Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze reguluję to na gorącym, dziś w pośpiechu przed pracą bezmyślnie zacząłem tym kręcić. Nie wiem ile obrotów w jaką stronę . Jak to ustawić ? wkręcić na maksa ? i odkręcać powoli ?: )

i co z tym zamulaniem na wyższych obrotach ? jaka może być przyczyna ?

Sprawdź wężyk czy Ci paliwo dopływa. Nie może być zagięty.

Sprawdź też wężyk od podciśnienia oraz te kapturki, może lewe powietrze Ci łapie.

Sprawdź kolor świec i napisz jakie są.

jak dla mnie to świece do kontroli, tak samo jak filtr powietrza, no i sychronizacja obowiązkowo skoro regulacja jałowych nie pomaga

Wczoraj jeździł normalnie, prócz w/w . Po nocy motocykl nie chciał zapalić, w końcu ruszył ale nie trzyma obrotów , dopiero jak lekko trzymam gaz , motocykl nie gaśnie.

Nie tankowałeś w tym czasie?

Jak dal mnie to wyglada jak by gdzieś łapał lewe powietrze. Moze masz syf na dyszach ? wyczysć gazniki.

Dobra, pokręciłem śrubą i załapał - wygląda na to , że w nocy się ktoś bawił pokrętłem - niestety motocykl stoi pod chmurką , niedaleko parku dla ćpunów : )

Gaźniki były czyszczone w tym sezonie 8tyś km temu, niestety przez następne 6tyś serwisu motocykl nie zobaczy .

Obroty już złapał takie , jak powinny być i problemu już nie ma . Zobaczę te świece i filtr powietrza . Dzięki za odpowiedzi !

• 2 weeks later...

Witam ponownie....:)

Koledzy!-- z przykrością muszę stwierdzić, że niektórzy z Was wykrakali mi najgorsze (chyba)..........po wymianie filtra paliwa maszyna rwała jak szalona :) Rwała----bo już przestała----yyyy to znaczy przestaje czasami....haha....problem powolutku powraca --- nie kreci powyżej 11 tys --- jeszcze tydzień temu szło do odcinki, ale coraz gorzej z nią.

Zauważyłem również, że kiedy w zbiorniku jest ponad połowę to problem nie występuje i wszystko jest ok....natomiast przy dwóch kreskach nagły spadek mocy następuje i nie kręci tak jak powinna.....

Mechanik stwierdził, że pompa jest już dosyć mocno podłechtana i trza by ją zmienić. Sprawdzimy jeszcze ciśnienie jakie daje pompeczka i wszystko będzie jasne.

Wszyscy wiedzą ile kosztują nowe a używek nie chce pakować, żeby się znowu nie wq***iać po 3 miesiącach albo i wcześniej.

Macie jakieś propozycje zamienników...?

Ewentualnie piszcie co jeszcze może z nią być.....!?

Pozdrawiam

wykręćpompę oglądnij ja bardzo dokładnie tam jest jeszcze taka mała prawie niewidoczna siateczka na wejściu paliwa około 5mm może tam masz zatkane po prostu

• 5 weeks later...

Wczoraj zjechałem z traski i zajechałem do galerii handlowej. Zakupy zajęły mi z 30 minut. Wróciłem do motonga i chciałem go odpalić. Jakoś dziwnie rozrusznik zakręcił tak zamulaszczo i odpalił... Obroty nie doszły do tysiąca i falowały jakby motocykl był pijany. Kręcenie gazem nie pomagało. Pod spodem filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=FlNLrnNEsVc

Stwierdziłem jednak, że go tak nie zostawię. Odpaliłem i podkręcając gaz wszędzie gdzie miałem się zatrzymać na światłach pojechałem do siebie na parking. W tej trasce silnik jakby nie miał mocy. Był osowiały. Niby dociągałem go do 140km/h (nie było gdzie więcej) ale zajmowało mu to więcej czasu. Po dojechaniu do celu, zgaszeniu, odczekaniu chwilki i odpaleniu obroty były stabilne i były prawidłowo troszkę ponad 1k obrotów.

Jako dodatkowe poszlaki dodam, że to mój trzeci sezon i dwa razy w historii tego motocykla był wymieniany akumulator.

Co o tym myślicie?

Ja bym stawiał na pracę silnika na 3 garach, potem załapał na wszystkie i dlatego wróciło do normy. Może po prostu świece już są zajechane? Używasz chińskich akumulatorów czy zimą nie wyciągasz, że przez 3 lata dwa akumulatory poszły?

Może filterek paliwa przytkany?

U mnie wymiana świeczek pomogła, bo oczywiście kupiłem dziora to byłem pewien, że wszystko będzie pięknie ładnie zrobione jak ta lala. Zaczął pracować na trzech garach, a świeczki wyglądały jakby nikt ich od bardzo dawna nie dotykał. Do tego czyszczenie właśnie filtra paliwa, płukanie baku z syfu (w moim wypadku) i kręci się normalnie. Tylko z tą mocą, to u mnie np. jest tak, że gdy powoli i równomiernie odkręcam gaz to obroty się wkręcą, ale nagłe odkręcenie manetki powoduje dławienie bo nie jest w stanie podać tyle paliwa ile mu trzeba. Może u Ciebie jest podobna przyczyna? Ja w poniedziałek oddaje swojego na czyszczenie wtrysków i powinno być ok.

może filtr powietrza ? świece ile mają ?

