Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zle ustawiony sklad mieszanki - na zimnym silniku.

Trzeba ja ustawiac na dobrze rozgrzanym silniku.

Ustawiasz srubami regulacji mieszanki na najszybsze mozliwe obroty poczym obnizasz je sruba regulacji obrotow do najnizszych rowmch obrotow, lub poziomu podanego w serwisowce.

Gdy robilem synchro to zauważyłem ze regulując tą srodkową srubą czyli 1,2 z 3,4 to to tak właśnie się dzieje z obrotami,powoli spadaja.

Zle ustawiony sklad mieszanki - na zimnym silniku.

Trzeba ja ustawiac na dobrze rozgrzanym silniku.

Ustawiasz srubami regulacji mieszanki na najszybsze mozliwe obroty poczym obnizasz je sruba regulacji obrotow do najnizszych rowmch obrotow, lub poziomu podanego w serwisowce.

Dopiero wczoraj mialem czas..

Wszystko co piszesz ma w sumie sens.

Wykrecajac srube skladu mieszanki obroty sie zwiekszaly, ale nigdy nie zaczely spadac w dol (przy wykrecaniu) ..czasami poprostu sie zatrzymaly na pewnym poziomie i dalsze wykrecanie nie wiele dawalo, wyszlo mnie tak ze moj sprzecior potrzebuje ok 3 obrotow, silnik pracuje zdecydowanie rowniej!

Ale dopiero teraz begne go odpalic zimnego ..zobaczymy jak to bedzie..

Ale dopiero teraz begne go odpalic zimnego ..zobaczymy jak to bedzie..

jest zajefajnie :D

thx!

• 1 month later...

Witam wszystkich

Mam poważny problem moim GSF 1250 rocznik08. Mianowicie pożyczyłem moto koledze i ten po 30 minutach zadzwonił że moto szarpie i nie wkręca się na obroty. Zapala się kontrolka FI. Sprawdziliśmy paliwo bo myśleliśmy że felerne paliwo zostało zatankowane nic to nie dało. Wyśmieliśmy pompę paliwa i założyliśmy samochodową i dopóki moto się nie nagrzało chodził ładnie potem to samo. Znów brak możliwości dodania gazu. Świece były wymieniane jakieś 8000km temu zalecane do tego moto. Olej wymieniony 150km temu jest nowy wymieniony oczywiście z filtrem. przebieg moto to 46tyś. (pozdrawiam wszystkich sprzedawców co ich moto 3 letnie ma 6tyś. smile.gif ). ktoś ma jakiś pomysł. czy musze kupić Interfejs diagnostyczny OBD S01 i sprawdzić co się dzieje, chyba ze ktoś ma w okolicy Krakowa pozdrawiam

Ps. Moto pasuje mi naprawić do 6 sierpnia bo chciałem nim jechać na swój ślub smile.gif

Motocykla i kobiety się nie pożycza - nie słyszałeś o tym?

Ktoś tu o czymś zapomniał.

No dobra ;P nie będę taki ;)

Zacznij od najtańszych rzeczy - kable zapłonowe.

Wyreguluj też luzy zaworowe.

Edytowane przez JHK

Przepraszam, ale tak się zamartwiłem nad moim moto że rozum mi odjęło jeszcze raz przepraszam jutro będę mieć moto zrobię co mi polecacie.

Ps. Rozumiem, że to jest zwykła zworka

Edytowane przez Tolinek

Zrobiłem jak kazaliście pokazuje -C00 ta kreseczka jest na górze a nie na dole jak na przykładowej focie diagna ktoś wie co to znaczy ??

przeczytałem ale chyba nie do końca zrozumiałem niestety siedze i kombinuję TPS to manetka??

Niestety u mnie nie świeci się ta kontrolka FI i jeśli zrobię tak zeby kod wyskoczył dalej jest -C00. Wogóle moto dokręca się 3500 obr i praktycznie koniec.

Edytowane przez misior

Tps to czujnik otwarcia przepustnicy. Znajdziesz go na kolektorze ssącym. Instrukcja ustawienia na pewno jest w serwisówce.

