Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek jest na urlopie wroci za tydzien. takze cierpliwosci

Mam pytanie do Tomka.

Mój motorek też tak ma że im cieplej na dworzu i im dłuższe sa przejażdżki tym moto gorzej jeżdzi.Słabo przyspiesza,pojawia się efekt dławienia gdy odkręce mocniej manetke.Do tego strasznie się grzeje.Odtatnio pękły nawet węże od chłodnicy (jak mniemam własnie od wysokiej temp),a po ok 10 km po miescie nie idzie dotknąć dekli silnika.W nocy jest zupełnie inna bajka,i to by było logiczene bo zimniejsze powietrze zawiera więcej tlenu.

Jak więc wyregulować tą mieszankę??W sensie czym i gdzie.

Podstawą będzie sprawdzenie przewodów paliwowych, filtra paliwa i ogólnie drożności układu paliwowego, a dopiero później reguluj gaźniki. Jak dawno temu czyściłeś wspomniane gaźniki?

Podstawą będzie sprawdzenie przewodów paliwowych, filtra paliwa i ogólnie drożności układu paliwowego, a dopiero później reguluj gaźniki. Jak dawno temu czyściłeś wspomniane gaźniki?

Trzasnąłem jakies 10 tyś bez ruszania gaziorów.Tyle jakoś mam moto.A poprzedni własciciel to nie mam pojęcia kiedy coś przy nich robił.

Jeśli moto długo stało to mogło się zawalić jakimś syfem, np rdzą. Nic nie zaszkodzi, żebyś odkręcił przewody, przedmuchał je, wymienił filtr paliwa, do tego zdjął gaźniki i je przeczyścił. Przy okazji wyciągnij świece, posprawdzaj w każdej przerwy między elektrodami. No i nic się nie stanie jak wyczyścisz swój filtr powietrza, bo pewnie dawno tego nie robiłeś i spuścisz nieczystości z rurki odprowadzającej(ta zamknięta przy kolanku wydechu). Pewnie wiesz jak czyścić gaźnik. Jest weekend: bena w słoik, pędzel w rękę i rura ;P

Jeśli moto długo stało to mogło się zawalić jakimś syfem, np rdzą. Nic nie zaszkodzi, żebyś odkręcił przewody, przedmuchał je, wymienił filtr paliwa, do tego zdjął gaźniki i je przeczyścił. Przy okazji wyciągnij świece, posprawdzaj w każdej przerwy między elektrodami. No i nic się nie stanie jak wyczyścisz swój filtr powietrza, bo pewnie dawno tego nie robiłeś i spuścisz nieczystości z rurki odprowadzającej(ta zamknięta przy kolanku wydechu). Pewnie wiesz jak czyścić gaźnik. Jest weekend: bena w słoik, pędzel w rękę i rura ;P

Moto praktycznie wcale nie stoi.Mieszkam w Grecji a tu sezon trwa cały rok:).Filt powietrza wyprany i nasączony cudownymi miksturami od K&N.Świece mają jakieś 7 tyś więc już chyba ich pora pożegnania sie z motorkiem.Nie wiem tylko o jakiej rurce mowa (odnośnie nieczystości).

Bardzo niepokoi mnie fakt że silnik bardzo sie grzeje.Jestem na 100% przekonany ze o wiele za mocno.Ostatnio załlałem nowy płyn chłodniczy.Nie wiem tylko ile powinno go wejść do układu.Ja wlałem jakieś 2,5 litra i było już pod korek,a osuszyłem silnik ze starego.

wykręciłem świece po rozgrzaniu

średnio się znam na wyglądzie świec , ale świeca z czwartego cylindra jest bardzo opalona (cała czarna)

pozostałe są brązowe z czarnymi opaleniami

patrząc na ten link http://www.motocykl-online.pl/artykuly/swiece_zaplonowe

to ta jedna świeczka jest jak ta okopcona ( druga od góry) a pozostałe trochę ciemniejsze od tej gdzie jest wszystko w normie ( pierwsza od góry)

jakieś sugestie jak się za to zabrać

wyjmować po raz kolejny gazniki czy tylko mieszanką się pobawić

sam już nie wiem , w końcu podobno dwa razy już były te gażniki przeglądane , regulowane i synchronizowane