nasmaruj linkę sprzęgła :D

Dobrze widzę że po odpaleniu świeci ci się kontrolka od absów ?? Jeżeli tak to nie wiem czy w motocyklach jest to samo ale miałem taką sytuację że renault master też nie wchodził na obroty i nie miał pełnej siły. A okazało się że też poszło coś od absów i komputer w aucie włączył tryb awaryjny czy serwisowy ( nie wiem dokładnie ale o takie coś chodziło gościowi z salonu) żeby nie przejechać się na zepsutych absach;p

Najlepiej jak byś zrobił zwarcie na kostce i odczytał kod błędu i wg serwisówki sobie sprawdzisz co go boli;)

Nasmaruj klamkę sprzęgła po piszczy jak wciskasz :P

A co do zachowania.Filmik mało mówi.Obstawiam zarzucona lub uszkodzona świece i przerywa.Może też poluzowana fajka na którejś ze świec.Jak tak się stanie na drugi raz postaraj się ggo wkręcić tak na 3 tyś i przytrzymac te obroty będzie wtedy słychać czy pali na wszystkie gary regularnie czy raz na jakiś czas.A teraz wykręć świece i zapodaj fotki jak wyglądają

Dobrze widzę że po odpaleniu świeci ci się kontrolka od absów ?? Jeżeli tak to nie wiem czy w motocyklach jest to samo ale miałem taką sytuację że renault master też nie wchodził na obroty i nie miał pełnej siły. A okazało się że też poszło coś od absów i komputer w aucie włączył tryb awaryjny czy serwisowy ( nie wiem dokładnie ale o takie coś chodziło gościowi z salonu) żeby nie przejechać się na zepsutych absach;p

Najlepiej jak byś zrobił zwarcie na kostce i odczytał kod błędu i wg serwisówki sobie sprawdzisz co go boli;)

Kontrolka ABSu się pali od odpalenia po osiągniecię 10 km/h. Też się zastanawiałem kiedys i sprawdziłem w instrukcji.

Nasmaruj klamkę sprzęgła po piszczy jak wciskasz :P

A co do zachowania.Filmik mało mówi.Obstawiam zarzucona lub uszkodzona świece i przerywa.Może też poluzowana fajka na którejś ze świec.Jak tak się stanie na drugi raz postaraj się ggo wkręcić tak na 3 tyś i przytrzymac te obroty będzie wtedy słychać czy pali na wszystkie gary regularnie czy raz na jakiś czas.A teraz wykręć świece i zapodaj fotki jak wyglądają

Pewnie jutro lub pojutrze się zajme tymi świecami... nigdy niw wykręcałem ale chyba filozofii nie powinno yć jakiejś wielkiej :D

Pewnie jutro lub pojutrze się zajme tymi świecami... nigdy niw wykręcałem ale chyba filozofii nie powinno yć jakiejś wielkiej :D

A ile km zrobiłeś już tym motocyklem ?

Witam,

To z pewnością nie są świece. Kolega napisał, że wszystko wróciło do normy, a z nimi jest raczej tak, że nie naprawiają się same z siebie... padają i koniec. To, że kolega nie wykręcał świec jest dla mnie jak najbardziej normalne. Jeśli moto chodzi bez problemu to po co do nich zaglądać.

Film bardziej wskazuje na jakieś niedomaganie układu zasilania, a tu przyczyn może być z tysiąc.

Pozdrawiam

Witam,

Kolega napisał, że wszystko wróciło do normy, a z nimi jest raczej tak, że nie naprawiają się same z siebie... padają i koniec.

Tak do końca się nie zgodzę.Miał problemy jak świece były ciepłe.Na zimno działa i to znana przypadłość świec,cewek że po nagrzaniu mają przerwę Znaczy się przerywają.

Sam filmik nie wiele mówi bo mamy tylko odpalenie wkręcenie i zgaszenie.Nie ma tych kilku sekund pracy silnika co by można się wsłuchać.

Fakt powodów może być tysiące ale łatwiej zacząć od prostych w zlokalizowaniu przyczyn tym bardziej że Giguś miał już problemy z zapłonem.Myślał że pompa paliwa ale było coś innego nie pamiętam dokładnie.Sam niech napisze co wtedy było przyczyna Naprowadzi to troszkę na obecną przypadłość

FI się świeci? jeśli nie to z doświadczenia napiszę że pompa będzie ok - zacząłbym od świec

No więc pompa jest cacy. Filmik pokazuje zachowanie motonga. Odpaliłem... i sam pobujał niskimi obrotami i zdechł. Za drugim razem odpaliłem i chciałem podbić obroty. Dwa razy odkręciłem gaz i jak puściłem to sam zdechł. Na koniec tamtego sezonu to co podejrzewałem, że było wadliwą pompą paliwową okazało się zalaniem świec (nie, nigdy sie do nich sam nie dobierałem). Z tego co pamiętam (nie jestem jednak pewny w stu procentach) świece były wymienione po zakupie go w 2008r w maju. Po zalaniu wyżej wspomnianym były czyszczone w kwietniu tego roku. Przejechanych własnych kilometrów mam na nim ok 21000.

Kolejne dziwne zachowanie, które może coś podpowiedzieć, to że przy tym wahaniu się obrotów w to samo tempo przygasała lampa.

nawet jeśli świece nie są winne to i tak wypadałoby je już wymienić...

Dawidek, filtr paliwa się wymienia nie czyści. Po objawach znanych mi z autopsji, rekomenduję wymianę.

Filmu nie widziałem, ale też muszę nasmarować linkę sprzęgła.