Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas dzisiejszej jazdy odkryłem coś niepokojącego.

Pozdro

To Ty jesteś podobny do Kolumba, też coś odkrył i teraz jest to niepokojące..

Edytowane przez Wojtuniunia

świece są w b dobrym stanie, suche. Co do filtra paliwa to ma on byc zamontowany na tym grubszym przewodzie? Bo z kranika wychodzą 2: Cienki i gruby. Cienki gdy silnik pracuje czuc ze zasysa powietrze gdy sie przyłoży palec a gruby nie. Wg mnie filtr powinien byc na tym cieńszym a mam go na grubszym.

gasm.jpg Edytowane przez baldhead

Grubszym płynie paliwo i tam ma być filtr. W cienkim jest tworzone podciśnienie w trakcie pracy silnika i steruje ono otwarciem kranika. Jest podciśnienie -> leci paliwo grubym przewodem.

dzieki. Zamontowałem większy filtr paliwa bo taki miałem pod ręką. Motor już jeździ ale jestem ciekawy co bedzie jak sie nagrzeje przy ostrej jeździe.

Po prostu nie chcę żeby przerodziło się to w coś poważniejszego. Muszę się poprawić, nie chodzi o dławienie się przy 10tyś,motor nie chce się wkręcać powyżej 10. Sprawdziłem, na 3 biegach dzieje się tak samo wyżej nie chce iść.

Mój też gaśnie, raz na jakiś czas. Najczęściej gdy zbliża się rezerwa. Tymczasowa recepta: zatrzymuję się, gaszę silnik, ale tylko po to żeby włożyć kluczyk do wlewu paliwa, otwieram, zamykam, odpalam i jadę dalej. Gdzie ten cholerny odpowietrznik jest?

od spodu zbiornika - przedmuchaj na otwartym baku z kompresora

jak masz bak to do kranika masz 2 wężyki, a na dole następne 2 odpowietrzające. Motor juz jeździ.. Wymieniłem filtry, wiązki kabli porozdzielałem i jezdzi ale ciekawe co bedzie jak sie nagrzeje. I nie wiem przy ilu L w baku mam wbić na rezerwe.

na rezerwe dajesz jak na ON zacznie przerywać ;)

No to jest rzecz jasna tylko rezerwy mam ponad 4l. nie za dużo? Jak mi zgasł otworzyłem bak i mówie sobie ze paliwo jest a tak naprawde to Jego brak. Tylko nie wiem dlaczego zgasł i po odczekaniu 2 min pojechał dalej ;P

No to jest rzecz jasna tylko rezerwy mam ponad 4l. nie za dużo? Jak mi zgasł otworzyłem bak i mówie sobie ze paliwo jest a tak naprawde to Jego brak. Tylko nie wiem dlaczego zgasł i po odczekaniu 2 min pojechał dalej ;P

Jak masz filterek paliwa badziewny, to takie akcje będą. Poszukaj o papierowym filtronie to się ciekawych rzeczy dowiesz.

A bandzior ma chyba 6L rezerwy :)

założyłem teraz także papierowy ale z gabarytowo 3x wiekszy. Jak nadal sie to bedzie działo to zmienie na inny

• 2 weeks later...

Mam dokładnie tak samo. Objaw dokładnie ten sam. Obroty od 2 tyś bardzo wolno schodzą i pływają, trochę podkręciłem jałowe bo zdarzyło się dwa razy ze zgasł mi na światłach ka wcisnąłem sprzęgło przy hamowaniu. Obroty pływają i czasem się zdarzy że stają na 1300 a czasem schodzą do 500. Obi powiedział że trzeba ustawić mieszankę. Już umówiłem się z gościem z Przęsławic na ten zabieg tylko jakoś nie mogę dojechać. Za całość powiedział mi od 50 do 150 zł razem z synchro gaźników potem w zależności ile się będzie kręcić.

Nie wiem kiedy się wybiorę, może jak pogoda się ustabilizuje.

Na 99% zbyt uboga mieszanka wolnych obrotów.. Qnerk pięknie opisał jak się to robi..

Ustawiasz wyjściowo dwa obroty na każdym gaźniku.. rozgrzewasz potwora.. jak nie chce trzymać obrotów to mu podkręcasz tym pokrętłem od regulacji wolnych obrotów.. NA rozgrzanym silniku wykręcasz po kolei śrubki regulacji po ćwiartce w każdym gaźniku i obserwujesz reakcję.. jak obroty rosną to ok.. skręcasz regulację i kręcisz dalej.. jak obroty przestają wzrastać to zostawiasz i jedziesz na synchro.. wtedy tylko 50pln;) i gites!

Pozdro!

Dziś po krótkiej trasce (20km) po podjechaniu pod garaż zauważyłem dziwną pracę mojego Bandziora.

http://www.youtube.com/watch?v=s36GqpkLl3I&feature=youtu.be

Ponadto na 1 wchodzi tylko na 12 tys obrotów a potem się dławi a na reszcie biegów dławi się już przy ok 10tys. obr.

Ma ktos jakiś pomysł ?

P.S. Wiem że były już tematy, ale chcę indywidualnej i szybkiej pomocy ;)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Krzysztof

Kiedy było robione synchro i zawory?

Sprawdź jeszcze szczelność przewodów podciśnienia, bo jak jeden jest nieszczelny to też dźwięk podobny jakby chodził na 3 gary

Synchro i zawory nie za mojej "kadencji" wiec nie mam pojęcia kiedy...

Czyli z serwisem i tak musi się zobaczyć? :D

i tak ladnie nierowno chodzi u ciebie, u mnie to byla masakra.. skakal miedzy 3 tys obr a 1tys i bardzo wolno schodzil z obrotow. najpierw najtanszymi kosztami zrob sobie sam synchro i ustaw mieszanke, jak nie pomoze to zawory, regulacja i synchro gaznikow powinno pomoc napewno.

Zrobię czyszczenie i synchro gaźników + plus zawory i zobaczę co z tego wyjdzie ;)

A miałby ktos mniej więc ceny takich usług ?

qnerk - ile na warsztacie u Was bierzecie za takie usługi ? :D