doradzcie coś zanim mnie szlag trafi z tą moją padliną i mechanikami

mam nową mało optymistyczną teorię :angry:

byłem u tego pierwszego mechanika pokazać mu świece i twierdzi, że świeca jest zarzucona olejem , że muszą mi nie trzymać uszczelniacze zaworowe lub pierścienie

oczywiście podchodzę do tego z dystansem bo wiem jakie mechanicy potrafią bajki pisać

podjadę jeszcze do kogoś żeby to obejrzał

jak dla mnie to ta świeca wyglądała bardziej na okopconą niż zaolejoną

zapodaj zdjecie tej swiecy , bedziesz mial znacznie wiecej teorii - mozliwe ze nie tak katastroficznych

mam nową mało optymistyczną teorię :angry:

byłem u tego pierwszego mechanika pokazać mu świece i twierdzi, że świeca jest zarzucona olejem , że muszą mi nie trzymać uszczelniacze zaworowe lub pierścienie

oczywiście podchodzę do tego z dystansem bo wiem jakie mechanicy potrafią bajki pisać

podjadę jeszcze do kogoś żeby to obejrzał

jak dla mnie to ta świeca wyglądała bardziej na okopconą niż zaolejoną

zdjecie to podstawa-ale cos mi sie widzi iz ten mechanik to juz nie jest TWOJ mechanik bo on cie chce jebac tylko na siano i juz!

Cewki sprawdzone, ba nawet wymienione. Nadal lipa. Po nagrzaniu obroty pływają, traci moc aż a końcu gaśnie. Podobnie dzieje się z obrotami, tak jakby go dławiło, jak się go pobuja.

Marqs ,Matis napisal ze moze podczas skladania jakis wezyk od odpowietrzenia sie ycisnal. objawy beda takie jak opisujesz. jak otwierasz bak po tym jak stanie to jest lekkie syk (zasysanie) jesli tak to bankowo nie ma odowietrzenia. przejrzyj rurki

smiglak - przebieg nie ma wplywu raczej

Edytowane przez jacekrysiek

Marqs - może to ta regulacja gaźników .... Sam musze sprawdzic swojego.

Mam identyko to samo lecz mój gdy jest zimny odpala bez problemu. Gdy jest rozgrzany to chodzi dobrze dopóki go nie zgaszę. Gdy zgaszę to już odplaić nie mogę. Łapie jak traktor, już ma załapać ale nie załapie. Cewki przewody świece i akumulator wymienione i nadal to samo. Gaźniki ustawione, zawory też. Gdy podepnę prostownik i odpalam na prostowniku to często odpali, tak samo z popychu. Inaczej nie ma szans, musi ostygnąć i dopiero pali. Męczę się z tym już pól roku i nie mogę dojść co jest. Mechanicy też. Myślicie że może to być wina modułu lub impulsatora?

sprawdz napiecie ładowania, moim zdaniem ewidetne aku lub regulator napiecia, mimo ze wymieniałeś..

Edytowane przez Matis

Marqs sprawdź to odpowietrzenie zbiornika, w tamtym roku miałem dokładnie to samo.. sprawdzałem cewki, świec,e zawory jeszcze raz i nic.. okazało się że przewód był zagięty, bo mechanior przez przypadek go zagiaąłjak skręcał wszystko do kupy po regulacji zaworów..

U mnie napięcie ładowania jest ok. Akumulator jaki bym nie włożył to jest to samo. Pożyczałem od kumpla i też. Kręci dobrze ale nie może załapać. Gdy zimny wystarczą dwa obroty wałem i chodzi. Sprawdzałem pobór prądu w chwili kręcenia rozrusznikiem i jest ok nie spada poniżej 11 V. Czasem załapie ale to jest w takiej sytuacji gdy naciskam na przycisk rozruchu kilkakrotnie na krótki czas. Wtedy raz na 10 załapie. Odpowietrzenie zbiornika sprawdzone, wszystko jest jak powinno a mimo to nie mogę dojść co mu dolega :(

Ostatnio. I przed regulacją i po było i jest to samo. Marqs twoim problemem może być impulsator. Kumpel mial GS-a i jak się rozgrzał to zaczął przerywać na jeden cylinder. Wymienił impulsator i po problemie.

Edytowane przez adamRS

Wymieniony :P Wymienione nawet gaźniki na nowsze i to samo :mellow: