Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A chcesz o tym porozmawiać?

no właśnie...jak z tym przywitaniem będzie właściwie??

no właśnie...jak z tym przywitaniem będzie właściwie??

witałem się już :) jeśli to za mało to WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE :)

A ja ten temat zamknę na ochłonięcie emocji. Poza tym, nie rozumiem, dlaczego użytkownik Widmo80 dał Amefisto minusa za post:

A ja myślę że po jego "aktywności" w przywitalni nie warto mu pomagać... Ot takie widmo co wpada na forum jak mu moto nie pali.

Za posty w temacie powitalnym i użycie narzędzia reputacji - użytkownik Widmo80 otrzymuje ostrzeżenie.

Cały burdel ogarniety została juz kosmetyka, układ paliwowy szczelny, gaźniki czyszczone zawory ustawione, cała elektryka działa jak powinna, pali na wszyskite gary, filtry nowe, powyzej 2 tys jedzie normalnie, obroty nie falują, podciśnienia podłaczone

Jak go odpale i sie nagrzeje to jakos tak bardziej bulgocze z wydechu ( albo to moje widzimisię bo juz nie pamietam jak normalnie chodził) i jak wrzuce 1 bieg i puszcze go ze sprzegła normalnie to zamiast wyrwac i płynnie ruszyc to dławi się i gaśnie, musze mu odkrecić przynajmniej do 2 tys. , Generalnie chodzi o najnizsze obroty tak poniżej 2 tys. krótkie pytanie co sprawdzić.

a synchro zrobione i mieszanka prawidlowo ustaiona ?

jak wrzuce 1 bieg i puszcze go ze sprzegła normalnie to zamiast wyrwac i płynnie ruszyc to dławi się i gaśnie, musze mu odkrecić przynajmniej do 2 tys. ,

Jeszcze mi sie nie zdarzylo ruszac ponizej 2000 :>

BANdziorro, bo to nie nasza pojemność :)

całyczas jeżdze na takiej mieszance i jest ok, synchra na razie nie robiłem bo to nie te objawy.

ps. co do ruszania to tez nie jeżdze bez gazu, zrobiłem to tylko dla testu, tak samo delikatnie szarpie jak tocze sie na drugim biegu bez gazu.

Edytowane przez Cirus

Wykluczyłeś c****we paliwo? Ja tam miałem + spalanie stukowe na niskich obrotach po jednej stacji w Chorwacji.

tak ale i tak deko inaczej pracuje na ujowym paliwie i w całym zakresie obrotów.

Powiem ze ma taki sam obiaw po zrobieniu zaworow, ale gaznikow nie ruszalem. Moze to wlasnie synchro?

jak by synchro było pokopane mocno to by obroty falowały na jałowym, a wiesz co ciekawe bo przed regulacją zaworów u mnie było ok, ciekawe czy inni maja podobne odczucia.

Nie chce sprawdzac czy to synchro bo nie przkonują mnie objawy a 50 zł znowu pójdzie sie je...

dzisiaj podjechałem pogadac ze znajomym mechanikiem i mi powiedział że ogólnie jest ok, tylko jeżeli były zacisniete zawory podczas regulacji to moto pracowało bardziej płynnie i moglo sie wydawac ze lepiej ciagnie na wolnych obrotach a teraz jak ustawiłem i poluzowałem zawory to bardziej szarpie w przedziale 1000-2000 tys. Teraz czuje sie troche jak na TL-ce bo jak przekroczy 2 tys obrotów to jest wariat. Szczerze mówiac pierwszy raz ustawiałem zawory w olejaku i nie mam porównania ( no chyba ze do wodaniaka ) - jakie byly wasze odczucia od razu po regualcji zaworów?

Powiedział jeszcze ze synchro moze delikatnie poprawić prace to sie umówiłem za tydzien - na razie wierze w to co powiedział bo nie mam zadnej innej teorii a mi sie skonczyły pomysły.

jakie byly wasze odczucia od razu po regualcji zaworów?

Nie chcę, cię martwić, ale spokojnie b6 rusza na jałowych bez dodawania gazu. Oczywiście trzeba bardziej skupić się na sprzęgle. Z resztą, większość motocykli ruszy samym sprzęgłem na jałowych.

Co do zaworów. Moje były w górnej granicy luzu, ale jeszcze źle nie było. Akurat się obluzowały, a innym się zaciskają - dziwne. No ale po regulacji słyszę więcej świerszczy jak jadę, a szczególnie z plecakiem przy 5-7 tyś słyszę zawory.

