Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem ogladac dla kolegi Bandita 600 S 2002 rocznik i sie mocno zdziwiłem. CIszej chodzi,ładnie ten silnik, idealnie trzyma 1100obr. A mój 95 rok głośno dzwoni w tym silniku, buja sie na obrotach,wolno schodzi z obrotów. Czy to normalne, że bandity 1gen tak miały, czy mój jest mega skopany???

Tak to u mnie wyglada http://www.youtube.com/watch?v=WQd3R0MN0fI

Edytowane przez Krzysztof
Tagi.

zawory i gaźniki na pierwszy rzut do roboty. A świece ile mają?

Synchronizacja, mieszanka i zaworki bankowo. Strasznie wolno z obrotów schodzi, synchro powinno pomóc.

na schodzenie z obrotow to tylko mieszanka bo to objaw za ubogiej wczesniej zawory a pozniej synchro

bankwo synchro b4 brachola też tak waliło przed synchro

ta ale zeby dobrze zrobic synchro to trza wpierw zaworki i mieszanke ustawic

Mój tak basowo burczał dzisiaj, jak zapomnieliśmy po synchronizacji gaźników założyć wężyka od PAIRa :) Taki sam bruuumm, no ale się nie wkręcał.

Na początek zrób regulacje zaworów i synchro, bo skoro piszesz że ma takie objawy to pewnie nawet nie wiesz kiedy było robione...

Nie wiem, jak doświadczenia innych, ale mój miał prawie wszystkie zawory luźne, na granicy tego co instrukcja mówi i trochę klepał. Po regulacji bardziej szumi niż klepie.

http://www.youtube.com/watch?v=Ev3GAzZ_Sc4&feature=youtu.be

tak silnik pracuje jak jest całkowicie rozgrzany - widać delikatne falowanie obrotów. Na zimno falowanie jest zauważalnie większe. Czy silnik prawidłowo schodzi z obrotów? Chyba powinien nieco szybciej schodzic z obrotów czy mi się wydaje?

Jednym słowem czy czas już na regulacje zaworów i gaźników?

Suche fakty

ostatnia regulacja zaworów - 5 tys. km. temu (jednak w serwisie, do którego straciłem zaufanie, więc nie wiem czy czegoś nie spieprzyli)

pełne czyszczenie i synchro gaźników - 4 tys km temu

nowe świece denso - 1.5 tys km temu.

filtr powietrza 4 tys. km

Spalanie 5.2-7 l/100

Świece po 500km bez nalotu kawy z mlekiem- izolator wyglądał jak nówka z półki.

Z tego wynika, że niby do regulacji zostało jeszcze z 6-7 tys, ale kurcze sam nie wiem.

Na moje oko za wolno schodzi z obrotów. Powinien szybko - tak samo w caym zakresie i zatrzymać się na ~1200obr i być jak przybita. Mówię na podstawie swojego bandziora.

Zawory zawsze warto sprawdzić, ale najpierw podłącz się pod zegary i sprawdź samo synchro. Może ktoś akurat będzie miał chwilę, bo szkoda płacić 200zł :/ Samo synchro to chwila roboty dla wprawnego mechanika.

Jak się nie da to wtedy zawory. No chyba że słyszysz coś niepokojącego?

Jak dla mnie to z obrotów schodzi dobrze.

Na pewno synchro jest do zrobienia.

Pod koniec już nie schodzi dobrze. Powinien tak szybko schodzić jak między 7 - 5 tyś i zatrzymac sie 1200obr.

W moim tak jest i widziałem u innych podobnie.

zgadza się ,nie schodzi płynnie

Edytowane przez jarconbubu

Jeżeli w Bandziorze zaworów nie słychać, to najpewniej luzy zaworowe są za małe ;) W moim luzy uwielbiają się kasować, więc kiedy ich nie słyszę od razu je sprawdzam.

Pzdr

Jeżeli w Bandziorze zaworów nie słychać, to najpewniej luzy zaworowe są za małe ;) W moim luzy uwielbiają się kasować, więc kiedy ich nie słyszę od razu je sprawdzam.

