Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

zagiety/przetarty wężyk podciśnienia, filtr paliwa, zatkany kranik

trzeba było przełączyć na PRI poczekać chwilę i sprawdzić czy zapali :)

Ja miałem to samo. No orawie to samo. Moto jechało dobrze tylko do 4 tys obrotów. A powyżej gasł. Okazało się, że filtr powietrza był brudny.

witam. niedawno stalem sie posiadaczem Bandita 600 N z 2000 r. Przejde do rzeczy : dzisiaj podczas jazdy zaczal sie dusic. po przejechaniu okolo 40 km przy predkosci 130 zauwazylem tak jakby brakowalo mu mocy,jakby zaczal sie dlawic-dusic, odkrecam mu manetke a tu nic, zwalnia az do zatrzymania. hmmm myslalem moze sie zagrzal...probowalem go pozniej odpalic,odpalil na ssaniu ,gdy dodawalem mu gazu bez ssania to gasl.paliwo w zbiorniku bylo. droga powrotna do domu to oczywiscie ogarniecie lawety i jazda :angry: . niemam pojecia co to moze byc... nieznam sie ,to pierwsze powazne moto i mam go od niedawna i juz sprawia problemy. moze ktos z kolegow mial taki przypadek lub slyszal cos podobnego?? w poniedzialek wybieram sie do mechanika. ale przedtem chcialbym sie dowiedziec od was o co biega?? z gory dzieki!

Ja tak mialem jak mi sie zasyfil filterek paliwa.moze to to?jak zmienilem bylo oki

odpalilem dzisiaj maszyne. na poczatku normalnie na ssaniu 1-2 min, rozgrzalem troche silnik i poscilem ssanie i dodalem gazu ,silnik niezgasl chodzil normalnie! o co kaman??

zgaśnie jak będzie potrzebował więcej (paliwa , powietrza) posprawdzaj to co przedmówcy wymienili w swoich postach ,zajrzeć tam musisz bo gdybanie nie pomoże .pozdrawiam

jutro zabieram moto do mechanika,niech on to po sprawdza,moze i sam bym sie do tego zabral ale deszcz dzisiaj pada :angry: :angry: i nici z planow.mam nadzieje tylko ze to jakas mala drobnostka

CARB ICING

Zamarzają ci gaźniki. Miałem to samo w zeszłą zimę. Mechanika olej bo kasę tylko wydasz, a i tak nic nie znajdzie. Zresztą odpaliłeś i działa :beer:

Objawy i warunki by problem zaistniał:

- temperatura otoczenia poniżej +5 ( to z mojego doświadczenia)

- jeździsz trochę i nagle moto zwalnia do zatrzymania silnika ( zwolni wcześniej jeśli szybciej jedziesz)

- wciskasz sprzęgło i gaśnie momentalnie (jakby brak paliwa)

DLACZEGO:

Niska temperatura powoduje iż gaźnik zamarza. Im wyższe obroty tym większe ciśnienie i szybkość powietrza zasysanego do gaźnika. To powoduje ochłodzenie się powietrza/mieszanki i w "naszych" przypadkach zamarzanie gaźników.

Lekarstwo/zapobieganie:

- nie jeździć w zimę :applause:

- jak już ci stanie to odczekać spokojnie na poboczu 3-5 minut :trzepie: i pojechać dalej - wówczas pali bez ssania i normalnie chodzi (ciepło silnika rozmraża gaźniki)

- jedź wolniej - w moim przypadku max 60km/h i mogłem dokończyć jazdę - zamarzał po 40-50km, a tą metodą dawałem radę dotrzeć do domu robiąc kolejne 30-40 km bez postojów

- jedź nisko obrotowo i zmieniaj biegi jak najwcześniej

- są dodatki do paliwa pomagające zwalczać ten problem (staniesz nie po 40km a po 60km :D lub dotrzesz na miejsce jadąc 90km/h ) Silkolene PRO FST

Jak pomogłem to proszę plusika klikać (to będzie mój pierwszy)

Edytowane przez Gamer

warto miec angola i podgrzewane gazniki jednak :D

Ja kolego miałem ten sam problem ale nie w styczniu :) tylko we wrzesniu.

Motor odebrany od mechanika :)

No to jakas przejazdzka i spoko wszystko chodzi dopoki jechalem spokojnie ale jak pojechalem troche ostro to motor zaczal przerywac ja manetke odkrecam a tu zadnej reakcji .

Zatzrymalem sie i na ssaniu chodzil ale bez niego juz nie .

Poczekalem na chwile ... i zapalic normalnie

Powod bardzo prosty...mechanik jak zakladal zbiornik ( w 400 jest malo miejsca) to zagiął sie mu przewod odpowidzialny za dostarczanie paliwa i tylko zaraz na miejscu wyprostowalem ten przewod i spokojnie wrocielm do domu bez zadnych problemow.