Taki szum specyficzny dla olejaka. Przed regulacjami zanim się nie rozgrzał klepało mocno, cykało dosłownie z lewej strony w rytm pracy zaworów :) Teraz jest łagodny równomierny szelest.

u mnie tez zawory słychac wyraźnie, bardziej mi chodziło o charakterystykę przy ruszaniu ze sprzegła, przez zaworami ciągnał jak pociag nawet z dwójki ruszałem bez gazu, teraz tego nie ma ale do końca nie jestem przekonany co do tego ze regulacja zaworów miała na to wplyw, tak samo dysza jałowych - reguluje płynnie pokrętłem a tego by nie było jak by była przytkana zreszta kilka dni temu czysciłem całe gaźniory.

Edytowane przez Cirus

u mnie tez zawory słychac wyraźnie, bardziej mi chodziło o charakterystykę przy ruszaniu ze sprzegła, przez zaworami ciągnał jak pociag nawet z dwójki ruszałem bez gazu, teraz tego nie ma ale do końca nie jestem przekonany co do tego ze regulacja zaworów miała na to wplyw, tak samo dysza jałowych - reguluje płynnie pokrętłem a tego by nie było jak by była przytkana zreszta kilka dni temu czysciłem całe gaźniory.

Może coś nie tak z regulacją gaźników? Po zaworach było robione synchro itd? A może coś jednak nie poszło z regulacją? Jak dla mnie lipa, bo B6 spokojnie z samego sprzęgła rusza na 1, z 2 też ,ale gazu mu trochę trzeba :P

filtry nowe + regulacja zaworów + wcześniejsza reg. gaźników na innych filtrach powoduje takie efekty a nie inne - ja bym wzbogacił nieco mieszankę na dole - popularny problem zwłaszcza przy filtrach hiflo

tak mam hiflowski filtr i cały czas tylko takiego używam, to jak wykrecić śruby mieszanki o pół obrotu? Kolor świec jest ok także mysle że jeżeli juz korekta to niewielka.

Edytowane przez Cirus

Witam,

na rozpoczęcie sezonu chciałem profilaktycznie zsynchronizować i przeczyścić gaźniki. Postawiłem moto do "autoryzowanego" serwisu Suzuki w Białymstoku. Następnego dnia wyruszyłem z serwisu i jakież było moje zdziwienie, gdy Suzi zgasła na pierwszych światłach...

Okazało się, że po synchronizacji i czyszczeniu gaźników obroty silnika na jałowym biegu falują - mniej więcej od 1000 do 1300-1400 obrotów. Przed synchronizacją wszystko chodziło idealnie! Oprócz tego falowania "na luzie" nie zauważyłem innych niepokojących objawów. W trakcie jazdy obroty nie falują, wszystko ładnie się wkręca.

Wkurzony postawiłem więc motocykl na reklamację. Pan mechanik zawołał mnie, podpiął motocykl do komputerka i pokazał 4 wykresy przedstawiające pracę gaźników. Były równe. Więc umył ręce i powiedział, że on zrobił swoje i to nie wina złej regulacji gaźników, tylko czegoś innego, sam nie wie czego. Prewencyjnie wymieniłem też świece, ale praktycznie nic to nie zmieniło.

Mam więc pytanie do szanownych kolegów - co jest, do groma? Wydałem 350 zł, a moto chodzi gorzej niż przed "naprawą".

Edytowane przez Krzysztof
Tagi.

tak, wykręć o 0,5 obrotu

Spróbuj psiuknąć jakimś sprayem (np dezodorant) w okolicy króćców ssących na odpalonym moto, jak będą rosły obroty to masz nieszczelne króćce i dostaje lewego powietrza. A zawory to kiedy były robione ?

Edytowane przez sopotnian

Rozrząd ok, luzy zaworowe ustawione, czyszczenie i synchro gaźników. Tak to teraz chodzi:

Jak oceniacie, ok?? Jak zimny to nierówno chodzi i jakby miał za chwile zgasnąc... A pozniej już ok. Porównywałem z 3 bandziorami 2002 i jakoś bardziej czułe są na gaz i lepiej to chodzi. Nie wiem czy 1generacja taka niedorobiona była ???

Wez pod uwage ze 7 lat roznicy miedzy moto to jednak jest troche. Wiec roznica miedzy rokiem 95 a 02 moze byc znaczna. wszystko zalezy ile wczesniej przezyl Twoj Dziorek :)

Miałem to samo z moim, po synchronizacji było gorzej niż przed :-( ,podkręciłem wolne do około 1500 przestał falować, po około 1000 km. wrócił do normy , obroty 1000 i nie faluje nie gaśnie.CUD?

Ja się podepne pod temat. Tylko ja nie robiłem synchro.

Chodził dobrze , ostatnio postał 2 tygodnie bo nie miałem czasu jeździć i po tej przerwie odpaliłem no i jak się nagrzał to zaczął falowac na wolnych obrotach.