W moim zaś bardzo lubią się luzować. To ciekawe :)

mój też tak rzęzi, skrzeczy i klekocze trochę tyle że mam gaźniki zrobione, no ewentualnie zawory do sprawdzenia...ale olejaki tak troche mają że chodzą jak by się miały rozpaść :-)

moim zdaniem sprawdź napinacz rozrządu i ew. zawory i bedzie OK ( gaźniki też oczywiście)

No to, że klekocze i coś tam na słuch chodzi jakby nierówno czasem, a czasem nie :) to już łaśnie dusza tego silnika. On lubi być dobrze nagrzany. Jeśli widać falowanie na obrotomierzu to już trochę lipa. A dźwiękiem nie ma się co przejmować jeśli to nic niepokojącego. Mój po regulacji zaworów dalej sobie klekocze ale trochę inaczej :)

Problem z nagrzewaniem silnika pojawił się po regulacji zaworów, czyszczeniu i synchronizacji gaźników w serwisie, wymieniono także olej i filtr oleju (ELF), oraz świece (CR8EK). Wcześniej miałem olej Motul 5100, i wtedy maszyna nagrzewała się momentalnie ok 2min na ssaniu, i po odjęciu trzymał obroty na poziomie 1100/1200. Teraz trzymam ssanie przez 5min i po odjęciu i ruszeniu obroty po zatrzymaniu się np na światłach spadają do 900 lub czasami nawet mniej, prawie zdycha...Natomiast po dłuższej jeździe wszystko jest OK chodzi jak trzeba.

Żeby zapobiec tym niskim obrotom po odjęciu ssania podnosiłem wolne obroty na zimnym silniku, niestety jak łatwo się domyślić po nagrzaniu silnika rosły do 1500/2000 do tego jeszcze za wolno schodził z obrotów, co z kolei powodowało p*****l...cię przy zmianie biegu szczególnie z 1 na 2.

Poczytałem i powyszukiwałem na forum i nie wiem czy dobrze myślę ale może to wina zbyt ubogiej mieszanki na wolnych obrotach ?? Choć mechanik zaklinał się że nie ruszał śrub regulacji mieszanki. Co o tym myślicie ? Proszę o porady panowie.

wykręć każdą o 0,5 obrotu

wykręć każdą o 0,5 obrotu

Tak zrobię Dzięki. Zobaczymy czy to coś da. Jeszcze jedno..czy olej (chodzi o producenta przy zachowaniu tych samych parametrów 10W40) może mieć wpływ na szybkość nagrzewania się silnika ?

Kolego najpierw może wykręć świece zapłonową i zobacz jaki ma kolor. Jeśli jest jasna (biaława) to na bank mieszanka jest za uboga. Wtedy wykręć śruby składu mieszanki o 1/4 obrotu i zobacz jak reaguje na gaz i jak schodzi z obrotów. Jeśli świeca jest okopcona to mieszanka jest za bogata. W tym przypadku zacznij od wkręcenia o 1/4 obrotu. Bo z jednej strony długie schodzenie z obrotów jest sygnałem ubogiej mieszanki a wolne nagrzewanie silnika zbyt bogatej. Odnośnie oleju to na 100% nie ma to wpływu na czas nagrzewania.

Edytowane przez pdudus1980

Kolego najpierw może wykręć świece zapłonową i zobacz jaki ma kolor. Jeśli jest jasna (biaława) to na bank mieszanka jest za uboga. Wtedy wykręć śruby składu mieszanki o 1/4 obrotu i zobacz jak reaguje na gaz i jak schodzi z obrotów. Jeśli świeca jest okopcona to mieszanka jest za bogata. W tym przypadku zacznij od wkręcenia o 1/4 obrotu. Bo z jednej strony długie schodzenie z obrotów jest sygnałem ubogiej mieszanki a wolne nagrzewanie silnika zbyt bogatej. Odnośnie oleju to na 100% nie ma to wpływu na czas nagrzewania.

Sprawdzę.

Tak wyglądają.

Edytowane przez MATAR

Pewnie te świece krótko pracowały bo nie ma na nich żadnego nalotu (Izolatory są białe). Tak na oko myślę że powinieneś odkręcić po 1/4 obrotu na każdym z gaźników i zobacz jak się wkręca na obroty i schodzi z obrotów. Jak będzie lepiej to możesz odkręcić kolejne 1/4 obrotu i sam wysłyszysz czy będzie lepiej czy nie.

qnerk , pdudus1980 Dzięki panowie !! Odkręciłem śruby o 0,5 obrotu efekt jest taki, że silnik nagrzewa się znacznie szybciej, nie przygasa po odjęciu ssania, i pracuje równiej. Jest GIT :zeby:

Edytowane przez MATAR