Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mase gubi i szaleje.Sprawdź mase oraz kostki czy nie zaśniedziałe

Mase gubi i szaleje.Sprawdź mase oraz kostki czy nie zaśniedziałe

a gdzie tą mase znajde bo nie jestem zorientowany..?

Elektryk bierze jakieś 50-70zł za godzinę... Ja bym jeszcze oblookał wszystkie przewody czy nigdzie żaden nie jest przetarty i dopiero oddał do magika.

Jako totalna noga potrzebuję waszej fachowej rady i pomocy.

Dziś moje moto odmówiło posłuszeństwa. Nie tak od razu ale jednak odmówiło.

Wyjeżdżając za miasto na szóstce nagle moto zaczeło mi słabnąć. Mimo dawania gazu mocy nie przybywało. Motor zachowywał się jakby nie było paliwa (paliwa w baku sporo). Raz przyspieszał, raz przygasał. I tak z dobre pół minuty. Aż przyszło mi obserować jak wskazówka obrotów zbliża się do zera. W ten sposób suzi przeszła na ciemną stronę mocy.

Po 5 minutach przerwy udało się odpalić maszynę na ssaniu. Wskażówka doszła do końcowej granicy mocy (12-13), dwa razy poszedł czarny dym w rury wydechowej i moto znowu moc straciło i zgasło.

Wcześniej nic nie zapowiadało problemów, gdyż z garażu na ssaniu odpalił bez problemu, pochodził na wolnym, na mieście spokojnie się kulał, aż tu za miastem klapa.

Co się stało i co nalezy zrobić. Wybaczcie za takie stwierdzenie, ale wytłumaczcie mi jak chłop krowie na rowie, bo niezbyt kumaty jestem z mechaniki, a tu w Legnicy żadnego warsztatu motocyklowego ni ma.

Pozdrawiam

U mnie było tak samo jak mi siatka z zakupami (browarki) przytkała dolot w airbox'sie. Podnieś kanapę i zobacz czy przez przypadek nic tam się nie obsunęło (może ta torebka z kluczami). Jeśli to nie to, to tradycyjnie sprawdzenie filtra powietrza oraz świec i ich przewodów.

Btw. Teraz nawet na ssaniu nie odpala? Może jeszcze jakiegoś syfa zassało z baku.

Tankowałeś tuż przed wyjazdem?

Tankowałeś tuż przed wyjazdem?

nie, tankowane było 3 tygodnie temu PB 98.

Ciekawi mni czy większe wolne obroty moą miec wpływ na ten spadek mocy.

w czwartek tydzień temu byłem na suzuki bezpieczne wakacje, moto mi zbadali, ale gościu podkręcił wolne obroty z 0,8 na 1,5.

Z wrocka spokojnie do legny wróciłem, a przez ten czas moto nie jeździło do dziś.

Spróbuję moto odpalić jutro, ew. poniedziałek. .

No lotnisku masz mechanika motocyklowego (w okolicy dawnego Eko i magazynów bodajże DHL-a), chłopaki są w miarę kumaci ;) a jeśli nie (a dasz radę podlecieć) to dawaj na Wrocek do Qnerka

A wiesz moze czy wymieniali filtr paliwa w tych wakacjach?

Brudny gaźnik - dysza się zapycha. Śmieci w komorze pływakowej.

No chyba, że doprowadziłeś do sytuacji, że filtr powietrza jest nieprzepuszczalny.

Wlej coś do paliwa co ma czyścić gaźniki, zlej paliwo z komory pływakowej. Jak nie pomoże to trzeba myśleć o czyszczeniu gaźniorów.

A wiesz moze czy wymieniali filtr paliwa w tych wakacjach?

napewno nie.

No lotnisku masz mechanika motocyklowego (w okolicy dawnego Eko i magazynów bodajże DHL-a), chłopaki są w miarę kumaci ;) a jeśli nie (a dasz radę podlecieć) to dawaj na Wrocek do Qnerka

myślałem o qnerku :)

w poniedziałek do chłopaków sie podskoczy. dzięki za info. bedę relacjonował jakby co :))

mialem niedawno dokladnie to samo, zreszta pisalem o tym temat. Wyczyscilem gazniki, potem zostaly dobrze zsynchronizowane i odpukac chodzi. Upewnij sie czy wezyk od paliwa nie jest gdzies zagiety

Witam wszystkim,

nie dawno stałem się właścicielem bandita z 2006 r. ostatni rocznik z silnikiem 1200 - rama już nowa. Motor jest sprowadzony z francji.