Nie interesuje sie nowymi giksami, ale z tresci wynika ze to nie tyle TPS co "set valve", ktory trzeba rozlaczyc.

No ale mozna zaczac od TPS i zobaczyc czy to cos zmieni.

'

Po to wymyslili EOBD,EOBD2 żeby można było test zrobić a nie gdybać :rolleyes: .Metoda "zalup wymień,może...." i Pan Kazio z "13 i srubowkrętem" już się skończyła.

Pokręciłem tym czujnikiem wyskoczył błąd C17, czyli czujnik, bo pewnie go za mocno odkręciłem niestety nie powiodło się. Na wszelki wypadek kupiłem filtr powietrza i nowe świece spróbuje to wymienić jeszcze. Nadal jest błąd -C00. Zobaczymy co dalej idę do garażu :)

Po to wymyslili EOBD,EOBD2 żeby można było test zrobić a nie gdybać :rolleyes: .Metoda "zalup wymień,może...." i Pan Kazio z "13 i srubowkrętem" już się skończyła.

Jezeli wydaje ci sie ze czytnik bledow za kazdym razem pokaze ci dokladnie gdzie siedzi uszkodzenie to powaznie sie mylisz.

jeżeli wyświetla C00 to znaczy że ECM nie wykrywa żadnych usterek

ja co bym zrobił pierwsze to reset ISC (tylko raczej bez OBD tego nie zrobisz)

i co mi jeszcze przyszło na myśl to sprawdź czujnik położenia przepustnic (można to zrobić omomierzem) albo metoda prosta podłączasz OBD odkręcamy stopniowo manetkę i obserwujemy reakcję na kompie :lol:

Edytowane przez duko

Witam :)

W końcu sukces. Po długim główkowaniu i przespaniem się z problemem domyśliłem się co jest problemem. Przyczyną awarii jest to co gryzie współczesną motoryzację wszytko robi się na sztukę. Przyczyną okazał być się przytkany filtr paliwa ponieważ zbiornik po 4 latach sobie spokojnie rdzewiej tam gdzie są zgrzewny zaraz pod tymi pierścieniem stalowym gdzie się pompę przykręca ten od wlewu nie jest lepszy :) Filtr oczywiście zamówiony 140zł :) Dla ciekawych moto zawsze było zalewane pod korek na dłuższe przestoje. Pozdrawiam

Ps. cóż jednak komputer nie zastąpi głowy :)

Edytowane przez misior

Dlatego podstawa jest dokladne opisanie wszystkich mozliwych problemow, jezeli znamy tylko czesc z tego co sie dzieje nigdy nie otrzymasz wlasciwej odpowiedzi.

Kod C00 oznacza brak bledow jesli kreska przed nim jest w srodku C (-C00 ), kreska w gorze lub dole C oznacza blad.

Witam :)

W końcu sukces. Po długim główkowaniu i przespaniem się z problemem domyśliłem się co jest problemem. Przyczyną awarii jest to co gryzie współczesną motoryzację wszytko robi się na sztukę. Przyczyną okazał być się przytkany filtr paliwa ponieważ zbiornik po 4 latach sobie spokojnie rdzewiej tam gdzie są zgrzewny zaraz pod tymi pierścieniem stalowym gdzie się pompę przykręca ten od wlewu nie jest lepszy :) Filtr oczywiście zamówiony 130zł :) Dla ciekawych moto zawsze było zalewane pod korek na dłuższe przestoje. Pozdrawiam

Ps. cóż jednak komputer nie zastąpi głowy :)

wymieniać pompę i nie zauważyć zaje...... filtra syfem to rzeczywiście nawet komp z pentagonu by tu nie pomógł :lol:

o w morde, 4 lata i rdza? To ja sie nie dziwie, że w prawie 18-letnim motórze kumpla na wylot w kilku miejscach przeżarło. Też suzuki...

Trochę szybko jak na rdzę. Ostatnio zlewałem trefne paliwo ze swojego baku i na tyle o ile to możliwe obejrzałem go, żadnych śladów rdzy nie zauważyłem.