Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W servisówce piszą:

Fuel pressure

Approx. 300 kPa (3.0 kgf/cm2, 43.5 psi)

If the fuel pressure is lower than the specification,

check for the followings:

• Fuel hose leakage

• Clogged fuel filter

• Pressure regulator

• Fuel pump

If the fuel pressure is higher than the specification,

check for the followings:

• Fuel pump

• Pressure regulator

to mam :)

byłem tak uprzejmy ze zdemontowałem ponownie swoją pompe z moto pomierzyłem i będe szukać.

Czy ktoś jeszcze miał w 1250 taki przypadek z filtrem?

Bo dzisiaj dopiero zauwazylem, ze moj wkreca sie tylko do ok 7,5tys i koniec. Jutro bede rozbierał pompe i zobacze jak to wyglada.

Kranik zdemontowany, wyczyszczony, założony. Syfu trochę było.

Myślałem że po tym dławienie zniknie, ale się myliłem!. Na trasie Łódź - Chodecz i z powrotem problem się pojawił ponownie. Różnica polega na tym że : poprzednio dławił się jak na wyświetlaczu poziomu paliwa miałem 2 kreski tj po przejechaniu około 200km a ostatnio problem wystąpił jak na wskaźniku miałem 3 kreski czyli po jakichś 150km.

Przestawiłem kranik na RES i otworzyłem bak, przejechałem około 40km i silnik ponownie zaczął dziwnie się dławić. Nie mam pojęcia co to może być.

POMOŻECIE?

To odpowietrzenie sprawdzałeś? Ja miałem to samo. Jak zdechnie znów na trasie to ja bym odkręcił korek od wlewu poczekał chwile i odpalił znowu, jak mu przejdzie to odpowietrzenie baku masz gdzieś zatkane :)

To odpowietrzenie sprawdzałeś? Ja miałem to samo. Jak zdechnie znów na trasie to ja bym odkręcił korek od wlewu poczekał chwile i odpalił znowu, jak mu przejdzie to odpowietrzenie baku masz gdzieś zatkane :)

40 km zrobiłem z otwartym bakiem. Nie pomogło. Już mnie c**j chce strzelić z tym dławieniem. Na mieście nie daje o sobie bardzo znać, ale w trasie za każdym razem się dusi. :angry:

Wywal filtr paliwa i zobacz

sprawdzałeś bez filtra ?

sprawdzałeś bez filtra ?

Nie wiem czy jazda bez filtra coś pokaże bo filtr paliwa wymieniałem z 1,5 miecha temu.

jak masz papierowy filtr paliwa to może być przyczyną twoich problemów :) Mechanikiem nie jestem ale wielu ludzi na tym forum miało z tym problem, i po wywaleniu/wymianie problem ustał :)

Edytowane przez Matis

A jaki filtr założyłeś papierowy czy siatkowy?

Ja mam taki:

http://allegro.pl/filtr-paliwa-szklany-6mm-i1664278062.html

Może być też taki:

http://allegro.pl/filtr-paliwa-rozkrecany-z-siatka-simson-romet-wsk-i1685369461.html może być i nie rozkręcany byle by wkład filtrujący był z siatki.

Nigdy taki:

http://allegro.pl/filtr-paliwa-6-mm-tuning-jawa-wsk-mz-simson-cz-shl-i1680161852.html

Po prostu w gaźnikowym Bandziorku mimo podciśnieniowego kranika paliwo do gaźników spływa grawitacyjnie a papierowy filtr skutecznie utrudnia przepływ pod wpływem grawitacji.

A wie może ktoś jaki powinien mieć przelot oryginalny filtr paliwa? Miałem założony nowy (nieoryginalny) no i parę razy zdarzyło się że w trakcie jazdy nie dochodziło paliwo (tak jakby filtr nie przepuszczał) na oryginalnym takie rzeczy się nie działy. Skończyło się na tym że na razie jeżdżę bez, ale wiadomo że ktoś go tam po coś dał. Założyłbym z powrotem stary no ale niestety poszedł do śmietnika.

Ewentualnie może ktoś ma sprawdzone źródło skąd kupić? Bo te z linków powyżej nie przemawiają do mnie zbytnio.

ma być 8mm na króćcach. Ja mam papierowy i póki co ponad 2000km i nic się nie dzieje ;] dałem za niego jakieś parę zł.

Zdecydowanie wywal filtr paliwa. Miałem tak samo. Po wymianie z oryginalnego na nowy NIE-oryginalny spotkało mnie to samo.

Wróciłem do starego filtra objawy ustąpiły.

Zwłaszcza jak piszesz że dzieje się to przy poziomie paliwa 2-3 kreski, bo domyślam się, że na pełnym baku nie ma takich objawów - no tak piszesz przecież, że na pełnym wszystko jest oki.

Ja miałem to szczęście że kolega Biały był i podpowiedział o filtrze bo sam bym chyba tak szybko na to nie wpadł o ile w ogóle przyszłoby mi to do głowy .

Edytowane przez Kris

Zdecydowanie wywal filtr paliwa. Miałem tak samo. Po wymianie z oryginalnego na nowy NIE-oryginalny spotkało mnie to samo.

Wróciłem do starego filtra objawy ustąpiły.

Zwłaszcza jak piszesz że dzieje się to przy poziomie paliwa 2-3 kreski, bo domyślam się, że na pełnym baku nie ma takich objawów - no tak piszesz przecież, że na pełnym wszystko jest oki.