Niestety podczas jazdy nie wkręca się powyzej 8000 obr/min a jak jest bardzo cieplo to nawet nie przekracza 7000 obr/min.

Swiece i filtr wymienione. Ja stawiam na synchro i regulacje gaznikow (moze zaworow) - moje rozumowanie:

- im zimniej na zew. tym wyzsze obroty - wiecej powietrza

- dosc duzo pali - przy predkosciach autostradowych 180 km/h pali mi 10l

- podczas schodzenia z obrotów strzela z tlumika

- gazniki demontowalem - brak mechanicznej blokady

- mam wrazenie, ze mieszanka jest za bogata - musze odpalac z bardzo lekkim gazem

- w suzuki sprawdzili po numerze VIN, ze z fabryki wyszedl nie zblokowany

ale zanim zaczne bawic sie z gaznikami pytanie: Czy jest to mozliwe, ze jest zablokowany?

Podobno 1200 nie blokowali. Moze jakas elektroniczna blokada? Czy ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem?

Jeszcze jedna rzecz - pod bakiem a nad gaznikami jest wiazka elektryczna, z tej wiazki wychodzi gniazdo to tego gniazda jest podlaczona wtyczka z nietypowy niebieski kabelem na zasadzie petli (wychodzi jeden kabel i wraca spowrotem do tej wtyczki - na koncu wtyczki jest czarne cos opisane jaki bass - zrobie zdjecie i umieszcze w moim temacie - czy ktos tez ma cos takiego?

Prosze o porade, opinie

Dzieki

• Downvote 1

Szczur zdechł w wydechu, ot blokada ;]

dzieki bardzo - dam znac jak dokonam regulacji

Szczur zdechł w wydechu, ot blokada ;]

Nie raczej nie bo wydech kompletny nowy z kolektorami i koncowym yoshimura - chyba jednak gaźniki

Ja bym jednak stawiał na tego szczura hehe Nie patrz na firmę wydechu.Teraz są takie cwane że to każdego włażą:)

Edytowane przez krysio

Primo zawory, filtry, dopiero potem możesz zaglądać do gaźników

Ja bym jednak stawiał na tego szczura hehe Nie patrz na firmę wydechu.Teraz są takie cwane że to każdego włażą :)

Do serii się nie mieszczą :P

Temat powraca.

Dzis po raz pierwszy rozebrałem bandyte. Nie było tak strasznie jak myślałem.

Odpowiadając na wasze pomocne odpowiedzi:

nic nie przytkało airboxa. Żadna siatka, żadne klucze. Dopływ powietrza był bez problemów.

Filtr powietrza wyciągnięty, bardzo ładnie wyglądał.

Odkręciłem cztery śrubki na gaźniku (o te http://img13.imageshack.us/img13/48/spust2.jpg i te http://imageshack.us/photo/my-images/163/spusti.jpg/

Z 1, 3 i 4 gaźnika wypłynęło troche paliwa, tak jakby se skapało. Z drugiego troche sporo. Wyleciało tak z dobry kieliszek.

Czy to mogło mieć wpływ na prace motorka?

Potem wykręciłem wszystkie świece. Były troche ciemne http://imageshack.us/photo/my-images/824/wieca.jpg/ (przepraszam za jakość foty)

Iskra była na wszystkich świecach (na pierwszej troche mniejsza).

A gdzie spotkać ten filtr paliwa?? I co to jest?? http://imageshack.us/photo/my-images/824/filtr2t.jpg/

paliwo nie dochodzi, świece okopcone bo je zalałeś, przeczyść szczotką drucianą i wygrzej, z tych śrubek co odkrecałes powinna lecieć równomierna ilośc paliwa także również obstawiam gaźniki do czysczenia i przy okazji filtr do czyszcenia/wywalenia, odnośnie tej bańki która zaznaczyłes to jeżeli idzie z baku do gaxników to filtr paliwa. .

Edytowane przez Cirus