

specjalne wiertla do pleksy wygladaja np. tak

acrylbohrer319300a.jpg

albo takie jak poprzednio opisalem

4335_0_600x600.jpg

Osobiscie uzywam ten lub stozkowy/choinka.

Do chlodzenia mozesz brac takze denaturat.

Uzywam czesto do wiercenia aluminium gdzie latwo o zapieczenie wiertla wiorami.

Edytowane przez pioter

robiłem próbę na kawałku plexi i otwory wychodziły, musze je zrobić na płasko bo potem się nie da.

Myślałem żeby przed wierceniem podgrzać plexi opalarka żeby była bardziej elastyczna, ale z tego co czytam  to błąd

Niby dlaczego sie nie da?

W prawdzie nie wiem jak to wyglada ale zawsze mozna cos podlozyc.

Kawalek drewnianej listwy lub cokolwiek innego.

Wazne tylko co by pleksa dobrze przylegala a nie wisiala w powietrzu.

A nie jest tak z pleksa po podgrzaniu twardnieje ? nie mam pojecia dlategp pytam

Niby dlaczego sie nie da?

W prawdzie nie wiem jak to wyglada ale zawsze mozna cos podlozyc.

Kawalek drewnianej listwy lub cokolwiek innego.

Wazne tylko co by pleksa dobrze przylegala a nie wisiala w powietrzu.

no właśnie przez rozwiercanie otworów straciłem starą owiewkę

no właśnie przez rozwiercanie otworów straciłem starą owiewkę

Rozwiercanie to dla nie to samo co wiercenie, inaczej zbierany material spowodował zacięcie wietrła i rozerwało otwór. Najlepiej robić to na wiertarce stołowej masz kontrole posuwu i osiowość prowadzenia wiertła.

@ kolczyk

To wlasnie chcialem napisac.

Bije zaklad, ze szybe poderwalo do gory. Zamiast wiertlo skrawac marerial gdzies w dziesietnych milimetra,

wkrecilo sie na wylot na jednym obrocie. Nie bez powodu wiertla do pleksy wygladaja tak jak wygladaja.

Zreszta, takze wiercenie cienkiej blach moze spowodowac ten sam problem. Wiercic trzeba umiec. :D

Można spotkać to pod nazwą wiertło stożkowe lub wiertło do dławnic elektrycznych...

Aby nie naciagac jak sie co nazywa.

Kupilem sobie do tego celu maly zestaw i nie misi byc drogo bo zadko jest uzywany.

ihost_1456479596__20160226_103722.jpg

Napisano (edytowane)

szkoda ze wcześniej nie wiedziałem , oszczędził bym sobie kłopotu,

żeby nie pisać posta pod postem edytuje:

Dziś próbowałem giąć plexe, okazuje się ze opalarka powoduje ze plexa jest bardzo elastyczna,

najlepiej wygina się pod własnym ciężarem. Jeżeli chodzi o wierceni to zastosowałem wiertło do drewna max obroty, bardzo dobrze się sprawdza.

Oczywiście ze były to pierwsze moje próby to muszę kupić nową plexe , ale teraz już grubszą bo 4 mm. Niestety dziś sklep zamknięty.

Edytowane przez wydech

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.