Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jebie. Nie wiedziałem, że te moje czerwone zacizki takie popularne sie zrobily hahahaha. Ogólnie dementuje plotki. Zaciski nie pomalowane. Moto juz w GDA i smigam wiec :fuckyou:

Witam Wszystkich.

Mam problem, a mianowicie po odpaleniu bandita od razu wskakuje dość wysokie obroty, nie jestem w stanie powiedzieć jakie bo nie mam obrotomierza. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, coś z mieszanką ? Gdzie tego szukać ? Dodam że motocykl stał jakieś 2 lata tylko od czasu do czasu był odpalany, tej zimy wyczyściłem gaźniki, założyłem nowe świece, teraz przełożyłem wszystko do nowej ramy chce odpalić a tu taka niespodzianka :/ Czy ktoś miał może podobny problem i jest w stanie mi pomóc ?

Drugie pytanko takie typowo laickie, czy przepustnice mają być minimalnie uchylone, czy mają być całkowicie zamknięte podczas pracy silnika na tkz "luzie" ?

A przy składaniu gaźników przez przypadek nie nawinąłeś zbyt ciasno linki od gazu lub ssania? Regulacja ssaniem coś daje?

linki nie są naciągnięte, są założone tak jak powinny. Jest możliwość, że coś z gaźniakmi jest nie tak ?

Edytowane przez wincu

Przepustnice mają być zamknięte zupełnie. Skoro pytasz to rozumiem tu tkwi problem

A może zwyczajnie przy przekładaniu silnika do drugiej ramy pokręciłeś śrubką od wolnych obrotów i ustawiłeś ją na wysokie ? Spróbuj ją wykręcić a może to coś da.

Witam,

chcąc opisać swój problem trochę sie rozpiszę, jednak opowiem cała sytuacje w drobnych szczegółach i detalach w celu znaleźienia rozwiązania.

a więc. historia sie zaczeła od przełomowego momentu odblokowania dziorka 650 poprzez wyciagniecie 5tego kabla z lewej, z wiekszej wtyczki modułu, o kolorze czarno-bialym.

Po 20 minutach jazdy( pieknej wyzwolonej nieokiełznanej jazdy :D ) zaczął sie dławic. Stopniowo z coraz wyzszych obrotów dławienie przechodziło w coraz nizsze, aż doszło do 7 tyś.

Nie pozostawiłem tego bez reakcji. Posłużyłem sie wyszukiwarka na naszym forum i znalazłem bardzo tresciwe tematy nt. nie wkrecania sie na obroty, pow 7tys. Generalnie objawy wszystkie te same tzn: na "źimnym" silniku wkrecał sie jak powinien, wyrywał łokcie. po rozgrzaniu cos podcina skrzydła i nastepuje dławienie sie mocy obrotowej do max 7 tys.

znalezione porady:

wymiana/przeczyszczenie filtra paliwa. jako punkt 1. ZROBIONE

sprawdzenie filtra paliwa przy pompie paliwa

i tu sie zaczyna kolejna historia. tzn \

wyciagnalem filtr paliwa sprzed pompy, okazal sie strasznie zabrudzony, jednak chcac sprawdzic czy to faktycznie tu jest przyczyna mojego problemu, uwczesnie wyczysciwszy bak, przeplukanie nitro i przefiltrowanie paliwa przez wiele warstw bardzo gestej firnanki, która praktycznie spełniła swoje zadanie, zatrzymujac na prawde sporo syfu z mojego baku. Skad syf w baku? kupilem go od handlarza, który malował bak, jednak chyba zbytnio sie do tego nie przykładał, ponieważ zaskoczyła mnie ilosc syfu w baku.

w celu sprawdzenia jak juz wspomnialem, zamontowałem ową firnake( na prawde gestopodziurkowany materiał) jako zamiennik orginalnego filtra paliwa przy pompie paliwowej.

Niestety efekt mnie nie zadowolil. Bandzior dławi sie jeszcze gorzej.

Moje cele:

Zamówiony juz został przeze mnie oryginalny filtr paliwa z serwisu suzuki. dostana go dopiero w poniedziałek, a ja droga kurierska dopiero NAJWCZESNIEJ W srode.

Jutro mam zamiar sprawdzic czy moze to nie jest wina modułu, tzn planuje jutro spowrotem wcisnac kabelek blokujacy moc bnadziora w celu sprawdzenia czy to czasem nie moduł ma wplyw na całe to zamieszanie.

Moja prośba:

Jakie macie pomysły na rozwiazanie tego tematu poza zamontowaniem nowego filtra paliwa ktorego mam zamiar zamontowac, JAk uważacie co może byc przyczyna takich zmian poprzez zastosowanie "zamiennika" filtra, który wydawałoby sie jest bardziej przepuszczalny niz filtra jednak efekt jest odwrotny.

Jeżeli komuś chciało sie to czytac to juz dzeikuje, a za odpowiedzi w mojej sprawie bede winny piwko !!

dziekuje i czekam na poradY:))) w koncu weekend majowy a ja mam w garazu siedziec???