Ja miałem to szczęście że kolega Biały był i podpowiedział o filtrze bo sam bym chyba tak szybko na to nie wpadł o ile w ogóle przyszłoby mi to do głowy .

Wywaliłem filtr paliwa. Polatam ze 3 dni i będę widział efekt. Jak to nie pomoże to chyba podpalę Bandziora, z jakiejś skarpy zrzucę i filmik nagram.

. Jak to nie pomoże to chyba podpalę Bandziora, z jakiejś skarpy zrzucę i filmik nagram.

Sowa, wez mi sety pasazera odkrec przed zrzuceniem .ok ? :)

Mam taki sam problem tylko w moim przypadku to chyba nie jest wina paliwa chociaż objawy są identyczne tylko, że mi jak już nie ciagnął to zaczął strasznie "pierdzieć". Czy to moze być wina oleju (niedawno wymieniłem i widzę, że zakrywa całe oczko). Orientujecie sięco to może być? Wina wydechu-pierdzenie podobne do jazdy bez tłumika? Czy też wina sparciałych gum w kolektorze ? Czy też może wyskakująca świeca ? (to są moje propozycje na szybko)

Mam taki sam problem tylko w moim przypadku to chyba nie jest wina paliwa chociaż objawy są identyczne tylko, że mi jak już nie ciagnął to zaczął strasznie "pierdzieć". Czy to moze być wina oleju (niedawno wymieniłem i widzę, że zakrywa całe oczko). Orientujecie sięco to może być? Wina wydechu-pierdzenie podobne do jazdy bez tłumika? Czy też wina sparciałych gum w kolektorze ? Czy też może wyskakująca świeca ? (to są moje propozycje na szybko)

Kacper mój też dziwnie pierdzi, przerywa, gaśnie. Trudno to opisać - może trzeba dyktafonu użyć i nagrać dźwięki :lol:

Pierdzi bo nie ma Paliwa lub zapłonu.To sa odgłosy z obudowy filtra.

Zapłon bo np:

1-Zasniedziałe zasilanie cewek

2-Pada cewka i po nagrzaniu nie dział

3-Pada świeca i po nagrzaniu nie działa

4-Uszkodzenie/zaśniedziałe kostki w instalacji na tyle wredne że wychodzi po nagrzaniu motocykla

Paliwo bo:

1-Brudny filterek w zbiorniku

2-Brudny lub źle dobrany filtr paliwa na przewodzie

3-Blokujące się zaworki lub pływak w gaźniku

4-Brud w gaźniku

To tak na szybko co może być przyczyną

Polatam trochę beż filtra i zobaczę jak to wpłynie na dziora. U mnie już by odeszło : kranik ( czyszczony), bak ( odpowietrzanie sprawdzone,), filtr paliwa ( wywalony). Jak to nie pomoże to przejdę w stronę zapłonu tak jak Tomek napisał. Sprawdzę te rzeczy i zobaczymy B)

Możliwe z tą wachą. Ale przepaliłem ze 6 zbiorników na trasie więc wacha by się wymieszała. Liczę na wiedzę Forum i pomoc w rozwiązaniu problemu.

Osobiście stawiam na układ paliwowy, bo niby się dławi, traci moc, chwilę odsapnie i jedzie dalej. :vroom:

Sprawdzałeś poziom oleju w silniku ? w moim b6 99' po zakupie okazało się ze uszkodzona została panewka (wina poprzednika). objawy miałem identyczne do Twoich. w końcu zaczął stukać, wręcz walić i wysiadł całkiem silniczek. :(

Szukałem w szukajce i niestety nie znalazłem żadnego tematu.

Mam problem . Od jakiegoś czasu motocykl się zamula przy wyższych obrotach. Myślałem, że to może wina nierówno wyciągniętego łańcucha, ale chyba coś innego nie gra. Wczoraj jeździł normalnie, prócz w/w . Po nocy motocykl nie chciał zapalić, w końcu ruszył ale nie trzyma obrotów , dopiero jak lekko trzymam gaz , motocykl nie gaśnie. Kręciłem tym pokrętłem od obrotów jałowych w każdą stronę i nic

Na gorącym silniku to samo.

Regulacje silnika i wymiany filtrów robiłem 8tyś temu.

Co może być przyczyną ? świece ? filtry ? Jakieś przebicie ? co sprawdzić ?

jak działa to pokrętło od jałowych ? przekręciłem kilka razy w jedną , drugą w popłochu i się zastanawiam czy te pokrętło co 360stopni jest w tej samej pozycji ? czy na zasadzie śrubki wkręcam i wykręcam ? Jak to ustawić ?

Proszę o pomoc . Pzdr , artur

Edytowane przez Krzysztof

IMHO te pokrętło działa jak śruba. Jak ja sobie tym regulowałem obroty na biegu jałowym, to na rozgrzanym silniku - jak wróciłem z traski. POtem pokreciłem, chwile poczekałem i patrzyłem na obroty. I tak az ustawiłem 1,2-1,3k. Nie pamiętam w która strone jak zmieniają sie obroty, ale wiem, że na zimnym silniku to jest dupa a nie regulacja. Tyle ode mnie. Więcej się nie znam

Zawsze reguluję to na gorącym, dziś w pośpiechu przed pracą bezmyślnie zacząłem tym kręcić. Nie wiem ile obrotów w jaką stronę . Jak to ustawić ? wkręcić na maksa ? i odkręcać powoli ?: )

i co z tym zamulaniem na wyższych obrotach ? jaka może być przyczyna ?