Tyle jezeli chodzi o moje doswiadczenie

Takze narazie nie bierz moto do mechanika :)

Miałem lub nadal mam ten sam problem. Na autostradzie mnie ten objaw dopadł. Tylko że ja przejechałem około 200km i te same objawy. Dojechałem do stacji, nabiłem do pełna i sytuacja po 200km znowu się powtórzyła.

Nie robiłem od tej pory dłuższej trasy więc nie powiem Ci czy usterkę usunąłem czy nie.

Ja jeździłem kiedyś przy -6*c traska 30km nie mam podgrzewanych gaźników i nie miałem żadnych problemów.

Sowa ja miałem taki problem jak Ty, jak bak był pełny było ok, poniżej połówki objawy jak by był koniec paliwa, przyczyna: papierowy filtr paliwa

Ja jeździłem kiedyś przy -6*c traska 30km nie mam podgrzewanych gaźników i nie miałem żadnych problemów.

Sowa ja miałem taki problem jak Ty, jak bak był pełny było ok, poniżej połówki objawy jak by był koniec paliwa, przyczyna: papierowy filtr paliwa

Usunąłem całkowicie filtr paliwa, tylko nie miałem jeszcze sposobności żeby to sprawdzić. Miejmy nadzieję że to tylko filtr a nie nic poważnego. :P

Usunąłem całkowicie filtr paliwa, tylko nie miałem jeszcze sposobności żeby to sprawdzić. Miejmy nadzieję że to tylko filtr a nie nic poważnego. :P

Ja mialem to samo

Jak zbiornik byl pelny to motor fajnie chodzil ale jak bylo troche mniej PB w zbiorniku to przerywal :(

Wykrecilem korek :) od wlewu paliwa i wycziscilem cienkim drutem odpowietrzniki i PO PROBLEMIE do dzis :)

Ja mialem to samo

Jak zbiornik byl pelny to motor fajnie chodzil ale jak bylo troche mniej PB w zbiorniku to przerywal :(

Wykrecilem korek :) od wlewu paliwa i wycziscilem cienkim drutem odpowietrzniki i PO PROBLEMIE do dzis :)

Jak wyżej napisałem wymontowałem filtr paliwa. Zobaczymy czy usterka ustała. Wcześniej wyczyściłem kranik, przewody od paliwa, nawet świece oglądałem i nic to nie dało. Teraz zobaczymy

Miałem lub nadal mam ten sam problem. Na autostradzie mnie ten objaw dopadł. Tylko że ja przejechałem około 200km i te same objawy. Dojechałem do stacji, nabiłem do pełna i sytuacja po 200km znowu się powtórzyła.

Nie robiłem od tej pory dłuższej trasy więc nie powiem Ci czy usterkę usunąłem czy nie.

Też tak mam :applause: poprostu rezerwy sięgam :lol: :lol: :lol:

Nigdy nie zapomnę jak pierwszy raz się gimnastykowałem na autostradzie, żeby kranik przekręcić na rezerwę, bo się nagle wół zrobił. :vroom:

Wąski: przy takich temp jak teraz mamy to na bank gaźniki marzną.

• 4 weeks later...

Panowie,zabralem sie dzis z nudow do wymiany swieczek w 650 `08, tyle ze nie mialem odpowiednio dlugiego klucza, ale mowie co sie nie da jak sie da. No i stalo sie tak ze krotka 16 zsunela mi sie z przedluzki na swiece i wpadla tak gleboko ze nie moge teraz tej przedluzki nalozyc bo koncowka swiecy nie pozwala. Co to robic bo niczym nie idzie jej poderwac do gory, macie jakies pomysly ?

Była kiedyś taka zagadka i jej rozwiązaniem było nasikanie do wąskiego otworu by wyjąć znajdująca się w nim piłeczke :) albo obroc moto w swych silnych rękach i wytrzasnij :) a tak na serio to czekam na rozwiązanie problemu.

Spróbój, może tak. Weź stalowy drut ok 10 cm wygnij go w literę V następnie pozginaj końcówki jakis cm do wewnątrz (coś na wzór ściągacza) sprubój włożyć końcówki drutu w otwór na pokrętło (rozumiem, że użyłeś klucz rurkowy) w górną część drutu włóż np śrubokręt i podważ na zasadzie dźwigni.

Mam nadzieję, że coś pomogłem, ewentualnie dokładniej opisz jak wygląda klucz. :adios:

Nie widziałem tego na żywca, ale zdaje mi się, że tam jest w opór miejsca na kombinerki wąskopyskie krokodyle, czy pensetę, czy peany.