Edytowane przez Krzysztof

Problem sie troche rozszerzył, a mianowicie paliwo cieknie z gaźnika tymi kanałami co są od strony filtra powietrza :/ Miał ktoś doczynienia z takim przypadkiem ? Czy to wina zaworków iglicowych ? Ogladałem je i wyglądają na dobre, mają ładne stożki.

a czasami nie masz przekrecone na pri ?:D

Nie podłączałem jeszcze baku do gaźników, z tego co mi wiadomo to gaźniki są trak skonstruowane że nawet jeśli podłącze je pod zwykłą butelke z wężykiem to paliwa powinno nalecieć tyle ile powinno, następnie zworek iglicowy powinien zamknac dopływ paliwa i już więcej go nie powinno lecieć, a funkcja PRI ma za zadanie tylko szybciej napełnić komory pływakowe np po dłuższym postoju motocykle, żeby nie męczyć rozrusznika i akumulatora oczekując aż pod wpływem podciśnienie zostaną napełnione komory pływakowe. Powiedzcie mi czy jest możliwość oddania samych gaźników do serwisu żeby mi je przejrzeli i ewentualnie wymienili co potrzeba ? Jakie to są mniej więcej koszty ?

Powiem tak, dziś trochę pojeździłem chyba tak każdy (piątek, piękna pogoda :D ) zgasł mi na światłach, wkurzyłem się ostro, zepchalem go na bok, odpalilem z popychu i podkręciłem obroty do ok 2k. Zaobserwowałem, że obroty po pewnym czasie stania spadają do ok 1.7k. Ładowanie sprawdzałem, na wolnych obrotach jest to 14.3V i spada wraz ze wzrostem obrotów. Napięcie na aku to 12.8V.

Regulowałeś zawory, gaźniki. W ogóle coś robiłeś?

Podejżewam że poprzedni właściciel tylko mówił, a nie regulował.

Wymień filtr powietrza. Mi mojego dławiło w podobnym zakresie, po wymianie filtra problem zniknął.

WItam ponownie!

Przepraszam, że dopiero teraz piszę ale nie miałem czasu wziąć się za moto.

Myślałem, że to nie wiadomo jaki problem a okazała się jak zawsze masakryczna pierdoła :) wymieniłem świece i wszystko hula aż miło. Wczoraj przed wymiana świec już nawet na postoju zaczął gasnąć przy kręceniu a z tłumika czarny dym leciał po przekroczeniu 7 tys obrotów. Dzisiaj wymieniłem świece i żadnego dymu, kreci się bez problemu do 12 tys i lata aż miło :) Na początku troche przerywał jeszcze koło 10 tyś i już myślałem ze po ptokach jakaś poważna ustarka ale po 30 km zero śladu że coś było nie tak.

dzięki za zainteresowanie tematem i sorry za trucie dupy, mogłem od razu zamawiać świece. Ale możliwe, że ktoś będzie miał w przyszłości taki problem to nie będzie miał wątpliwości, że to to ;) Dodam jeszcze jako ciekawostkę, że lewy gar mi nie chodził tak jak inne, znaczy się kolektor nie był tak ciepły jak reszta. Zmieniałem swiece miejscami, przekładałem cewki, fajki itd. wymieniłem przewody WN i nic. Dzisiaj zmieniłem te straszne świece i nawet problem z cylindrem znikną, wszystkie grzeją równomierne.

Kurcze lubie pisać opowiadania ;)

Pozdrawiam!

Fazzy

no i co? Od razu napisałem, że to świece :) Plusy sie należą ;p

Faktycznie :P plus poleciał. Ale dzisiaj sobie użyłem, jeszcze mam banana na twarzy. Wiecie jakie to jest straszne uczucie jeździć wysokoobrotowym motocyklem nie mogąc przekraczać marnych 7 tys? Paranoja. Całe szczęście już śmiga bez problemów.

W sumie to temat do zamknięcia ;)

U mnie też ładnie wygladały zaworki iglicowe a przepuszcały. Wyminiłem na nowe 16zł/szt i jest si. Przez te głupie zaworki po kilku dniach nie mogłem odpalić bandziora bo mi zalewało go wachą...

Oddanie samych gaźników do serwisu to tak jakbyś przyszedł do spożywczaka z kromką chleba i poprosił" masełka tak pod szynkę" ;)

Jeśli ktoś ma ci ustawić układ zasilania silnika to udostępnij mu to razem z silnikem (No chyba że ci się niechce silnika z ramy wyciągać) :)

Edytowane przez farba
  • Upvote 1

a wiec problem sie rozwiązał, wyczysciłem filtr paliwa (ten drugi) z pompy paliwowej i wyrywa łokcie. INformacje znalazlem u nas na forum. Jest elegancka instrukcja , która pokazuje gdzie dokladnie jest filterek ;)) w razie pytan jak ktos bedzie miec ten sam problem chetnie sluże rada :)

pozdrawiam LWG !!

Problem tkwił w zbyt wysokim poziomi paliwa w komorach pływakowych, regulacja blaczką pomogło i jest juz idealnie, synchronizacja zrobiona tak więc nic tylko jeździć :)

powiem tak jak kolega wyżej przejrzyj gaźniki i zawory a jak nieznasz sie to niech jakoś dobry znajomy przejrzy co sie zna bo u mnie przy zakupie też wszystko było robione cycuś glancuś ale jak leciał 160 i niechciał wiecej to już było cza zaczać grzebać i wyszło że robić było robione ale koleś nie miał widocznie pojęcia o tym :) bo synchro zrobił ale nie tak jak trzeba :) serwisówka w dłoń i niema problemów ;) albo sprawdz instlacje mogła sie utlenić i coś może nie stykać